Een gesprek met Tobias Thommen over kwaliteiten bij het sorteren van aluminium, duurzaamheid en kunst.
Thommen AG, onderdeel van de Thommen Group, is een model metaalrecyclingbedrijf in Zwitserland met hoofdkantoor in Kaiseraugst bij Basel. Tot de core business behoren recycling van ferroschroot (FE), non-ferrometalen (NE), stromen uit de recycling van elektronica en auto’s.
Tobias Thommen, kleinzoon van de oprichter Gustav Thommen, is sinds 2011 algemeen directeur en eigenaar van de Thommen Group. Met 25 locaties in 5 landen is het een groep bedrijven die zich in de loop van tientallen jaren heeft ontwikkeld, die hij met hart en intuïtie leidt – en waar mensen voor hem het belangrijkste zijn.
Tobias Thommen werkt al heel lang bij het bedrijf. Sterker nog, als kind. Hij heeft bediende de schaar, repareerde de shredder en sorteerde de laatste reststromen. Na de economische en daaropvolgende medische studies en jaren als praktiserend arts en yogaleraar, leidt de 58-jarige vandaag het bedrijf. “Een bedrijf leeft van de mensen”, herhaalt hij meerdere malen in gesprek met STEINERT. “Het succes en falen van een bedrijf blijkt uit de Mensen.” Hij hecht bijzonder belang aan het vermogen om kritiek te nemen – inclusief die op hemzelf: ” Ik ben niet voorzitter van het bestuur, die niets te horen mag krijgen. Er kan mij alles worden verteld. Als ik een fout heb gemaakt, dan moet ik die corrigeren. Deze houding komt van yoga-beoefening.”
Zorba-verwerking met diepte van toegevoegde waarde
“Thommen staat voor kwaliteit. Ik wil dat we een vuurtoren zijn in recycling,” benadrukt het hoofd van het bedrijf. Nadat de tweede grote shredder in Zwitserland bij de Thommen Group kwam in 2015 heeft men de verwerkingen gebundeld. Er is geïnvesteerd in verdere verwerking voor de vervaardiging van hoogwaardige producten van aluminium, koper, messing en zink. “Ik heb de wens de producten zo te vervaardigen dat ze direct geschikt zijn voor onze klanten. Dat houd in de geproduceerde producten direct kunnen worden gesmolten door de staalfabrieken, koper-, aluminium- of messingsmelterijen. Daarvoor is bijna 100% zuiverheid vereist”
De ZAB (Zorba zuiveringsinstallatie) met de sorteersystemen van STEINERT, die in 2021 in gebruik genomen is, speelden hierbij een grote rol.”
Zorba is een gemengde fractie van non-ferro metalen. Steinert NES non-ferro scheiders, scheiden deze metaalmix uit de productstroom voordat sensorsorteersystemen de andere metalen sorteren in gescheiden smeltbare, zuivere fracties.
Om de efficiëntie en capaciteiten van de sensorsorteersystemen te verhogen toenemen, worden de non-ferrometaalconcentraten gezeefd in verschillende korrelgroottes, namelijk in 0-15 mm, 15-30 mm, 30-60 mm, 60-120 mm en groter dan 120 mm. Met de röntgentransmissie, de STEINERT KSS | XT CLI worden aluminium gescheiden in gegoten- en gesmede aluminiumlegeringen.
Met röntgenfluorescentietechnologie (STEINERT KSS | XF CLI) produceert de installatie enkelvoudige zware metaal producten. Elk van de twee röntgen sorteersystemen bij Thommen zijn uitgerust met sensoren voor kleur (C), vorm (L) en inductie (I) toegevoegd. Dit maakt het mogelijk om delen nog nauwkeuriger te herkennen voor de diverse complexe- en diverse sorteertaken op het moment en in toekomst.
STEINERT-technologie is robuust, nauwkeurig en leuk voor de medewerkers
De bedrijfsleider van de 3e generatie omschrijft zichzelf als een investeerder. Een groot deel de winst gaat terug naar het bedrijf. “Ik wil dat mijn mensen de beste productiefaciliteiten en middelen tot hun beschikking hebbenom hun taken te vervullen.” Hij waardeert de Duitse degelijkheid, want alles is robuust, betrouwbaar en loopt perfect, zegt hij wanneer hij de sorteersystemen beschrijft.
Dat Steinert niet de goedkoopste leverancier op de markt is zijn, heeft hij meegenomen in zijn investeerbeslissing. “Echter ik ben bereid om de extra prijs te betalen omdat ik weet dat het optimaal werkt.” De moderne besturing en de prestaties van de machines maken het ook leuk voor zijn medewerkers. Hij kan genieten van de vreugde van zijn medewerkers als de installaties goed lopen en mooie producten worden gemaakt.
Ook wordt er geïnvesteerd in de Thommen Academy en in een talentprogramma. Tobias Thommen benadrukt dat gemengde teams vanuit zijn oogpunt effectiever zijn omdat ze werkzaamheden en processen anders bekijken en aangaan. Hij schept daar nu de voorwaarden voor en rust sociale ruimtes op de locaties zodanig uit dat een groter aandeel vrouwen werkelijkheid kan worden.
Duurzaamheid ook in huis
“Recycling zit in ons DNA. Ik kom uit een familie die aan recycling deed toen het woord nog niet eens bekend was” En toch zijn er ook doelen in het bedrijf die met het werkelijke doel van het bedrijf hebben niets te maken, maar een belangrijke rol voor de samenleving spelen. “ milieu, sociaal en bestuur “ of kortweg MSB vat deze onderwerpen samen.
Volgens Tobias Thommen verandert de focus op MSB, d.w.z. op sociale verantwoordelijkheid, de manier waarop ze zullen werken in de toekomst. Het is belangrijk voor hem om hier actief in te zijn, omdat hij er deel van uitmaakt met zijn bedrijf. Hij heeft hiervoor een aparte functie gecreëerd, die MSB uitwerkt en realiseert. O.a. de elektrificatie van de machinevloot en automatisering van de inventarisatie van productstromen zijn hier voorbeelden van.
Opa en kleinzoon met verschillende perspectieven op kunst
De affiniteit voor schrootrecycling en technologie komt ook tot uiting in Tobias Thommens stokpaardje; kunst. De werken van Jean Tinguely liggen hem dicht aan het hart. Tinguely was een Zwitserse kunstenaar die bekend stond om zijn behendige, machine-achtige sculpturen gemaakt van schroot. Opa Thommens kon nooit iets verdienen aan kunstenaars en de gedachte om gratis schroot er voor af te geven paste hem al helemaal niet. Vandaag betuigt Tobias Thommen respect voor de grote internationale artiest en heeft kocht ook een van zijn werken.
Over de auteur