Steinert Röntgentechnologie en CO2-reductie: hoe gaat dat samen?

doorVan der Spek

Steinert Röntgentechnologie en CO2-reductie: hoe gaat dat samen?

Een gesprek met Stena Recycling.

Lea Wermelin, de Deense minister van Milieu, en Henrik Grand Petersen, CEO van Stena Recycling, hebben de officiële opening verricht van het nieuwe Steinert ‘X-ray Sorting Center’ in Roskilde.

In Roskilde, 30 km ten westen van Kopenhagen, heeft de Deense pionier op het gebied van metaalrecycling bewust gekozen voor het gebruik van ‘X-ray’ – of om preciezer te zijn: voor de röntgentransmissietechnologie van Steinert. En wel bij het produceren van zuiver aluminium. Omdat aluminium steeds vaker de plaats inneemt van materialen als staal en het volledig recyclebaar is, heeft dit metaal een veelbelovende toekomst. Bij gebruik van secundair aluminium, ook wel ‘green aluminium’ genoemd, is er tijdens de productie tot 90 % minder energie nodig dan bij gebruik van primair aluminium en komen er dus ook tonnen minder CO2 vrij. Als er voor het maken van nieuwe producten gerecycled aluminium wordt gebruikt, willen aluminiumfabrikanten echter dat de secundaire grondstof een altijd even hoge zuiverheid heeft. “Dat is een van de uitdagingen die de sorteertechniek het hoofd weet te bieden”, aldus Jesper Fournaise, die verantwoordelijk is voor de productie en verkoop van aluminium. Bij sortering met X-ray-technologie is de dichtheid het belangrijkste onderscheidende criterium. De classificatie vindt plaats met een enorme nauwkeurigheid en maakt de productie van kwalitatief hoogwaardige metalen mogelijk. Hierbij wordt het sorteersysteem bijvoorbeeld gebruikt om vrije zware metalen, aluminium composieten, vrij magnesium en gekneed en gegoten aluminium te separeren.

Technologische ontwikkeling zorgt voor duurzaamhe id

“Wij zijn de groene goden”, zegt Jesper Fournaise als hij zijn team beschrijft. Hij bedoelt daarmee dat ze schroot omzetten in materiaal dat weer wordt teruggebracht in de productiekringloop. Al snel wordt duidelijk dat dit voor hem een serieuze zaak is. “Bij ons thuis sorteren we als geen ander. En dat brengen we ook onze kinderen bij.” Op de vraag wat er de laatste jaren het meest is veranderd, antwoordt hij: “Vroeger ging het schroot naar het Verre Oosten. Daar werd het met de hand gesorteerd en niemand wist wat er met het materiaal gebeurde. De technologische ontwikkeling op het gebied van het sorteren is een van de grootste verschillen. Want nu kunnen we in ons eigen land met behulp van de röntgentechniek metaal leveren van topkwaliteit dat hier weer in de economie kan worden teruggebracht.”

En zoals Fournaise aangeeft, is het allang niet meer zo dat het alleen gaat om de verkoopprijs van een metaal, maar zijn ook het documenteren van de verwerking van materiaalstromen en de afgelegde transportroutes van belang. “Onze klanten, de smelters dus, verminderen door het gebruik van secundaire grondstoffen de uitstoot van CO2 en sortering is hierbij een van de belangrijkste voorstadia.” Uiteindelijk vergelijkt men de ecologische balans van primaire goederen met het gebruik van secundaire grondstoffen. Bij de productie hiervan richt het team van Jesper Fournaise zich volledig op kwaliteit, die hierbij niet wordt gedefinieerd door henzelf, maar door hun klanten. “Omdat de kwaliteit die zij willen, die van primair aluminium benadert, hebben wij bij de sorteertechniek gekozen voor Steinert. Bij koper, zink, mangaan en magnesium realiseert Steinert eenvoudigweg precies de vereiste waarden. We zijn voortdurend aan het testen geweest en kunnen nu de juiste kwaliteit leveren.”

Op de vraag wat zijn team motiveert en hoe ze beslissingen nemen over nieuwe technologie, antwoordt Jesper Fournaise dat dat de eisen van hun klanten zijn. En als de ideeën concreter worden, is de collega dealer van Van der Spek Viane Viggo Bendz, de Deense dealer van Steinert, het eerste aanspreekpunt in het innovatieproces. Proeven in het Steinert Test Center in Keulen helpen dan bij het finetunen van de sorteerprogramma’s en bij het opleiden van de medewerkers.

Over de auteur

Van der Spek administrator

Van der Spek Vianen B.V. is partner in verkoop, verhuur en service van betonpompen, grondverzet-, wegenbouw-, hoogbouw-, recycling- en overslagmachines.