Search
Close this search box.

6 ton zware Steinert elektromagneet in gebruik genomen HSR

door-Van der Spek-

6 ton zware Steinert elektromagneet in gebruik genomen HSR

Van der Spek Vianen heeft onlangs bij HSR een nieuwe Steinert elektromagneet geleverd.

De ruim 6 ton zware Steinert UME 135 170C elektromagneet is opgebouwd op één van de op- en overslagbanden van HSR.

De Steinert bovenbandmagneten worden bij Steinert geheel in eigenhuis ontwikkeld en geproduceerd. dat wil zeggen inclusief het “hart” van de magneet ;  de electrospoelen.

De gebruikte spoelen in de elektromagneten zijn gemaakt van Anofol wat bestaat uit zuiver aluminium Al 99,5 en E-Al 99,7. De voordelen van deze Anofol-spoelen t.o.v. traditionele spoelen is dat ze;  beter te verwerken zijn, een lager gewicht hebben, minder energie verbruiken, betere warmte overdracht, na het anodiseren een zeer harde kras vaste isolatie hebben als bij chroom.

De spoelen worden in eigen huis door hun anodiseerinstallatie geoxideerd waardoor er een isolatielaag ontstaat welke één is met het aluminium. Hiermee is de juiste isolatie van de spoelen 100% gegarandeerd. Hierna worden de spoelen gevormd in de gewenste maatvoering waarna er een epoxy wikkeling omheen gaat voordat hij in de basis wordt gemonteerd. Belangrijk hierbij te vermelden is dat door deze isolatie de spoelen met “scherpe” hoeken gebogen kunnen worden zodat ze tot in de hoeken van de magneten kunnen worden geplaatst.

Na het plaatsen wordt de behuizing gesloten en wordt hij verder opgebouwd met de rollen en band. Deze band kan op klantwens op vele manieren worden uitgevoerd zodat hij het beste voldoet (=levensduur) voor de toepassing.

Bij HSR is de Steinert magneetband af fabriek voorzien met rubber beklede trommels voor optimale aandrijving en loop van de transportband. Ook is hij voorzien van een uitbrengpool die de ijzerdelen verder transporteren van het sterke magneetveld en daarna voor de afwerp ervan zorgt.

De magneet is compleet geleverd met gelijkrichter waarmee hij wordt aangestuurd.