Hooijer Renkum neemt met Backers sterrenzeef capaciteitsmaker in bedrijf.

doorVan der Spek

Hooijer Renkum neemt met Backers sterrenzeef capaciteitsmaker in bedrijf.

Met de nieuwe Backers 3MTAL heeft Hooijer Renkum een capaciteitsmaker toegevoegd aan het machinepark dat ingezet wordt voor de verwerking van groen-, grond en houtstromen. Met beide sterrendekken opgeteld heeft de machine 11.800mm aan sterrenzeeflengte wat staat voor een hoge capaciteit per uur.

Sterrenzeeftechniek ;

Zoals de naam al aangeeft hebben we te maken met sterren. Deze sterren zijn in vele maten en uitvoeringen te leveren en worden gemonteerd op assen welke achter elkaar worden geplaatst. Door deze in één richting te laten draaien zorgen deze dat de veelal lastig te zeven materialen naar voren word bewogen en door de openingen die tussen de sterren bestaan de fijne fractie wordt afgezeefd.

Doordat de sterren op de assen om en om zijn gemonteerd zorgen deze dat ze elkaar reinigen, de punten van de sterren geven een enorme beweging in het te zeven product zodat de bovenmaat die niet tussen de sterren door valt zeer schoon aan het einde van het dek afkomt. Door de agressieve bewegingen zorgt de overmaat door scrubbende bewegingen voor een zelfreinigend effect waarbij de fijne delen vanzelf loskomen en tussen de sterren doorvallen. Door de vele verschillende soorten en maten sterren kan er worden gezeefd tussen de 5mm en 250mm. Door het aanpassen van de toerentallen van de zeefassen kan het zeefresultaat optimaal worden afgesteld.

Backers 3MTAL Hooijer Renkum ;

De nieuwe Backers van Hooijer Renkum is een 3MTAL wat inhoud dat het een 3-fractie machine is met een verlengd voorzeefdek, welke is opgebouwd op een trailerchassis dat is voorzien van een hydraulisch in hoogte verstelbaar rupsonderstel waardoor hij eenvoudig te verplaatsen is op locatie.

De standaard opgavebunker van 5M³ welke is uitgevoerd met een bunkerverhoging is eenvoudig te beladen door een kraan, laadschop of schredder. Hooijer heeft er voor gekozen om in de bunker optioneel een hydraulische in hoogte verstelbare doseerschroef te laten plaatsen voor een optimale geleidelijke opgaven om afzeving met een zo hoog mogelijke capaciteit mogelijk te maken.

Vanuit de bunker wordt het te zeven materiaal opgevoerd om een 5.100mm lang en 1.200mm voorzeefdek dat grove fractie/overmaat afzeeft. Het voorzeefdek is hydraulisch verstelbaar voor een optimale afstelling.

De onderloop wordt vervolgens op het tweede sterrendek van 6.700mm lang en 1.200mm breed gevoerd waar de fijnafzeving plaatsvind. Het fijnzeefdek is eenvoudig ( 15 minuten) compleet te wisselen als een modulaire unit op de machines  zodat als gewenst er een ander dek geplaatst kan worden met andere sterren zodat fijnere – of grovere afzeving mogelijk is. Optioneel is de nieuwe machine uitgevoerd met een hydraulische verstelling zodat het dek verschoven kan worden en alleen met het voorzeefdek gezeefd kan worden, de doorval gaat dan direct op de fijne afvoerband zonder over het fijne sterrendek te lopen.

Voor de aandrijving is een duurzame Tier IV-final motor met 160Kw geplaatst, de hydraulische pompen zijn van Bosch-Rexroth waarbij de overige hydraulische componenten van Danfoss zijn. Om de optimale overbrenging van de pompen naar de aandrijvingen te krijgen zijn de Backers machines opgebouwd met hydraulische leidingen waar mogelijk, slangen geven hydraulisch verlies en dus kracht op het sterrendek. Zowel op de hydrauliek- als motorkoeling zijn Cleanfix omkeervans geplaatst.

De plaatsing van het motorcompartiment zo dicht mogelijk bij het sterrendek is ook gedaan met deze gedachte, hoe minder lengte aan leidingen en slangen hoe meer kracht direct bij de sterren komt met een optimaal zeefresultaat als gevolg.

Backers Machinebau ;

Backers Machinebau bestaat al 200 jaar en wordt nu door de 7de generatie van de familie geleid en de volgende generatie is al actie in het bedrijf zodat de continuïteit van het bedrijf is gewaarborgd. Wat begon in 1816 als een smederij is in de vele jaren die volgden van een producent van turfwinmachines en de bouw van de eerste sterrenzeef in 1989 uitgegroeid tot de bouwer- en specialist van sterrenzeefmachines, zowel mobiel als stationair.

Vanaf 1989 heeft Backers de sterrenzeeftechniek steeds verder doorontwikkeld. In 1991 is de eerste mobiele 2-fractie sterrenzeef gebouwd waarmee eenvoudig van locatie naar locatie kon worden gereden. Vanaf 2003 is de welbekende 3-fractie sterrenzeef leverbaar geworden. In de 26 jaar dat Backers sterrenzeven bouwt heeft de ontwikkeling en innovatie steeds als leidraad door de ontwerpen gelopen. Van de wielmobiele uitvoering volgde de rupsmobiele uitvoeringen waarbij in 2004 zelfs een combinatie werd ontwikkeld, wielmobiel naar locatie en op locatie eenvoudig verplaatsen op het hydraulisch uitklapbare wielstel.

In de fabriek in Twist net over de grens bij Emmen worden in eigen huis alle constructie werkzaamheden uitgevoerd. Door dit in eigen huis uit te voeren kunnen er snel en eenvoudig aanpassingen worden gedaan tijdens de bouw. Doordat men bij Backers de klantwensen in hoog vaandel hebben worden deze veelal in het ontwerp en bouw meegenomen.