Search
Close this search box.

Van der Spek demonstreert zelfreddingsvoorziening voor torenkraanmachinist

doorVan der Spek

Van der Spek demonstreert zelfreddingsvoorziening voor torenkraanmachinist

Datum: 4-nov-10

Afgelopen week heeft Van der Spek in samenwerking met de Oostenrijkse leverancier Save-a-Life een presentatie gegeven in Vianen van een zelfreddingsvoorziening voor torenkraanmachinisten.
Initiatiefnemer Peter van Gilst van Van der Spek verwelkomde vele vertegenwoordigers van materieeldiensten, o.a. verenigd in de KOMAT, en verhuurders van machinisten. Na een korte introductie door Herr Mitterbröck namens de leverancier werd een film vertoond over de verschillende toepassingsmogelijkheden, de voordelen, maar vooral de eenvoudige bediening van het apparaat. Aan de hand van een meegebrachte voorbeeldset kon technisch directeur Herr Reitegger nog één en ander verduidelijken en vragen beantwoorden.

Na dit theoretische gedeelte was een demonstratie op het buitenterrein bij Van der Spek gepland. Vanuit één van de werfkranen, een Liebherr 500HC40 met een haakhoogte van ca. 25 meter, liet Herr Reitegger zich middels de bijgeleverde overall voorzien van hijsogen eenvoudig zakken vanuit de giek. Ook Peter van Gilst schroomde niet om dit eens te proberen en kon zo dus uit eigen ervaring vertellen hoe simpel het aantrekken van de overall, het aanslaan aan de haak en vooral de bediening van het apparaat is.

Enorm voordeel van het toepassen van een overall met reeds voorgemonteerde hijsogen is dat er geen fouten gemaakt kunnen worden en er geen gevaar bestaat voor afknelling, zoals bij sommige harnassen het geval kan zijn.
Al met al een comfortabele afdaling die met een beheerste snelheid gebeurt, zonder dat de persoon in de overall iets hoeft te doen. Door het gebruik van een overall in plaats van een harnas leent het systeem zich ook uitermate goed voor het redden van een machinist die bijvoorbeeld onwel is geworden.

Door toepassing van 2 haken kan afdalen geschieden op een zogenaamde ‘pendelmanier’, hetgeen betekent dat er een lege haak omhooggaat wanneer een persoon afdaalt. Een eventuele tweede persoon kan de extra meegeleverde overall vast aantrekken en zich bevestigen zodra de lege haak boven is. Door deze toepassing is ook een touwlengte van slechts eenmaal de haakhoogte van de torenkraan noodzakelijk.
Na de demonstratie boden zich buiten de leverancier, Peter van Gilst en de eigen machinist van de werfkraan geen vrijwilligers meer aan en werd de demonstratie afgesloten met een broodmaaltijd. Hierbij konden in een informele sfeer nog vragen gesteld worden en informatie en ervaringen uitgewisseld worden.

‘s Middags was nog een demonstratie gepland op het project JuBi-toren in Den Haag, een bouwcombinatie van BAM en Ballast Nedam.
De bouwcombinatie heeft voor de vier hoogste kranen, die uiteindelijk naar haakhoogtes van rond de 180 meter gaan, reeds in 4 van dergelijke systemen geïnvesteerd. Tijdens de voor de kraanmachinisten en uitvoering van het werk georganiseerde demonstratie en instructie kon getoond worden dat het systeem ook prima functioneert tijdens winderige omstandigheden.

Al met al een geslaagde dag voor leverancier Save-a-Life en Van der Spek, die naar alle waarschijnlijkheid wel wat stof tot discussie op heeft doen waaien.
Op de foto daalt Peter van Gilst af in het zelfreddingssysteem

Van der Spek, BouwmachinesVan der Spek, BouwmachinesVan der Spek, BouwmachinesVan der Spek, BouwmachinesVan der Spek, Bouwmachines