Zoek
Sluit dit zoekvak.

Grootste rupsmobiele zeefmachine van Nederland geleverd bij REKO/Van Bentum

doorVan der Spek

Grootste rupsmobiele zeefmachine van Nederland geleverd bij REKO/Van Bentum

Datum: 8-jun-16

Van der Spek Vianen heeft wederom een Powerscreen H6203 zeefmachine afgeleverd bij Recycling Kombinatie REKO/Van Bentum Recyclingcentrale op de Vondelingenplaat.
De Powerscreen H6203 is met zijn basisgewicht van 48 ton de grootste in serieproductie gebouwde zeefmachine ter wereld. Door zijn 3-deks horizontale zeefbox van 6.100 mm x 1.930 mm heeft de machine een totale zeefoppervlakte van ruim 35 m2, waarmee de machine in staat is met zeer grote capaciteiten fijne fracties af te zeven.
Deze indrukwekkende gegevens hebben in 2007 Van Bentum overtuigd om de Powerscreen gigant toe te voegen aan het materiaalpark waar grote capaciteiten met zeer zuivere afzeving benodigd waren. Nu, negen jaar en vele tevreden tienduizenden productieuren en miljoenen gezeefde tonnen verder, was de keuze voor wederom een Powerscreen H6203 geleverd door Van der Spek, één die voor de heer Van Bentum direct duidelijk was. De bedrijfszekerheid, en daarbij de garantie dat de te produceren producten worden geleverd, staan voorop en daarom is de keuze gemaakt om de huidige machine te vervangen door een nieuwe. De machine die in 2007 is geleverd gaat na een bezoek aan de werkplaats waar hij uitgebreide service krijgt op één van de productielocaties van Van Bentum weer in volle productie.
Op het 36 hectare grote terrein op de Vondelingenplaats heeft REKO/Van Bentum een breekinstallatie voor de productie van granulaten, een asfaltcentrale voor de productie van warm asfalt ten behoeve van de wegenbouw en een thermische reinigingsinstallatie voor het reinigen van teerhoudend asfalt. De puinbreekinstallatie en de thermische reinigingsinstallatie behoren tot de grootste in hun soort. Dankzij een laad- en loswal met een lengte van 550 meter, is het zowel voor zee- als binnenvaartschepen mogelijk granulaten en andere materialen te laden en te lossen.
Powerscreen H6203, een zeer speciale zeefmachine
Bij de Powerscreen H6203 wordt de driedeks zeefbox aangedreven door drie verstelbare excenter-assen. Door deze speciale aandrijving kan zowel de slag als hoek versteld worden om voor het te zeven materiaal de optimale instelling te realiseren. Door deze finetuning kan de zeef worden ingesteld om met grote capaciteiten nog zeer efficiënt te zeven, opgavecapaciteiten tot 800 ton/uur zijn mogelijk.
De amplitude van de zeefbox is verstelbaar tussen de 13 mm en 19 mm, waarmee hij zeer agressief is op het te zeven materiaal. Hierdoor worden de verschillende fracties goed van elkaar gescheiden en wordt aanhechtend materiaal aan de fracties zeer goed losgeslagen, met zuivere fracties tot gevolg.
Door de verstelmogelijkheid van de zeefbeweging tussen de 30° en 60° kan worden bepaald hoe lang het te zeven materiaal op de zeefbox aanwezig zal zijn. Bij een zeefbeweging van 30° verblijft het product langer op de zeefdekken met een betere reiniging ervan als gevolg. Bij verstelling richting de 60° zal het product sneller transporteren met grotere capaciteiten als resultaat.
Verstelmogelijkheden genoeg dus om deze capaciteitsmaker optimaal in te stellen voor ieder product, waarbij naast capaciteit ook de gewenste zeer accurate afzeving wordt gerealiseerd. Het te zeven materiaal wordt door de zeefbox naar voren gewerkt zonder dat de zwaartekracht zorgt dat het kan schuiven en een minder zuivere afzeving wordt gerealiseerd.
Net als bij alle Powerscreen Warrior en H-serie machines zijn ook de afvoerbanden van de fijne- en middenfracties breed uitgevoerd om de gezeefde fracties af te voeren. De banden met een breedte van 900 mm zijn in snelheid regelbaar en hebben een afwerphoogte van meer dan vier meter.
Om de hoge capaciteiten van 800 ton/uur te kunnen verwerken is de H6203 uitgevoerd met een 8 m³ bunker die zowel door een kraan als door een laadschop gevuld kan worden. Natuurlijk is belading door een Telestack transportband van bijvoorbeeld een breker of bunker mogelijk. Om dit te vergemakkelijken kan de achterwand van de bunker worden neergeklapt.
Voor de aandrijving is een duurzame Tier IV final CAT C7.1 6-cilinder motor verantwoordelijk met 202 pk. Deze motor voldoet aan de laatste en zwaarste emissie-eisen waarmee Van Bentum/REKO wederom aantoont voorop te lopen als het gaat om duurzaam investeren.
Major Wire Flexmath zeefdekken
Om naast de optimale instelling van de zeefbox ook de optimale zeefmedia te kunnen monteren, is de box zo uitgevoerd dat naast de standaard geweven dekken ook Major Wire Flexmatten zijn te monteren. In de nieuwe geleverde Powerscreen zijn deze speciale zeefdekken, waar Van der Spek Vianen importeur van is, ook gemonteerd. Door de speciale opbouw en samenstelling van de zeefdekken is het dichtlopen van zeefdekken bijna niet meer mogelijk. Naast dit grote voordeel is een grote capaciteitsverbetering te behalen met het zelfde zeefoppervlakte, doordat de Major Wire zeefdekken ervoor zorgen dat naast de zeefbox ook de dekken zelf bewegen.

Van der Spek, BouwmachinesVan der Spek, BouwmachinesVan der Spek, BouwmachinesVan der Spek, Bouwmachines