Zoek
Sluit dit zoekvak.

A. Tuytel Loon- en Verhuurbedrijf B.V. neemt met Backers sterrenzeef capaciteitsmaker in bedrijf.

doorVan der Spek

A. Tuytel Loon- en Verhuurbedrijf B.V. neemt met Backers sterrenzeef capaciteitsmaker in bedrijf.

Met de nieuwe Backers 3MAL heeft A. Tuytel Loon- en Verhuurbedrijf een capaciteitsmaker toegevoegd aan het al zeer brede machinepark dat Tuytel inzet voor de verwerking van recycling- en grondstomen. Met beide sterrendekken opgeteld heeft de machine 11.800mm aan sterrenzeeflengte wat staat voor een enorme capaciteit per uur.

Sterrenzeeftechniek ; Zoals de naam al aangeeft hebben we te maken met sterren. Deze sterren zijn in vele maten en uitvoeringen te leveren en worden gemonteerd op assen welke achter elkaar worden geplaatst. Door deze in één richting te laten draaien zorgen deze dat de veelal lastig te zeven materialen naar voren word bewogen en door de openingen die tussen de sterren bestaan de fijne fractie wordt afgezeefd. Doordat de sterren op de assen om en om zijn gemonteerd zorgen deze dat ze elkaar reinigen, de punten van de sterren geven een enorme beweging in het te zeven product zodat de bovenmaat die niet tussen de sterren door valt zeer schoon aan het einde van het dek afkomt. Door de agressieve bewegingen zorgt de overmaat door scrubbende bewegingen voor een zelfreinigend effect waarbij de fijne delen vanzelf loskomen en tussen de sterren doorvallen. Door de vele verschillende soorten en maten sterren kan er worden gezeefd tussen de 5mm en 250mm. Door het aanpassen van de toerentallen van de zeefassen kan het zeefresultaat optimaal worden afgesteld.

Backers 3MAL Tuytel ; De nieuwe Backers van A. Tuytel Loon- en Verhuurbedrijf is een 3MAL wat inhoud dat het een 3-fractie machine is met een verlengd voorzeefdek, welke is opgebouwd op een trailerchassis waardoor hij eenvoudig te verplaatsen is. De opgavebunker van 5M³ is eenvoudig te beladen door een kraan, laadschop of schredder. Tuytel heeft er voor gekozen om in de bunker optioneel een doseerschroef te laten plaatsen voor een optimale geleidelijke opgaven om afzeving met een zo hoog mogelijke capaciteit mogelijk te maken.

Vanuit de bunker wordt het te zeven materiaal opgevoerd om een 5.100mm lang en 1.200mm voorzeefdek met 50/60 sterren welke zijn voorzien van RVS afstandshulzen om eventuele verkleving tegen te gaan. De onderloop wordt vervolgens op het tweede sterrendek van 6.700mm lang en 1.200mm breed gevoerd waar de fijnafzeving plaatsvind. Het dek is voorzien van sterren 12/12 met eveneens RVS afstandshulzen. Mocht door het toepassen van deze zeeftechniek in zeer moeilijk te zeven materialen waar een vlak- of trommelzeef geen resultaten meer geven toch de sterrendekken vervuild raken dan kunnen deze door een volledig automatisch geregelde reiningskammen-systeem op het fijne dek worden gereinigd zodat de afzeving gegarandeerd blijft.

Het fijnzeefdek is eenvoudig ( 15 minuten) compleet te wisselen als een modulaire unit op de machines zodat als gewenst er een ander dek geplaatst kan worden met andere sterren zodat fijnere – of grovere afzeving mogelijk is.

Voor de aandrijving is een duurzame Tier IV-final motor met 160Kw geplaatst, de hydraulische pompen zijn van Bosch-Roth waarbij de overige hydraulische componenten van de bekende merken zijn zoals Danfoss en Parker. Om de optimale overbrenging van de pompen naar de aandrijvingen te krijgen zijn de Backers machines opgebouwd met hydraulische leidingen waar mogelijk, slangen geven hydraulisch verlies en dus kracht op het sterrendek. De plaatsing van het motorcompartiment zo dicht mogelijk bij het sterrendek is ook gedaan met deze gedachte, hoe minder lengte aan leidingen en slangen hoe meer kracht direct bij de sterren komt met een optimaal zeefresultaat als gevolg. De machine is tevens voorzien van centrale smeering, verlengde fijne afvoerband en automatische omkeervans welke zijn in te stellen op tijd of temperatuur.

Backers Machinebau ; Backers Machinebau bestaat al 200 jaar en wordt nu door de 7de generatie van de familie geleid en de volgende generatie is al actie in het bedrijf zodat de continuïteit van het bedrijf is gewaarborgd. Wat begon in 1816 als een smederij is in de vele jaren die volgden van een producent van turfwinmachines en de bouw van de eerste sterrenzeef in 1989 uitgegroeid tot de bouwer- en specialist van sterrenzeefmachines, zowel mobiel als stationair.

Vanaf 1989 heeft Backers de sterrenzeeftechniek steeds verder doorontwikkeld. In 1991 is de eerste mobiele 2-fractie sterrenzeef gebouwd waarmee eenvoudig van locatie naar locatie kon worden gereden. Vanaf 2003 is de welbekende 3-fractie sterrenzeef leverbaar geworden. In de 26 jaar dat Backers sterrenzeven bouwt heeft de ontwikkeling en innovatie steeds als leidraad door de ontwerpen gelopen.

Van de wielmobiele uitvoering volgde de rupsmobiele uitvoeringen waarbij in 2004 zelfs een combinatie werd ontwikkeld, wielmobiel naar locatie en op locatie eenvoudig verplaatsen op het hydraulisch uitklapbare wielstel. In de fabriek in Twist net over de grens bij Emmen worden in eigen huis alle constructie werkzaamheden uitgevoerd. Door dit in eigen huis uit te voeren kunnen er snel en eenvoudig aanpassingen worden gedaan tijdens de bouw. Doordat men bij Backers de klantwensen in hoog vaandel hebben worden deze veelal in het ontwerp en bouw meegenomen.