Wassen zoals het bedoeld is met Terex Washing Systems

doorVan der Spek

Wassen zoals het bedoeld is met Terex Washing Systems

Tijdens een twee daags evenement in Noord-Oost Amerika heeft Terex Washing Systems haar dealers van over de gehele wereld weer up to date gebracht met alle nieuwe ontwikkelingen die de komende tijd aan de mark geïntroduceerd gaan worden.

Op de tweede dag van dit Global Dealer Forum is een complete nieuwe wasinstallatie bezocht inclusief de geheel nieuwe Terex Aquaclear filterpers die als basis dient voor de waterhuishouding. Deze nieuwe installatie is door Van der Spek’s collega dealer Powerscreen New-England verkocht en opgebouwd bij Tilcon North Branford in de staat Connecticut.

Tilcon is een zeer grote leverancier op het gebied van gebroken materialen voor o.a. de beton- en asfaltindustrie. Op diverse locaties gebruiken ze deze producten ook in hun eigen beton- en asfaltinstallaties.

Op de locatie in Norh Brandford had Tilcon al vele jaren een wasinstallatie welke niet meer voldeed aan de huidige wensen en deze moest vervangen worden. Waarbij de oude installatie het waswater in bekkens werd gestort om te bezinken moest de nieuwe installatie zijn uitgerust met een complete waterhuishouding waarbij het water duurzaam in kringloop zou worden gebruikt. Tilcon heeft in de markt gekeken wat de mogelijkheden waren en na een uitgebreid vergelijk gekozen voor een Turn-key oplossing van Terex Washing Systems inclusief waterhuishouding.

Om tot een juiste configuratie te komen is uiteraard is gekeken wat de wensen waren en welke producten de installatie zou moeten gaan leveren en met welke capaciteiten. De installatie zou hoofdzakelijk fracties moeten gaan maken voor de beton- en asfaltinstallaties en werden gespecificeerd als 0-3.5mm en 3.5 tot 8mm waarbij uiteraard het slib niet meer aanwezig mag zijn op de gewassen fracties.

De installatie zou moeten worden voorzien van grote bunkers en opslagcapaciteit zodat na belading de wielladers ander werk er bij kunnen doen zonder dat de installatie zou stil vallen omdat de aan- of afvoer niet plaatsvind.

De voeding van de installatie vind plaats door twee grote bunker die een capaciteit hebben van 100 ton. Door plaatsing van een hoge oprit kunnen deze beladen worden middels een laadshop of direct van de dumpers die het materiaal van verder uit de groeve aanvoeren. De bunkers zijn achter elkaar geplaatst zodat er als gewenst ook nog verschillende producten met elkaar gemengd kunnen worden voor een optimaal productie en gewenste eindproducten. Bij het ontwerp is er rekening gehouden dat er als gewenst nog een derde bunker bij te plaatsen is.

100 tons bunker met serivicewagens Powerscreen New England

Vanuit de bunkers wordt het te wassen product opgevoerd naar de Terex Aggresand 206 3-deks wasinstallatie waarmee de fracties worden uitgezeefd en gewassen. De machine bestaat uit een 3-deks zeefmachine met 6.000mm lange en 1.800mm brede zeefdekken waarmee de fracties met grote capaciteiten worden gescheiden. Tijden het uitzeven wordt er uiteraard ook gewassen om de fracties schoon te krijgen. Op het bovendek vind dit plaats met 10 sproeipijpen met nozzels en op het tussen- en onderdek met 8 sproeipijpen met nozzels. Als nodig kan er tot 380M³ water worden gebruikt om het optimale resultaat te behalen, uiteraard wordt dit afgestemd op het te wassen product.

Bij de installatie van Tilcon bestaat het bovendek uit 40 x 40mm voor het afzeven van een eventuele overmaat, het onderdek is uitgevoerd in 3.5mm en 8mm.

De opvangbak onder de zeef is opgedeeld zodat een deel 0 – 3.5mm direct naar de nageschakelde Finesmaster 120 gaat voor het produceren van de 0 tot 3.5mm, het andere deel wordt bij de 3.5 tot 8mm gevoegd om de gewenst korrelverdeling te krijgen voor het eindproduct dat gewenst is.

Finesmaster 120C

De verdeling van deze flows is eenvoudig te regelen middels regelkleppen in de opvangbak zodat als nodig deze kunnen worden aangepast.

De fractie 0 tot 3.5mm en 3 tot 8mm (met een gedeelte 0 – 3.5mm) worden vervolgens opgevoerd naar de nageschakelde cyclonen en ontwateringsunits. Bij de 0 tot 3.5mm gebeurd dit met een FM 120 welke is uitgevoerd met een classificeer cycloon welke middels vacuüm te regelen is zodat bepaald kan worden op welk punt de splitsing plaatsvind tussen product en water met af te voeren fijne fractie (slib). Na de scheiding wordt middels een 3.700mm bij 1.500mm ontwateringszeef het product ontwatert.

De 3.5mm tot 8mm ( met een gedeelte 0 – 3.5mm ) wordt door de aan de Aggsand gekoppelde “zandfabriek” bewerkt. Middels een zware pomp wordt de fractie met water naar twee op de installatie geplaatste grote cyclonen gepompt waar de scheiding tussen product en water met slib plaatsvind. Na deze scheiding zorgt een grote ontwateringzeef dat het product met een lage vochtigheidsgraad de installatie verlaat naar de Telestack telescoperende die een grote voorraad kan opzetten.

De waterstromen van alle cyclonen en overlopen komen vervolgens samen in een grote buffervoorraad waar deze vanuit naar de waterbehandeling wordt gepompt zodat deze na verwerking weer kan worden ingezet om mee te wassen.

Deze verwerking vind plaats in het Aquaclear systeem van Terex dat is uitgevoerd met een door Terex Washing Systems ontwikkelde filterpers. Voordat deze filterpers zijn werk kan wordt het water eerst voorbehandeld. Het water met slib wordt in een grote classificeertank gepompt waarbij flocculant wordt toegevoerd om de fijne delen te binden zodat deze naar beneden zakken. Doordat er constant wordt opgevoerd loopt aan de bovenzijde van deze tank “schoon” water over in de schoonwatertank wat weer hergebruikt wordt om te wassen.

Terex Aquaclear systeem

Aan de onderzijde van de tank wordt de gebonden slibfractie weggepompt naar een tussentank waar hij vloeibaar wordt gehouden om vervolgens in de filterpers te worden gepompt met zeer hoge druk waar de scheiding tussen water en slib plaatsvind. Na een cyclustijd waarin het water van het slib is gescheiden opent de filterspers de filterplaten met filterdoek waarna de slibkoek uit de installatie valt. In de filterspers bij Tilcon zitten 150 filterplaten van 2.000mm x 1.500mm waardoor een grote capaciteit gegarandeerd is.

Deze installatie is een echte installatie van de toekomst waarbij geen water meer wordt verspilt en in kringloop wordt gebruikt. Alleen via de slibkoek wordt het slib uit het proces gehaald en zal afhankelijk van de samenstelling moeten worden gestort of op een andere wijze worden verwerkt.

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.