Search
Close this search box.

Category Archive Scheidingstechniek

door-Van der Spek-

Nieuwe Steinert ISS in actie bij wASH in Alkmaar

Onlangs heeft Van der Spek Vianen een nieuwe Steinert ISS inductiescheider in gebruik gesteld bij wASH in Alkmaar waar de verbrandingsslakken worden gewassen van HVC.

Voordat de keuze was gemaakt voor de Steinert ISS zijn er uitgebreide testen uitgevoerd in het technicum van Steinert waarbij de verschillende fracties van wASH zijn getest. De behaalde resultaten waren doorslaggevend om te kiezen voor een Steinert ISS geleverd door Van der Spek Vianen. Naast de Steinert ISS draaien er ook al vele jaren Steinert non-ferro scheiders in de slakkenverwerking in Alkmaar.

De in de installatie geplaatste Steinert ISS inductiescheider is uitgevoerd met de nieuwste door Steinert in eigenhuis ontwikkelde ARGOS sensor techniek waarmee metaal- en RVS stromen nog beter productstroom kunnen worden verwijderd. De ARGOS sensor zit in de transportband gebouwd en meet de weerstand van de producten die over de transportband worden gevoerd. Dit meten gebeurd middels vele spoelen die in de sensor gebouwd zitten. De besturing zet de signalen van de ARGOS sensor om in beelden waarmee de keuzes gemaakt kunnen worden wat wel en niet moet worden gescheiden uit de productstroom.

De Steinert ISS is uitgevoerd met een fijne nozzlelijst waarbij de ventielen op 12mm afstand zitten en middels twee openingen per ventiel “schieten” met de lucht op de uit te scheiden delen. De ventielen worden zowel open- als dicht aangestuurd zodat het luchtverbruik tot een minimum wordt beperkt en alleen lucht wordt verbruik om delen uit te schieten. Hiermee verbruikt de ISS alleen de benodigde lucht en wordt geen stroom verspeeld.

De nozzle-lijst waarmee “geschoten” wordt zit bij de ISS bij wASH aan de bovenzijde van de transportband zodat er geen vervuiling kan ontstaan op de nozzle-lijst. Door deze bouwijze zijn er minder schoonmaakwerkzaamheden benodigd en kan de installatie optimaal draaien.

Om de Steinert ISS optimaal te kunnen laten werken en beter te kunnen beheren door de installatiebedrijvers zijn in goede samenwerking tussen wASH en Van der Spek Vianen nog enkele aanpassingen uitgevoerd zoals “open” RVS deuren waardoor goed in de machine gekeken kan worden zonder dat deze gedemonteerd dienen te worden. Veilig voorop is bij wASH een belangrijke waarde.

Op de grote touchscreen display van de ISS kunnen eenvoudig alle functies worden afgelezen en instellingen gewijzigd als benodigd. Programma’s kunnen worden bijgesteld en als benodigd kan op afstand worden ingelogd en meegekeken om eventuele storingen te verhelpen.

doorVan der Spek

Nieuwe Steinert EddyC fines non-ferro scheider geleverd aan Van Mechelen Recycling in Geldrop.

Van der Spek Vianen B.V. heeft onlangs een nieuwe Steinert EddyC fines afgeleverd en opgebouwd bij Van Mechelen Recycling B.V. in Geldrop.

Van Mechelen Recycling B.V., een echt familiebedrijf houd zich voornamelijk bezig met de verwerking van kabels en metalen waarvoor een zeer modern machinepark aanwezig is op het bedrijventerrein de Spaarpot in Geldrop. De nieuwe Steinert EddyC fines non-ferroscheider is hier onlangs aan toegevoegd. Om de juiste keuze te maken in samenstelling en uitvoering van deze Steinert machine zijn er uitgebreide testen uitgevoerd in het technicum van Steinert. De resultaten die hierbij bereikt zijn waren overtuigend genoeg om de investering in de nieuwe Steinert te doen.

Steinert, wereldmarktleider en de uitvinder als het gaat om het leveren van excentrisch non-ferroscheiders heeft bij de ontwikkeling van de nieuwe EddyC Fines alle ervaringen van de afgelopen jaren samengevoegd in één ontwerp. De ruim 4.000 machines in het veld hebben gezorgd voor een enorme hoeveelheid aan informatie en gewenste mogelijkheden van gebruikers.

De Steinert EddyC Fines is de doorontwikkeling van de welbekende Steinert NES 6119 7 waarvan er vele duizenden over de gehele wereld met de hoogste betrouwbaarheid en uitbreng produceren.

Met zijn toerental tot 4.000 toeren per minuut op het 19 pool-parige polensysteem dat is opgebouwd uit de sterkste neodymium magneten wordt een magnetisch veld opgebouwd met frequentie van bijna 1.3 Hz zodat zelf de kleinste delen uit de materiaalstroom kunnen worden gescheiden. Door dit hoger toerental en bijhorende frequentie is het zelfs mogelijk een delen vanaf 0.5mm te scheiden uit de productstromen.   

Door het door Steinert uitgevonden en ontwikkelde excentrische polensysteem is het mogelijk om deze krachten op de juiste plaatst aan de buitenzijde van de mantel te positioneren. Bij de EddyC Fines is het nu mogelijk om dit geheel traploos te doen zodat dit nog nauwkeuring  kan en een optimale scheiding wordt gerealiseerd.

Voor de EddyC Fines is een geheel nieuw C-frame ontwikkeld dat het mogelijk maakt om de band als benodigd binnen 10 minuten te wisselen zonder dat er hulpgereedschappen benodigd zijn als hefmiddelen of kranen. Het C-frame is zo opgebouwd en voorgespannen dat dit blijft staan als de ondersteuningen worden losgemaakt en er ruimte ontstaan om de band te wisselen.

De geheel nieuwe ontwikkelde uitloopkast is op vele manieren te verstellen zodat voor ieder product de meeste efficiënte afstelling kan worden ingesteld. Het scheidingsschot is nu parallel verstelbaar aan de mantel waarin het polensysteem werkzaam is. Doordat de ophanging op verschillende posities is te plaatsen is ook de hoek instelbaar. De tip van het scheidingsschot is ook nog los instelbaar voor de laatste fine-tuning. Deze tip is los wisselbaar zodat bij slijtage hiervan snel een nieuw deel geplaatst kan worden zonder veel tijdsverlies en hoge kosten.

Bij Van Mechelen Recycling is de nieuwe Steinert compleet geleverd met trilvoeder, uitloopkast en besturing. Uiteraard is de ingebruikstelling en afstelling op locatie door de monteurs van Van der Spek Vianen uitgevoerd.

doorVan der Spek

Tweede Steinert Unisort Black geleverd aan Attero.

Onlangs is er door Van der Spek de tweede Steinert Unisort Black NIR-scheider geleverd bij Attero, de marktleider in de verwerking van GFT in Nederland. In totaal verwerkt Attero op de acht verwerkingslocaties 600.000 ton aangeboden GFT tot gecertificeerde compost voor de land- en tuinbouw, potgrond- en opzaksector, groenvoorziening en de grond-, weg- en waterbouw.

De opgedane ervaringen met de eerste Steinert Unisort Black die in 2020 door Van der Spek Vianen is geleverd op de locatie in Wijster hebben er in geresulteerd dat ook op de locatie in Maastricht een nieuwe Steinert Unisort Black is geplaats in de compostverwerking.

Met de investering in deze nieuw ontwikkelde technologie van Steinert toont Attero wederom aan te blijven investeren in innovatieve technieken waarmee de verwerkingen nog beter kunnen worden uitgevoerd.

De Steinert Unisort Black is uniek in zijn soort. Het is een NIR-scheider die naast de normale bekende scheidingsmogelijkheden ook zwarte- en zeer donkere delen kan herkennen en scheiden uit de productstroom. En juiste deze mogelijkheden voor het herkennen en uitbrengen van de zwarte- en zeer donkere delen uit de te verwerken stroom GFT zijn voor Attero van cruciaal belang. In de GFT zitten veel donkere- en zwarte kunststofdelen die als ze niet uit de stroom worden gehaald uiteindelijk in het eindproduct terecht kunnen komen.

De geleverd Steinert Unisort Black is een 2.000mm brede machine die is voorzien van een fijn-nozzlesysteem waarmee naast een zeer secure scheiding ook fijne delen zonder problemen kunnen worden uitgebracht. Aangezien de te verwerken productstroom een hoog vochtgehalte heeft en daarmee ook aan de band kan plakken is gekozen om de machine uit te voeren met een speciale plaatsing van de nozzle-lijst waarmee deze uit de productstroom zit en er geen vervuiling kan optreden rondom de nozzles.  Uiteraard is de band voorzien van een hardmetalen afschraper waarmee de band wordt schoongehouden.

Door zijn speciale bouwwijze kan de Steinert Unisort Black donkere- en zwarte delen herkennen zonder dat de transportband die ook zwart is enig effect er op heeft. De herkenning vind niet meer boven de transportband plaats echter op het punt dat het product de band verlaat.

Zoals bij alle Steinert Unisort machine zitten alle componenten voor herkenning en aansturing hiervan in de brug die op de machine is gemonteerd. Middels een groot touchscreen kunnen de instelling eenvoudig worden aangepast en is alle data af te lezen. Deze data bestaat o.a. uit de producten die herkent worden uit de productstroom waarmee de samenstelling is vast te stellen, bandbedekking, percentage uitgebrachte delen e.d. Deze data kan ook extern worden uitgelezen waarmee dan de productie kan worden aangestuurd.

Tevens is de nieuwe Steinert Unisort uitgevoerd met een automatisch kalibreer-systeem dat kan in- en uitklappen zodat hiervoor geen extra delen of menskracht benodigd is.

In de uitloopkast van de machine is een optioneel klapbordes geplaatst zodat bij het uitvoeren van onderhoudswerkzaamheden veilig gewerkt kan worden.

doorVan der Spek

Houtscheiding op kwaliteit mogelijk met Steinert Unisort NIR-scheiding, zuiver A-hout is het doel.

De kwaliteitseisen aan recyclehout dat gebruik wordt bij de productie van o.a. spaanplaat en MDF worden steeds hoger. Naast de reeds bekende scheidingen van ijzer en metaaldelen uit de stromen met Steinert magneten, non-ferro- en inductiescheiders moet nu de volgende stap gezet worden.

Deze volgende stap houd in dat de stromen ontdaan moeten worden van onzuiverheden. Bij deze onzuiverheden moet in de eerste stap gedacht worden aan kunststoffen en plastics. Daarna komt de volgende stap, de houtstroom ontdoen van niet gewenste houtfracties als MDF, spaanplaat, OSB plaat zodat alleen A-hout overblijft om nieuwe producten van de maken.

Om deze scheiding optimaal mogelijk te maken heeft Steinert de volgende opstelling reeds diverse malen geleverd waarbij zeer goede resultaten worden behaald met zuiver A-hout als product.

Voordat de Steinert Unisort’s hun werk kunnen doen moet uiteraard de te recyclen houtstroom worden verkleint tot de juiste fracties, een mooie fractie voor opgave is 25-120mm waarbij de ijzer- en non-ferro delen zijn verwijdert. Een windshift-stap zorgt zeker voor een verbetering in het sorteerproces.  

Het proces dat dan gebruikt wordt bestaat uit twee Steinert Unisort machines, een Steinert Unisort EVO 5.0 die in een eerste stap onzuiverheden als kunststoffen, plastics en herkenbare houtsoorten uit de stroom schiet.

Op de volgende Steinert, een Unisort Black worden zwarte- en donkere delen uit de overgebleven stroom geschoten zodat een A-hout fractie overblijft. Door zijn speciale bouwwijze kan de Steinert Unisort Black donkere- en zwarte delen herkennen zonder dat de transportband die ook zwart is enig effect er op heeft. De herkenning vind niet meer boven de transportband plaats echter op het punt dat het product de band verlaat.

Uit opgedane ervaringen blijkt dat tussen de 60 en 65% van de opgave uit A-hout kan bestaan en weer hoogwaardig kan worden ingezet voor de productie van o.a. MDF en andere houtproducten.

Steinert Unisort ;

De Steinert Unisort is opgebouwd uit een transportband, brug met detectie en besturing en een uitloopkast met scheidingsschot.

De Steinert Unisort’s zijn voorzien van een HSI (Hyper Spectral Imaging ) camera voor de  herkenning waardoor er altijd een compleet beeld is van de te sorteren producten. Er wordt geen herkenningspunt gemist door een bewegende/zoekende camera als bij vele andere NIR-scheiders.

Naast dit zeer belangrijke voordeel waarmee de beste herkenning en dus ook hoogste scheidingsresultaten worden behaald zijn er ook geen bewegende en slijtage onderhevige delen in de unit aanwezig. De HSI camera heeft 256 detectiepunten over de bandbreedte en kan delen van 10mm – 300mm scheiden uit de materiaalstroom middels de ventielen in de blaasbalk.

Alle componenten voor herkenning en aansturing hiervan ziten in de brug die op de machine is gemonteerd. Middels een groot touchscreen kunnen de instelling eenvoudig worden aangepast en is alle data af te lezen. Deze data bestaat o.a. uit de producten die herkent worden uit de productstroom waarmee de samenstelling is vast te stellen, bandbedekking, percentage uitgebrachte delen e.d. Deze data kan ook extern worden uitgelezen waarmee dan de productie kan worden aangestuurd.

 In de uitloopkast van de machine is een optioneel klapbordes geplaatst zodat bij het uitvoeren van onderhoudswerkzaamheden veilig gewerkt kan worden.

doorVan der Spek

IMT International Metal Trading breid machinepark uit.

Onlangs heeft Van der Spek Vianen aan International Metal Trading (IMT) de specialist in roestvrij staal en non-ferro legeringen een Powerscreen zeefmachine en Steinert scheidingslijn geleverd.

Hierbij gaat het niet om standaard machines maar in uitgebreid overleg samengestelde machines voor de diverse scheidingsstappen.

Om de grote variatie aan productstromen nog optimaler en duurzamer te kunnen verwerken is er gekozen voor een Powerscreen Warrrior 1800 zeefmachine voor het scheiden in de diverse stromen in maatvoering waarna deze verder verwerkt kunnen worden op een separaat opgestelde Steinert-lijn.

Naast het uitzeven met speciale door Van der Spek ontwikkelde 3D-zeefdekken worden de stromen middels Steinert bovenbandmagneten ontdaan van de ijzerdelen. Deze zijn compleet geleverd met op maat gemaakte jukken zodat de magneten optimaal geplaatst zijn voor de beste scheiding. 

De gescheiden fracties kunnen vervolgens worden opgevoerd in een eveneens door Van der Spek geleverd Westeria Multifeeder met platenband die de stromen opvoert naar de Steinert NE-scheider.

Uiteraard is de nieuwe Steinert NES voorzien van het gepatenteerde excentrische polensysteem waarmee de Steinert optimaal is af te stellen op het te sorteren product. Het polensysteem is tussen de 0° en 45° te verstellen zodat het krachtveld juist in de productstroom is te plaatsen en het afwerppunt van de non-ferro’s kan worden aangepast aan het product.

De opbouw van de installaties is in zeer goede samenwerking tussen de technisch specialist van IMT en de monteurs van Van der Spek uitgevoerd.

International Metal Trading BV (IMT) is gevestigd in het industriële economische hart van Nederland. Vanwege de goede ligging is IMT altijd bereikbaar. Niet alleen voor het afleveren van metalen, maar ook voor het transport naar de dichtstbijzijnde havens.

doorVan der Spek

Nieuwe Steinert scheidingslijn in gebruik genomen bij Ijzer en Schroothandel B.V. in Putten

Onlangs heeft metaalrecyclingspecialist Ijzer en Schroothandel B.V. dat gevestigd is bij de afrit Nulde aan de A28 in Putten een compleet nieuwe scheidingslijn in gebruik genomen.

In de nieuwe lijn die bij Ijzer en Schroothandel B.V. in eigen huis is ontwikkeld zijn diverse nieuwe Steinert machines geplaatst voor de scheiding van metalen uit de te verwerken stromen. De Steinert machines zijn geleverd door importeur Van der Spek Vianen.

Ijzer en Schroothandel B.V. is een nieuwe naam metaalrecyclingwereld echter de locatie bij de afrit Nulde aan de A28 is bij velen bekend. Ijzer en Schroothandel is onderdeel van De Vierhouten Groep.

De afgelopen periode heeft de locatie een ware metamorfose ondergaan. Alles straalt nu Ijzer en Schroothandel B.V. uit. Het gemotiveerde team staat klaar voor zowel particulieren als bedrijven. Ijzer en metalen kunnen op de locatie worden aangeleverd en als gewenst worden er containers geplaatst voor de afvoer er van.

Om de ijzer- en metaalstromen nog beter te kunnen verwerken heeft Ijzer en Schroothandel geïnvesteerd in de nieuwe scheidingslijn die in goede samenspraak tussen Ijzer en Schroothandel en Van der Spek is samengesteld met de juiste machines om het scheidingsproces optimaal uit te voeren. Om zeker te zijn dat de gewenste scheidingsresultaten behaald konden worden zijn er bij Steinert in het technicum diverse testen uitgevoerd met de verschillende producten.

In de lijn zijn naast Steinert magneettechniek ook een Steinert non-ferroscheider en een Steinert ISS inductiescheider geplaatst. Door het juist samenwerken van deze machines en technieken kunnen er zuivere stromen worden geproduceerd die verder verwerkt kunnen worden of direct ingezet worden bij het produceren van nieuwe metalen.

Voor het ontijzeren van de stromen worden diverse magneetstappen gebruikt waarbij de verschillende producten worden gescheiden. Naast een normale magneetstappen is er ook een zeer sterke Steinert neodymium magneet geplaatst die zelfs de kleinste metaaldelen uit de stromen kan halen.

Met een Steinert NES, een non-ferroscheider worden de non-ferro’s gescheiden uit de te verwerken stromen. De nieuwe Steinert is een machine uit de Steinert NES 5009-serie welke is voorzien van een 18-polig polensysteem. Door deze opbouw wordt een magnetisch veld gevormd van 450Hz.

Uiteraard is de nieuwe Steinert NES voorzien van het gepatenteerde excentrische polensysteem waarmee de Steinert optimaal is af te stellen op het te sorteren product. Het polensysteem is tussen de 0° en 45° te verstellen zodat het krachtveld juist in de productstroom is te plaatsen en het afwerppunt van de non-ferro’s kan worden aangepast aan het product.

In de in de installatie geplaatste Steinert ISS inductiescheider welke is uitgevoerd met de nieuwste door Steinert in eigenhuis ontwikkelde ARGOS sensor techniek kunnen andere metaal- en RVS stromen verder uit elkaar worden gescheiden.

De Steinert ISS is uitgevoerd met een fijne nozzlelijst waarbij de ventielen op 12mm afstand zitten en middels twee openingen per ventiel “schieten” met de lucht op de uit te scheiden delen. De ventielen worden zowel open- als dicht aangestuurd zodat het luchtverbruik tot een minimum wordt beperkt en alleen lucht wordt verbruik om delen uit te schieten.

Op de grote touchscreen display van de ISS kunnen eenvoudig alle functies worden afgelezen en instellingen gewijzigd als benodigd.

doorVan der Spek

Primeur voor Attero met ingebruikname Steinert Unisort Black

Onlangs is er door Van der Spek een nieuwe Steinert Unisort Black NIR-scheider geleverd bij Attero, de marktleider in de verwerking van GFT in Nederland. In totaal verwerkt Attero op de acht verwerkingslocaties 600.000 ton aangeboden GFT tot gecertificeerde compost voor de land- en tuinbouw, potgrond- en opzaksector, groenvoorziening en de grond-, weg- en waterbouw.

De nieuw Steinert Unisort Black is de eerste Black die in Nederland is geleverd. Met de investering in deze nieuw ontwikkelde technologie van Steinert toont Attero wederom aan te investeren in innovatieve technieken waarmee de verwerkingen nog beter kunnen worden uitgevoerd. Na uitgebreide testen in het technicum bij Steinert en goed overleg tussen Attero, Van der Spek Vianen en Steinert over de wensen en mogelijkheden is gekozen voor de Steinert Unisort Black.

De Steinert Unisort Black is uniek in zijn soort. Het is een NIR-scheider die naast de normale bekende scheidingsmogelijkheden ook zwarte- en zeer donkere delen kan herkennen en scheiden uit de productstroom. En juiste deze mogelijkheden voor het herkennen en uitbrengen van de zwarte- en zeer donkere delen uit de te verwerken stroom GFT waren voor Attero van cruciaal belang. In de GFT zitten veel donkere- en zwarte kunststofdelen die als ze niet uit de stroom worden gehaald uiteindelijk in het eindproduct terecht kunnen komen.

De geleverd Steinert Unisort Black is een 2.000mm brede machine die is voorzien van een fijn-nozzlesysteem waarmee naast een zeer secure scheiding ook fijne delen zonder problemen kunnen worden uitgebracht. Aangezien de te verwerken productstroom een hoog vochtgehalte heeft en daarmee ook aan de band kan plakken is gekozen om de machine uit te voeren met een speciale plaatsing van de nozzle-lijst waarmee deze uit de productstroom zit en er geen vervuiling kan optreden rondom de nozzles.  Uiteraard is de band voorzien van een hardmetalen afschraper waarmee de band wordt schoongehouden.

Door zijn speciale bouwwijze kan de Steinert Unisort Black donkere- en zwarte delen herkennen zonder dat de transportband die ook zwart is enig effect er op heeft. De herkenning vind niet meer boven de transportband plaats echter op het punt dat het product de band verlaat.

Zoals bij alle Steinert Unisort machine zitten alle componenten voor herkenning en aansturing hiervan in de brug die op de machine is gemonteerd. Middels een groot touchscreen kunnen de instelling eenvoudig worden aangepast en is alle data af te lezen. Deze data bestaat o.a. uit de producten die herkent worden uit de productstroom waarmee de samenstelling is vast te stellen, bandbedekking, percentage uitgebrachte delen e.d. Deze data kan ook extern worden uitgelezen waarmee dan de productie kan worden aangestuurd.

In de uitloopkast van de machine is een optioneel klapbordes geplaatst zodat bij het uitvoeren van onderhoudswerkzaamheden veilig gewerkt kan worden.

doorVan der Spek

Opening nieuw testcentrum Steinert #scheidingsspecialisten

Op 22 september jl. heeft Steinert in Puhlheim (D) hun compleet nieuw gebouwde testcentrum geopend. Helaas kon dit door de huidige omstandigheden niet samen met de klanten echter middels een live verbinding kon de opening worden meegekeken.

In het nieuwe testcentrum zijn alle laatste noviteiten en ontwikkelingen samengevoegd met bekende en bewezen technieken.

In het nieuwe technicum kunnen de te scheiden producten samen met de klanten worden gedraaid op productiemachines zodat goed gezien kan worden wat de mogelijkheden zijn qua productiecapaciteiten en producten die geproduceerd kunnen worden. Doordat vele technieken als gewenst achter elkaar gedraaid kunnen worden wordt een compleet realistisch beeld gevormd van een eventueel te bouwen installatie.

In het nieuwe technicum zijn o.a. de volgende scheidingsmachines ingebouwd ; Steinert bovenbandmagneten, Steinert trommelmagneten, Steinert NE-scheiders, Steinert KSS-scheider die scheiden op basis van herkenning door inductie, kleur en vorm, Steinert XSS röntgen scheiders en Steinert Chutec XSS scheiders.

doorVan der Spek

Primeur voor verhuurspecialist Tuytel, eerste Steinert EddyC Move in gebruik genomen

Onlangs heeft Tuytel uit Oud-Alblas de eerste nieuwe Steinert EddyC Move containermobiele NE-scheider van Nederland in gebruik genomen.

De levering heeft iets langer op zich laten wachten dan gewenst echter de wens om de machine direct met een duurzame Stage-V generator te laten leveren was belangrijk dan de machine eerder in actie te krijgen. Door te investeren in de nieuwe technieken laat Tuytel weer zien voorop te lopen als het gaat om duurzaam te investeren. Uiteraard kan de containermobiele non-ferro scheider ook middels het stroomnet worden aangedreven als dit voorhanden is.

Met zijn gewicht van 18 ton is de robuust gebouwde container-unit nog eenvoudig te transporteren middels een containerwagen. Op locatie worden brede wielen aan de machine geplaatst zodat hij middels een laadschop of kraan op zijn plaats kan worden gezet. Middels vier onafhankelijk bedienbare hydraulische steunpoten kan de machine ook op niet vlakke terreinen juist worden opgesteld voor optimale scheidingsresultaten.

Bij het ontwerp van de Steinert EddyC Move zijn alle ervaringen samengevoegd van de ruim 4.000 non-ferro scheiders die Steinert al vele tientallen jaren in installaties over de hele wereld en in vele toepassingen heeft draaien. Met dit aantal mag men zich zeker wereldmarktleider noemen als het gaat om non-ferro scheiding. Door een machinebreedte van 2.000mm kunnen zonder problemen grote capaciteiten worden verwerkt.

Naast het scheiden van de non-ferro’s uit de op te voeren productstomen zorgt de gemonteerde zeer sterke neodymium magneet dat ook alle ijzer/ferro-delen uit de stroom worden gehaald.

Over de hydraulisch uitklapbare banden worden de gescheiden stromen afgevoerd zodat deze apart kunnen worden afgevoerd.

doorVan der Spek

Duo Steinert MSB/NE-scheiders in gebruik bij Euregio Recycling

Van der Spek Vianen heeft bij Euregio Recycling een duo nieuwe Steinert MSB/NE-scheiders geleverd voor hun nieuwe ver- en opwerkingsinstallatie die onlangs in gebruik is genomen.

Euregio Recycling B.V. in Born is één van de grootste specialisten als het gaat om het op- en verwerken van metalen in Nederland en zal de nieuwe Steinerts dan ook in vele productstromen gaan inzetten. Vorig jaar heeft Euregio een eveneens door Van der Spek Vianen geleverde Steinert KSS (Kombi SortierSysteem) in gebruik genomen. Deze Steinert KSS 300 FLI is de grootste Steinert KSS van Nederland.

De nieuwe Steinert duo’s zijn uitgevoerd met een Steinert MSB HG en Steinert NES met C-frame compleet uitgevoerd met trilvoeder voor opgave van de te scheiden producten.

De trilvoeder voert het materiaal dat uit de trommelzeefinstallatie komt op naar de Steinert MSB HG.

De Steinert MSB HG is een complete unit die is voorzien van een zeer sterke HG (High Gradiënt) trommelmagneet die zelfs RVS-metalen kan aantrekken. Steinert levert deze MSB HG als complete unit in breedtes van 1.000, 1.500 en 2.000mm. Naast de band waarin de zeer sterke koprolmagneet zit heeft de unit ook verstelbare geleidingsplaten die de stromen na door het magnetisch veld te zijn bewerkt te geleiden naar de juiste uitloopgoot.

Als de magnetische fractie en RVS zijn uitgescheiden loopt de niet magnetische fractie direct op de Steinert NE-scheider. Bij Euregio zijn dit 1.500mm brede Steinert NE-scheiders met C-frame en uitgevoerd met het 38 polige excentrische 6119-7 systeem in de polentrommel.  

Door het door Steinert uitgevonden en ontwikkelde excentrische polensysteem is het mogelijk om deze krachten op de juiste plaatst aan de buitenzijde van de mantel te positioneren.

Het nieuwe C-frame is de doorontwikkeling van de welbekende Steinert NES waarvan er vele duizenden over de gehele wereld met de hoogste betrouwbaarheid en uitbreng produceren.

Bij het nieuwe C-frame kan de transportband als benodigd binnen 10 minuten gewisseld worden zonder dat er hulpgereedschappen benodigd zijn als hefmiddelen of kranen. Het C-frame is zo opgebouwd en voorgespannen dat dit blijft staan als de ondersteuningen worden losgemaakt en er ruimte ontstaan om de band te wisselen.

De bijhorende uitloopkast is op vele manieren te verstellen zodat voor ieder product de meeste efficiënte afstelling kan worden ingesteld. Doordat de ophanging op verschillende posities is te plaatsen is de optimale hoek instelbaar voor het scheidingsschot. De tip van het scheidingsschot is los wisselbaar zodat bij slijtage hiervan snel een nieuw deel geplaatst kan worden zonder veel tijdsverlies en hoge kosten.

Voor het aansturen van de Steinert trilvoeder, Steinert MSB HG en Steinert NES zijn complete besturingen meegeleverd. In deze besturingen zijn naast het aan- en uitschakelen van de machines ook de bandsnelheid en het de snelheid van het polensysteem in te stellen zodat deze optimaal kunnen worden afgesteld voor de beste scheiding.