Nieuwe Fuchs MHL375F geleverd bij M.J.de Groot Zandhandel B.V.

door-Van der Spek-

Nieuwe Fuchs MHL375F geleverd bij M.J.de Groot Zandhandel B.V.

Van der Spek Vianen heeft bij M.J. de Groot Zandhandel in Rotterdam een nieuwe Fuchs MHL375F afgeleverd. Het is de tweede nieuwe Fuchs die door ze in gebruik is genomen. Eerder is ook door Van der Spek een Fuchs MHL360F geleverd waarmee de nieuwe Fuchs MLH375F zal gaan samenwerken voor het op- en overslaan van aangevoerde zandproducten en bodemproducten.

M.J. de Groot Zandhandel B.V. is sinds 2001 gevestigd in de Spaanse Polder. Voor de aanvoer van zand wordt gebruik gemaakt van eigen zandwinningsschepen. De levering kan uitgevoerd worden middels eigen vrachtwagens of schepen.

Fuchs MHL375F

De nieuwe Fuchs MHL375F behoord met zijn ruim 65 ton tot de grotere machines uit de zeer uitgebreide lijn van op- en overslagmachines van Fuchs.

M.J. de Grootzandel B.V.  heeft er voor gekozen om de nieuwe MHL375F te laten uitrusten met een giek van 9.600mm en een lepelsteel van 8.000mm waarmee een bereik ontstaat van 18.000mm. Deze maat is bij een Fuchs altijd van hart draaikrans tot hart pen lepelsteel, het daadwerkelijke bereik inclusief grijper komt dus op ruim 19.500mm.

De aandrijving van de MHL375F gebeurd door een zeer zuinige Deutz TCD 7.8 L6 4V Tier V dieselmotor met 245kW. De motor voldoet door de Tier V normering aan de laatste emissie-eisen waarmee De Groot laat zien te investeren in de laatste stand der techniek.

Aan deze motor zijn diverse Linde hydrauliekpompen geschakeld. Deze produceren 560 liter/min voor de functies van de laadinrichting en grijper en een gehele separate hydrauliekpomp van 150 liter/min voor de zwenkfunctie. Het grote voordeel hiervan is dat de machine optimaal kan werken met de laadinrichting en grijper zonder dat dit invloed heeft op de zwenk, grote overslagcapaciteiten met een laag brandstofverbruik zijn het resultaat.

Voor het dagelijks- en uit te voeren onderhoud aan de machine is als bij iedere Fuchs een ruim bemeten loopbordes bij de motor aanwezig welke via een uitklapbare trap toegankelijk is. Op deze plek kan naast het veilig uitvoeren van deze onderhoudswerkzaamheden ook de diesel- en Adblue tank gevuld worden zonder op de machine te hoeven klimmen. Veiligheid staat in ieder Fuchs ontwerp voorop.

De hydraulisch verstelbare cabine zorgt voor een zichthoogte van 6.300mm waardoor er altijd goed zicht is op de uit te voeren werkzaamheden. Op wens van de klant is de machine optioneel uitgevoerd met een eveneens naar voren verstelbare cabine. De cabine is nu ook 2.200mm naar voren te verstellen. Aan de cabine is op klantwens een ruim bordes geplaatst.

Uiteraard is voor de machinist gezorgd dat alles in de cabine zo ergonomisch mogelijk is opgesteld, de stoel is optimaal te verstellen zodat alle bedieningen binnen handbereik liggen. Via de grote touchscreen display zijn alle functies te bedienen, veel gebruikte functies als bijvoorbeeld verlichting en ruitenwisser hebben ook nog drukknoppen binnen het handbereik van de machinist zodat deze als benodigd snel zijn in- en uit te schakelen. De grote airco-unit zorgt dat ondanks de grote raamoppervlakten de cabine op temperatuur blijft zoals de machinist hem instelt. Joystick besturing zorgt voor een nog beter zicht en ruimte voor de machinist.

Standaard gemonteerde camera’s op achter- en rechterzijde geven een duidelijk beeld van wat er rond de machine plaatsvinden zodat de veiligheid op het hoogste niveau staat. Uitgebreide LED-verlichting geeft de machinist in de vroeg- en late uren een grote lichtopbrengst in het bereik van de kraan.

Op de machine standaard gemonteerde centrale smering zorgt er voor dat de machine continu gesmeerd wordt voor een lange levensduur van o.a. pennen en bussen.

Via Telematics kan de machine op afstand door de klant worden uitgelezen waarbij alle data die verzameld is duidelijk en overzichtelijk wordt weergegeven. Tevens kan gezien worden wanneer de machine onderhoud nodig heeft zodat dit optimaal gepland kan worden om de stilstand te minimaliseren.