SA Recycling behoeft geen introductie in de metaal-recyclingindustrie. Als een van de grootste metaalrecyclers op de Amerikaanse markt is SA Recycling alomtegenwoordig van kust tot kust. Op meer dan 140 locaties verwerkt het bedrijf jaarlijks 6 miljoen ton huishoudelijk- en commercieel metaalschroot. In dit interview geeft aandeelhouder en algemeen directeur George Adams inzicht in de groei van het bedrijf, de inspanningen om duurzaamheid te bevorderen en de belangrijke rol die de STEINERT-technologie hierbij speelt. Omar Bravo, directeur van de vestiging in Anaheim, Californië, benadrukt de innovaties die het succes van het bedrijf stimuleren.
Adams, die als tiener in de recyclingindustrie begon, vertelt bescheiden over zijn jeugd: “Toen ik 17 jaar oud was, verdiende ik mijn eerste geld met het besturen van sleepwagens. Later heb ik 40 jaar naast mijn vader gewerkt. Mijn twee broers werken ook in het bedrijf en zijn mijn partners. Na al die jaren zijn we nog steeds heel close. Toen kwamen mijn zonen na hun studie in het bedrijf. Ik denk dat dat is waar ik vandaag het meest van geniet: werken met mijn zonen.”
Later nam George Adams de leidende rol in het bedrijf over van zijn vader en leidde SA Recycling naar een opmerkelijke groei. Adams betrokkenheid bij wereldwijde recyclingorganisaties zoals ISRI en BIR onderstreept de toewijding van het bedrijf aan zowel recycling als het navigeren door het wereldwijde politieke terrein om het duurzame gebruik van recyclingproducten verder te bevorderen.
Het verhaal van SA Recycling begon in Anaheim, Californië, waar vandaag de dag jaarlijks 250.000 ton geshredderd materiaal op dezelfde locatie wordt verwerkt en ook dienst doet als onderzoeks- en ontwikkelingslocatie. “Als recyclingbedrijf zijn we altijd op zoek naar de beste oplossing voor het terugwinnen van materialen”, zegt Omar Bravo. “President George Adams staat altijd open voor nieuwe technologieën en vond en kocht deze bij STEINERT.”
Zeer betrouwbare sorteersystemen voor de verwerking van lichte- en zware metalen
George Adams is zeer blij met de samenwerking met Steinert die nu is uitgegroeid tot een hechte zakelijke relatie. Hij benadrukt vooral het potentieel van de STEINERT-technologie: “Om non-ferrometalen uit onze materiaalstroom te halen, vertrouwen we al geruime tijd op STEINERT non-ferroscheiders op veel locaties. Sinds een jaar of vier gebruiken we ook hun multi-sensor sorteerders, voornamelijk om aluminium (Twitch) uit Zorba te halen.” De STEINERT KSS | XT CLI combineert vier sensortechnologieën – twee optische sensoren leveren kleur- en driedimensionale vormgegevens, terwijl de inductieve sensor metalen identificeert. Röntgentransmissie (XRT) wordt gebruikt om metalen te classificeren en te sorteren op basis van hun fysieke dichtheid. Ondertussen wijst fabrieksmanager Omar Bravo op de hoge flexibiliteit en nauwkeurigheid: “Afhankelijk van welk product de markt vraagt of een klant wil, selecteren we het juiste programma en sorteren we met één druk op de knop tot 99% puur aluminium of verwijderen we magnesium uit de productstroom.”
Sinds 2019 is de STEINERT CHUTEC, een röntgenfluorescentiesysteem, ook in gebruik in Anaheim. Het XRF-sorteersysteem is zeer efficiënt in het scheiden van zware metalen zoals koper, messing, zink of roestvrij staal, wat nieuwe afzetmogelijkheden betekent voor SA Recycling. Bravo: “Ik denk dat we de eerste recyclers in de VS waren met een CHUTEC. Dit heeft voor ons de deuren geopend naar nieuwe markten.”
Terwijl Omar Bravo ook de lange levensduur van de röntgensorteerders waardeert, waarvan hij al vier jaar geen enkele sensor heeft hoeven vervangen, is George Adams bijzonder enthousiast over de betrouwbaarheid van de non-ferroscheiders: “Na de eerste testen met STEINERT lag mijn belangrijkste focus op de hogere bandsnelheid in vergelijking met de concurrentie. In de loop der jaren bleek echter een nog belangrijkere factor te zijn, die voor mij nog meer een reden is om te blijven kopen: de STEINERT NES non-ferroscheider gaan gewoon niet kapot. Tot op heden hebben we nog geen enkel lager vervangen.”
Nauwkeurige metaalscheiding voor een betere toekomst
George Adams kijkt altijd vooruit. Voor hem is de toekomst niet alleen een bestemming, maar een complexe reis. Zijn visie is een brede recyclingmentaliteit met een duurzaam systeem dat veel verder gaat dan metaalrecycling. Als CEO is hij trots op het feit dat zijn bedrijf ook op dit gebied een pionier is en bijvoorbeeld zoveel mogelijk van zijn hulpbronnen – waaronder water – hergebruikt. Hoewel Adams ook andere technologieën gebruikt, zoals zonne-energie, hecht hij veel meer belang aan de uitstoot die wordt bespaard door efficiënte metaalrecycling die het gevolg is van de productie van primaire metalen.
Door samen te werken met pioniers zoals STEINERT verwacht Adams dat precisie, duurzaamheid en efficiëntie in de toekomst nog beter zullen samengaan. Met name de vooruitgang van STEINERT op het gebied van het sorteren van aluminiumlegeringen met behulp van LIBS-technologie is in lijn met de ontwikkeling van de markt. Adams ziet nu al een toenemende vraag naar speciale legeringen en de bijbehorende technologieën voor precisiescheiding om in de toekomst aan de behoeften van de markt te kunnen voldoen. “De volgende grote uitdaging voor ons zal zijn om ons aan te passen aan deze nieuwe fase van het scheiden van legeringen met nieuwe sorteersystemen. Ik weet zeker dat dit de toekomst van metaalrecycling zal zijn. Iedereen wil aparte legeringen.”
George Adams erkent de rol van STEINERT bij het verbeteren van recyclingprocessen en onderstreept hun gezamenlijke inzet om aan de veranderende marktvraag te voldoen. Deze samenwerking toont het belang aan van Duitse geavanceerde technologie om de wereldwijde recyclinginspanningen te bevorderen. Zijn vertrouwen in de capaciteiten van STEINERT weerspiegelt zijn diepe geloof in Duitse techniek: “Made in Germany is voor mij een teken van kwaliteit”, zegt Adams met een knikje, “STEINERT belichaamt dit label perfect.”
Onlangs heeft Van der Spek Vianen een nieuwe Steinert ISS inductiescheider in gebruik gesteld bij wASH in Alkmaar waar de verbrandingsslakken worden gewassen van HVC.
Voordat de keuze was gemaakt voor de Steinert ISS zijn er uitgebreide testen uitgevoerd in het technicum van Steinert waarbij de verschillende fracties van wASH zijn getest. De behaalde resultaten waren doorslaggevend om te kiezen voor een Steinert ISS geleverd door Van der Spek Vianen. Naast de Steinert ISS draaien er ook al vele jaren Steinert non-ferro scheiders in de slakkenverwerking in Alkmaar.
De in de installatie geplaatste Steinert ISS inductiescheider is uitgevoerd met de nieuwste door Steinert in eigenhuis ontwikkelde ARGOS sensor techniek waarmee metaal- en RVS stromen nog beter productstroom kunnen worden verwijderd. De ARGOS sensor zit in de transportband gebouwd en meet de weerstand van de producten die over de transportband worden gevoerd. Dit meten gebeurd middels vele spoelen die in de sensor gebouwd zitten. De besturing zet de signalen van de ARGOS sensor om in beelden waarmee de keuzes gemaakt kunnen worden wat wel en niet moet worden gescheiden uit de productstroom.
De Steinert ISS is uitgevoerd met een fijne nozzlelijst waarbij de ventielen op 12mm afstand zitten en middels twee openingen per ventiel “schieten” met de lucht op de uit te scheiden delen. De ventielen worden zowel open- als dicht aangestuurd zodat het luchtverbruik tot een minimum wordt beperkt en alleen lucht wordt verbruik om delen uit te schieten. Hiermee verbruikt de ISS alleen de benodigde lucht en wordt geen stroom verspeeld.
De nozzle-lijst waarmee “geschoten” wordt zit bij de ISS bij wASH aan de bovenzijde van de transportband zodat er geen vervuiling kan ontstaan op de nozzle-lijst. Door deze bouwijze zijn er minder schoonmaakwerkzaamheden benodigd en kan de installatie optimaal draaien.
Om de Steinert ISS optimaal te kunnen laten werken en beter te kunnen beheren door de installatiebedrijvers zijn in goede samenwerking tussen wASH en Van der Spek Vianen nog enkele aanpassingen uitgevoerd zoals “open” RVS deuren waardoor goed in de machine gekeken kan worden zonder dat deze gedemonteerd dienen te worden. Veilig voorop is bij wASH een belangrijke waarde.
Op de grote touchscreen display van de ISS kunnen eenvoudig alle functies worden afgelezen en instellingen gewijzigd als benodigd. Programma’s kunnen worden bijgesteld en als benodigd kan op afstand worden ingelogd en meegekeken om eventuele storingen te verhelpen.
Van der Spek Vianen B.V. heeft onlangs een nieuwe Steinert EddyC fines afgeleverd en opgebouwd bij Van Mechelen Recycling B.V. in Geldrop.
Van Mechelen Recycling B.V., een echt familiebedrijf houd zich voornamelijk bezig met de verwerking van kabels en metalen waarvoor een zeer modern machinepark aanwezig is op het bedrijventerrein de Spaarpot in Geldrop. De nieuwe Steinert EddyC fines non-ferroscheider is hier onlangs aan toegevoegd. Om de juiste keuze te maken in samenstelling en uitvoering van deze Steinert machine zijn er uitgebreide testen uitgevoerd in het technicum van Steinert. De resultaten die hierbij bereikt zijn waren overtuigend genoeg om de investering in de nieuwe Steinert te doen.
Steinert, wereldmarktleider en de uitvinder als het gaat om het leveren van excentrisch non-ferroscheiders heeft bij de ontwikkeling van de nieuwe EddyC Fines alle ervaringen van de afgelopen jaren samengevoegd in één ontwerp. De ruim 4.000 machines in het veld hebben gezorgd voor een enorme hoeveelheid aan informatie en gewenste mogelijkheden van gebruikers.
De Steinert EddyC Fines is de doorontwikkeling van de welbekende Steinert NES 6119 7 waarvan er vele duizenden over de gehele wereld met de hoogste betrouwbaarheid en uitbreng produceren.
Met zijn toerental tot 4.000 toeren per minuut op het 19 pool-parige polensysteem dat is opgebouwd uit de sterkste neodymium magneten wordt een magnetisch veld opgebouwd met frequentie van bijna 1.3 Hz zodat zelf de kleinste delen uit de materiaalstroom kunnen worden gescheiden. Door dit hoger toerental en bijhorende frequentie is het zelfs mogelijk een delen vanaf 0.5mm te scheiden uit de productstromen.
Door het door Steinert uitgevonden en ontwikkelde excentrische polensysteem is het mogelijk om deze krachten op de juiste plaatst aan de buitenzijde van de mantel te positioneren. Bij de EddyC Fines is het nu mogelijk om dit geheel traploos te doen zodat dit nog nauwkeuring kan en een optimale scheiding wordt gerealiseerd.
Voor de EddyC Fines is een geheel nieuw C-frame ontwikkeld dat het mogelijk maakt om de band als benodigd binnen 10 minuten te wisselen zonder dat er hulpgereedschappen benodigd zijn als hefmiddelen of kranen. Het C-frame is zo opgebouwd en voorgespannen dat dit blijft staan als de ondersteuningen worden losgemaakt en er ruimte ontstaan om de band te wisselen.
De geheel nieuwe ontwikkelde uitloopkast is op vele manieren te verstellen zodat voor ieder product de meeste efficiënte afstelling kan worden ingesteld. Het scheidingsschot is nu parallel verstelbaar aan de mantel waarin het polensysteem werkzaam is. Doordat de ophanging op verschillende posities is te plaatsen is ook de hoek instelbaar. De tip van het scheidingsschot is ook nog los instelbaar voor de laatste fine-tuning. Deze tip is los wisselbaar zodat bij slijtage hiervan snel een nieuw deel geplaatst kan worden zonder veel tijdsverlies en hoge kosten.
Bij Van Mechelen Recycling is de nieuwe Steinert compleet geleverd met trilvoeder, uitloopkast en besturing. Uiteraard is de ingebruikstelling en afstelling op locatie door de monteurs van Van der Spek Vianen uitgevoerd.
Onlangs is er door Van der Spek de tweede Steinert Unisort Black NIR-scheider geleverd bij Attero, de marktleider in de verwerking van GFT in Nederland. In totaal verwerkt Attero op de acht verwerkingslocaties 600.000 ton aangeboden GFT tot gecertificeerde compost voor de land- en tuinbouw, potgrond- en opzaksector, groenvoorziening en de grond-, weg- en waterbouw.
De opgedane ervaringen met de eerste Steinert Unisort Black die in 2020 door Van der Spek Vianen is geleverd op de locatie in Wijster hebben er in geresulteerd dat ook op de locatie in Maastricht een nieuwe Steinert Unisort Black is geplaats in de compostverwerking.
Met de investering in deze nieuw ontwikkelde technologie van Steinert toont Attero wederom aan te blijven investeren in innovatieve technieken waarmee de verwerkingen nog beter kunnen worden uitgevoerd.
De Steinert Unisort Black is uniek in zijn soort. Het is een NIR-scheider die naast de normale bekende scheidingsmogelijkheden ook zwarte- en zeer donkere delen kan herkennen en scheiden uit de productstroom. En juiste deze mogelijkheden voor het herkennen en uitbrengen van de zwarte- en zeer donkere delen uit de te verwerken stroom GFT zijn voor Attero van cruciaal belang. In de GFT zitten veel donkere- en zwarte kunststofdelen die als ze niet uit de stroom worden gehaald uiteindelijk in het eindproduct terecht kunnen komen.
De geleverd Steinert Unisort Black is een 2.000mm brede machine die is voorzien van een fijn-nozzlesysteem waarmee naast een zeer secure scheiding ook fijne delen zonder problemen kunnen worden uitgebracht. Aangezien de te verwerken productstroom een hoog vochtgehalte heeft en daarmee ook aan de band kan plakken is gekozen om de machine uit te voeren met een speciale plaatsing van de nozzle-lijst waarmee deze uit de productstroom zit en er geen vervuiling kan optreden rondom de nozzles. Uiteraard is de band voorzien van een hardmetalen afschraper waarmee de band wordt schoongehouden.
Door zijn speciale bouwwijze kan de Steinert Unisort Black donkere- en zwarte delen herkennen zonder dat de transportband die ook zwart is enig effect er op heeft. De herkenning vind niet meer boven de transportband plaats echter op het punt dat het product de band verlaat.
Zoals bij alle Steinert Unisort machine zitten alle componenten voor herkenning en aansturing hiervan in de brug die op de machine is gemonteerd. Middels een groot touchscreen kunnen de instelling eenvoudig worden aangepast en is alle data af te lezen. Deze data bestaat o.a. uit de producten die herkent worden uit de productstroom waarmee de samenstelling is vast te stellen, bandbedekking, percentage uitgebrachte delen e.d. Deze data kan ook extern worden uitgelezen waarmee dan de productie kan worden aangestuurd.
Tevens is de nieuwe Steinert Unisort uitgevoerd met een automatisch kalibreer-systeem dat kan in- en uitklappen zodat hiervoor geen extra delen of menskracht benodigd is.
In de uitloopkast van de machine is een optioneel klapbordes geplaatst zodat bij het uitvoeren van onderhoudswerkzaamheden veilig gewerkt kan worden.
De kwaliteitseisen aan recyclehout dat gebruik wordt bij de productie van o.a. spaanplaat en MDF worden steeds hoger. Naast de reeds bekende scheidingen van ijzer en metaaldelen uit de stromen met Steinert magneten, non-ferro- en inductiescheiders moet nu de volgende stap gezet worden.
Deze volgende stap houd in dat de stromen ontdaan moeten worden van onzuiverheden. Bij deze onzuiverheden moet in de eerste stap gedacht worden aan kunststoffen en plastics. Daarna komt de volgende stap, de houtstroom ontdoen van niet gewenste houtfracties als MDF, spaanplaat, OSB plaat zodat alleen A-hout overblijft om nieuwe producten van de maken.
Om deze scheiding optimaal mogelijk te maken heeft Steinert de volgende opstelling reeds diverse malen geleverd waarbij zeer goede resultaten worden behaald met zuiver A-hout als product.
Voordat de Steinert Unisort’s hun werk kunnen doen moet uiteraard de te recyclen houtstroom worden verkleint tot de juiste fracties, een mooie fractie voor opgave is 25-120mm waarbij de ijzer- en non-ferro delen zijn verwijdert. Een windshift-stap zorgt zeker voor een verbetering in het sorteerproces.
Het proces dat dan gebruikt wordt bestaat uit twee Steinert Unisort machines, een Steinert Unisort EVO 5.0 die in een eerste stap onzuiverheden als kunststoffen, plastics en herkenbare houtsoorten uit de stroom schiet.
Op de volgende Steinert, een Unisort Black worden zwarte- en donkere delen uit de overgebleven stroom geschoten zodat een A-hout fractie overblijft. Door zijn speciale bouwwijze kan de Steinert Unisort Black donkere- en zwarte delen herkennen zonder dat de transportband die ook zwart is enig effect er op heeft. De herkenning vind niet meer boven de transportband plaats echter op het punt dat het product de band verlaat.
Uit opgedane ervaringen blijkt dat tussen de 60 en 65% van de opgave uit A-hout kan bestaan en weer hoogwaardig kan worden ingezet voor de productie van o.a. MDF en andere houtproducten.
Steinert Unisort ;
De Steinert Unisort is opgebouwd uit een transportband, brug met detectie en besturing en een uitloopkast met scheidingsschot.
De Steinert Unisort’s zijn voorzien van een HSI (Hyper Spectral Imaging ) camera voor de herkenning waardoor er altijd een compleet beeld is van de te sorteren producten. Er wordt geen herkenningspunt gemist door een bewegende/zoekende camera als bij vele andere NIR-scheiders.
Naast dit zeer belangrijke voordeel waarmee de beste herkenning en dus ook hoogste scheidingsresultaten worden behaald zijn er ook geen bewegende en slijtage onderhevige delen in de unit aanwezig. De HSI camera heeft 256 detectiepunten over de bandbreedte en kan delen van 10mm – 300mm scheiden uit de materiaalstroom middels de ventielen in de blaasbalk.
Alle componenten voor herkenning en aansturing hiervan ziten in de brug die op de machine is gemonteerd. Middels een groot touchscreen kunnen de instelling eenvoudig worden aangepast en is alle data af te lezen. Deze data bestaat o.a. uit de producten die herkent worden uit de productstroom waarmee de samenstelling is vast te stellen, bandbedekking, percentage uitgebrachte delen e.d. Deze data kan ook extern worden uitgelezen waarmee dan de productie kan worden aangestuurd.
In de uitloopkast van de machine is een optioneel klapbordes geplaatst zodat bij het uitvoeren van onderhoudswerkzaamheden veilig gewerkt kan worden.
Onlangs heeft Van der Spek Vianen aan International Metal Trading (IMT) de specialist in roestvrij staal en non-ferro legeringen een Powerscreen zeefmachine en Steinert scheidingslijn geleverd.
Hierbij gaat het niet om standaard machines maar in uitgebreid overleg samengestelde machines voor de diverse scheidingsstappen.
Om de grote variatie aan productstromen nog optimaler en duurzamer te kunnen verwerken is er gekozen voor een Powerscreen Warrrior 1800 zeefmachine voor het scheiden in de diverse stromen in maatvoering waarna deze verder verwerkt kunnen worden op een separaat opgestelde Steinert-lijn.
Naast het uitzeven met speciale door Van der Spek ontwikkelde 3D-zeefdekken worden de stromen middels Steinert bovenbandmagneten ontdaan van de ijzerdelen. Deze zijn compleet geleverd met op maat gemaakte jukken zodat de magneten optimaal geplaatst zijn voor de beste scheiding.
De gescheiden fracties kunnen vervolgens worden opgevoerd in een eveneens door Van der Spek geleverd Westeria Multifeeder met platenband die de stromen opvoert naar de Steinert NE-scheider.
Uiteraard is de nieuwe Steinert NES voorzien van het gepatenteerde excentrische polensysteem waarmee de Steinert optimaal is af te stellen op het te sorteren product. Het polensysteem is tussen de 0° en 45° te verstellen zodat het krachtveld juist in de productstroom is te plaatsen en het afwerppunt van de non-ferro’s kan worden aangepast aan het product.
De opbouw van de installaties is in zeer goede samenwerking tussen de technisch specialist van IMT en de monteurs van Van der Spek uitgevoerd.
International Metal Trading BV (IMT) is gevestigd in het industriële economische hart van Nederland. Vanwege de goede ligging is IMT altijd bereikbaar. Niet alleen voor het afleveren van metalen, maar ook voor het transport naar de dichtstbijzijnde havens.
Onlangs heeft metaalrecyclingspecialist Ijzer en Schroothandel B.V. dat gevestigd is bij de afrit Nulde aan de A28 in Putten een compleet nieuwe scheidingslijn in gebruik genomen.
In de nieuwe lijn die bij Ijzer en Schroothandel B.V. in eigen huis is ontwikkeld zijn diverse nieuwe Steinert machines geplaatst voor de scheiding van metalen uit de te verwerken stromen. De Steinert machines zijn geleverd door importeur Van der Spek Vianen.
Ijzer en Schroothandel B.V. is een nieuwe naam metaalrecyclingwereld echter de locatie bij de afrit Nulde aan de A28 is bij velen bekend. Ijzer en Schroothandel is onderdeel van De Vierhouten Groep.
De afgelopen periode heeft de locatie een ware metamorfose ondergaan. Alles straalt nu Ijzer en Schroothandel B.V. uit. Het gemotiveerde team staat klaar voor zowel particulieren als bedrijven. Ijzer en metalen kunnen op de locatie worden aangeleverd en als gewenst worden er containers geplaatst voor de afvoer er van.
Om de ijzer- en metaalstromen nog beter te kunnen verwerken heeft Ijzer en Schroothandel geïnvesteerd in de nieuwe scheidingslijn die in goede samenspraak tussen Ijzer en Schroothandel en Van der Spek is samengesteld met de juiste machines om het scheidingsproces optimaal uit te voeren. Om zeker te zijn dat de gewenste scheidingsresultaten behaald konden worden zijn er bij Steinert in het technicum diverse testen uitgevoerd met de verschillende producten.
In de lijn zijn naast Steinert magneettechniek ook een Steinert non-ferroscheider en een Steinert ISS inductiescheider geplaatst. Door het juist samenwerken van deze machines en technieken kunnen er zuivere stromen worden geproduceerd die verder verwerkt kunnen worden of direct ingezet worden bij het produceren van nieuwe metalen.
Voor het ontijzeren van de stromen worden diverse magneetstappen gebruikt waarbij de verschillende producten worden gescheiden. Naast een normale magneetstappen is er ook een zeer sterke Steinert neodymium magneet geplaatst die zelfs de kleinste metaaldelen uit de stromen kan halen.
Met een Steinert NES, een non-ferroscheider worden de non-ferro’s gescheiden uit de te verwerken stromen. De nieuwe Steinert is een machine uit de Steinert NES 5009-serie welke is voorzien van een 18-polig polensysteem. Door deze opbouw wordt een magnetisch veld gevormd van 450Hz.
Uiteraard is de nieuwe Steinert NES voorzien van het gepatenteerde excentrische polensysteem waarmee de Steinert optimaal is af te stellen op het te sorteren product. Het polensysteem is tussen de 0° en 45° te verstellen zodat het krachtveld juist in de productstroom is te plaatsen en het afwerppunt van de non-ferro’s kan worden aangepast aan het product.
In de in de installatie geplaatste Steinert ISS inductiescheider welke is uitgevoerd met de nieuwste door Steinert in eigenhuis ontwikkelde ARGOS sensor techniek kunnen andere metaal- en RVS stromen verder uit elkaar worden gescheiden.
De Steinert ISS is uitgevoerd met een fijne nozzlelijst waarbij de ventielen op 12mm afstand zitten en middels twee openingen per ventiel “schieten” met de lucht op de uit te scheiden delen. De ventielen worden zowel open- als dicht aangestuurd zodat het luchtverbruik tot een minimum wordt beperkt en alleen lucht wordt verbruik om delen uit te schieten.
Op de grote touchscreen display van de ISS kunnen eenvoudig alle functies worden afgelezen en instellingen gewijzigd als benodigd.
Onlangs is er door Van der Spek een nieuwe Steinert Unisort Black NIR-scheider geleverd bij Attero, de marktleider in de verwerking van GFT in Nederland. In totaal verwerkt Attero op de acht verwerkingslocaties 600.000 ton aangeboden GFT tot gecertificeerde compost voor de land- en tuinbouw, potgrond- en opzaksector, groenvoorziening en de grond-, weg- en waterbouw.
De nieuw Steinert Unisort Black is de eerste Black die in Nederland is geleverd. Met de investering in deze nieuw ontwikkelde technologie van Steinert toont Attero wederom aan te investeren in innovatieve technieken waarmee de verwerkingen nog beter kunnen worden uitgevoerd. Na uitgebreide testen in het technicum bij Steinert en goed overleg tussen Attero, Van der Spek Vianen en Steinert over de wensen en mogelijkheden is gekozen voor de Steinert Unisort Black.
De Steinert Unisort Black is uniek in zijn soort. Het is een NIR-scheider die naast de normale bekende scheidingsmogelijkheden ook zwarte- en zeer donkere delen kan herkennen en scheiden uit de productstroom. En juiste deze mogelijkheden voor het herkennen en uitbrengen van de zwarte- en zeer donkere delen uit de te verwerken stroom GFT waren voor Attero van cruciaal belang. In de GFT zitten veel donkere- en zwarte kunststofdelen die als ze niet uit de stroom worden gehaald uiteindelijk in het eindproduct terecht kunnen komen.
De geleverd Steinert Unisort Black is een 2.000mm brede machine die is voorzien van een fijn-nozzlesysteem waarmee naast een zeer secure scheiding ook fijne delen zonder problemen kunnen worden uitgebracht. Aangezien de te verwerken productstroom een hoog vochtgehalte heeft en daarmee ook aan de band kan plakken is gekozen om de machine uit te voeren met een speciale plaatsing van de nozzle-lijst waarmee deze uit de productstroom zit en er geen vervuiling kan optreden rondom de nozzles. Uiteraard is de band voorzien van een hardmetalen afschraper waarmee de band wordt schoongehouden.
Door zijn speciale bouwwijze kan de Steinert Unisort Black donkere- en zwarte delen herkennen zonder dat de transportband die ook zwart is enig effect er op heeft. De herkenning vind niet meer boven de transportband plaats echter op het punt dat het product de band verlaat.
Zoals bij alle Steinert Unisort machine zitten alle componenten voor herkenning en aansturing hiervan in de brug die op de machine is gemonteerd. Middels een groot touchscreen kunnen de instelling eenvoudig worden aangepast en is alle data af te lezen. Deze data bestaat o.a. uit de producten die herkent worden uit de productstroom waarmee de samenstelling is vast te stellen, bandbedekking, percentage uitgebrachte delen e.d. Deze data kan ook extern worden uitgelezen waarmee dan de productie kan worden aangestuurd.
In de uitloopkast van de machine is een optioneel klapbordes geplaatst zodat bij het uitvoeren van onderhoudswerkzaamheden veilig gewerkt kan worden.
Op 22 september jl. heeft Steinert in Puhlheim (D) hun compleet nieuw gebouwde testcentrum geopend. Helaas kon dit door de huidige omstandigheden niet samen met de klanten echter middels een live verbinding kon de opening worden meegekeken.
In het nieuwe testcentrum zijn alle laatste noviteiten en ontwikkelingen samengevoegd met bekende en bewezen technieken.
In het nieuwe technicum kunnen de te scheiden producten samen met de klanten worden gedraaid op productiemachines zodat goed gezien kan worden wat de mogelijkheden zijn qua productiecapaciteiten en producten die geproduceerd kunnen worden. Doordat vele technieken als gewenst achter elkaar gedraaid kunnen worden wordt een compleet realistisch beeld gevormd van een eventueel te bouwen installatie.
In het nieuwe technicum zijn o.a. de volgende scheidingsmachines ingebouwd ; Steinert bovenbandmagneten, Steinert trommelmagneten, Steinert NE-scheiders, Steinert KSS-scheider die scheiden op basis van herkenning door inductie, kleur en vorm, Steinert XSS röntgen scheiders en Steinert Chutec XSS scheiders.
Onlangs heeft Tuytel uit Oud-Alblas de eerste nieuwe Steinert EddyC Move containermobiele NE-scheider van Nederland in gebruik genomen.
De levering heeft iets langer op zich laten wachten dan gewenst echter de wens om de machine direct met een duurzame Stage-V generator te laten leveren was belangrijk dan de machine eerder in actie te krijgen. Door te investeren in de nieuwe technieken laat Tuytel weer zien voorop te lopen als het gaat om duurzaam te investeren. Uiteraard kan de containermobiele non-ferro scheider ook middels het stroomnet worden aangedreven als dit voorhanden is.
Met zijn gewicht van 18 ton is de robuust gebouwde container-unit nog eenvoudig te transporteren middels een containerwagen. Op locatie worden brede wielen aan de machine geplaatst zodat hij middels een laadschop of kraan op zijn plaats kan worden gezet. Middels vier onafhankelijk bedienbare hydraulische steunpoten kan de machine ook op niet vlakke terreinen juist worden opgesteld voor optimale scheidingsresultaten.
Bij het ontwerp van de Steinert EddyC Move zijn alle ervaringen samengevoegd van de ruim 4.000 non-ferro scheiders die Steinert al vele tientallen jaren in installaties over de hele wereld en in vele toepassingen heeft draaien. Met dit aantal mag men zich zeker wereldmarktleider noemen als het gaat om non-ferro scheiding. Door een machinebreedte van 2.000mm kunnen zonder problemen grote capaciteiten worden verwerkt.
Naast het scheiden van de non-ferro’s uit de op te voeren productstomen zorgt de gemonteerde zeer sterke neodymium magneet dat ook alle ijzer/ferro-delen uit de stroom worden gehaald.
Over de hydraulisch uitklapbare banden worden de gescheiden stromen afgevoerd zodat deze apart kunnen worden afgevoerd.
Deze site maakt gebruik van cookies, zodat wij je de best mogelijke gebruikerservaring kunnen bieden. Cookie-informatie wordt opgeslagen in je browser en voert functies uit, zoals het herkennen wanneer je terugkeert naar onze site en helpt ons team, om te begrijpen welke delen van de site, je het meest interessant en nuttig vindt.
Strikt noodzakelijke cookies
Strikt noodzakelijke cookie moet te allen tijde worden ingeschakeld, zodat we je voorkeuren voor cookie instellingen kunnen opslaan.
Als je deze cookie uitschakelt, kunnen we je voorkeuren niet opslaan. Dit betekent dat elke keer dat je deze site bezoekt, het nodig is om cookies weer in te schakelen of uit te schakelen.
Extra cookies
Deze site gebruikt 'Data-collectief' om informatie, zoals bezoekersaantallen, ip-adres en bezochte pagina's te verzamelen. Het gaat hierbij om de volgende 2 first party cookies van Piwik PRO: _pk_id.<appID>: Deze wordt gebruikt om terugkerende bezoekers te herkennen en vervalt na 13 maanden. _pk_ses.<appID>: Deze wordt gebruikt om de sessie van bezoekers te monitoren, zoals aangeklikte pagina’s, tijdsduur op pagina, IP adres en browser gegevens. Deze vervalt na 30 minuten, of zodra het bezoek is afgerond.
Door deze cookies te accepteren, help je onze dienstverlening te verbeteren.
Schakel eerst strikt noodzakelijke cookies in, om je voorkeuren op te slaan!