Categorie archief Wasinstallatie

doorVan der Spek

Webinar Terex Washing Systems op 22 juni a.s.

Op 22 juni a.s. organiseert Terex Washing zijn volgende Webinar. Dit maal live van locatie in Cork waar een nieuwe turn-key wasinstallatie is opgebouwd. Deze installatie bestaat o.a. uit een AggreSand 206, Aggrescrub 150, een indikker en een flocculant-doseer installatie.

Tijdens de Webinar zult u op de complete installatie live worden rond geleid waarbij alle onderdelen duidelijk worden uitgelegd.

Mis het niet en meld u nu aan met deze link : Terex Washing Systems Webinar | Register Now

doorVan der Spek

Wassen zoals het bedoeld is met Terex Washing Systems

Tijdens een twee daags evenement in Noord-Oost Amerika heeft Terex Washing Systems haar dealers van over de gehele wereld weer up to date gebracht met alle nieuwe ontwikkelingen die de komende tijd aan de mark geïntroduceerd gaan worden.

Op de tweede dag van dit Global Dealer Forum is een complete nieuwe wasinstallatie bezocht inclusief de geheel nieuwe Terex Aquaclear filterpers die als basis dient voor de waterhuishouding. Deze nieuwe installatie is door Van der Spek’s collega dealer Powerscreen New-England verkocht en opgebouwd bij Tilcon North Branford in de staat Connecticut.

Tilcon is een zeer grote leverancier op het gebied van gebroken materialen voor o.a. de beton- en asfaltindustrie. Op diverse locaties gebruiken ze deze producten ook in hun eigen beton- en asfaltinstallaties.

Op de locatie in Norh Brandford had Tilcon al vele jaren een wasinstallatie welke niet meer voldeed aan de huidige wensen en deze moest vervangen worden. Waarbij de oude installatie het waswater in bekkens werd gestort om te bezinken moest de nieuwe installatie zijn uitgerust met een complete waterhuishouding waarbij het water duurzaam in kringloop zou worden gebruikt. Tilcon heeft in de markt gekeken wat de mogelijkheden waren en na een uitgebreid vergelijk gekozen voor een Turn-key oplossing van Terex Washing Systems inclusief waterhuishouding.

Om tot een juiste configuratie te komen is uiteraard is gekeken wat de wensen waren en welke producten de installatie zou moeten gaan leveren en met welke capaciteiten. De installatie zou hoofdzakelijk fracties moeten gaan maken voor de beton- en asfaltinstallaties en werden gespecificeerd als 0-3.5mm en 3.5 tot 8mm waarbij uiteraard het slib niet meer aanwezig mag zijn op de gewassen fracties.

De installatie zou moeten worden voorzien van grote bunkers en opslagcapaciteit zodat na belading de wielladers ander werk er bij kunnen doen zonder dat de installatie zou stil vallen omdat de aan- of afvoer niet plaatsvind.

De voeding van de installatie vind plaats door twee grote bunker die een capaciteit hebben van 100 ton. Door plaatsing van een hoge oprit kunnen deze beladen worden middels een laadshop of direct van de dumpers die het materiaal van verder uit de groeve aanvoeren. De bunkers zijn achter elkaar geplaatst zodat er als gewenst ook nog verschillende producten met elkaar gemengd kunnen worden voor een optimaal productie en gewenste eindproducten. Bij het ontwerp is er rekening gehouden dat er als gewenst nog een derde bunker bij te plaatsen is.

100 tons bunker met serivicewagens Powerscreen New England

Vanuit de bunkers wordt het te wassen product opgevoerd naar de Terex Aggresand 206 3-deks wasinstallatie waarmee de fracties worden uitgezeefd en gewassen. De machine bestaat uit een 3-deks zeefmachine met 6.000mm lange en 1.800mm brede zeefdekken waarmee de fracties met grote capaciteiten worden gescheiden. Tijden het uitzeven wordt er uiteraard ook gewassen om de fracties schoon te krijgen. Op het bovendek vind dit plaats met 10 sproeipijpen met nozzels en op het tussen- en onderdek met 8 sproeipijpen met nozzels. Als nodig kan er tot 380M³ water worden gebruikt om het optimale resultaat te behalen, uiteraard wordt dit afgestemd op het te wassen product.

Bij de installatie van Tilcon bestaat het bovendek uit 40 x 40mm voor het afzeven van een eventuele overmaat, het onderdek is uitgevoerd in 3.5mm en 8mm.

De opvangbak onder de zeef is opgedeeld zodat een deel 0 – 3.5mm direct naar de nageschakelde Finesmaster 120 gaat voor het produceren van de 0 tot 3.5mm, het andere deel wordt bij de 3.5 tot 8mm gevoegd om de gewenst korrelverdeling te krijgen voor het eindproduct dat gewenst is.

Finesmaster 120C

De verdeling van deze flows is eenvoudig te regelen middels regelkleppen in de opvangbak zodat als nodig deze kunnen worden aangepast.

De fractie 0 tot 3.5mm en 3 tot 8mm (met een gedeelte 0 – 3.5mm) worden vervolgens opgevoerd naar de nageschakelde cyclonen en ontwateringsunits. Bij de 0 tot 3.5mm gebeurd dit met een FM 120 welke is uitgevoerd met een classificeer cycloon welke middels vacuüm te regelen is zodat bepaald kan worden op welk punt de splitsing plaatsvind tussen product en water met af te voeren fijne fractie (slib). Na de scheiding wordt middels een 3.700mm bij 1.500mm ontwateringszeef het product ontwatert.

De 3.5mm tot 8mm ( met een gedeelte 0 – 3.5mm ) wordt door de aan de Aggsand gekoppelde “zandfabriek” bewerkt. Middels een zware pomp wordt de fractie met water naar twee op de installatie geplaatste grote cyclonen gepompt waar de scheiding tussen product en water met slib plaatsvind. Na deze scheiding zorgt een grote ontwateringzeef dat het product met een lage vochtigheidsgraad de installatie verlaat naar de Telestack telescoperende die een grote voorraad kan opzetten.

De waterstromen van alle cyclonen en overlopen komen vervolgens samen in een grote buffervoorraad waar deze vanuit naar de waterbehandeling wordt gepompt zodat deze na verwerking weer kan worden ingezet om mee te wassen.

Deze verwerking vind plaats in het Aquaclear systeem van Terex dat is uitgevoerd met een door Terex Washing Systems ontwikkelde filterpers. Voordat deze filterpers zijn werk kan wordt het water eerst voorbehandeld. Het water met slib wordt in een grote classificeertank gepompt waarbij flocculant wordt toegevoerd om de fijne delen te binden zodat deze naar beneden zakken. Doordat er constant wordt opgevoerd loopt aan de bovenzijde van deze tank “schoon” water over in de schoonwatertank wat weer hergebruikt wordt om te wassen.

Terex Aquaclear systeem

Aan de onderzijde van de tank wordt de gebonden slibfractie weggepompt naar een tussentank waar hij vloeibaar wordt gehouden om vervolgens in de filterpers te worden gepompt met zeer hoge druk waar de scheiding tussen water en slib plaatsvind. Na een cyclustijd waarin het water van het slib is gescheiden opent de filterspers de filterplaten met filterdoek waarna de slibkoek uit de installatie valt. In de filterspers bij Tilcon zitten 150 filterplaten van 2.000mm x 1.500mm waardoor een grote capaciteit gegarandeerd is.

Deze installatie is een echte installatie van de toekomst waarbij geen water meer wordt verspilt en in kringloop wordt gebruikt. Alleen via de slibkoek wordt het slib uit het proces gehaald en zal afhankelijk van de samenstelling moeten worden gestort of op een andere wijze worden verwerkt.

doorVan der Spek

Na wassen 2.0 nu met Terex Washing AggWash™ 300 wassen 3.0

Op Hillhead de beurs voor breken, zeven en wassen heeft het door Van der Spek Vianen gevoerde Terex Washing Systems (TWS) de geheel nieuwe Terex Aggwash™ 300 geïntroduceerd.

Als uitbreiding in het leveringsprogramma van de bekende AggWash™ 165 en 205 wasinstallaties vult de AggWash™ 300 het programma naar boven aan met nog hogere capaciteiten en meer mogelijkheden om aan te sluiten op de wensen van de klanten.

Waar voorheen veelal een op de klant specifieke gebouwde installatie werd samengesteld met de daarbij behorende hoge kosten, geen restwaardes en lange levertijden is nu met het nog verder uitgebreide productprogramma van Terex Washing Systems mogelijk om door middel van gestandaardiseerde machines een installatie samen te stellen waarbij het produceren van hoogwaardige eindproducten centraal staan.

Terex Washing Systems is met zijn oprichting in juli 2012 de jongste productlijn binnen Terex Mineral Processing waarbij tientallen jaren van was- en zeefervaringen zijn samengevoegd in een productlijn waar de focus 100{1bc0b6a8c73e84e168e06cc7c153d42f3849956326c4b30771c6d9a1357ca517} op wassen ligt. TWS is gevestigd in Dungannon (Noord-Ierland) waar naast de volledige enginering van de machines ook de complete productie plaatsvindt.

Modulaire bouwwijze
Modulair is het magische woord bij het ontwerpen van de TWS machines zodat deze afhankelijk van het te wassen materiaal en gewenste eindproducten kunnen worden opgebouwd.

Het grote voordeel hiervan is dat met standaardmachines een complete wasinstallatie kan worden samengesteld, van klein tot groot en van mobiel tot stationair. Naast de standalone machines als, trechters, zeefmachines, zwaardwassers, cyclonen, transportbanden ect. heeft TWS met de introductie van Modulair-range complete compacte wasinstallaties geïntroduceerd welke zeer eenvoudig kunnen worden opgebouwd.

AggWash 300
De nieuwe Aggwash 300 is voorzien van twee 3-deks Terex Cedarapids zeefbox van 4.900mm x 1.500mm welke zijn aangedreven door drie verstelbare excenter-assen.

Door deze speciale aandrijving welke ook wordt toegepast in de Powerscreen Warrior 2100 en 2400, de Powerscreen H5163 en H6203 en de Terex Mineral Processing TSV-boxen kan de slag en hoek versteld worden om voor het te wassen en zeven materiaal de optimale instelling te realiseren. Door deze finetuning kan de zeef worden ingesteld om met zeer grote capaciteiten nog zeer efficiënt te zeven

De amplitude van de zeefbox is verstelbaar tussen de 13mm en 16mm waarmee hij zeer agressief is op het te wassen en zeven materiaal. Hierdoor worden de verschillende fracties goed van elkaar gescheiden en wordt aanhechtend materiaal aan de fracties zeer goed losgeslagen, met zuivere fracties tot gevolg.

Door de verstelmogelijkheid van de zeefbeweging tussen de 30° en 60° kan worden bepaald hoelang het materiaal op de zeefbox aanwezig zal zijn. Bij een zeefbeweging van 30° verblijft het product langer op de zeefdekken met een betere reiniging ervan als gevolg, bij verstelling richting de 60° zal het product sneller transporteren met grotere capaciteiten als resultaat.

Voorzeef
Op de eerste zeef wordt middels sproeipijpen op de zeefdekken het te wassen product optimaal gescheiden waarbij het bovendek een dwarsspanner is en voorzien kan worden van een zwaar zeefdek zodat ook zwaardere delen zonder problemen kunnen worden opgegeven. De overmaat wordt afgevoerd middels een transportband die het product buiten de installatie brengt.
De tussenmaat vind zijn weg naar de grote geplaatste zwaardwasser en de ondermaat wordt richting de “zandfabriek” gevoerd.

Zwaardwasser
De tussen de 8° en 10° verstelbare zwaarwasser heeft een lengte van 7.500mm en is 2.400mm breed. De wisselbare 30mm dikke slijtdelen op de assen zijn uitgevoerd in slijtvast staal. Door grote deuren zijn onderhouds- en schoonmaakwerkzaamheden efficiënt- en veilig uit te voeren. Uiteraard zijn de waterstromen en toevoer op vele manieren eenvoudig te regelen middels gemonteerde kranen op de zijkant van de zwaardwasser. De overloop van de zwaardwasser met daarin de fines en de drijvende delen loopt op ontwateringszeef welk afhankelijk van de opgave in twee uitvoeringen leverbaar is.

Nazeef
De gewassen fractie uit de zwaardwasser loopt op de volgende 3-deks Terex Cedarapids zeefbox van 4.900mm x 1.500mm welke zorgt voor de afzeving van de gewenste eindfracties. Deze zeefbox is gedeeltelijk voorzien van sproeipijpen zodat de fractie ontwaterd uit de zeefbox komen.

Zandfabriek
De zandfracties die uit de zeefboxen en zwaardwasser komen met het waswater worden naar de “zandfabriek” gevoerd welke is voorzien van twee grote cyclonen om het zand uit het water te halen en de gewenste zandfracties te produceren. De ontwateringszeef van 4.200mm bij 1.800mm zorgt dat dit met grote capaciteiten kan plaatsvinden.

Constructie
Alle delen zijn af fabriek samengebouwd en een complete staalbouw die op locatie eenvoudig kan worden opgesteld. Uiteraard is deze staalbouw compleet voorzien van bordessen en trapopgangen zodat na de opbouw direct kan worden geproduceerd.

De besturing van alle componenten vind plaats op een op de AggWash aanwezig bedieningspaneel.

doorVan der Spek

Van der Spek Vianen introduceert met Terex Washing Systems het wassen 2.0

Datum: 17-mrt-15

Met de introductie van vele nieuwe modulaire machines van Terex Washing Systems (TWS) is een geheel nieuwe stap gezet in het samenstellen en opbouwen van een wasinstallatie. Het wassen 2.0 is geboren. 

Waar voorheen veelal een op de klant specifiek gebouwde installatie werd samengesteld met de daarbij behorende hoge kosten, geen restwaardes en lange levertijden, is het nu met het zeer uitgebreide productprogramma van Terex Washing Systems mogelijk om door middel van gestandaardiseerde machines een installatie samen te stellen waarbij het produceren van hoogwaardige eindproducten centraal staan.

Terex Washing Systems is met zijn oprichting in juli 2012 de jongste productlijn binnen Terex Mineral Processing, waarbij tientallen jaren van was- en zeefervaringen zijn samengevoegd in een productlijn waar de focus 100{1bc0b6a8c73e84e168e06cc7c153d42f3849956326c4b30771c6d9a1357ca517} op wassen ligt.
 
De vele jaren ervaring die zijn opgedaan bij Powerscreen en Finlay – welke ook beide onder de Terex Mineral Processing vlag werken – worden nu gebruikt in de verdere productontwikkelingen bij Terex Washing Systems (TWS). Waar voorheen de engineers rekening hielden met zowel droge als natte bewerking, kan er nu optimaal ontworpen worden zonder enige compromissen, zodat het wasproces perfect kan worden uitgevoerd. 

TWS is gevestigd in Dungannon (Noord-Ierland) waar naast de volledige enginering van de machines ook de complete productie plaatsvindt.

TWS heeft Powerscreen als buurman en gebruikt ook in vele van de machines componenten die door Powerscreen worden gebouwd. Bijvoorbeeld de zeefboxen waarmee Powerscreen als wereldmarkleider op het gebied van breek- en zeefinstallaties zoveel ervaring heeft dat deze ook door zusterbedrijf TWS worden toegepast, zodat hier geen onnodige tijd en kosten voor worden gemaakt. Wat goed is hoeft men niet meer opnieuw uit te vinden.

Modulaire bouwwijze
Modulair is het magische woord bij het ontwerpen van de TWS machines, zodat deze afhankelijk van het te wassen materiaal en gewenste eindproducten kunnen worden opgebouwd. Het grote voordeel hiervan is dat met standaard machines een complete wasinstallatie kan worden samengesteld, van klein tot groot en van mobiel tot stationair.

Naast stand alone machines als trechters, zeefmachines, zwaardwassers, cyclonen, transportbanden etc. heeft TWS met de introductie van modulair-range complete compacte wasinstallaties geïntroduceerd die zeer eenvoudig kunnen worden opgebouwd.

AggWash 60 
De AggWash is de eerste complete mobiele wasinstallatie die met zijn gewicht van ca. 30 ton compleet in één keer op transport kan worden gezet. Hierdoor kan hij eenvoudig van locatie naar locatie worden getransporteerd en is hij ook zonder zware fundamenten op te bouwen. De opbouw van de installatie kost ca. twee dagen.

Door zijn zeer uitgebreide opbouw met een natte voorzeef (2.400 mm x 1.200 mm), een zwaardwasser, na-zeefunit (2.400 mm x 1.200 mm) en ontwateringzeef met cycloon kan hij vele verschillende producten wassen en ontdoen van verontreinigingen.
                 
AggreSand
In aansluiting op de succesvolle AggWash is de AggreSand ontwikkeld door TWS. Bij het ontwerp van de AggreSand is zeer goed geluisterd naar de wensen uit de markt die vroeg naar een complete wasinstallatie met classificeer mogelijkheid.

De AggreSand is hier het juiste antwoord op geworden. De machine kan worden beladen met een laadschop in een bunker die afhankelijk van de wens van de klant kan worden uitgevoerd tussen de 9 m³ en 25 m³. Als benodigd kan deze worden voorzien van een vibrerend grid, zodat de overmaat al kan worden afgezeefd.

Het te wassen product wordt vervolgens via een transportband opgevoerd naar de 3-deks wasbox die compleet is opgebouwd op een skid-frame dat door TWS zo is ontworpen dat het in grote delen (past in containers) snel op locatie is op te bouwen zonder speciale fundaties etc. Onder in dit frame is ook de opvangbak geplaatst voor de opvang van het waswater en de ondermaat uit de zeefbox.

Op hetzelfde skid-frame is ook de nageschakelde classificeerinstallatie gebouwd die met zijn cyclonen en ontwateringszeef zorgdraagt voor de juiste zandproducten. Afhankelijk van het opgaveproduct kan dit tot 120 ton/uur voor de AggreSand 165 en wel tot 200 ton/uur voor de AggreSand 206.

De gewassen fracties worden via transportbanden afgevoerd om gelijk op voorraad te worden gezet naar de installatie. Door deze opstelling kan met één laadschop een complete wasinstallatie bediend worden.
 
AggreSand 165
3-deks zeefbox van 4.900 mm lengte en 1.500 mm breedte
Ontwateringszeef 3.700 mm lengte en 1.500 mm breedte   
                                         
AggreSand 206
3-deks zeefbox van 6.100 mm lengte en 1.800 mm breedte
Ontwateringszeef 4.800 mm lengte en 1.800 mm breedte    

Aggrescrub 150

De AggreScrub is een complete zwaardwasmachine die voorzien kan worden van een classificeerzeef en vuilwaterzeef voor het ontwateren van de overloop. De machine kan als stand alone werken, maar kan ook als nageschakelde machine geplaatst worden achter de AggreSand om de grove fracties nog na te reinigen.

Net als de AggeWash en de AggreSand is ook de AggreScrub op een skid gebouwd die zeer eenvoudig is op te stellen, zodat ook bij deze machine er geen dure fundamenten etc. nodig zijn.

De twee assen zijn te voorzien van de verschillende slijtdelen die op het te wassen product kunnen worden afgestemd.

Besturing
Voor alle machines heeft TWS zijn eigen besturing samengesteld, zodat de machines optimaal kunnen functioneren. Wat naast het optimaal functioneren centraal heeft gestaan is het gebruiksgemak door de operators, zodat deze zeer eenvoudig alle functies kan bedienen en eventuele storingsmeldingen kan uitlezen. Als gewenst kunnen de machines aan elkaar gekoppeld worden en is uitlezen van data of afstand mogelijk. 

Rinsers
Als aanvulling op de Modulaire Range is er tevens een complete mobiele lijn wasinstallaties te leveren die zowel wiel- als rupsmobiel te verplaatsen zijn. Voor de basis van deze machines wordt de welbekende Powerscreen Chieftain-serie gebruikt.

De machines worden voorzien van spraybars op de zeefdekken en de afvoerband van de fijne fractie wordt vervangen door een opvangbak, waarbij vervolgens het gewassen product bewerkt zal moeten worden door een ontwateringszeef met cycloon.

Deze machines zijn als gewenst ook weer droog te gebruiken als zeefmachine, hiervoor is wel wat ombouwwerk benodigd.

Productlijnen Terex Washing Systems
Naast deze complete opstellingen die op vele manieren zijn op te bouwen heeft TWS nog diverse productlijnen in het uitgebreide programma die naast onderdeel voor het samenstellen van een complete wasinstallatie ook los geleverd kunnen worden om een bestaande wasinstallatie te upgraden of delen te vervangen. Hierbij is o.a. te denken aan:

  • was- en zeefboxen in vele verschillende maatvoeringen, waarbij de kleinste al begint van een lengte met 2.200 mm en de grootste 3-dekker 6.100 mm meet
  • Ontwateringszeven zo nodig uitgevoerd met cyclonen
  • Cyclonen
  • Ontwateringswielen 
  • Bunkers van 9 tot 25 m³
  • Zwaardwasser in verschillende lengtes en uitvoeringen
  • Waterpompen

Wassen 2.0 – Van der Spek Vianen
Door het zeer uitgebreide en gespecialiseerde programma van TWS is voor ieder was-vraagstuk een oplossing te bieden. Daarbij is het zeker niet onbelangrijk door de standaardisatie zekerheid van kwaliteit, te rechtvaardigen investeringen, een restwaarde en daarmee dus als resultaat een lage kostprijs per ton voor de te produceren producten.

Van der Spek, BouwmachinesVan der Spek, BouwmachinesVan der Spek, BouwmachinesVan der Spek, BouwmachinesVan der Spek, Bouwmachines

doorVan der Spek

Powerscreen introduceert volledige mobiele recycling wasinstallatie Aggwash

Datum: 14-jun-10

Met gepaste trots melden wij dat Powerscreen de Aggwash heeft geïntroduceerd voor de veeleisende recyclingklant die in één werkgang schone, gewassen granulaten wil produceren voor bijvoorbeeld de beton- en asfaltindustrie.

Dit is niet zo speciaal als het om een stationair opgestelde installatie gaat, echter heeft Powerscreen met de Aggwash een complete mobiele unit gebouwd die indien gewenst in één deel kan worden getransporteerd van locatie naar locatie. Alles is in een enkel transport te verplaatsen.

Met de Aggwash heeft Powerscreen verschillende behandelingen in een complete “fabriek” samengesteld. Een fractie kan worden ingevoerd om als 5 verschillende schone fracties uit de machine te komen. Daarbij komt dan nog wel de waterfractie die moet worden behandeld voordat deze kan worden afgestort.

Het ingevoerde product wordt op de eerste zeefmachine gescheiden van de overmaat op het bovendek, op het onderdek wordt de te wassen fractie alvast los- en schoongespoeld van zanddelen om vervolgens via een transportband te worden opgevoerd naar de zwaardwassen terwijl het onder de bovenbandmagneet wordt gezuiverd van ijzerdelen.

De fractie loopt vervolgens in de Powerscreen dubbelassige zwaardwasser om grondig te worden gewassen zodat alle stenen zuiver en zonder klevende delen als zand en klei door kunnen lopen op de nazeef. De overloop van de zwaardwasser loopt over een ontwateringszeef waar de afgespoelde en drijvende vervuiling wordt gescheiden in grotere drijvende delen als hout, plastic etc. en een fijne fractie welke vervolgens verder in de machine zal worden opgewerkt tot zand en water.

Als het te reinigen granulaat of materiaal zuiver uit de zwaardwasser komt wordt deze op de nazeef gescheiden in 3 gewenste eindproducten. Deze maatvoering is te veranderen door andere zeefdekken in de nazeefunit te plaatsen.

Het water dat gebruikt wordt voor het wassen, spoelen en reinigen van de fracties wordt verzameld in de watertank onder in de opstelling. Hieruit wordt het via een zeer sterke pomp opgevoerd naar een cycloon waar het wordt gescheiden in water en zand. Het zand wordt vervolgens op een ontwateringszeef weer ontdaan van het overmatige water zodat er zuiver zand ontstaat met een laag vochtgehalte. Voor het behandelen van het overige water zijn afhankelijk van de opstellingslocatie verschillende mogelijkheden.

Van der Spek, Bouwmachines