Search
Close this search box.

Van der Spek Vianen introduceert met Terex Washing Systems het wassen 2.0

doorVan der Spek

Van der Spek Vianen introduceert met Terex Washing Systems het wassen 2.0

Datum: 17-mrt-15

Met de introductie van vele nieuwe modulaire machines van Terex Washing Systems (TWS) is een geheel nieuwe stap gezet in het samenstellen en opbouwen van een wasinstallatie. Het wassen 2.0 is geboren. 

Waar voorheen veelal een op de klant specifiek gebouwde installatie werd samengesteld met de daarbij behorende hoge kosten, geen restwaardes en lange levertijden, is het nu met het zeer uitgebreide productprogramma van Terex Washing Systems mogelijk om door middel van gestandaardiseerde machines een installatie samen te stellen waarbij het produceren van hoogwaardige eindproducten centraal staan.

Terex Washing Systems is met zijn oprichting in juli 2012 de jongste productlijn binnen Terex Mineral Processing, waarbij tientallen jaren van was- en zeefervaringen zijn samengevoegd in een productlijn waar de focus 100{1bc0b6a8c73e84e168e06cc7c153d42f3849956326c4b30771c6d9a1357ca517} op wassen ligt.
 
De vele jaren ervaring die zijn opgedaan bij Powerscreen en Finlay – welke ook beide onder de Terex Mineral Processing vlag werken – worden nu gebruikt in de verdere productontwikkelingen bij Terex Washing Systems (TWS). Waar voorheen de engineers rekening hielden met zowel droge als natte bewerking, kan er nu optimaal ontworpen worden zonder enige compromissen, zodat het wasproces perfect kan worden uitgevoerd. 

TWS is gevestigd in Dungannon (Noord-Ierland) waar naast de volledige enginering van de machines ook de complete productie plaatsvindt.

TWS heeft Powerscreen als buurman en gebruikt ook in vele van de machines componenten die door Powerscreen worden gebouwd. Bijvoorbeeld de zeefboxen waarmee Powerscreen als wereldmarkleider op het gebied van breek- en zeefinstallaties zoveel ervaring heeft dat deze ook door zusterbedrijf TWS worden toegepast, zodat hier geen onnodige tijd en kosten voor worden gemaakt. Wat goed is hoeft men niet meer opnieuw uit te vinden.

Modulaire bouwwijze
Modulair is het magische woord bij het ontwerpen van de TWS machines, zodat deze afhankelijk van het te wassen materiaal en gewenste eindproducten kunnen worden opgebouwd. Het grote voordeel hiervan is dat met standaard machines een complete wasinstallatie kan worden samengesteld, van klein tot groot en van mobiel tot stationair.

Naast stand alone machines als trechters, zeefmachines, zwaardwassers, cyclonen, transportbanden etc. heeft TWS met de introductie van modulair-range complete compacte wasinstallaties geïntroduceerd die zeer eenvoudig kunnen worden opgebouwd.

AggWash 60 
De AggWash is de eerste complete mobiele wasinstallatie die met zijn gewicht van ca. 30 ton compleet in één keer op transport kan worden gezet. Hierdoor kan hij eenvoudig van locatie naar locatie worden getransporteerd en is hij ook zonder zware fundamenten op te bouwen. De opbouw van de installatie kost ca. twee dagen.

Door zijn zeer uitgebreide opbouw met een natte voorzeef (2.400 mm x 1.200 mm), een zwaardwasser, na-zeefunit (2.400 mm x 1.200 mm) en ontwateringzeef met cycloon kan hij vele verschillende producten wassen en ontdoen van verontreinigingen.
                 
AggreSand
In aansluiting op de succesvolle AggWash is de AggreSand ontwikkeld door TWS. Bij het ontwerp van de AggreSand is zeer goed geluisterd naar de wensen uit de markt die vroeg naar een complete wasinstallatie met classificeer mogelijkheid.

De AggreSand is hier het juiste antwoord op geworden. De machine kan worden beladen met een laadschop in een bunker die afhankelijk van de wens van de klant kan worden uitgevoerd tussen de 9 m³ en 25 m³. Als benodigd kan deze worden voorzien van een vibrerend grid, zodat de overmaat al kan worden afgezeefd.

Het te wassen product wordt vervolgens via een transportband opgevoerd naar de 3-deks wasbox die compleet is opgebouwd op een skid-frame dat door TWS zo is ontworpen dat het in grote delen (past in containers) snel op locatie is op te bouwen zonder speciale fundaties etc. Onder in dit frame is ook de opvangbak geplaatst voor de opvang van het waswater en de ondermaat uit de zeefbox.

Op hetzelfde skid-frame is ook de nageschakelde classificeerinstallatie gebouwd die met zijn cyclonen en ontwateringszeef zorgdraagt voor de juiste zandproducten. Afhankelijk van het opgaveproduct kan dit tot 120 ton/uur voor de AggreSand 165 en wel tot 200 ton/uur voor de AggreSand 206.

De gewassen fracties worden via transportbanden afgevoerd om gelijk op voorraad te worden gezet naar de installatie. Door deze opstelling kan met één laadschop een complete wasinstallatie bediend worden.
 
AggreSand 165
3-deks zeefbox van 4.900 mm lengte en 1.500 mm breedte
Ontwateringszeef 3.700 mm lengte en 1.500 mm breedte   
                                         
AggreSand 206
3-deks zeefbox van 6.100 mm lengte en 1.800 mm breedte
Ontwateringszeef 4.800 mm lengte en 1.800 mm breedte    

Aggrescrub 150

De AggreScrub is een complete zwaardwasmachine die voorzien kan worden van een classificeerzeef en vuilwaterzeef voor het ontwateren van de overloop. De machine kan als stand alone werken, maar kan ook als nageschakelde machine geplaatst worden achter de AggreSand om de grove fracties nog na te reinigen.

Net als de AggeWash en de AggreSand is ook de AggreScrub op een skid gebouwd die zeer eenvoudig is op te stellen, zodat ook bij deze machine er geen dure fundamenten etc. nodig zijn.

De twee assen zijn te voorzien van de verschillende slijtdelen die op het te wassen product kunnen worden afgestemd.

Besturing
Voor alle machines heeft TWS zijn eigen besturing samengesteld, zodat de machines optimaal kunnen functioneren. Wat naast het optimaal functioneren centraal heeft gestaan is het gebruiksgemak door de operators, zodat deze zeer eenvoudig alle functies kan bedienen en eventuele storingsmeldingen kan uitlezen. Als gewenst kunnen de machines aan elkaar gekoppeld worden en is uitlezen van data of afstand mogelijk. 

Rinsers
Als aanvulling op de Modulaire Range is er tevens een complete mobiele lijn wasinstallaties te leveren die zowel wiel- als rupsmobiel te verplaatsen zijn. Voor de basis van deze machines wordt de welbekende Powerscreen Chieftain-serie gebruikt.

De machines worden voorzien van spraybars op de zeefdekken en de afvoerband van de fijne fractie wordt vervangen door een opvangbak, waarbij vervolgens het gewassen product bewerkt zal moeten worden door een ontwateringszeef met cycloon.

Deze machines zijn als gewenst ook weer droog te gebruiken als zeefmachine, hiervoor is wel wat ombouwwerk benodigd.

Productlijnen Terex Washing Systems
Naast deze complete opstellingen die op vele manieren zijn op te bouwen heeft TWS nog diverse productlijnen in het uitgebreide programma die naast onderdeel voor het samenstellen van een complete wasinstallatie ook los geleverd kunnen worden om een bestaande wasinstallatie te upgraden of delen te vervangen. Hierbij is o.a. te denken aan:

  • was- en zeefboxen in vele verschillende maatvoeringen, waarbij de kleinste al begint van een lengte met 2.200 mm en de grootste 3-dekker 6.100 mm meet
  • Ontwateringszeven zo nodig uitgevoerd met cyclonen
  • Cyclonen
  • Ontwateringswielen 
  • Bunkers van 9 tot 25 m³
  • Zwaardwasser in verschillende lengtes en uitvoeringen
  • Waterpompen

Wassen 2.0 – Van der Spek Vianen
Door het zeer uitgebreide en gespecialiseerde programma van TWS is voor ieder was-vraagstuk een oplossing te bieden. Daarbij is het zeker niet onbelangrijk door de standaardisatie zekerheid van kwaliteit, te rechtvaardigen investeringen, een restwaarde en daarmee dus als resultaat een lage kostprijs per ton voor de te produceren producten.

Van der Spek, BouwmachinesVan der Spek, BouwmachinesVan der Spek, BouwmachinesVan der Spek, BouwmachinesVan der Spek, Bouwmachines