Mourik neemt nieuwe Hyundai R170W-9 in gebruik

doorVan der Spek

Mourik neemt nieuwe Hyundai R170W-9 in gebruik

Datum: 24-okt-11

Deze nieuwe 17-tons mobiele graafmachine voor Mourik draait in de Botlek op het terrein van de BP-raffinaderij. Hier wordt de machine ingezet voor alle voorkomende hijs- en graafwerkzaamheden.
Opdrachtgever BP heeft de veiligheidsvoorschriften hoog in het vaandel staan. Om deze reden is de Hyundai R170W-9 door Van der Spek Vianen BV onder andere uitgevoerd met extra slangbreukbeveiligingen en een geavanceerd, maar gebruiksvriendelijk Nijhuis Last Moment Beveiliging systeem. De trotse machinist Simon heeft een hijsbewijs, zodat hij ook veilig met de machine kan werken.
Omdat zowel de Hyundai graafmachines als de onderneming Mourik voldoen aan de gestelde eisen is het toegestaan om met deze R170W-9 op het terrein van de raffinaderij te werken.
 
Op wens van Mourik monteerde Van der Spek Vianen BV verder nog diverse extra opties, zoals onder andere een overdrukcabine inclusief unit, diverse hydraulische extra functies, extra camera aan de rechterzijde, uitlaat met ingebouwde vonkenvanger, trekhaak aan het dozerblad en extra stempelpoten.
Een belangrijk pluspunt van de machine is de 6-cilinder diesel motor met een vermogen van 122 kW bij slechts 2100 omw/min. Het koelsysteem is voorzien van een temperatuur gestuurde fan. Een combinatie van deze moderne dieselmotor, de koelfan en het geavanceerd hydrauliek systeem zorgen voor een zeer gunstig brandstofverbruik.
 
De machine heeft net als alle nieuwe Dash-9 serie machines 5 jaar garantie en is standaard zeer compleet uitgerust met o.a. een luxe Savas stoel, elektrische koelbox, achteruitkijk camera, luxe vloerbekleding, opklapbare treeplank, extra werklampen op de cabine, een grote gereedschapskist op de onderwagen en Hi-Mate.
Hi-Mate is het nieuwe door Hyundai ontwikkelde systeem voor beheer van de machine op afstand. Het geeft de eigenaar via gps-satelliettechnologie een dienstverlening en productsupport van topkwaliteit. Hi-Mate stelt de eigenaar van machines in staat om de prestaties van hun machines te volgen, de locatie ervan te controleren en van op afstand toegang te krijgen tot de diagnosegegevens die door de machine zijn verzameld.
 
Het bedrijf Mourik vindt zijn oorsprong reeds in de twintiger jaren van de vorige eeuw in Groot-Ammers met het aanleggen van elektriciteitskabels, eerst bovengronds, maar later ook ondergronds. De ervaring opgedaan met het graven van kabelsleuven resulteerde vervolgens in het aannemen van werk voor de aanleg van water- en gasleidingen en telefoonkabels. Op 12 mei 1933 werd Joh. Mourik & Co’s Aanneming Mij. N.V. ingeschreven bij de Kamer van Koophandel te Dordrecht, maar bestond reeds sinds 1929.
 
Toen Joh. Mourik en J.C. Mourik het bedrijf Mourik startten, konden zij niet bevroeden dat in het begin van de 21ste eeuw een bedrijf met vestigingen over de gehele wereld het gevolg zou zijn. Dit is niet vanzelf gegaan. Wel is dit het gevolg van een natuurlijke ontwikkeling. Begonnen als grondwerkers/wegenbouwers werd na de aanleg van infrastructurele werken in het Europoort-/Botlekgebied de volgende stap gezet door diensten aan de petro(chemische) industrie aan te bieden.
 
De vormen van samenwerking tussen opdrachtgever en aannemers en tussen aannemers onderling ontwikkelen zich steeds verder. Traditionele verhoudingen maken steeds meer plaats voor allianties, partnerships en dergelijke, waarbij de nadruk ligt op wederzijds vertrouwen, samenwerking en winst- en verliesdeling. Daarnaast zijn aannemers vanwege toenemende uitbesteding niet meer alleen verantwoordelijk voor de uitvoering, maar ook steeds meer voor het management van alle project- en onderhoudsactiviteiten en voor de ontwikkeling van onderhoudsplannen en totaal onderhoudsconcepten.
Van der Spek, Bouwmachines