Zoek
Sluit dit zoekvak.

Precisie en vooruitgang: met Steinert sensor-sorteertechnologie

door-Van der Spek-

Precisie en vooruitgang: met Steinert sensor-sorteertechnologie

SA Recycling behoeft geen introductie in de metaal-recyclingindustrie. Als een van de grootste metaalrecyclers op de Amerikaanse markt is SA Recycling alomtegenwoordig van kust tot kust. Op meer dan 140 locaties verwerkt het bedrijf jaarlijks 6 miljoen ton huishoudelijk- en commercieel metaalschroot. In dit interview geeft aandeelhouder en algemeen directeur George Adams inzicht in de groei van het bedrijf, de inspanningen om duurzaamheid te bevorderen en de belangrijke rol die de STEINERT-technologie hierbij speelt. Omar Bravo, directeur van de vestiging in Anaheim, Californië, benadrukt de innovaties die het succes van het bedrijf stimuleren.

Adams, die als tiener in de recyclingindustrie begon, vertelt bescheiden over zijn jeugd: “Toen ik 17 jaar oud was, verdiende ik mijn eerste geld met het besturen van sleepwagens. Later heb ik 40 jaar naast mijn vader gewerkt. Mijn twee broers werken ook in het bedrijf en zijn mijn partners. Na al die jaren zijn we nog steeds heel close. Toen kwamen mijn zonen na hun studie in het bedrijf. Ik denk dat dat is waar ik vandaag het meest van geniet: werken met mijn zonen.”

Later nam George Adams de leidende rol in het bedrijf over van zijn vader en leidde SA Recycling naar een opmerkelijke groei. Adams betrokkenheid bij wereldwijde recyclingorganisaties zoals ISRI en BIR onderstreept de toewijding van het bedrijf aan zowel recycling als het navigeren door het wereldwijde politieke terrein om het duurzame gebruik van recyclingproducten verder te bevorderen.

Het verhaal van SA Recycling begon in Anaheim, Californië, waar vandaag de dag jaarlijks 250.000 ton geshredderd materiaal op dezelfde locatie wordt verwerkt en ook dienst doet als onderzoeks- en ontwikkelingslocatie. “Als recyclingbedrijf zijn we altijd op zoek naar de beste oplossing voor het terugwinnen van materialen”, zegt Omar Bravo. “President George Adams staat altijd open voor nieuwe technologieën en vond en kocht deze bij STEINERT.”

Zeer betrouwbare sorteersystemen voor de verwerking van lichte- en zware metalen

George Adams is zeer blij met de samenwerking met Steinert die nu is uitgegroeid tot een hechte zakelijke relatie. Hij benadrukt vooral het potentieel van de STEINERT-technologie: “Om non-ferrometalen uit onze materiaalstroom te halen, vertrouwen we al geruime tijd op STEINERT non-ferroscheiders op veel locaties. Sinds een jaar of vier gebruiken we ook hun multi-sensor sorteerders, voornamelijk om aluminium (Twitch) uit Zorba te halen.” De STEINERT KSS | XT CLI combineert vier sensortechnologieën – twee optische sensoren leveren kleur- en driedimensionale vormgegevens, terwijl de inductieve sensor metalen identificeert. Röntgentransmissie (XRT) wordt gebruikt om metalen te classificeren en te sorteren op basis van hun fysieke dichtheid. Ondertussen wijst fabrieksmanager Omar Bravo op de hoge flexibiliteit en nauwkeurigheid: “Afhankelijk van welk product de markt vraagt of een klant wil, selecteren we het juiste programma en sorteren we met één druk op de knop tot 99% puur aluminium of verwijderen we magnesium uit de productstroom.”

Sinds 2019 is de STEINERT CHUTEC, een röntgenfluorescentiesysteem, ook in gebruik in Anaheim. Het XRF-sorteersysteem is zeer efficiënt in het scheiden van zware metalen zoals koper, messing, zink of roestvrij staal, wat nieuwe afzetmogelijkheden betekent voor SA Recycling. Bravo: “Ik denk dat we de eerste recyclers in de VS waren met een CHUTEC. Dit heeft voor ons de deuren geopend naar nieuwe markten.”

Terwijl Omar Bravo ook de lange levensduur van de röntgensorteerders waardeert, waarvan hij al vier jaar geen enkele sensor heeft hoeven vervangen, is George Adams bijzonder enthousiast over de betrouwbaarheid van de non-ferroscheiders: “Na de eerste testen met STEINERT lag mijn belangrijkste focus op de hogere bandsnelheid in vergelijking met de concurrentie. In de loop der jaren bleek echter een nog belangrijkere factor te zijn, die voor mij nog meer een reden is om te blijven kopen: de STEINERT NES non-ferroscheider gaan gewoon niet kapot. Tot op heden hebben we nog geen enkel lager vervangen.”

Nauwkeurige metaalscheiding voor een betere toekomst

George Adams kijkt altijd vooruit. Voor hem is de toekomst niet alleen een bestemming, maar een complexe reis. Zijn visie is een brede recyclingmentaliteit met een duurzaam systeem dat veel verder gaat dan metaalrecycling. Als CEO is hij trots op het feit dat zijn bedrijf ook op dit gebied een pionier is en bijvoorbeeld zoveel mogelijk van zijn hulpbronnen – waaronder water – hergebruikt. Hoewel Adams ook andere technologieën gebruikt, zoals zonne-energie, hecht hij veel meer belang aan de uitstoot die wordt bespaard door efficiënte metaalrecycling die het gevolg is van de productie van primaire metalen.

Door samen te werken met pioniers zoals STEINERT verwacht Adams dat precisie, duurzaamheid en efficiëntie in de toekomst nog beter zullen samengaan. Met name de vooruitgang van STEINERT op het gebied van het sorteren van aluminiumlegeringen met behulp van LIBS-technologie is in lijn met de ontwikkeling van de markt. Adams ziet nu al een toenemende vraag naar speciale legeringen en de bijbehorende technologieën voor precisiescheiding om in de toekomst aan de behoeften van de markt te kunnen voldoen. “De volgende grote uitdaging voor ons zal zijn om ons aan te passen aan deze nieuwe fase van het scheiden van legeringen met nieuwe sorteersystemen. Ik weet zeker dat dit de toekomst van metaalrecycling zal zijn. Iedereen wil aparte legeringen.”

George Adams erkent de rol van STEINERT bij het verbeteren van recyclingprocessen en onderstreept hun gezamenlijke inzet om aan de veranderende marktvraag te voldoen. Deze samenwerking toont het belang aan van Duitse geavanceerde technologie om de wereldwijde recyclinginspanningen te bevorderen. Zijn vertrouwen in de capaciteiten van STEINERT weerspiegelt zijn diepe geloof in Duitse techniek: “Made in Germany is voor mij een teken van kwaliteit”, zegt Adams met een knikje, “STEINERT belichaamt dit label perfect.”