Zoek
Sluit dit zoekvak.

Wereldprimeur voor Heijmans: Stage 3B SD2500CS

doorVan der Spek

Wereldprimeur voor Heijmans: Stage 3B SD2500CS

Datum: 19-nov-11

Onlangs leverde Benelux-importeur Van der Spek via haar vestiging in Vianen een nieuwe Dynapac SD2500CS aan Heijmans N.V. Deze asfaltafwerkmachine is de eerste productiemachine ter wereld die wordt uitgeleverd met een motor die aan de nieuwste emissie-eisen voldoet: de Stage 3B. In de nieuwe Dynapac SD2500CS is een Cummins 6-cilinder motor gemonteerd die voldoet aan de laatste wettelijke eisen als het gaat om uitstoot en emissie-eisen.

Vanaf januari 2011 is het verplicht om boven een motorvermogen van 129 kW te voldoen aan de Stage 3B norm. Fabrikanten hebben in 2011 en 2012 nog de mogelijkheid om motoren in te bouwen die voldoen aan de Stage 3 norm. Hiervoor gelden wel strenge regels en beperkingen vanuit de Europese Unie, zodat er zo snel mogelijk wordt omgeschakeld op de nieuwe motoren die leverbaar worden vanuit de motorenbouwers.

De gemonteerde Stage 3B motor is uitgevoerd met een roetfilter en een aangepast brandstof inspuitsysteem. De Amerikaanse benaming voor stage 3B is overigens Tier 4 interim.

De Dynapac SD2500CS van Heijmans is full optie geleverd. Zo werd onder andere af fabriek een hydraulisch verschuifbaar bedieningsplatform gemonteerd. Hierdoor hoeft de machinist niet van zijn werkplek af en kan hij met één druk op de knop het platform geheel hydraulisch 50 cm naar links- of rechts buiten de machine schuiven.

Optioneel is op deze machine het “Safe Impact system” geleverd. Deze optie zorgt ervoor dat wanneer een asfaltauto voor de machine komt de impact minimaal is. Achter de voorste duwrollen zijn namelijk 2 cilinders geplaatst die hydraulisch in- en uitschuiven op het moment dat de asfaltauto in contact komt met de machine. Hierdoor beperkt men de afdrukken in het asfalt door de balk tot het minimum, wat het eindresultaat van het nieuwe wegdek verbetert.

Op de SD2500CS is een V6000TV-E afwerkbalk gemonteerd. Deze balk heeft een basisbreedte van 3000 mm en kan hydraulisch uitgeschoven worden naar 6000 mm. De maximale werkbreedte van deze balk met aanbouwdelen is 9700 mm en met een starre afwerkbalk kan de machine zelfs een werkbreedte tot 10 meter halen.

Heijmans paste de machine aan naar wens van de gebruikers. Zo is de machine voorzien van hydraulisch verstelbare zijschotten, een optie die Heijmans in eigen beheer ontwikkeld heeft en zelf op de nieuwe SD2500CS gemonteerd heeft. Verder heeft Van der Spek Vianen in samenwerking met Heijmans nog diverse aanpassingen aan de machine gemaakt, zoals onder andere het extra verwarmen van de zijschotten om het aankleven van moeilijke mengsels tegen te gaan.

Na vele jaren met de Demag DF series te hebben gedraaid herkent Heijmans de pluspunten die overgenomen zijn van Demag en die in de nieuwe Dynapac SD serie verwerkt en doorontwikkeld zijn.

Zo heeft de machine een lage balk voor optimaal zicht op het materiaal. De machine is hydraulisch zeer snel, wat ten goede komt op kleinere werken, waarbij de machine en de bedieners veel handelingen tegelijkertijd moeten verrichten. Verder heeft de machine tegenwoordig een bedienpaneel uitgevoerd met kleurendisplays. In deze displays kunnen de machinist en de balkman hun machine optimaal instellen en naar elke werkomstandigheid aanpassen.

Van der Spek, Bouwmachines