Zoek
Sluit dit zoekvak.

Zwarte kunststoffen goed sorteren, realiteit bij Steinert.

doorVan der Spek

Zwarte kunststoffen goed sorteren, realiteit bij Steinert.

Datum: 13-jun-16

Vele klanten en relaties hebben er in het verleden om gevraagd, en tot zeer recent was het nog niet mogelijk: het goed sorteren van zwarte kunststoffen. De meeste optische scheiders falen om dit koningsnummer van de kunststofrecycling juist uit te voeren.

Op de IFAT in München heeft Steinert, in navolging op de al eerder geïntroduceerde Blackscan, de Steinert Unisort BlackEye aan het publiek getoond. Een afvalscheider die zwarte kunststoffen op soort kan scheiden. Doordat het nu mogelijk is zwarte kunststoffen te scheiden op soort, kunnen hoogwaardigere granulaten worden geproduceerd die door hun hogere marktwaardes een investering in een Steinert Unisort BlackEye snel lonend maakt.  

Recyclingbedrijven die zwarte PE/PP mixen produceren kunnen door de nu mogelijke scheiding vele zuiverdere producten leveren waarvan de opbrengsten vele malen hoger komen te liggen dan tot nu mogelijk was.

HSI-technologie
De scheiding vindt plaats op basis van de vingerafdruk van iedere kunststofsoort die wordt herkent door de zeer speciale door Steinert zelf ontwikkelde software. Het hart van de machine is de detectie-eenheid die is voorzien van HSI-technologie.

Deze Hyper Spectral Imaging (HSI) technologie functioneert als volgt; een lichtbron wordt op de te scheiden kunststof-flakes gericht die op de transportband liggen. Een camera analyseert vervolgens het reflecterende licht. In het spectrum van deze reflectie ontbreken frequenties die voor iedere kunststofsoort karakteriserend zijn. Iedere kunststof heeft zijn eigen speciale kenmerken/vingerafdruk.

De Steinert Unisort analysesoftware herkent aan de hand van achterliggende referentiespectra of het om een kunststof, hout, glas, papier of een donker object gaat. Dat de herkenning zo goed functioneert is doordat de Steinert Unisort machines de band niet punt voor punt leest, echter door de camera over de gehele bandbreedte met 320 beeldpunten kijkt, zodat zelfs de kleinste delen worden gezien en niet worden gemist.

Efficiëntie industrie inzet; een ton kunststofflakes per uur
Nu de HSI-techniek zorgt voor de herkenning, is het ook mogelijk om de scheiding te maken uit de opgevoerde materiaalstroom. De software zorgt ervoor dat het herkende deel wordt doorgegeven aan de besturing die op zijn beurt de high-speed ventielen aanstuurt om de producten te scheiden.

De besturing, die geheel door Steinert is ontwikkeld, heeft de mogelijkheid om met een bandsnelheid van 4 meter/seconde, 35 miljoen detectiepunten te verwerken en daarmee 5000 delen tussen de 10 en 35 mm te scannen. Gemiddeld kan de Steinert Unisort BlackEye hiermee een ton per uur verwerken.

Steinert past Active Object Control (AOC) toe om de delen met de hoge bandsnelheden op de juiste positie te laten liggen, zodat na herkenning de delen ook juist kunnen worden uitgeschoten door de high-speed ventielen. AOC zorgt met een luchtstroom die de te sorteren delen op de band drukt voor een optimale afwerpparabel, zodat de scheiding nog zuiverder wordt uitgevoerd.

Steinert Unisort Black als voortraject voor de BlackEye
In 2014 heeft Steinert de recyclingwereld al versteld doen staan toen de Stienert Unisort Black werd geïntroduceerd om zwarte en donkere delen uit de materiaalstroom te scheiden. Een normale NIR-scheider kan geen zwarte en donkere delen herkennen en laat deze dus meegaan zonder een scheiding uit te voeren. De Steinert Unisort Black kan deze producten wel herkennen en dus scheiden uit de materiaalstroom.

Met de nieuwe Steinert Unisort BlackEye is het nu dus ook mogelijk om deze donkere en zwarte delen te scheiden op kunststofsoorten als; PE, PP, PS en PVC.

Deze innovatieve sorteerstap is wederom gerealiseerd door Steinert. De volgende stap die de recyclingwereld versteld doet staan zal zeker weer door Steinert wereldkundig worden gemaakt, zodat we steeds verder komen om onze afval- en materiaalstromen te verwerken en we optimaal kunnen blijven inzetten in de productie van nieuwe producten.


Van der Spek, BouwmachinesVan der Spek, BouwmachinesVan der Spek, BouwmachinesVan der Spek, BouwmachinesVan der Spek, BouwmachinesVan der Spek, Bouwmachines