Datum: 23-okt-11
Op 13 oktober jl. was het zover, het tweejaarlijks terugkerende evenement “Steinert OPEN” werd wederom in Keulen gehouden. Gelukkig speelden de weergoden de juiste muziek met 15 graden en een waterig zonnetje voor de ruim 400 gasten die vanuit de gehele wereld naar Keulen waren afgereisd om het Steinert OPEN te beleven.
Ook Van der Spek Vianen had vele relaties uitgenodigd om op het evenement aanwezig te zijn. Ruim 35 klanten maakten de reis van Nederland naar Keulen, waar de hoofdvestiging van Steinert Electromagnetbau GmbH is gevestigd. Zowel Steinert gebruikers als potentiële klanten meldden zich in de middag in Keulen om gezamenlijk met de staf van Van der Spek Vianen en Steinert de opening van het nieuw testcentrum tot in de avond te vieren.
Steinert is al ruim 100 jaar actief met de bouw van magneten. Al eind jaren 1800 stond recycling aan de basis van het succes van Steinert. De magneten werden toen al gebruikt om ijzer uit schroot en staalslakken te halen. Van toen tot het heden ontwikkelde Steinert vele nieuwe producten. Van in de jaren ’60 de bovenbandmagneet en de compacte lastmagneet tot in de jaren ’80 de wereldwijd bekende NE-scheiders (Non-Ferro Scheiders) en magneettrommels. Deze laatste twee werden achter vele shredders geplaatst en dat gebeurt vandaag de dag nog steeds in grote getale door hun jarenlange bewezen degelijkheid en scheidende capaciteiten.
Sensor- en herkenningstechnieken
Naast deze welbekende producten van Steinert is er de afgelopen jaren heel veel aandacht besteed aan de ontwikkeling van sensor- en herkenningstechnieken. Hiermee toont Steinert nu ook weer zijn marktleidende positie als het gaat om innovaties en nieuwe technieken.
Na de ’traditionele’ scheidingstechnieken met magneetkracht (magneten en NE-scheiders) worden de volgende scheidingsstappen steeds belangrijker. Uit de markt wordt steeds meer gevraagd om ‘de volgende stap’ in de processen.
Steinert kwam hiervoor enkele jaren geleden met de ISS-scheider (Inductie-Sorteer-Systeem) op de markt. Deze scheider kan met een sensorbalk verschillende metaalsoorten herkennen die niet (goed) door NE-scheider worden gescheiden. Te denken valt hierbij aan RVS en zwakkere legeringen. Deze machine is de afgelopen jaren doorontwikkeld met smallere sporen in de sensorbalk, waardoor nog kleinere delen herkend en uitgeschoten kunnen worden door de ventiellijst.
De volgende stap was de FSS-scheider (Farb-Sorteer-Systeem) welke op kleur kan scheiden. Door een zeer gevoelige camera die boven de band is gepositioneerd, kan door de herkenning van verschillende kleuren worden gekozen welke uitgebracht moeten worden. Een probleem hierbij is nog dat donkere kleuren en producten die verontreinigd zijn niet herkend kunnen worden en dus ook niet uitgeschoten. Dit is bijvoorbeeld een probleem met donkere electrokabels en slakkenproducten uit de verbranding.
Gelijktijdig werd ook de XXS ontwikkeld welke met een röntgensensor in producten kan “kijken” en hiermee verschillende samenstellingen kan onderscheiden. Dit wordt bijvoorbeeld gebruikt in de edelstenenindustrie om de edelstenen van de granulaten te scheiden en verschillende soorten legeringen van elkaar te kunnen scheiden.
RTT Steinert UNISORT®
Om ook in de NIR (Nahe InfraRot) scheidingstechniek voorop te blijven in de ontwikkeling, heeft Steinert in 2009 een meerderheidsbelang genomen in RTT Systeemtechniek uit Zittau. RTT stond al jaren lang aan de top als het gaat om scheidingsinstallaties met de UNISORT® productlijn. Deze installaties werken met infraroodsensoren voor het herkennen van de verschillende materiaalstromen als kunststof- en papierstromen.
Tijdens het Steinert OPEN is de volgende generatie UNISORT® machines geïntroduceerd, die naast de bekende scheiding met infrarood ook in de fijnere fracties op kleur kunnen scheiden.
De vernieuwde UNISORT® machines zijn geheel nieuw opgebouwd en kunnen door het Master-Slave concept van Steinert tot een werkbreedte van 4000 mm werken met één besturing. De werkbreedte kan worden opgedeeld in bijvoorbeeld 2 x 2000 mm waarbij de twee machines ieder hun eigen scheiding kunnen uitvoeren (de master en de slave). Dit heeft als groot voordeel dat de machines naderhand gemakkelijk kunnen worden uitgebreid en door enkele besturing een groot voordeel kan worden behaald met het te investeren bedrag in de machine.
Ook is op het Steinert OPEN de geheel nieuw ontwikkelde RTT Steinert kleurscheider getoond. Deze machine is speciaal gebouwd om zeer kleine fracties tot wel 1 mm te herkennen op kleur en deze dan door middel van luchtpulsen uit de materiaalstroom te schieten. Deze machine is voor het juist scheiden van geshredderde koperkabels dé uitvinding. Koper en lood kunnen nu in één werkgang juist worden gescheiden.
Nieuwe technieken, 3D-herkenning!
De ontwikkelingen staan niet stil. Steinert is wederom de pionier die nieuwe scheidingstechnieken introduceert aan het grote publiek. De Steinert ISS 3D is een geheel in eigen huis door Steinert ontwikkelde scheidingstechniek, die zowel op inductiesignaal als de vorm (3D) herkent en hiermee voorheen niet te scheiden producten kan scheiden. Optioneel kan de ISS 3D ook nog met een kleurencamera worden uitgevoerd, waardoor hij naast vorm ook nog op kleur kan scheiden.
Waar wordt deze techniek ingezet? Bij shredders is het juist scheiden van electrokabels uit de materiaalstroom altijd een heet hangijzer geweest. Deze stroom is door het grote kopergehalte een zeer kostbare stroom die veelal grotendeels verloren ging. Nu kan de ISS 3D deze kabels herkennen op het inductiesignaal die de legering herkent, waarna de laser met 3D de vorm herkent en zorgt voor het signaal, zodat deze kan worden uitgeschoten met een luchtpuls. Mocht de kleurencamera zijn toegevoegd dan kan de ISS 3D ook printplaten herkennen.
Op korte termijn zal er in Nederland een complete verwerkingslijn worden opgebouwd waarin naast Steinert NE-scheiders, ISS-scheiders ook ISS 3D en ISS 3D + kleurscheiders worden geplaatst.
Opening nieuw testcentrum
Het afgelopen anderhalf jaar is druk gewerkt om het nieuwe testcentrum vorm te geven en de uiteindelijke bouw van de hal en opbouw van de installaties te realiseren.
Zoals bij vele klanten van Van der Spek Vianen al bekend, was het altijd mogelijk om met eigen te scheiden materialen te testen bij Steinert. Of het nu om een test met een magneet, NE-scheider, ISS-, FSS, XSS, ISS 3D-scheider ging of een test met een NIR-scheider, het was altijd mogelijk en werd er graag een testafspraak gemaakt. De verkopers van Van der Spek maakten de reis indien nodig twee keer per week, echter ook wel eens om de maand met klanten naar Keulen om te testen met hun eigen materialen. “Meten is weten” is een veel uitgesproken kreet. Als de resultaten bekend zijn kan er berekend worden of een investering loont.
Voorheen stonden de machine als ‘stand-alone’ opgesteld en kon helaas niet in serie achter elkaar worden doorgedraaid met producten om echte productieprocessen na te bootsen. Tevens werd door de vele nieuwe ontwikkelingen ook de ruimte om nog meer machines apart op te stellen steeds moeilijker.
Dit beide heeft de directie van Steinert doen beslissen om een groots opgezet nieuw testcentrum te bouwen. Geheel nieuw en voorzien van de nieuwste scheidingstechnieken die, indien gewenst, nu ook in serie achter elkaar kunnen draaien. Natuurlijk kunnen de machines ook apart draaien als andere scheidingen niet gewenst zijn.
Het nieuwe testcentrum is voorzien van diverse magneten, van een zware elektro bovenbandmagneet, een magneettrommel tot een neodymium trommelmagneet welke in een transportband is gebouwd. Daarna kan het te testen product over Steinert NE-scheiders in verschillende types (5009 en 6119) worden gevoerd om vervolgens over de ISS-scheider heen te gaan welke met verschillende sensorbalken kan worden uitgevoerd om de beste scheiding te krijgen. Hier achter staat de XSS en de ISS 3D + kleur geschakeld om de laatste scheidingen mogelijk te maken. Ook voor het testen met de NIR-technieken staan diverse machines opgesteld zodat alles onder één dak kan worden uitgevoerd.
Neem voor meer informatie of een testafspraak contact met ons op!
Over de auteur