Zoek
Sluit dit zoekvak.

Nieuwe grote Terex-Fuchs MHL360E overslagmachine voor Kuypers Kessel

doorVan der Spek

Nieuwe grote Terex-Fuchs MHL360E overslagmachine voor Kuypers Kessel

Datum: 14-okt-13

Onlangs heeft Van der Spek via haar werkplaatsen in Vianen een nieuwe 48 ton zware Terex-Fuchs MHL360E geleverd bij Kuypers Kessel.

Het is bij Kuypers de eerste mobiele overslagmachine in het zeer moderne materieelpark. Naast de nieuwe mobiele Terex-Fuchs zijn er nog enkele rupsoverslagmachines werkzaam.

Door de mobiliteit van de nieuwe machine kan deze snel en eenvoudig worden verplaatst op de locatie in Kessel waar op verschillende plaatsen geladen en gelost wordt. Daarnaast kan hij natuurlijk als gewenst ook eenvoudig worden getransporteerd om op andere locaties te worden ingezet.

De nieuwe Terex-Fuchs is voorzien van een speciale giekconfiguratie. Hij heeft een bananen hoofdgiek van 9,7 meter en een lepelsteel van 7,0 meter, waardoor een maximaal bereik ontstaat van 17,4 meter. Deze 17,4 meter is gemeten van het hart van de draaikrans tot aan de bakpen.   Met deze configuratie kan Kuypers ook zonder problemen bij laag water lossen zonder in problemen te komen dat de giek de kademuur raakt. Daarnaast kan door deze configuratie ook gemakkelijk gelost worden bij schepen met hogere zijwanden. Tevens kan Kuypers door deze configuratie de machine gemakkelijk transporteren, zodat er snel en adequaat gereageerd kan worden op overslagvraagstukken uit de markt.

Met de nieuwe Terex-Fuchs MHL360E, die is uitgevoerd met een Tier IV interim motor, loopt Kuypers qua lage CO2 uitstoot voorop. De gemonteerde 6-cilinder Deutz TCD 7.8L6 4V levert 190 kw vermogen. Deze motor voldoet aan de nieuwste en zwaarste emissie-eisen die op het moment geleden in de wereld.

Met de ontwikkeling van de nieuwe E-serie heeft Terex-Fuchs de MHL360E op vele fronten verder doorontwikkeld ten opzichte van de vorige series. Waar het hydraulisch systeem bij de MHL360D nog via Linde hydrauliekpompen 2 x 330 liter/min leverde, is bij de E-serie 2 x 280 liter/min plus 2 x 140 liter/min beschikbaar via het nieuwe Rexroth hydraulische systeem.

Door de omschakeling naar het nieuwe hydraulische system, dat ook al enkele jaren zijn voordelen heeft bewezen op de Terex-Fuchs MHL380-serie, is de nieuwe E-serie ruim 20{1bc0b6a8c73e84e168e06cc7c153d42f3849956326c4b30771c6d9a1357ca517} sneller geworden op zijn hydraulische bewegingen. Tevens zijn door de extra oliestromen gecombineerde bewegingen sneller, soepeler en zuiniger uit te voeren.

De standaard hydraulisch verstelbare cabine kan ook nog 2,10 naar voren worden geplaatst voor een nog beter zicht in de lossen schepen. De machinist heeft een zichthoogte van ruim 6,2 meter.

Om ook in de vroege morgen en avondschemering goede verlichting te hebben is de nieuwe MHL360E op wens van de klant uitgevoerd met extra verlichting op de cabine, giek en lepelsteel. Het standaard gemonteerde camerasysteem aan de achter zijde zorgt dat er tijdens het draaien geen onveilige situatie kunnen ontstaan.

Kuypers Kessel is een familiebedrijf, gevestigd in het Limburgse Kessel, dat al meer dan 80 jaar bestaat. De activiteiten concentreren zich op de productie van en de handel in zand, grind, steenslag en klei, het aannemen en uitvoeren van werkzaamheden in de grond-, weg- en waterbouw en het vervoeren van bouwgrondstoffen en andere los gestorte bulkproducten. De activiteiten zijn ondergebracht in vier divisies: Infra, Transport en Logistiek, Bouwgrondstoffen en Projectontwikkeling. In totaal werken er ruim 120 medewerkers bij Kuypers Kessel. 

De nieuwe Terex-Fuchs MHL360E zal ingezet worden bij Kuypers Kessel Bouwgrondstoffen. Deze divisie levert zand, grind en steenslag, dé grondstof voor bouwprocessen. De kernactiviteit van deze divisie is dan ook het produceren van gestandaardiseerde grondstoffen voor de bouw. Alle producten worden volgens de specificatie van de klant op maat gemaakt.

Ook levert Kuypers grondstoffen voor diverse specifieke toepassingen, waaronder sportveldenzand en lava. Deze producten worden onder meer gebruikt bij de aanleg van sportvelden en golfbanen. Daarnaast handelt Kuypers Kessel Bouwgrondstoffen in klei en vormzand, bestemd voor de grof keramische industrie.

Kuypers Kessel Bouwgrondstoffen beschikt over een goede interne infrastructuur, zoals een eigen overslaghaven waardoor alle producten van deze divisie zowel per schip als over de weg kunnen worden aan- en afgevoerd en hierbij komt naast de eveneens door Van der Spek geleverde Telestack TU-521R de nieuwe Terex-Fuchs MHL360E geheel tot zijn recht. De Fuchs zal worden ingezet voor het lossen en overslaan van de verschillende producten.
 

Van der Spek, BouwmachinesVan der Spek, BouwmachinesVan der Spek, BouwmachinesVan der Spek, BouwmachinesVan der Spek, BouwmachinesVan der Spek, Bouwmachines