Wederom nieuwe Dynapac afwerkmachine voor BAM Wegenmaterieel B.V.

doorVan der Spek

Wederom nieuwe Dynapac afwerkmachine voor BAM Wegenmaterieel B.V.

Datum: 26-sep-11

Van der Spek Vianen heeft weer een nieuwe Dynapac afwerkmachine geleverd aan
BAM Wegenmaterieel B.V. in Tiel. Ditmaal een Dynapac SD2500CS. Vorig jaar werden ook al diverse asfaltafwerkmachines geleverd aan de BAM, onder andere een Dynapac SD135C en een Dynapac F5C.

De nieuwe Dynapac SD2500CS is de opvolger van de Dynapac SD135C, welke op zijn beurt weer de opvolger was van de welbekende Demag DF135C. De typeaanduiding SD bij de SD2500CS staat voor Svedala Demag.

Bij de ontwikkeling van de nieuwe SD machine is nauwlettend gekeken naar het bediencomfort en de prestaties van de machine. Zo is de machine uitgevoerd met een geheel nieuw bedieningsconcept, waarbij bedieningsvriendelijkheid en snelheid voorop staan. Het dashboard van de machine is in z’n geheel vernieuwd en uitermate overzichtelijk. Tevens is het geluidsniveau verder naar beneden gebracht.

De Dynapac SD2500CS is standaard uitgevoerd met een hydraulisch verschuifbaar bedieningsplatform. Zo hoeft de machinist niet van zijn werkplek af en kan hij met één druk op de knop het platform geheel hydraulisch 50 cm naar links- of rechts buiten de machine schuiven.

Op de SD2500CS is V6000TV-E afwerkbalk gemonteerd. Deze balk heeft een basisbreedte van 3000 mm en kan hydraulisch uitgeschoven worden naar 6000 mm. De maximale werkbreedte van deze balk met aanbouwdelen is 9700 mm en met een starre afwerkbalk kan de machine zelf een werkbreedte tot 10 meter behalen.

Optioneel is op deze machine het "Safe Impact system" geleverd. Deze optie zorgt ervoor dat wanneer een asfaltauto voor de machine komt de impact minimaal is. Achter de voorste duwrollen zijn namelijk 2 cilinders geplaatst die hydraulisch in- en uitschuiven op het moment dat de asfaltauto in contact komt met de machine. Hierdoor beperkt men de afdrukken door de balk in het asfalt tot een minimum, hetgeen het eindresultaat van het nieuwe wegdek verbetert.

De machine heeft een krachtige dieselmotor, de Cummins QSB 5.7, met 149 kW (202 pk). Standaard wordt de machine met deze motor Stage 3A geleverd. Als optie kan gekozen worden voor de Stage 3B motor. De motor is dan uitgevoerd met een roetfilter.

Van der Spek, Bouwmachines