Zoek
Sluit dit zoekvak.

Scanmetals sorteert 2.0 met Steinert

doorVan der Spek

Scanmetals sorteert 2.0 met Steinert

De missie van een man voor een betere wereldwijde recyclingindustrie. Ejvind Pedersen, bekroond ondernemer van het jaar 2018 uit Denemarken en STEINERT werken samen aan zijn idee om een gesloten kringloopproductie te realiseren.

STEINERT GmbH, Keulen, mei 2019

Ejvind Pedersen is een prominente figuur in de globale industrie die grondstoffen levert aan de automobielindustrie door zuivere metaalfracties van bodemas uit verbrandingsovens te maken in de kwaliteit van de oorspronkelijke grondstof. Ejvind’s vader verhuisde in de jaren 60 van de vorige eeuw naar Afrika – hier kon hij zich ontwikkelen tot wat hij nu is, daarvan is Ejvind Pedersen overtuigd. Hij is niet bang om risico’s te nemen, een veilige omgeving als Denemarken te verlaten en over de hele wereld naar perspectieven en ervaringen te zoeken. Na zijn schooltijd en weer terug in Kopenhagen werkte hij voor een bedrijf in de recyclingindustrie dat fabrieken in Zuid-Amerika had.

Nadat hij een aantal jaren in Venezuela, Bolivia, Columbia en Peru als technisch manager werkte voor zes installaties (en twee aluminiumsmelterijen bouwde voor het smelten van gebruikte drankblikken) keerde hij met zijn gezin terug naar Denemarken om zijn kinderen naar school te laten gaan.

Van fouten geleerd en gedreven door ideeën en een visie

In zijn jonge jaren, toen hij in Zuid-Amerika woonde, was Ejvind Pedersen niet trots op de schade die de Zuid-Amerikaanse industrie destijds aanrichtte aan het milieu en de inwoners. Hij ging op zoek naar een high-end technologie-oplossing voor een betere terugwinning van grondstoffen. Zijn focus lag daarbij op de metaalverwerking en herbruikbaarheid om de koolstofvoetafdruk en de impact van gevaarlijke stoffen te reduceren.

In 1989 bouwt Ejvind een fabriek voor het smelten van blikken in Denemarken en investeert acht miljoen euro. Door de val van de Berlijnse muur werd de markt overspoeld met goedkoop metaal en 3 jaar later ging hij failliet. “Ik verloor alles”, herinnert hij zich.

In 2002 begon hij weer bij nul en richtte het bedrijf Scanmetals op, zoals we dit vandaag kennen. “Sue en ik (zijn eerste medewerkster en nog steeds werkzaam in het bedrijf) begonnen non-ferrometalen te selecteren en te reinigen om een hogere opbrengst te creëren.” Door het geloof in dit idee kreeg de ondernemer uiteindelijk weer succes. De financiële crisis van 2008 had weliswaar gevolgen voor het bedrijf, maar dit keer duwden zijn vastberadenheid en doorzettingsvermogen hem voort. “STEINERT was er om te helpen als ik een oplossing nodig had, en ze verhuurden mij hun röntgensorteermachine om schone aluminiumproducten te detecteren”, legt Ejvind uit. Dit was het begin van zijn financiële onafhankelijkheid, die hem de mogelijkheid gaf zijn idee door heel Europa te verspreiden. Tegenwoordig bestaan er nu door Ejvind’s succes veel verschillende sorteerinstallaties die worden toegepast voor het opwaarderen van bodemas uit verbrandingsovens in primaire grondstoffen.

Het bedrijf nu:

Het draait vooral om fijne non-ferrometalen Ejvind vertelt dat zes jaar geleden niemand in het potentieel geloofde van fijne deeltjes in de bodemas uit verbrandingsovens. “We produceren 4 vrachtwagenladingen aluminium per dag”, stelt hij vast, “dus men kan zich voorstellen dat de naar grondstoffen hongerende industrie er al op zit te wachten!”. Een belangrijk feit is dat deze industrieën geen grondstoffen uit de primaire mijnbouw hoeven aan te schaffen. Dit kan hun duurzaamheidsverslaggeving verbeteren door toepassing van hoogwaardige secundaire grondstoffen.

De grootste verbrandingsoven in Kopenhagen produceert ca. 240.000 ton bodemas per jaar. “Het blijkt dat van de afval die in de verbrandingsinstallatie wordt verbrand, er ongeveer 20% bodemas overblijft. In deze bodemas bevindt zich 2% metaal – in stukken van 1-100 mm groot.” In de verbrandingsoven kan een wervelstroomseparator de opbrengst uit de bodemas verhogen van 2% tot 50-60%. Deze 50-60% van de verwerkte bodemas wordt op de markt verkocht (ca. 1.000 euro per ton). “Dit betekent dat we 2.000 euro voor 1 ton metalen betalen. De kleine stukken zijn voor mij het belangrijkst.”

Kringloopproductie met de nauwkeurige scheidings- en sorteertechnologie van STEINERT

Ejvind’s focus ligt op aluminium en de hoogwaardige metalen uit secundaire smelterijen. Hij investeert in de technologie voor het verwijderen en reduceren van zware metalen en aluminiumlegeringen. Het proces begint met een non-ferrometalenscheider voor de ZORBA-terugwinning van bodemas uit verbrandingsovens, gevolgd door het inductiesorteersysteem, dat in de volgende fase roestvrij staal afscheidt. STEINERT XSS T (röntgentransmissie) produceert zeer schoon aluminium door zware metalen en hooggelegeerd aluminium te scheiden. De sorteerder detecteert zo nauwkeurig dat hij een productkwaliteit van 99,9% zuiver aluminium creëert. De STEINERT KSS FLI XF (röntgenfluorescentie) is de allernieuwste oplossing voor de scheiding van zware metalen in koper, messing, zink en edelmetaal. Hiermee kan meer dan 97 % zuiverheid worden behaald voor zware metalenproducten. Klanten zoals bijv. aluminiumsmelterijen produceren hun drankblikjes voor bijna 100% van dit type aluminium uit de Scanmetal-productie. Hier kan je echt spreken van een gesloten kringloop. Voor de productie van drankblikjes moeten producenten nieuw aluminium uit de mijnbouw nemen. Ejvind’s klanten zijn zo uitermate tevreden met de kwaliteit van Scanmetals’ teruggewonnen hulpbronnen, dat ze geen aluminium van de mijnen (primair aluminium) meer hoeven te kopen; het is een echte win-win-situatie, want de koper kan tevens zijn duurzaamheidsbeoordeling verhogen. Teruggewonnen aluminium kan dus tot 10 keer worden herbruikt zonder afbreuk aan de kwaliteit.

Scanmetals kan er op rekenen dat het alle magnetische en sensorgestuurde scheidingoplossingen bij één partner kan halen. Dit zijn o.a. de non-ferrometalenscheiders, inductiesorteerders, XRT en XRF – die het leven beslist gemakkelijker maken, zodat er meer productieve tijd over is voor nieuwe recyclingideeën. “Laten we het zo zeggen”, zegt Ejvind, “Duitse auto’s zijn ongetwijfeld de beste van de wereld. Dat is een feit”, bevestigt hij. “Ik zie STEINERT op hetzelfde niveau – efficiënt als een Duitse Audi, betrouwbaar als een Duitse Volkswagen. Al mijn productiemedewerkers vertrouwen hen. De machines zijn makkelijk te bedienen en alle technische componenten zijn eenvoudig te begrijpen en te gebruiken.” Scanmetals’ consequente gerichtheid op de vraag op de markt maakt het bedrijf succesvol. Niet alleen de kwaliteit van het materiaal is de voornaamste factor voor het succes, maar ook de levertijd van de grondstoffen – “just in time”. Betrouwbare machines zijn dan essentieel voor een succesvolle terugwinning van materiaal. Als het bedrijf aluminium aan smelterijen aanbiedt – door te leveren aan merken als BMW, “just in time” – dient Scanmetals ook op tijd te leveren. Ejvind Pedersen heeft zijn zaken op de behoeften van zijn klanten en de vraag op de markt afgestemd. Stilstand is een kritieke situatie. “Als wij laat zouden zijn, wordt de voorkeur aan een andere leverancier gegeven. Maar we hebben maar zelden uitvaltijden”, geeft Ejvind toe, “de serviceafdeling van STEINERT is goed opgeleid en helpt ons meteen.”

Winnaar van de prestigieuze onderscheiding “Entrepreneur of the year 2018” Tijdens de prijsuitreiking werd Ejvind Pedersen bekroond door Ernst & Young met een prijs voor “Innovatie”. Dit was voor zijn bijdrage aan de industrie met een indrukwekkende omzetgroei, innovatiekracht en sociale engagement. Bij de ontvangst van de prijs waagde Ejvind weer een gok. Hij vroeg of iemand in zijn idee wilde investeren om zijn idee in de wereld te brengen door banen te creëren die grondstoffen zo doeltreffend mogelijk gebruiken. “Ik heb uit fouten geleerd. Ik heb een onderneming opgebouwd die nu zeer sterk is en ik heb een nieuw idee met veel potentieel voor toekomst. Ik had altijd uitdagingen, ik had altijd mogelijkheden en ik ben geslaagd. Dat heeft me zelfvertrouwen gegeven.” Op de vraag waarom deze prijs zo bijzonder is, zei hij, “Dit is een erkenning voor mijn werk. Ik had het gevoel dat ik iets heb bereikt in het leven. Ze zagen de ideeën die ik heb en dat ik ze kan waarmaken. En wat de prijs ook betekent is: “Een ondernemer zijn”.

Een week na de prijsuitreiking had Ejvind weer succes. De familie van Lego belde hem en stapte aan boord. Zij hadden vertrouwen in zijn ideeën en zijn plan om te investeren in de uitbreiding van zijn nieuwe projecten in Europa – zodat het materiaal in de kringloop blijft. Naast al zijn levenservaringen heeft Ejvind 7 verschillende talen geleerd. Hij is een man die van alle werelden thuis is. Deze uitdagingen, eigenschappen en verdiensten maken van hem de bijzondere persoon die hij nu is. STEINERT heeft lof voor deze bekroonde ondernemer en kijkt ernaar uit met hem te werken aan zijn nieuwe ideeën in de toekomst.