Search
Close this search box.

Nieuwe Lindner Urraco en Zetastar combinatie voor Tuytel Groep

doorVan der Spek

Nieuwe Lindner Urraco en Zetastar combinatie voor Tuytel Groep

Van der Spek Vianen heeft vanaf haar vestiging in Hardenberg een nieuwe 45 tons Lindner Urraco 95 DK Powerline en Lindner/Backers ZS95F2DK geleverd aan recyclingspecialist Tuytel uit Oud Alblas.

Na een uitgebreide inventarisatie van de wensen van Tuytel en mogelijkheden in de markt is er door de Tuytel gekozen om te investeren in een Lindner Urraco 95 DK in combinatie met een Backers/Lindner sterrenzeef geleverd door Van der Spek Vianen. De machines zijn voorzien van duurzame motoren die voldoen aan de laatste emissie-eisen waarmee de Tuytel laat zien te investeren in de nieuwste en schoonst mogelijke technieken.

De Blue Bull zoals de Linder Urraco 95 ook wel wordt genoemd is een 2-assige verkleiner. De assen in de Urraco 95 zijn 2.500mm lang en hebben een diameter van 850 mm. Om de optimale verkleining te kunnen regelen zijn de assen in snelheid regelbaar tussen de 12 en 30 omwentelingen per minuut. Door de zeer zware aandrijflijn wordt er het zeer hoge moment van 480.00 Nm gebracht op de werktuigen welke op de assen gemonteerd zitten en de verkleining uitvoeren.

Aangezien ieder te verkleinen producten een andere “aanpak” nodig heeft, heeft Lindner vele soorten verkleiningsassen ontwikkeld waarbij de jarenlange opgedane ervaringen bij klanten als basis staan. Voor iedere toepassing kunnen er een product specifieke verkleiningsassen geleverd worden waarbij zowel de gewenste verkleining, capaciteit en benodigd vermogen centraal staat. Door het toepassen van de juiste as-configuraties kan er door de klant zeer efficiënt met hoger capaciteiten gedraaid worden. De nieuwe Urraco 95 is uitgevoerd met een as-configuratie voor het produceren van een houtfractie tot en met 150mm.  

De Linder Urraco 95 DK Powerline heeft voor de aandrijving een zeer duurzame en zuinige Scania DC16 8-cilinder tier IV final motor aan boord , bij 1.900 t/min brengt hij 770 Pk over aan de hydraulische pompen welke de assen weer aandrijven.  De Scania motoren staan bekend om hun zeer gunstige brandstofverbruik. Door een zeer breed toerental waarbij het volledige koppel beschikbaar is en een uiterst snel reagerend motormanagement dat zorgt dat de motor op toeren blijft. Hiermee wordt veel brandstof bespaart en zeker zo belangrijk, de productie blijft op capaciteit.

Voor de bediening van de machine is een grote touchscreen gemonteerd waarop alle functies eenvoudig zijn te bedienen. De ingevoerde gegevens worden door de PLC omgezet in aansturing van de machine. In de besturing zijn verschillende programma’s in te stellen welke met één druk op de knop gewisseld kunnen worden. In deze programma’s is o.a. aan te geven met welke snelheid van de assen gewerkt gaat worden, hoe vaak de assen voor –en achteruit moeten draaien en bij welke drukken de machine moet reageren.

Middels het rupswerk kan de machine eenvoudig worden verzet op locatie.

De geproduceerde houtstroom wordt direct gelost in de bunker van de Lindner/Backers Zetastar ZS95F2DK sterrenzeef.  Het sterrenzeefdek met een lengte van 6.700mm en een breedte van 1.700mm zorgt dat de overmaat zeer efficiënt wordt afgezeefd met grote capaciteiten.

De overmaat wordt direct middels een afvoer terug gevoerd in de Lindner Urraco 95 waar deze nog een keer wordt verkleint. Doordat dit in de productie mee loopt wordt hier bijna geen energie voor gebruikt.

Voor het transport van locatie naar locatie heeft de Tuytel eigen zwaartransport-combinaties zodat dit altijd snel en volgens afspraak kan worden uitgevoerd.