Kuypers Kessel breidt uit met Telestack LF523 en Telestack TC424

doorVan der Spek

Kuypers Kessel breidt uit met Telestack LF523 en Telestack TC424

Van der Spek Vianen leverde onlangs twee nieuwe Telestacks aan Kuypers Kessel. Uiteraard zijn de nieuwe Telestacks gespoten in de zeer herkenbare huisstijl van Kuypers Kessel. Naast de twee nieuwe Telestacks was er al een Telestack TC424 in het uitgebreide machinepark van Kuypers aanwezig.

De positieve ervaringen met deze Telestack heeft Kuypers besloten te investeren in de twee nieuwe machines om nog efficiënter de productstromen op de locatie in Kessel te kunnen op- en overslaan.

Door de inzet van de Telestacks is er veel minder inzet van de laadschoppen benodigd waardoor deze stilgezet kunnen worden of ingezet op andere werkzaamheden.

Het dubbel overslaan van producten, eerst in voorraad en dan op de vrachtwagen behoort nu tot het verleden bij Kuypers Kessel. De Telestack zorgt dus voor besparing van vele draaiuren van de laadschoppen en de daarbij behorende uitstoot, het is een zeer duurzame investering die is gemaakt door Kuypers Kessel. De inzet zorgt voor een grote vermindering van emissie-uitstoten en brandstof- en slijtagekosten aan hun machines.

Telestack LF523 :

De nieuwe 20 tons rupsmobiele transportband welke is gebouwd door de wereldmarkleider op het gebied van mobiele transport- en overslagsystemen is uniek door zijn speciale opbouw. Voor Kuypers  was het belangrijk dat de nieuwe Telestack zo breed mogelijk inzetbaar is vele toepassingen binnen het gehele bedrijf. Hiervoor is gekozen voor een Telestack LF-machine waarbij “LF” staat voor “Low Feeder”, een lage bunker als voeder op de machine.

Bij de Telestack LF machines is op de rupsmobiele machine naast een transportband ook een grote opgavetrechter geplaatst waarmee de machine beladen kan worden door zowel een laadschop als graaf- en overslagmachine of een breek- of zeefinstallatie. De machine zal worden ingezet voor het opzetten van voorraden en het beladen van schepen.

De machine van Kuypers is voorzien van een bunker met een inhoud van 7M³ zodat zonder problemen grote capaciteiten kunnen worden opgegeven. De bunker is compleet voorzien van wisselbare slijtplaten en “breakerbar”. Deze “breakerbar” zorgt dat de val van het te laden product gebroken worden en er geen overmatige slijtage en krachten op de 1.200mm brede transportband komen. Belading van de bunker kan zowel van de zij- als achterkant plaatsvinden middels een laadschop. Een grijper kan uiteraard van alle kanten de bunker beladen.

De transportband heeft een lengte van 23.000mm en kan tot 500 ton/uur opvoeren naar een hoogte van ruim 10.000mm waarbij een voorraad kan worden opgezet van dik 1.500M3. Uiteraard kan de band door middel van de zware hydraulische ondersteuningen ook vlak worden gesteld zodat hij ingezet kan worden voor het beladen van schepen. Het complete frame van de 1.200mm brede transport is opgebouwd uit een zware constructie waarbij de zijkanten uitgevoerd zijn in gezet plaatwerk dat door het lassen van plaatwerk aan de binnenzijde van de band een uiterst stabiele kokerconstructie vormt om weer vele tonnen te kunnen transporteren zonder problemen.

Aan het einde van de transportband is een hydraulisch verstelbare klep geplaatst zodat de richting van het te transporteren materiaal kan worden gericht om schepen optimaal te laden en de voorraad zo groot mogelijk te maken.

Het gemonteerde rupswerk van 4.000mm lengte zorgt dat de machine snel en eenvoudig verplaatst kan worden op locatie. Door de jarenlange ervaring die Telestack heeft met het bouwen van mobiele transportbanden is de onderwagen optimaal geplaatst en uitgevoerd t.o.v. van de transportband zodat zelfs bij de hoogste stand de productkegel onder de band de onderwagen niet raakt en de stabiliteit gewaarborgd is.

Telestack TC424 :

De nieuwe 14 ton wegende Telestack TC424 welke word geproduceerd door Telestack, de wereldmarkleider op het gebied van mobiele transport- en overslagsystemen heeft een lengte van 24.000mm en kan tot 400 ton/uur producten opvoeren naar een hoogte van 10.800mm waarbij een voorraad kan worden opgezet van 2.085 M3 wat 3.340 ton inhoud bij een soortelijk gewicht van 1.6 T/M³.

De transportband is middels twee zware hydraulisch verstelbare ondersteuningen op de rupsonderwagen geplaatst. Door de hydraulische verstelling kan de band zowel aan de voor- als achterzijde eenvoudig op hoogte worden geplaatst. Aan de achterzijde zorgt dit voor een goede aansluiting/overgang van de opvoerzijde door bijvoorbeeld de andere Telestack of de Powerscreen zeefmachine de ook werkzaam is bij Kuypers Kessel en aan de voorzijde voor een optimale afworp van het product.

Het gemonteerde rupswerk van 4.000mm lengte zorgt dat de machine snel en eenvoudig verplaatst kan worden op locatie en ingezet kan worden waar benodigd.

Kuypers Kessel :

Kuypers Kessel is een familiebedrijf, gevestigd in het Limburgse Kessel, dat al 90 jaar bestaat. De activiteiten concentreren zich op de productie van en de handel in zand, grind, steenslag en klei, het aannemen en uitvoeren van werkzaamheden in de grond-, weg- en waterbouw en het vervoeren van bouwgrondstoffen en andere los gestorte bulkproducten. De activiteiten zijn ondergebracht in drie divisies:  Transport en Logistiek, Bouwgrondstoffen en Projectontwikkeling. In totaal werken er ruim 90 medewerkers bij Kuypers Kessel.  

De nieuwe Telestacks zullen ingezet worden bij Kuypers Kessel Bouwgrondstoffen. Deze divisie levert zand, grind en steenslag, dé grondstof voor bouwprocessen. De kernactiviteit van deze divisie is dan ook het produceren van gestandaardiseerde grondstoffen voor de bouw. Alle producten worden volgens de specificatie van de klant op maat gemaakt.

Ook leveren ze grondstoffen voor diverse specifieke toepassingen, waaronder sportveldenzand en lava. Deze producten worden onder meer gebruikt bij de aanleg van sportvelden en golfbanen. Daarnaast handelt Kuypers Kessel Bouwgrondstoffen in klei en vormzand, bestemd voor de grof keramische industrie.

Kuypers Kessel Bouwgrondstoffen beschikt over een goede interne infrastructuur, zoals een eigen overslaghaven waardoor alle producten van deze divisie zowel per schip als over de weg kunnen worden aan- en afgevoerd.