Zoek
Sluit dit zoekvak.

Categorie archief Steinert

door-Van der Spek-

Precisie en vooruitgang: met Steinert sensor-sorteertechnologie

SA Recycling behoeft geen introductie in de metaal-recyclingindustrie. Als een van de grootste metaalrecyclers op de Amerikaanse markt is SA Recycling alomtegenwoordig van kust tot kust. Op meer dan 140 locaties verwerkt het bedrijf jaarlijks 6 miljoen ton huishoudelijk- en commercieel metaalschroot. In dit interview geeft aandeelhouder en algemeen directeur George Adams inzicht in de groei van het bedrijf, de inspanningen om duurzaamheid te bevorderen en de belangrijke rol die de STEINERT-technologie hierbij speelt. Omar Bravo, directeur van de vestiging in Anaheim, Californië, benadrukt de innovaties die het succes van het bedrijf stimuleren.

Adams, die als tiener in de recyclingindustrie begon, vertelt bescheiden over zijn jeugd: “Toen ik 17 jaar oud was, verdiende ik mijn eerste geld met het besturen van sleepwagens. Later heb ik 40 jaar naast mijn vader gewerkt. Mijn twee broers werken ook in het bedrijf en zijn mijn partners. Na al die jaren zijn we nog steeds heel close. Toen kwamen mijn zonen na hun studie in het bedrijf. Ik denk dat dat is waar ik vandaag het meest van geniet: werken met mijn zonen.”

Later nam George Adams de leidende rol in het bedrijf over van zijn vader en leidde SA Recycling naar een opmerkelijke groei. Adams betrokkenheid bij wereldwijde recyclingorganisaties zoals ISRI en BIR onderstreept de toewijding van het bedrijf aan zowel recycling als het navigeren door het wereldwijde politieke terrein om het duurzame gebruik van recyclingproducten verder te bevorderen.

Het verhaal van SA Recycling begon in Anaheim, Californië, waar vandaag de dag jaarlijks 250.000 ton geshredderd materiaal op dezelfde locatie wordt verwerkt en ook dienst doet als onderzoeks- en ontwikkelingslocatie. “Als recyclingbedrijf zijn we altijd op zoek naar de beste oplossing voor het terugwinnen van materialen”, zegt Omar Bravo. “President George Adams staat altijd open voor nieuwe technologieën en vond en kocht deze bij STEINERT.”

Zeer betrouwbare sorteersystemen voor de verwerking van lichte- en zware metalen

George Adams is zeer blij met de samenwerking met Steinert die nu is uitgegroeid tot een hechte zakelijke relatie. Hij benadrukt vooral het potentieel van de STEINERT-technologie: “Om non-ferrometalen uit onze materiaalstroom te halen, vertrouwen we al geruime tijd op STEINERT non-ferroscheiders op veel locaties. Sinds een jaar of vier gebruiken we ook hun multi-sensor sorteerders, voornamelijk om aluminium (Twitch) uit Zorba te halen.” De STEINERT KSS | XT CLI combineert vier sensortechnologieën – twee optische sensoren leveren kleur- en driedimensionale vormgegevens, terwijl de inductieve sensor metalen identificeert. Röntgentransmissie (XRT) wordt gebruikt om metalen te classificeren en te sorteren op basis van hun fysieke dichtheid. Ondertussen wijst fabrieksmanager Omar Bravo op de hoge flexibiliteit en nauwkeurigheid: “Afhankelijk van welk product de markt vraagt of een klant wil, selecteren we het juiste programma en sorteren we met één druk op de knop tot 99% puur aluminium of verwijderen we magnesium uit de productstroom.”

Sinds 2019 is de STEINERT CHUTEC, een röntgenfluorescentiesysteem, ook in gebruik in Anaheim. Het XRF-sorteersysteem is zeer efficiënt in het scheiden van zware metalen zoals koper, messing, zink of roestvrij staal, wat nieuwe afzetmogelijkheden betekent voor SA Recycling. Bravo: “Ik denk dat we de eerste recyclers in de VS waren met een CHUTEC. Dit heeft voor ons de deuren geopend naar nieuwe markten.”

Terwijl Omar Bravo ook de lange levensduur van de röntgensorteerders waardeert, waarvan hij al vier jaar geen enkele sensor heeft hoeven vervangen, is George Adams bijzonder enthousiast over de betrouwbaarheid van de non-ferroscheiders: “Na de eerste testen met STEINERT lag mijn belangrijkste focus op de hogere bandsnelheid in vergelijking met de concurrentie. In de loop der jaren bleek echter een nog belangrijkere factor te zijn, die voor mij nog meer een reden is om te blijven kopen: de STEINERT NES non-ferroscheider gaan gewoon niet kapot. Tot op heden hebben we nog geen enkel lager vervangen.”

Nauwkeurige metaalscheiding voor een betere toekomst

George Adams kijkt altijd vooruit. Voor hem is de toekomst niet alleen een bestemming, maar een complexe reis. Zijn visie is een brede recyclingmentaliteit met een duurzaam systeem dat veel verder gaat dan metaalrecycling. Als CEO is hij trots op het feit dat zijn bedrijf ook op dit gebied een pionier is en bijvoorbeeld zoveel mogelijk van zijn hulpbronnen – waaronder water – hergebruikt. Hoewel Adams ook andere technologieën gebruikt, zoals zonne-energie, hecht hij veel meer belang aan de uitstoot die wordt bespaard door efficiënte metaalrecycling die het gevolg is van de productie van primaire metalen.

Door samen te werken met pioniers zoals STEINERT verwacht Adams dat precisie, duurzaamheid en efficiëntie in de toekomst nog beter zullen samengaan. Met name de vooruitgang van STEINERT op het gebied van het sorteren van aluminiumlegeringen met behulp van LIBS-technologie is in lijn met de ontwikkeling van de markt. Adams ziet nu al een toenemende vraag naar speciale legeringen en de bijbehorende technologieën voor precisiescheiding om in de toekomst aan de behoeften van de markt te kunnen voldoen. “De volgende grote uitdaging voor ons zal zijn om ons aan te passen aan deze nieuwe fase van het scheiden van legeringen met nieuwe sorteersystemen. Ik weet zeker dat dit de toekomst van metaalrecycling zal zijn. Iedereen wil aparte legeringen.”

George Adams erkent de rol van STEINERT bij het verbeteren van recyclingprocessen en onderstreept hun gezamenlijke inzet om aan de veranderende marktvraag te voldoen. Deze samenwerking toont het belang aan van Duitse geavanceerde technologie om de wereldwijde recyclinginspanningen te bevorderen. Zijn vertrouwen in de capaciteiten van STEINERT weerspiegelt zijn diepe geloof in Duitse techniek: “Made in Germany is voor mij een teken van kwaliteit”, zegt Adams met een knikje, “STEINERT belichaamt dit label perfect.”

door-Van der Spek-

Infra Relatiedagen Hardenberg

Voor samenwerking in de grond-, weg- en waterbouw
6, 7 & 8 februari 2024 | 13:00 – 21:00,
Evenementenhal Hardenberg,  Energieweg 2, 7772 TV, Hardenberg

Van der Spek Vianen B.V.: Standnummer  770

Informatie over de beurs:  www.infrarelatiedagen.nl

Het thema van Van der Spek, bij deze editie van de Inra Relatiedagen, is ‘Een emissieloze toekomst’.  Van der Spek is heel actief met de ontwikkeling en verkoop van elektrische machines. Deze zult u dan ook op onze stand zien.

Wilt u meer weten over elektrische machines van Van der Spek, bezoek onze stand nummer 770 en spreek een van onze vertegenwoordigers aan. U kunt natuurlijk ook vooraf een afspraak maken of meer informatie vragen:

Meer informatie gewenst?

Vul het formulier in, of kijk bij ‘verkoop’, voor uw vertegenwoordiger.

Of stuur een bericht aan:

door-Van der Spek-

Steinert MTE trommelmagneet geleverd bij wASH

Onlangs heeft Van der Spek Vianen een nieuwe Steinert MTE trommelmagneet geleverd bij wASH in Alkmaar waar de verbrandingsslakken worden verwerkt van HVC.

De Steinert trommelmagneten worden bij Steinert geheel in eigenhuis ontwikkeld en geproduceerd. dat wil zeggen inclusief het “hart” van de magneet ;  de electrospoelen.

De gebruikte spoelen in de elektromagneten zijn gemaakt van Anofol wat bestaat uit zuiver aluminium Al 99,5 en E-Al 99,7. De voordelen van deze Anofol-spoelen t.o.v. traditionele spoelen is dat ze;  beter te verwerken zijn, een lager gewicht hebben, minder energie verbruiken, betere warmte overdracht, na het anodiseren een zeer harde kras vaste isolatie hebben als bij chroom.

De spoelen worden in eigen huis door hun anodiseerinstallatie geoxideerd waardoor er een isolatielaag ontstaat welke één is met het aluminium. Hiermee is de juiste isolatie van de spoelen 100% gegarandeerd. Hierna worden de spoelen gevormd in de gewenste maatvoering waarna er een epoxy wikkeling omheen gaat voordat hij in de basis wordt gemonteerd. Belangrijk hierbij te vermelden is dat door deze isolatie de spoelen met “scherpe” hoeken gebogen kunnen worden zodat ze tot in de hoeken van de magneten kunnen worden toegepast voor optimale werking en scheiding van de ijzerdelen.  

De magneet is compleet geleverd met gelijkrichter waarmee hij wordt aangestuurd.

door-Van der Spek-

6 ton zware Steinert elektromagneet in gebruik genomen HSR

Van der Spek Vianen heeft onlangs bij HSR een nieuwe Steinert elektromagneet geleverd.

De ruim 6 ton zware Steinert UME 135 170C elektromagneet is opgebouwd op één van de op- en overslagbanden van HSR.

De Steinert bovenbandmagneten worden bij Steinert geheel in eigenhuis ontwikkeld en geproduceerd. dat wil zeggen inclusief het “hart” van de magneet ;  de electrospoelen.

De gebruikte spoelen in de elektromagneten zijn gemaakt van Anofol wat bestaat uit zuiver aluminium Al 99,5 en E-Al 99,7. De voordelen van deze Anofol-spoelen t.o.v. traditionele spoelen is dat ze;  beter te verwerken zijn, een lager gewicht hebben, minder energie verbruiken, betere warmte overdracht, na het anodiseren een zeer harde kras vaste isolatie hebben als bij chroom.

De spoelen worden in eigen huis door hun anodiseerinstallatie geoxideerd waardoor er een isolatielaag ontstaat welke één is met het aluminium. Hiermee is de juiste isolatie van de spoelen 100% gegarandeerd. Hierna worden de spoelen gevormd in de gewenste maatvoering waarna er een epoxy wikkeling omheen gaat voordat hij in de basis wordt gemonteerd. Belangrijk hierbij te vermelden is dat door deze isolatie de spoelen met “scherpe” hoeken gebogen kunnen worden zodat ze tot in de hoeken van de magneten kunnen worden geplaatst.

Na het plaatsen wordt de behuizing gesloten en wordt hij verder opgebouwd met de rollen en band. Deze band kan op klantwens op vele manieren worden uitgevoerd zodat hij het beste voldoet (=levensduur) voor de toepassing.

Bij HSR is de Steinert magneetband af fabriek voorzien met rubber beklede trommels voor optimale aandrijving en loop van de transportband. Ook is hij voorzien van een uitbrengpool die de ijzerdelen verder transporteren van het sterke magneetveld en daarna voor de afwerp ervan zorgt.

De magneet is compleet geleverd met gelijkrichter waarmee hij wordt aangestuurd.

door-Van der Spek-

Riwald Recycling neemt nieuwe Steinert XSS EVO 5.0 röntgenscheider in gebruik

Van der Spek Vianen heeft onlangs een nieuwe Steinert XSS EVO 5.0 röntgenscheider geleverd bij Riwald Recycling in Almelo. De nieuwe Steinert röntgenscheider komt bij Riwald Recycling o.a. te werken met eveneens door Van der Spek Vianen geleverde Steinert scheidingstechnieken.

Naast de nieuwe Steinert XSS EVO 5.0 heeft Riwald Recycling al sinds enkele jaren al een Steinert KSS, Steinert Unisort en Steinert NES non-ferroscheider in bedrijf voor het optimaal scheiden van de te verwerken productstromen. Deze machines kunnen producten scheiden door herkenning middels inductie-, laser-, kleur- en infraroodsensoren of een combinatie hiervan.

De nieuwe in gebruik genomen Steinert XSS T EVO 5.0 is uitgevoerd met de nieuwste technieken waarbij gescheiden wordt op dichtheid van de te sorteren producten. In de Steinert XSS T EVO 5.0 wordt hierbij gebruik gemaakt van een dubbel signaal waarbij een laag- en een hoog röntgensignaal wordt geproduceerd door de röntgenbron. Deze verschillende signalen in kracht worden ook weer separaat opgevangen door de detectoren in de machine zodat er een optimaal beeld gevormd kan worden van de te scheiden producten.

Dankzij deze techniek van het dubbele signaal kan de Steinert XSS EVO 5.0 ook onderscheid maken tussen materialen van verschillende diktes. Normaal neemt een dikker stuk metaal meer straling op dan een dunner deel echter door met twee verschillende krachten röntgenstraling te werken kan de besturing van de Steinert dit verschil in diktes uitfilteren en toch de juiste keuze maken voor de gewenste scheiding.

Multilayer Data Evaluation (MDE) zorgt ervoor dat ook moeilijke sorteertaken waarbij samengestelde producten herkend dienen te worden ook door de Steinert XSS EVO 5.0 herkent kunnen worden en gescheiden uit de productstroom. Hierbij te denken aan ingesloten delen als zware metalen in aluminiumdelen.

Dankzij automatische controle en kalibratie van de röntgen bron is altijd de beste mogelijke sorteerkwaliteit beschikbaar geduurde de gehele levensduur van de Steinert XSS EVO 5.0

De gekozen fractie om uit te sorteren wordt middels de blaasbalk uit de productstroom geschoten. De ventielen in de blaasbalk worden zowel open als dicht aangestuurd zodat er duurzaam wordt omgegaan met de lucht die hiervoor gebruikt wordt. Tevens is de kans op het “meeschieten” van niet gewenste delen tot een minimum beperkt.

Op de besturing van de Steinert XSS EVO 5.0 kan eenvoudig gekozen worden welke sorteertaak gewenst is en zijn alle functies van de machine te bedienen.

De opbouw van de nieuw Steinert XSS EVO 5.0 is in goede samenwerking tussen de technische diensten van Riwald Recycling en Van der Spek Vianen uitgevoerd.

Met de nieuwe Steinert XSS EVO 5.0 toont Riwald Recycling wederom aan te investeren in de nieuwste technologieën waarmee te recyclen producten nog beter en verder verwerkt kunnen worden zodat deze direct ingezet kunnen worden bij de productie van nieuwe metalen.

door-Van der Spek-

Wat hebben Steinert sorteersystemen met arbeidsvreugde te maken ?

Een gesprek met Tobias Thommen over kwaliteiten bij het sorteren van aluminium, duurzaamheid en kunst.

Thommen AG, onderdeel van de Thommen Group, is een model metaalrecyclingbedrijf in Zwitserland met hoofdkantoor in Kaiseraugst bij Basel. Tot de core business behoren recycling van ferroschroot (FE), non-ferrometalen (NE), stromen uit de recycling van elektronica en auto’s.

Tobias Thommen, kleinzoon van de oprichter Gustav Thommen, is sinds 2011 algemeen directeur en eigenaar van de Thommen Group. Met 25 locaties in 5 landen is het een groep bedrijven die zich in de loop van tientallen jaren heeft ontwikkeld, die hij met hart en intuïtie leidt – en waar mensen voor hem het belangrijkste zijn.

Tobias Thommen werkt al heel lang bij het bedrijf. Sterker nog, als kind. Hij heeft bediende de schaar, repareerde de shredder en sorteerde de laatste reststromen. Na de economische en daaropvolgende medische studies en jaren als praktiserend arts en yogaleraar, leidt de 58-jarige vandaag het bedrijf. “Een bedrijf leeft van de mensen”, herhaalt hij meerdere malen in gesprek met STEINERT. “Het succes en falen van een bedrijf blijkt uit de Mensen.” Hij hecht bijzonder belang aan het vermogen om kritiek te nemen – inclusief die op hemzelf: ” Ik ben niet voorzitter van het bestuur, die niets te horen mag krijgen. Er kan mij alles worden verteld. Als ik een fout heb gemaakt, dan moet ik die corrigeren. Deze houding komt van yoga-beoefening.”

Zorba-verwerking met diepte van toegevoegde waarde

“Thommen staat voor kwaliteit. Ik wil dat we een vuurtoren zijn in recycling,” benadrukt het hoofd van het bedrijf. Nadat de tweede grote shredder in Zwitserland bij de Thommen Group kwam in 2015 heeft men de verwerkingen gebundeld. Er is geïnvesteerd in verdere verwerking voor de vervaardiging van hoogwaardige producten van aluminium, koper, messing en zink. “Ik heb de wens de producten zo te vervaardigen dat ze direct geschikt zijn voor onze klanten. Dat houd in de geproduceerde producten direct kunnen worden gesmolten door de staalfabrieken, koper-, aluminium- of messingsmelterijen. Daarvoor is bijna 100% zuiverheid vereist”

De ZAB (Zorba zuiveringsinstallatie) met de sorteersystemen van STEINERT, die in 2021 in gebruik  genomen is, speelden hierbij een grote rol.”

Zorba is een gemengde fractie van non-ferro metalen. Steinert NES non-ferro scheiders, scheiden deze metaalmix uit de productstroom voordat sensorsorteersystemen de andere metalen sorteren in gescheiden smeltbare, zuivere fracties.

Om de efficiëntie en capaciteiten van de sensorsorteersystemen te verhogen toenemen, worden de non-ferrometaalconcentraten gezeefd in verschillende korrelgroottes,  namelijk in 0-15 mm, 15-30 mm, 30-60 mm, 60-120 mm en groter dan 120 mm. Met de röntgentransmissie, de STEINERT KSS | XT CLI worden aluminium gescheiden in gegoten- en  gesmede aluminiumlegeringen.

Met röntgenfluorescentietechnologie (STEINERT KSS | XF CLI) produceert de installatie enkelvoudige zware metaal  producten. Elk van de twee röntgen sorteersystemen bij Thommen zijn uitgerust met sensoren voor kleur (C), vorm (L) en inductie (I) toegevoegd. Dit maakt het mogelijk om delen nog nauwkeuriger te herkennen voor de diverse complexe- en diverse sorteertaken op het moment en in toekomst.

STEINERT-technologie is robuust, nauwkeurig en leuk voor de medewerkers

De bedrijfsleider van de 3e generatie omschrijft zichzelf als een investeerder. Een groot deel de winst gaat terug naar het bedrijf. “Ik wil dat mijn mensen de beste productiefaciliteiten en middelen tot hun beschikking hebbenom hun taken te vervullen.” Hij waardeert de Duitse degelijkheid, want alles is robuust, betrouwbaar en loopt perfect, zegt hij wanneer hij de sorteersystemen beschrijft.

Dat Steinert niet de goedkoopste leverancier op de markt is zijn, heeft hij meegenomen in zijn investeerbeslissing. “Echter ik ben bereid om de extra prijs te betalen omdat ik weet dat het optimaal werkt.” De moderne  besturing en de prestaties van de machines maken het ook leuk voor zijn medewerkers. Hij kan genieten van de vreugde van zijn medewerkers als de installaties goed lopen en mooie producten worden gemaakt.

Ook wordt er geïnvesteerd in de Thommen Academy en in een talentprogramma. Tobias Thommen benadrukt dat gemengde teams vanuit zijn oogpunt effectiever zijn omdat ze werkzaamheden en processen anders bekijken en aangaan. Hij schept daar nu de voorwaarden voor en rust sociale ruimtes op de locaties zodanig uit dat een groter aandeel vrouwen werkelijkheid kan worden.

Duurzaamheid ook in huis

“Recycling zit in ons DNA. Ik kom uit een familie die aan recycling deed toen het woord nog niet eens bekend was” En toch zijn er ook doelen in het bedrijf die met het werkelijke doel van het bedrijf hebben niets te maken, maar een belangrijke rol voor de samenleving spelen. “ milieu, sociaal en bestuur “ of kortweg MSB vat deze onderwerpen samen.

Volgens Tobias Thommen verandert de focus op MSB, d.w.z. op sociale verantwoordelijkheid, de manier waarop ze zullen werken in de toekomst. Het is belangrijk voor hem om hier actief in te zijn, omdat hij er deel van uitmaakt met zijn bedrijf. Hij heeft hiervoor een aparte functie gecreëerd, die MSB uitwerkt en realiseert. O.a. de elektrificatie van de machinevloot en automatisering van de inventarisatie van productstromen zijn hier voorbeelden van.  

Opa en kleinzoon met verschillende perspectieven op kunst

De affiniteit voor schrootrecycling en technologie komt ook tot uiting in Tobias Thommens stokpaardje; kunst. De werken van Jean Tinguely liggen hem dicht aan het hart. Tinguely was een Zwitserse kunstenaar die bekend stond om zijn behendige, machine-achtige sculpturen gemaakt van schroot. Opa Thommens kon nooit iets verdienen aan kunstenaars en de gedachte om gratis schroot er voor af te geven paste hem al helemaal niet. Vandaag betuigt Tobias Thommen respect voor de grote internationale artiest en heeft kocht ook een van zijn werken.

door-Van der Spek-

Steinert aanwezig op K 2022

Van 19 – 26 oktober is het door Van der Spek Vianen vertegenwoordigde Steinert aanwezig op de K 2022, de grootste beurs voor plastic en rubber. Op stand E24 in hal 9.0 zal Steinert de laatste noviteiten tonen op het gebied van scheidingstechnieken.

Zie graag ook : STEINERT zeigt sortenreine Kunststoffsortierung auf der K 2022 • STEINERT (steinertglobal.com)

door-Van der Spek-

Nieuwe Steinert ISS in actie bij wASH in Alkmaar

Onlangs heeft Van der Spek Vianen een nieuwe Steinert ISS inductiescheider in gebruik gesteld bij wASH in Alkmaar waar de verbrandingsslakken worden gewassen van HVC.

Voordat de keuze was gemaakt voor de Steinert ISS zijn er uitgebreide testen uitgevoerd in het technicum van Steinert waarbij de verschillende fracties van wASH zijn getest. De behaalde resultaten waren doorslaggevend om te kiezen voor een Steinert ISS geleverd door Van der Spek Vianen. Naast de Steinert ISS draaien er ook al vele jaren Steinert non-ferro scheiders in de slakkenverwerking in Alkmaar.

De in de installatie geplaatste Steinert ISS inductiescheider is uitgevoerd met de nieuwste door Steinert in eigenhuis ontwikkelde ARGOS sensor techniek waarmee metaal- en RVS stromen nog beter productstroom kunnen worden verwijderd. De ARGOS sensor zit in de transportband gebouwd en meet de weerstand van de producten die over de transportband worden gevoerd. Dit meten gebeurd middels vele spoelen die in de sensor gebouwd zitten. De besturing zet de signalen van de ARGOS sensor om in beelden waarmee de keuzes gemaakt kunnen worden wat wel en niet moet worden gescheiden uit de productstroom.

De Steinert ISS is uitgevoerd met een fijne nozzlelijst waarbij de ventielen op 12mm afstand zitten en middels twee openingen per ventiel “schieten” met de lucht op de uit te scheiden delen. De ventielen worden zowel open- als dicht aangestuurd zodat het luchtverbruik tot een minimum wordt beperkt en alleen lucht wordt verbruik om delen uit te schieten. Hiermee verbruikt de ISS alleen de benodigde lucht en wordt geen stroom verspeeld.

De nozzle-lijst waarmee “geschoten” wordt zit bij de ISS bij wASH aan de bovenzijde van de transportband zodat er geen vervuiling kan ontstaan op de nozzle-lijst. Door deze bouwijze zijn er minder schoonmaakwerkzaamheden benodigd en kan de installatie optimaal draaien.

Om de Steinert ISS optimaal te kunnen laten werken en beter te kunnen beheren door de installatiebedrijvers zijn in goede samenwerking tussen wASH en Van der Spek Vianen nog enkele aanpassingen uitgevoerd zoals “open” RVS deuren waardoor goed in de machine gekeken kan worden zonder dat deze gedemonteerd dienen te worden. Veilig voorop is bij wASH een belangrijke waarde.

Op de grote touchscreen display van de ISS kunnen eenvoudig alle functies worden afgelezen en instellingen gewijzigd als benodigd. Programma’s kunnen worden bijgesteld en als benodigd kan op afstand worden ingelogd en meegekeken om eventuele storingen te verhelpen.

doorVan der Spek

Nieuwe Steinert EddyC fines non-ferro scheider geleverd aan Van Mechelen Recycling in Geldrop.

Van der Spek Vianen B.V. heeft onlangs een nieuwe Steinert EddyC fines afgeleverd en opgebouwd bij Van Mechelen Recycling B.V. in Geldrop.

Van Mechelen Recycling B.V., een echt familiebedrijf houd zich voornamelijk bezig met de verwerking van kabels en metalen waarvoor een zeer modern machinepark aanwezig is op het bedrijventerrein de Spaarpot in Geldrop. De nieuwe Steinert EddyC fines non-ferroscheider is hier onlangs aan toegevoegd. Om de juiste keuze te maken in samenstelling en uitvoering van deze Steinert machine zijn er uitgebreide testen uitgevoerd in het technicum van Steinert. De resultaten die hierbij bereikt zijn waren overtuigend genoeg om de investering in de nieuwe Steinert te doen.

Steinert, wereldmarktleider en de uitvinder als het gaat om het leveren van excentrisch non-ferroscheiders heeft bij de ontwikkeling van de nieuwe EddyC Fines alle ervaringen van de afgelopen jaren samengevoegd in één ontwerp. De ruim 4.000 machines in het veld hebben gezorgd voor een enorme hoeveelheid aan informatie en gewenste mogelijkheden van gebruikers.

De Steinert EddyC Fines is de doorontwikkeling van de welbekende Steinert NES 6119 7 waarvan er vele duizenden over de gehele wereld met de hoogste betrouwbaarheid en uitbreng produceren.

Met zijn toerental tot 4.000 toeren per minuut op het 19 pool-parige polensysteem dat is opgebouwd uit de sterkste neodymium magneten wordt een magnetisch veld opgebouwd met frequentie van bijna 1.3 Hz zodat zelf de kleinste delen uit de materiaalstroom kunnen worden gescheiden. Door dit hoger toerental en bijhorende frequentie is het zelfs mogelijk een delen vanaf 0.5mm te scheiden uit de productstromen.   

Door het door Steinert uitgevonden en ontwikkelde excentrische polensysteem is het mogelijk om deze krachten op de juiste plaatst aan de buitenzijde van de mantel te positioneren. Bij de EddyC Fines is het nu mogelijk om dit geheel traploos te doen zodat dit nog nauwkeuring  kan en een optimale scheiding wordt gerealiseerd.

Voor de EddyC Fines is een geheel nieuw C-frame ontwikkeld dat het mogelijk maakt om de band als benodigd binnen 10 minuten te wisselen zonder dat er hulpgereedschappen benodigd zijn als hefmiddelen of kranen. Het C-frame is zo opgebouwd en voorgespannen dat dit blijft staan als de ondersteuningen worden losgemaakt en er ruimte ontstaan om de band te wisselen.

De geheel nieuwe ontwikkelde uitloopkast is op vele manieren te verstellen zodat voor ieder product de meeste efficiënte afstelling kan worden ingesteld. Het scheidingsschot is nu parallel verstelbaar aan de mantel waarin het polensysteem werkzaam is. Doordat de ophanging op verschillende posities is te plaatsen is ook de hoek instelbaar. De tip van het scheidingsschot is ook nog los instelbaar voor de laatste fine-tuning. Deze tip is los wisselbaar zodat bij slijtage hiervan snel een nieuw deel geplaatst kan worden zonder veel tijdsverlies en hoge kosten.

Bij Van Mechelen Recycling is de nieuwe Steinert compleet geleverd met trilvoeder, uitloopkast en besturing. Uiteraard is de ingebruikstelling en afstelling op locatie door de monteurs van Van der Spek Vianen uitgevoerd.

doorVan der Spek

Met STEINERT.view data visualiseren om nieuwe waardes te realiseren.

Natuurlijk is ook Steinert op de IFAT 2022 aanwezig. Als toonaangevende marktleider in de recyclingbranch zal op stand B6.551 weer veel nieuws te zien zijn.

Op de IFAT 2022 zal Steinert.view worden geïntroduceerd, een flexibele-, open- en veilige monitoringsopslossing voor Steinert sensormachines.

Met het platform Steinert.view is direct te zien hoe de sensormachines presteren. Hierbij is te denken aan inzetbaarheid en capaciteiten van iedere machine. Tevens de sorteerprestaties van de machines te monitoren en kan op afstand gezien worden of aanpassingen of bijsturingen benodigd zijn.

Eventuele storing of problemen kunnen op afstand al worden herkent waardoor de mensen die op locatie bij de machine komen al voorbereid zijn op de uit te voeren werkzaamheden en de stilstand tot een minimum wordt beperkt. Bijvoorbeeld bij het overbeladen van een machine of het te ver uit elkaar lopen van te sorteren fracties kunnen bij voorgeschakelde machines als zeefmachines problemen hebben zodat hier direct gezocht kan worden.

De data van hoe het moet ZIJN en het in werkelijkheid IS in een grafiek geeft de gebruiker direct in één oogopslag aan hoe de live situatie is en of dat er actie benodigd is en wat de optimale instelling van de installatie is.

Met de verzamelde gegevens en geoptimaliseerde processen worden de te recyclen stromen optimaal gescheiden in primaire- en secundaire grondstoffen die weer kunnen worden ingezet.

Steinert levert de geavanceerde technologie voor het vinden en scheiden van stromen waardoor de circulaire economie zich nog verder kan en zal ontwikkelen.

Steinert.view is ook beschikbaar als een App voor zowel Google Play als Apple zodat ook op mobiele telefoon of tablet eenvoudig meegekeken kan worden.