Zoek
Sluit dit zoekvak.

Nieuwe Backers 3MAL sterrenzeef geleverd aan VAGROEN

doorVan der Spek

Nieuwe Backers 3MAL sterrenzeef geleverd aan VAGROEN

Datum: 28-jul-17

Met de ingebruikname van een nieuwe Backers 3MAL sterrenzeef heeft VAGROEN de primeur om de eerste door Van der Spek Vianen geleverde Backers sterrenzeef geleverd te krijgen. Na een zeer succesvolle demonstratie op locatie waarbij de Backers sterrenzeef al zijn voordelen kon laten zien was de keuze om te investeren in een nieuwe Backers een weloverwogen. 

 
Backers Machinebau bestaat al 200 jaar en wordt nu door de 7de generatie van de familie geleid en de volgende generatie is al actie in het bedrijf zodat de continuïteit van het bedrijf is gewaarborgd. Wat begon in 1816 als een smederij is in de vele jaren die volgden van een producent van turfwinmachines en de bouw van de eerste sterrenzeef in 1989 uitgegroeid tot de bouwer- en specialist van sterrenzeefmachines, zowel mobiel als stationair. 
 
Vanaf 1989 heeft Backers de sterrenzeeftechniek steeds verder doorontwikkeld. In 1991 is de eerste mobiele 2-fractie sterrenzeef gebouwd waarmee eenvoudig van locatie naar locatie kon worden gereden. Vanaf 2003 is de welbekende 3-fractie sterrenzeef leverbaar geworden. In de 26 jaar dat Backers sterrenzeven bouwt heeft de ontwikkeling en innovatie steeds als leidraad door de ontwerpen gelopen. Van de wielmobiele uitvoering volgde de rupsmobiele uitvoeringen waarbij in 2004 zelfs een combinatie werd ontwikkeld, wielmobiel naar locatie en op locatie eenvoudig verplaatsen op het hydraulisch uitklapbare wielstel. 
 
In de fabriek in Twist net over de grens bij Emmen worden in eigen huis alle constructie werkzaamheden uitgevoerd. Door dit in eigen huis uit te voeren kunnen er snel en eenvoudig aanpassingen worden gedaan tijdens de bouw. Doordat men bij Backers de klantwensen in hoog vaandel hebben worden deze veelal in het ontwerp en bouw meegenomen. 
 
Sterrenzeeftechniek ;
Zoals de naam al aangeeft hebben we te maken met sterren. Deze sterren zijn in vele maten en uitvoeringen te leveren en worden gemonteerd op assen welke achter elkaar worden geplaatst. Door deze in één richting te laten draaien zorgen deze dat de veelal lastig te zeven materialen naar voren word bewogen en door de openingen die tussen de sterren bestaan de fijne fractie wordt afgezeefd. 
 
Doordat de sterren op de assen om en om zijn gemonteerd zorgen deze dat ze elkaar reinigen, de punten van de sterren geven een enorme beweging in het te zeven product zodat de bovenmaat die niet tussen de sterren door valt zeer schoon aan het einde van het dek afkomt. Door de agressieve bewegingen zorgt de overmaat door scrubbende bewegingen voor een zelfreinigend effect waarbij de fijne delen vanzelf loskomen en tussen de sterren doorvallen. Door de vele verschillende soorten en maten sterren kan er worden gezeefd tussen de 5mm en 250mm. Door het aanpassen van de toerentallen van de zeefassen kan het zeefresultaat optimaal worden afgesteld. 
 
Backers 3MAL VAGROEN ;
De nieuwe Backers van VAGROEN is een 3MAL wat inhoud dat het een 3-fractie machine is met een verlengd voorzeefdek, welke is opgebouwd op een trailerchassis waardoor hij eenvoudig te verplaatsen is. 
 
De opgavebunker van 5M³ is voorzien van een hydraulisch klapbaar grid dat zorgt voor afzeving van te grote delen die niet de sterrendekken wenselijk zijn. VAGROEN heeft er voor gekozen om de bunker optioneel een doseerschroef te laten plaatsen voor een optimale geleidelijke opgaven om afzeving met een zo hoog mogelijke capaciteit mogelijk te maken. 
 
Vanuit de bunker wordt het te zeven materiaal opgevoerd om een 5.100mm lang en 1.200mm voorzeefdek met sterren 28-80 welke zijn voorzien van RVS afstandshulzen om eventuele verkleving tegen te gaan. 
 
De onderloop wordt vervolgens op het tweede sterrendek van 6.700mm lang en 1.200mm breed gevoerd waar de fijnafzeving plaatsvind. Het dek is voorzien van sterren 11-13 met eveneens RVS afstandshulzen. 
 
Special aan de nieuwe Backers van VAGROEN is dat hij ook is voorzien van de optie om het tweede dek hydraulisch te verschuiven zodat de onderloop van het eerste dek direct op de afvoerband van de fijne fractie van het tweede dek komt en de 3-fractie machine een 2-fractie wordt.
 
Het fijnzeefdek is eenvoudig ( 15 minunten) compleet te wisselen als een modulaire unit op de machines  zodat als gewenst er een ander dek geplaatst kan worden met andere sterren zodat fijnere – of grovere afzeving mogelijk is.  
 
Mocht door het toepassen van deze zeeftechniek in zeer moeilijk te zeven materialen waar een vlak- of trommelzeef geen resultaten meer geven toch de sterrendekken vervuild raken dan kunnen deze door een volledig automatisch geregelde reiningskammen-systeem op het fijne dek worden gereinigd zodat de afzeving gegarandeerd blijft. 
 
Voor de aandrijving is een duurzame Tier IV-final motor met 160Kw geplaatst, de hydraulische pompen zijn van Bosch-Roth waarbij de overige hydraulische componenten van de bekende merken zijn zoals Danfoss en Parker. Om de optimale overbrenging van de pompen naar de aandrijvingen te krijgen zijn de Backers machines opgebouwd met hydraulische leidingen waar mogelijk, slangen geven hydraulisch verlies en dus kracht op het sterrendek. 
 
De plaatsing van het motorcompartiment zo dicht mogelijk bij het sterrendek is ook gedaan met deze gedachte, hoe minder lengte aan leidingen en slangen hoe meer kracht direct bij de sterren komt met een optimaal zeefresultaat als gevolg. 
 
De machine is tevens voorzien van centrale smeering, verlengde fijne afvoerband en automatische omkeervans welke zijn in te stellen op tijd of temperatuur. 
 
VAGROEN ;
Vagroen is een 100{1bc0b6a8c73e84e168e06cc7c153d42f3849956326c4b30771c6d9a1357ca517} deelneming van Sweco. De onderneming richt zich op een duurzame verwerking en inzet van groenafval, biomassa en organische reststromen. Vagroen is gevestigd in Groningen en heeft daarnaast eigen groencomposteerlocaties en ontvangstlocaties. Bovendien hebben we door het hele land zogenaamde biomassarotondes. Hiervoor gebruiken ze veelal locaties van partners.
 
Groene grondstoffen, ook wel biomassa genoemd, nemen meer en meer een belangrijke positie in. Ze kunnen immers een reële bijdrage leveren aan een duurzame leefomgeving en het oplossen van de klimaatproblemen. Steeds meer is er sprake van een integrale benadering bij de verdere bewerking en verwerking van biomassastromen. Hierbij wordt de biomassa op basis van kwantiteit en kwaliteit beoordeeld, om vervolgens ingezet te worden voor materiaal, energie of compostering. De nieuwe Backers sterrenzeef zal ingezet worden om deze producten op de juiste maten af te zeven. 
 

Van der Spek, BouwmachinesVan der Spek, BouwmachinesVan der Spek, BouwmachinesVan der Spek, BouwmachinesVan der Spek, BouwmachinesVan der Spek, Bouwmachines