Search
Close this search box.

Category Archive Steinert

door-Van der Spek-

Steinert MTE trommelmagneet geleverd bij wASH

Onlangs heeft Van der Spek Vianen een nieuwe Steinert MTE trommelmagneet geleverd bij wASH in Alkmaar waar de verbrandingsslakken worden verwerkt van HVC.

De Steinert trommelmagneten worden bij Steinert geheel in eigenhuis ontwikkeld en geproduceerd. dat wil zeggen inclusief het “hart” van de magneet ;  de electrospoelen.

De gebruikte spoelen in de elektromagneten zijn gemaakt van Anofol wat bestaat uit zuiver aluminium Al 99,5 en E-Al 99,7. De voordelen van deze Anofol-spoelen t.o.v. traditionele spoelen is dat ze;  beter te verwerken zijn, een lager gewicht hebben, minder energie verbruiken, betere warmte overdracht, na het anodiseren een zeer harde kras vaste isolatie hebben als bij chroom.

De spoelen worden in eigen huis door hun anodiseerinstallatie geoxideerd waardoor er een isolatielaag ontstaat welke één is met het aluminium. Hiermee is de juiste isolatie van de spoelen 100% gegarandeerd. Hierna worden de spoelen gevormd in de gewenste maatvoering waarna er een epoxy wikkeling omheen gaat voordat hij in de basis wordt gemonteerd. Belangrijk hierbij te vermelden is dat door deze isolatie de spoelen met “scherpe” hoeken gebogen kunnen worden zodat ze tot in de hoeken van de magneten kunnen worden toegepast voor optimale werking en scheiding van de ijzerdelen.  

De magneet is compleet geleverd met gelijkrichter waarmee hij wordt aangestuurd.

door-Van der Spek-

6 ton zware Steinert elektromagneet in gebruik genomen HSR

Van der Spek Vianen heeft onlangs bij HSR een nieuwe Steinert elektromagneet geleverd.

De ruim 6 ton zware Steinert UME 135 170C elektromagneet is opgebouwd op één van de op- en overslagbanden van HSR.

De Steinert bovenbandmagneten worden bij Steinert geheel in eigenhuis ontwikkeld en geproduceerd. dat wil zeggen inclusief het “hart” van de magneet ;  de electrospoelen.

De gebruikte spoelen in de elektromagneten zijn gemaakt van Anofol wat bestaat uit zuiver aluminium Al 99,5 en E-Al 99,7. De voordelen van deze Anofol-spoelen t.o.v. traditionele spoelen is dat ze;  beter te verwerken zijn, een lager gewicht hebben, minder energie verbruiken, betere warmte overdracht, na het anodiseren een zeer harde kras vaste isolatie hebben als bij chroom.

De spoelen worden in eigen huis door hun anodiseerinstallatie geoxideerd waardoor er een isolatielaag ontstaat welke één is met het aluminium. Hiermee is de juiste isolatie van de spoelen 100% gegarandeerd. Hierna worden de spoelen gevormd in de gewenste maatvoering waarna er een epoxy wikkeling omheen gaat voordat hij in de basis wordt gemonteerd. Belangrijk hierbij te vermelden is dat door deze isolatie de spoelen met “scherpe” hoeken gebogen kunnen worden zodat ze tot in de hoeken van de magneten kunnen worden geplaatst.

Na het plaatsen wordt de behuizing gesloten en wordt hij verder opgebouwd met de rollen en band. Deze band kan op klantwens op vele manieren worden uitgevoerd zodat hij het beste voldoet (=levensduur) voor de toepassing.

Bij HSR is de Steinert magneetband af fabriek voorzien met rubber beklede trommels voor optimale aandrijving en loop van de transportband. Ook is hij voorzien van een uitbrengpool die de ijzerdelen verder transporteren van het sterke magneetveld en daarna voor de afwerp ervan zorgt.

De magneet is compleet geleverd met gelijkrichter waarmee hij wordt aangestuurd.

door-Van der Spek-

Riwald Recycling neemt nieuwe Steinert XSS EVO 5.0 röntgenscheider in gebruik

Van der Spek Vianen heeft onlangs een nieuwe Steinert XSS EVO 5.0 röntgenscheider geleverd bij Riwald Recycling in Almelo. De nieuwe Steinert röntgenscheider komt bij Riwald Recycling o.a. te werken met eveneens door Van der Spek Vianen geleverde Steinert scheidingstechnieken.

Naast de nieuwe Steinert XSS EVO 5.0 heeft Riwald Recycling al sinds enkele jaren al een Steinert KSS, Steinert Unisort en Steinert NES non-ferroscheider in bedrijf voor het optimaal scheiden van de te verwerken productstromen. Deze machines kunnen producten scheiden door herkenning middels inductie-, laser-, kleur- en infraroodsensoren of een combinatie hiervan.

De nieuwe in gebruik genomen Steinert XSS T EVO 5.0 is uitgevoerd met de nieuwste technieken waarbij gescheiden wordt op dichtheid van de te sorteren producten. In de Steinert XSS T EVO 5.0 wordt hierbij gebruik gemaakt van een dubbel signaal waarbij een laag- en een hoog röntgensignaal wordt geproduceerd door de röntgenbron. Deze verschillende signalen in kracht worden ook weer separaat opgevangen door de detectoren in de machine zodat er een optimaal beeld gevormd kan worden van de te scheiden producten.

Dankzij deze techniek van het dubbele signaal kan de Steinert XSS EVO 5.0 ook onderscheid maken tussen materialen van verschillende diktes. Normaal neemt een dikker stuk metaal meer straling op dan een dunner deel echter door met twee verschillende krachten röntgenstraling te werken kan de besturing van de Steinert dit verschil in diktes uitfilteren en toch de juiste keuze maken voor de gewenste scheiding.

Multilayer Data Evaluation (MDE) zorgt ervoor dat ook moeilijke sorteertaken waarbij samengestelde producten herkend dienen te worden ook door de Steinert XSS EVO 5.0 herkent kunnen worden en gescheiden uit de productstroom. Hierbij te denken aan ingesloten delen als zware metalen in aluminiumdelen.

Dankzij automatische controle en kalibratie van de röntgen bron is altijd de beste mogelijke sorteerkwaliteit beschikbaar geduurde de gehele levensduur van de Steinert XSS EVO 5.0

De gekozen fractie om uit te sorteren wordt middels de blaasbalk uit de productstroom geschoten. De ventielen in de blaasbalk worden zowel open als dicht aangestuurd zodat er duurzaam wordt omgegaan met de lucht die hiervoor gebruikt wordt. Tevens is de kans op het “meeschieten” van niet gewenste delen tot een minimum beperkt.

Op de besturing van de Steinert XSS EVO 5.0 kan eenvoudig gekozen worden welke sorteertaak gewenst is en zijn alle functies van de machine te bedienen.

De opbouw van de nieuw Steinert XSS EVO 5.0 is in goede samenwerking tussen de technische diensten van Riwald Recycling en Van der Spek Vianen uitgevoerd.

Met de nieuwe Steinert XSS EVO 5.0 toont Riwald Recycling wederom aan te investeren in de nieuwste technologieën waarmee te recyclen producten nog beter en verder verwerkt kunnen worden zodat deze direct ingezet kunnen worden bij de productie van nieuwe metalen.

door-Van der Spek-

Wat hebben Steinert sorteersystemen met arbeidsvreugde te maken ?

Een gesprek met Tobias Thommen over kwaliteiten bij het sorteren van aluminium, duurzaamheid en kunst.

Thommen AG, onderdeel van de Thommen Group, is een model metaalrecyclingbedrijf in Zwitserland met hoofdkantoor in Kaiseraugst bij Basel. Tot de core business behoren recycling van ferroschroot (FE), non-ferrometalen (NE), stromen uit de recycling van elektronica en auto’s.

Tobias Thommen, kleinzoon van de oprichter Gustav Thommen, is sinds 2011 algemeen directeur en eigenaar van de Thommen Group. Met 25 locaties in 5 landen is het een groep bedrijven die zich in de loop van tientallen jaren heeft ontwikkeld, die hij met hart en intuïtie leidt – en waar mensen voor hem het belangrijkste zijn.

Tobias Thommen werkt al heel lang bij het bedrijf. Sterker nog, als kind. Hij heeft bediende de schaar, repareerde de shredder en sorteerde de laatste reststromen. Na de economische en daaropvolgende medische studies en jaren als praktiserend arts en yogaleraar, leidt de 58-jarige vandaag het bedrijf. “Een bedrijf leeft van de mensen”, herhaalt hij meerdere malen in gesprek met STEINERT. “Het succes en falen van een bedrijf blijkt uit de Mensen.” Hij hecht bijzonder belang aan het vermogen om kritiek te nemen – inclusief die op hemzelf: ” Ik ben niet voorzitter van het bestuur, die niets te horen mag krijgen. Er kan mij alles worden verteld. Als ik een fout heb gemaakt, dan moet ik die corrigeren. Deze houding komt van yoga-beoefening.”

Zorba-verwerking met diepte van toegevoegde waarde

“Thommen staat voor kwaliteit. Ik wil dat we een vuurtoren zijn in recycling,” benadrukt het hoofd van het bedrijf. Nadat de tweede grote shredder in Zwitserland bij de Thommen Group kwam in 2015 heeft men de verwerkingen gebundeld. Er is geïnvesteerd in verdere verwerking voor de vervaardiging van hoogwaardige producten van aluminium, koper, messing en zink. “Ik heb de wens de producten zo te vervaardigen dat ze direct geschikt zijn voor onze klanten. Dat houd in de geproduceerde producten direct kunnen worden gesmolten door de staalfabrieken, koper-, aluminium- of messingsmelterijen. Daarvoor is bijna 100% zuiverheid vereist”

De ZAB (Zorba zuiveringsinstallatie) met de sorteersystemen van STEINERT, die in 2021 in gebruik  genomen is, speelden hierbij een grote rol.”

Zorba is een gemengde fractie van non-ferro metalen. Steinert NES non-ferro scheiders, scheiden deze metaalmix uit de productstroom voordat sensorsorteersystemen de andere metalen sorteren in gescheiden smeltbare, zuivere fracties.

Om de efficiëntie en capaciteiten van de sensorsorteersystemen te verhogen toenemen, worden de non-ferrometaalconcentraten gezeefd in verschillende korrelgroottes,  namelijk in 0-15 mm, 15-30 mm, 30-60 mm, 60-120 mm en groter dan 120 mm. Met de röntgentransmissie, de STEINERT KSS | XT CLI worden aluminium gescheiden in gegoten- en  gesmede aluminiumlegeringen.

Met röntgenfluorescentietechnologie (STEINERT KSS | XF CLI) produceert de installatie enkelvoudige zware metaal  producten. Elk van de twee röntgen sorteersystemen bij Thommen zijn uitgerust met sensoren voor kleur (C), vorm (L) en inductie (I) toegevoegd. Dit maakt het mogelijk om delen nog nauwkeuriger te herkennen voor de diverse complexe- en diverse sorteertaken op het moment en in toekomst.

STEINERT-technologie is robuust, nauwkeurig en leuk voor de medewerkers

De bedrijfsleider van de 3e generatie omschrijft zichzelf als een investeerder. Een groot deel de winst gaat terug naar het bedrijf. “Ik wil dat mijn mensen de beste productiefaciliteiten en middelen tot hun beschikking hebbenom hun taken te vervullen.” Hij waardeert de Duitse degelijkheid, want alles is robuust, betrouwbaar en loopt perfect, zegt hij wanneer hij de sorteersystemen beschrijft.

Dat Steinert niet de goedkoopste leverancier op de markt is zijn, heeft hij meegenomen in zijn investeerbeslissing. “Echter ik ben bereid om de extra prijs te betalen omdat ik weet dat het optimaal werkt.” De moderne  besturing en de prestaties van de machines maken het ook leuk voor zijn medewerkers. Hij kan genieten van de vreugde van zijn medewerkers als de installaties goed lopen en mooie producten worden gemaakt.

Ook wordt er geïnvesteerd in de Thommen Academy en in een talentprogramma. Tobias Thommen benadrukt dat gemengde teams vanuit zijn oogpunt effectiever zijn omdat ze werkzaamheden en processen anders bekijken en aangaan. Hij schept daar nu de voorwaarden voor en rust sociale ruimtes op de locaties zodanig uit dat een groter aandeel vrouwen werkelijkheid kan worden.

Duurzaamheid ook in huis

“Recycling zit in ons DNA. Ik kom uit een familie die aan recycling deed toen het woord nog niet eens bekend was” En toch zijn er ook doelen in het bedrijf die met het werkelijke doel van het bedrijf hebben niets te maken, maar een belangrijke rol voor de samenleving spelen. “ milieu, sociaal en bestuur “ of kortweg MSB vat deze onderwerpen samen.

Volgens Tobias Thommen verandert de focus op MSB, d.w.z. op sociale verantwoordelijkheid, de manier waarop ze zullen werken in de toekomst. Het is belangrijk voor hem om hier actief in te zijn, omdat hij er deel van uitmaakt met zijn bedrijf. Hij heeft hiervoor een aparte functie gecreëerd, die MSB uitwerkt en realiseert. O.a. de elektrificatie van de machinevloot en automatisering van de inventarisatie van productstromen zijn hier voorbeelden van.  

Opa en kleinzoon met verschillende perspectieven op kunst

De affiniteit voor schrootrecycling en technologie komt ook tot uiting in Tobias Thommens stokpaardje; kunst. De werken van Jean Tinguely liggen hem dicht aan het hart. Tinguely was een Zwitserse kunstenaar die bekend stond om zijn behendige, machine-achtige sculpturen gemaakt van schroot. Opa Thommens kon nooit iets verdienen aan kunstenaars en de gedachte om gratis schroot er voor af te geven paste hem al helemaal niet. Vandaag betuigt Tobias Thommen respect voor de grote internationale artiest en heeft kocht ook een van zijn werken.

door-Van der Spek-

Steinert aanwezig op K 2022

Van 19 – 26 oktober is het door Van der Spek Vianen vertegenwoordigde Steinert aanwezig op de K 2022, de grootste beurs voor plastic en rubber. Op stand E24 in hal 9.0 zal Steinert de laatste noviteiten tonen op het gebied van scheidingstechnieken.

Zie graag ook : STEINERT zeigt sortenreine Kunststoffsortierung auf der K 2022 • STEINERT (steinertglobal.com)

door-Van der Spek-

Nieuwe Steinert ISS in actie bij wASH in Alkmaar

Onlangs heeft Van der Spek Vianen een nieuwe Steinert ISS inductiescheider in gebruik gesteld bij wASH in Alkmaar waar de verbrandingsslakken worden gewassen van HVC.

Voordat de keuze was gemaakt voor de Steinert ISS zijn er uitgebreide testen uitgevoerd in het technicum van Steinert waarbij de verschillende fracties van wASH zijn getest. De behaalde resultaten waren doorslaggevend om te kiezen voor een Steinert ISS geleverd door Van der Spek Vianen. Naast de Steinert ISS draaien er ook al vele jaren Steinert non-ferro scheiders in de slakkenverwerking in Alkmaar.

De in de installatie geplaatste Steinert ISS inductiescheider is uitgevoerd met de nieuwste door Steinert in eigenhuis ontwikkelde ARGOS sensor techniek waarmee metaal- en RVS stromen nog beter productstroom kunnen worden verwijderd. De ARGOS sensor zit in de transportband gebouwd en meet de weerstand van de producten die over de transportband worden gevoerd. Dit meten gebeurd middels vele spoelen die in de sensor gebouwd zitten. De besturing zet de signalen van de ARGOS sensor om in beelden waarmee de keuzes gemaakt kunnen worden wat wel en niet moet worden gescheiden uit de productstroom.

De Steinert ISS is uitgevoerd met een fijne nozzlelijst waarbij de ventielen op 12mm afstand zitten en middels twee openingen per ventiel “schieten” met de lucht op de uit te scheiden delen. De ventielen worden zowel open- als dicht aangestuurd zodat het luchtverbruik tot een minimum wordt beperkt en alleen lucht wordt verbruik om delen uit te schieten. Hiermee verbruikt de ISS alleen de benodigde lucht en wordt geen stroom verspeeld.

De nozzle-lijst waarmee “geschoten” wordt zit bij de ISS bij wASH aan de bovenzijde van de transportband zodat er geen vervuiling kan ontstaan op de nozzle-lijst. Door deze bouwijze zijn er minder schoonmaakwerkzaamheden benodigd en kan de installatie optimaal draaien.

Om de Steinert ISS optimaal te kunnen laten werken en beter te kunnen beheren door de installatiebedrijvers zijn in goede samenwerking tussen wASH en Van der Spek Vianen nog enkele aanpassingen uitgevoerd zoals “open” RVS deuren waardoor goed in de machine gekeken kan worden zonder dat deze gedemonteerd dienen te worden. Veilig voorop is bij wASH een belangrijke waarde.

Op de grote touchscreen display van de ISS kunnen eenvoudig alle functies worden afgelezen en instellingen gewijzigd als benodigd. Programma’s kunnen worden bijgesteld en als benodigd kan op afstand worden ingelogd en meegekeken om eventuele storingen te verhelpen.

doorVan der Spek

Nieuwe Steinert EddyC fines non-ferro scheider geleverd aan Van Mechelen Recycling in Geldrop.

Van der Spek Vianen B.V. heeft onlangs een nieuwe Steinert EddyC fines afgeleverd en opgebouwd bij Van Mechelen Recycling B.V. in Geldrop.

Van Mechelen Recycling B.V., een echt familiebedrijf houd zich voornamelijk bezig met de verwerking van kabels en metalen waarvoor een zeer modern machinepark aanwezig is op het bedrijventerrein de Spaarpot in Geldrop. De nieuwe Steinert EddyC fines non-ferroscheider is hier onlangs aan toegevoegd. Om de juiste keuze te maken in samenstelling en uitvoering van deze Steinert machine zijn er uitgebreide testen uitgevoerd in het technicum van Steinert. De resultaten die hierbij bereikt zijn waren overtuigend genoeg om de investering in de nieuwe Steinert te doen.

Steinert, wereldmarktleider en de uitvinder als het gaat om het leveren van excentrisch non-ferroscheiders heeft bij de ontwikkeling van de nieuwe EddyC Fines alle ervaringen van de afgelopen jaren samengevoegd in één ontwerp. De ruim 4.000 machines in het veld hebben gezorgd voor een enorme hoeveelheid aan informatie en gewenste mogelijkheden van gebruikers.

De Steinert EddyC Fines is de doorontwikkeling van de welbekende Steinert NES 6119 7 waarvan er vele duizenden over de gehele wereld met de hoogste betrouwbaarheid en uitbreng produceren.

Met zijn toerental tot 4.000 toeren per minuut op het 19 pool-parige polensysteem dat is opgebouwd uit de sterkste neodymium magneten wordt een magnetisch veld opgebouwd met frequentie van bijna 1.3 Hz zodat zelf de kleinste delen uit de materiaalstroom kunnen worden gescheiden. Door dit hoger toerental en bijhorende frequentie is het zelfs mogelijk een delen vanaf 0.5mm te scheiden uit de productstromen.   

Door het door Steinert uitgevonden en ontwikkelde excentrische polensysteem is het mogelijk om deze krachten op de juiste plaatst aan de buitenzijde van de mantel te positioneren. Bij de EddyC Fines is het nu mogelijk om dit geheel traploos te doen zodat dit nog nauwkeuring  kan en een optimale scheiding wordt gerealiseerd.

Voor de EddyC Fines is een geheel nieuw C-frame ontwikkeld dat het mogelijk maakt om de band als benodigd binnen 10 minuten te wisselen zonder dat er hulpgereedschappen benodigd zijn als hefmiddelen of kranen. Het C-frame is zo opgebouwd en voorgespannen dat dit blijft staan als de ondersteuningen worden losgemaakt en er ruimte ontstaan om de band te wisselen.

De geheel nieuwe ontwikkelde uitloopkast is op vele manieren te verstellen zodat voor ieder product de meeste efficiënte afstelling kan worden ingesteld. Het scheidingsschot is nu parallel verstelbaar aan de mantel waarin het polensysteem werkzaam is. Doordat de ophanging op verschillende posities is te plaatsen is ook de hoek instelbaar. De tip van het scheidingsschot is ook nog los instelbaar voor de laatste fine-tuning. Deze tip is los wisselbaar zodat bij slijtage hiervan snel een nieuw deel geplaatst kan worden zonder veel tijdsverlies en hoge kosten.

Bij Van Mechelen Recycling is de nieuwe Steinert compleet geleverd met trilvoeder, uitloopkast en besturing. Uiteraard is de ingebruikstelling en afstelling op locatie door de monteurs van Van der Spek Vianen uitgevoerd.

doorVan der Spek

Met STEINERT.view data visualiseren om nieuwe waardes te realiseren.

Natuurlijk is ook Steinert op de IFAT 2022 aanwezig. Als toonaangevende marktleider in de recyclingbranch zal op stand B6.551 weer veel nieuws te zien zijn.

Op de IFAT 2022 zal Steinert.view worden geïntroduceerd, een flexibele-, open- en veilige monitoringsopslossing voor Steinert sensormachines.

Met het platform Steinert.view is direct te zien hoe de sensormachines presteren. Hierbij is te denken aan inzetbaarheid en capaciteiten van iedere machine. Tevens de sorteerprestaties van de machines te monitoren en kan op afstand gezien worden of aanpassingen of bijsturingen benodigd zijn.

Eventuele storing of problemen kunnen op afstand al worden herkent waardoor de mensen die op locatie bij de machine komen al voorbereid zijn op de uit te voeren werkzaamheden en de stilstand tot een minimum wordt beperkt. Bijvoorbeeld bij het overbeladen van een machine of het te ver uit elkaar lopen van te sorteren fracties kunnen bij voorgeschakelde machines als zeefmachines problemen hebben zodat hier direct gezocht kan worden.

De data van hoe het moet ZIJN en het in werkelijkheid IS in een grafiek geeft de gebruiker direct in één oogopslag aan hoe de live situatie is en of dat er actie benodigd is en wat de optimale instelling van de installatie is.

Met de verzamelde gegevens en geoptimaliseerde processen worden de te recyclen stromen optimaal gescheiden in primaire- en secundaire grondstoffen die weer kunnen worden ingezet.

Steinert levert de geavanceerde technologie voor het vinden en scheiden van stromen waardoor de circulaire economie zich nog verder kan en zal ontwikkelen.

Steinert.view is ook beschikbaar als een App voor zowel Google Play als Apple zodat ook op mobiele telefoon of tablet eenvoudig meegekeken kan worden.

doorVan der Spek

Tweede Steinert Unisort Black geleverd aan Attero.

Onlangs is er door Van der Spek de tweede Steinert Unisort Black NIR-scheider geleverd bij Attero, de marktleider in de verwerking van GFT in Nederland. In totaal verwerkt Attero op de acht verwerkingslocaties 600.000 ton aangeboden GFT tot gecertificeerde compost voor de land- en tuinbouw, potgrond- en opzaksector, groenvoorziening en de grond-, weg- en waterbouw.

De opgedane ervaringen met de eerste Steinert Unisort Black die in 2020 door Van der Spek Vianen is geleverd op de locatie in Wijster hebben er in geresulteerd dat ook op de locatie in Maastricht een nieuwe Steinert Unisort Black is geplaats in de compostverwerking.

Met de investering in deze nieuw ontwikkelde technologie van Steinert toont Attero wederom aan te blijven investeren in innovatieve technieken waarmee de verwerkingen nog beter kunnen worden uitgevoerd.

De Steinert Unisort Black is uniek in zijn soort. Het is een NIR-scheider die naast de normale bekende scheidingsmogelijkheden ook zwarte- en zeer donkere delen kan herkennen en scheiden uit de productstroom. En juiste deze mogelijkheden voor het herkennen en uitbrengen van de zwarte- en zeer donkere delen uit de te verwerken stroom GFT zijn voor Attero van cruciaal belang. In de GFT zitten veel donkere- en zwarte kunststofdelen die als ze niet uit de stroom worden gehaald uiteindelijk in het eindproduct terecht kunnen komen.

De geleverd Steinert Unisort Black is een 2.000mm brede machine die is voorzien van een fijn-nozzlesysteem waarmee naast een zeer secure scheiding ook fijne delen zonder problemen kunnen worden uitgebracht. Aangezien de te verwerken productstroom een hoog vochtgehalte heeft en daarmee ook aan de band kan plakken is gekozen om de machine uit te voeren met een speciale plaatsing van de nozzle-lijst waarmee deze uit de productstroom zit en er geen vervuiling kan optreden rondom de nozzles.  Uiteraard is de band voorzien van een hardmetalen afschraper waarmee de band wordt schoongehouden.

Door zijn speciale bouwwijze kan de Steinert Unisort Black donkere- en zwarte delen herkennen zonder dat de transportband die ook zwart is enig effect er op heeft. De herkenning vind niet meer boven de transportband plaats echter op het punt dat het product de band verlaat.

Zoals bij alle Steinert Unisort machine zitten alle componenten voor herkenning en aansturing hiervan in de brug die op de machine is gemonteerd. Middels een groot touchscreen kunnen de instelling eenvoudig worden aangepast en is alle data af te lezen. Deze data bestaat o.a. uit de producten die herkent worden uit de productstroom waarmee de samenstelling is vast te stellen, bandbedekking, percentage uitgebrachte delen e.d. Deze data kan ook extern worden uitgelezen waarmee dan de productie kan worden aangestuurd.

Tevens is de nieuwe Steinert Unisort uitgevoerd met een automatisch kalibreer-systeem dat kan in- en uitklappen zodat hiervoor geen extra delen of menskracht benodigd is.

In de uitloopkast van de machine is een optioneel klapbordes geplaatst zodat bij het uitvoeren van onderhoudswerkzaamheden veilig gewerkt kan worden.

doorVan der Spek

De verborgen waarden in de recycling van staalschroot

Sorteersystemen van STEINERT helpen bij de productie van zuiver schoon staal. Het is belangrijk om de bronnen van ijzerschrootstromen aan te boren, terwijl mogelijke boetes bij staalfabrieken worden vermeden en de weg naar een circulaire economie wordt geoptimaliseerd.

De staalrecyclingindustrie is een van de oudste en belangrijkste spelers in recycling. Boogovens zijn een belangrijk onderdeel in hun productie en de vereiste zuiverheid van het ijzerschroot blijft een uitdaging vormen voor de efficiëntie van de gebruikte bronnen.

Het is het gebruik van staalschroot bij de productie van nieuw staal – niet ijzererts of cokeskolen – dat natuurlijke hulpbronnen spaart. Het gebruik van gerecycled staal bespaart schaarse grondstoffen en energie. Daarnaast wordt het milieu beschermd dankzij een aanzienlijk lagere CO2-uitstoot en andere afvalproducten. Voor elke ton staalschroot die in plaats van primaire grondstoffen in de staalproductie wordt gebruikt, moet 1,67 ton minder erts en 0,5 ton minder energiebronnen (kolen, cokes, zware stookolie) worden gedolven, over lange afstanden worden vervoerd en verbruikt.

Vandaag spreken we om deze redenen ook van “groen staal”. Om echter gerecyclede grondstoffen voor de verwerkende industrie te kunnen produceren, moeten de materialen eerst gesorteerd worden. In onze gids leert u hoe u uw staalschroot het beste kunt scheiden.

Typische toepassingen:

+ Terugwinning en scheiding van ijzerschroot van shredderschroot

+ Reiniging van schaarschroot (E1/3)

+ Terugwinning en opwaardering van ijzerproducten uit e-scrap en lichter gemengd schroot