Liebherr-giganten aan het werk in Nederland

doorVan der Spek

Liebherr-giganten aan het werk in Nederland

Datum: 18-okt-17

Bij de bouw van het Windpark Krammer bij de Philipsdam wordt gebruik gemaakt van in totaal 3 stuks imposante Liebherr torenkranen. Een unieke gelegenheid om zoveel van deze indrukwekkende Liebherr torenkranen aan het werk te zien.
De Liebherr 1000 EC-B125 Litronic is speciaal voor de montage van windmolens geconstrueerd en kan met zijn maximale hijscapaciteit van 125 ton de zwaarste delen van een windmolen monteren.
Doordat de machinist bovenin de torenkraan in de cabine zit, heeft hij tevens een perfect zicht op de montagewerkzaamheden.


Voornaamste reden om bij de aanleg van dit windpark torenkranen te gebruiken is de soms beperkte ruimte aan de voet van sommige van de 34 te bouwen windmolens. Voor de Liebherr 1000 EC-B125 Litronic is niet meer dan ca. 16 m² noodzakelijk op de grond.
Bovendien kan met de torenkraan tot een hogere windsnelheid gewerkt worden dan met grote mobiele of rupskranen.
Nieuw bij de aanleg van dit windpark is dat de fundatie voor de torenkraan geintegreerd is in de fundatie van de windmolen zelf en derhalve ook aanwezig blijft als de torenkraan weer gedemonteerd is.
Hierdoor kan daarop redelijk eenvoudig weer een torenkraan gemonteerd worden in het geval van groot onderhoud of (grote) reparaties aan de windmolen.
Op de website van Windpark Krammer is een artikel te lezen over de imposante werkzaamheden voor aanleg van deze fundaties.


Foto’s: Jelco Stouthandel


 

Van der Spek, BouwmachinesVan der Spek, BouwmachinesVan der Spek, BouwmachinesVan der Spek, BouwmachinesVan der Spek, BouwmachinesVan der Spek, Bouwmachines