• Machineverkoop, -verhuur en -service

Categorie archief Steinert

Primeur voor verhuurspecialist Tuytel, eerste Steinert EddyC Move in gebruik genomen

Onlangs heeft Tuytel uit Oud-Alblas de eerste nieuwe Steinert EddyC Move containermobiele NE-scheider van Nederland in gebruik genomen.

De levering heeft iets langer op zich laten wachten dan gewenst echter de wens om de machine direct met een duurzame Stage-V generator te laten leveren was belangrijk dan de machine eerder in actie te krijgen. Door te investeren in de nieuwe technieken laat Tuytel weer zien voorop te lopen als het gaat om duurzaam te investeren. Uiteraard kan de containermobiele non-ferro scheider ook middels het stroomnet worden aangedreven als dit voorhanden is.

Met zijn gewicht van 18 ton is de robuust gebouwde container-unit nog eenvoudig te transporteren middels een containerwagen. Op locatie worden brede wielen aan de machine geplaatst zodat hij middels een laadschop of kraan op zijn plaats kan worden gezet. Middels vier onafhankelijk bedienbare hydraulische steunpoten kan de machine ook op niet vlakke terreinen juist worden opgesteld voor optimale scheidingsresultaten.

Bij het ontwerp van de Steinert EddyC Move zijn alle ervaringen samengevoegd van de ruim 4.000 non-ferro scheiders die Steinert al vele tientallen jaren in installaties over de hele wereld en in vele toepassingen heeft draaien. Met dit aantal mag men zich zeker wereldmarktleider noemen als het gaat om non-ferro scheiding. Door een machinebreedte van 2.000mm kunnen zonder problemen grote capaciteiten worden verwerkt.

Naast het scheiden van de non-ferro’s uit de op te voeren productstomen zorgt de gemonteerde zeer sterke neodymium magneet dat ook alle ijzer/ferro-delen uit de stroom worden gehaald.

Over de hydraulisch uitklapbare banden worden de gescheiden stromen afgevoerd zodat deze apart kunnen worden afgevoerd.

Duo Steinert MSB/NE-scheiders in gebruik bij Euregio Recycling

Van der Spek Vianen heeft bij Euregio Recycling een duo nieuwe Steinert MSB/NE-scheiders geleverd voor hun nieuwe ver- en opwerkingsinstallatie die onlangs in gebruik is genomen.

Euregio Recycling B.V. in Born is één van de grootste specialisten als het gaat om het op- en verwerken van metalen in Nederland en zal de nieuwe Steinerts dan ook in vele productstromen gaan inzetten. Vorig jaar heeft Euregio een eveneens door Van der Spek Vianen geleverde Steinert KSS (Kombi SortierSysteem) in gebruik genomen. Deze Steinert KSS 300 FLI is de grootste Steinert KSS van Nederland.

De nieuwe Steinert duo’s zijn uitgevoerd met een Steinert MSB HG en Steinert NES met C-frame compleet uitgevoerd met trilvoeder voor opgave van de te scheiden producten.

De trilvoeder voert het materiaal dat uit de trommelzeefinstallatie komt op naar de Steinert MSB HG.

De Steinert MSB HG is een complete unit die is voorzien van een zeer sterke HG (High Gradiënt) trommelmagneet die zelfs RVS-metalen kan aantrekken. Steinert levert deze MSB HG als complete unit in breedtes van 1.000, 1.500 en 2.000mm. Naast de band waarin de zeer sterke koprolmagneet zit heeft de unit ook verstelbare geleidingsplaten die de stromen na door het magnetisch veld te zijn bewerkt te geleiden naar de juiste uitloopgoot.

Als de magnetische fractie en RVS zijn uitgescheiden loopt de niet magnetische fractie direct op de Steinert NE-scheider. Bij Euregio zijn dit 1.500mm brede Steinert NE-scheiders met C-frame en uitgevoerd met het 38 polige excentrische 6119-7 systeem in de polentrommel.  

Door het door Steinert uitgevonden en ontwikkelde excentrische polensysteem is het mogelijk om deze krachten op de juiste plaatst aan de buitenzijde van de mantel te positioneren.

Het nieuwe C-frame is de doorontwikkeling van de welbekende Steinert NES waarvan er vele duizenden over de gehele wereld met de hoogste betrouwbaarheid en uitbreng produceren.

Bij het nieuwe C-frame kan de transportband als benodigd binnen 10 minuten gewisseld worden zonder dat er hulpgereedschappen benodigd zijn als hefmiddelen of kranen. Het C-frame is zo opgebouwd en voorgespannen dat dit blijft staan als de ondersteuningen worden losgemaakt en er ruimte ontstaan om de band te wisselen.

De bijhorende uitloopkast is op vele manieren te verstellen zodat voor ieder product de meeste efficiënte afstelling kan worden ingesteld. Doordat de ophanging op verschillende posities is te plaatsen is de optimale hoek instelbaar voor het scheidingsschot. De tip van het scheidingsschot is los wisselbaar zodat bij slijtage hiervan snel een nieuw deel geplaatst kan worden zonder veel tijdsverlies en hoge kosten.

Voor het aansturen van de Steinert trilvoeder, Steinert MSB HG en Steinert NES zijn complete besturingen meegeleverd. In deze besturingen zijn naast het aan- en uitschakelen van de machines ook de bandsnelheid en het de snelheid van het polensysteem in te stellen zodat deze optimaal kunnen worden afgesteld voor de beste scheiding.

Non-ferro metalen sorteren met Steinert Chutec, topkwaliteiten vanaf 5 mm deelgrootte

De nieuwe glijgootsorteerder STEINERT CHUTEC completeert het al zeer uitgebreide assortiment van Steinert sorteermachines op sensorbasis voor het sorteren van non-ferro metalen en maakt het mogelijk om zware metalen vanaf een deelgrootte van 5 mm te sorteren. STEINERT is hierdoor de enige leverancier die zowel non-ferro scheiders als röntgensorteerders met hoge resolutie aanbiedt voor het hoogst mogelijke scheidingsresultaat en reiniging uit één hand.

Scheiding fijne non-ferro metalen

Het terugwinnen van non-ferro metalen met STEINERT EddyC non-ferro scheider en het sorteren van lichte- en zware metalen door STEINERT XSS-T in kleine korrelgroottes is niets nieuws. Het is echter nu mogelijk om röntgenfluorescentie te gebruiken om uiterst zuivere producten rendabel te scheiden. Het is nu mogelijk om vanaf een korrelgrootte van 5 mm om zink, messing en koper te scheiden en terug te winnen.

Ontwikkeld voor ASR (Auto Shredder Residu) en slakkenverwerking

Verwerkers van o.a. ASR en slakken krijgen nu de mogelijkheid om zware non-ferrometalen

verder te sorteren. Naast de grovere fracties kunnen nu ook de fijnere fracties vanaf 5mm zonder problemen worden gesorteerd door de STEINERT CHUTEC waarbij aluminium, koper, zink, messing of RVS wordt gescheiden uit de productstromen.

Zuiverheid middels röntgenfluorescentie

Bij metaalanalyses is röntgenfluorescentie analyse (XRF) een standaardmethode voor het bepalen van de elementaire samenstelling.

Bij de STEINERT CHUTEC is de röntgenfluorescentie (XRF) verder ontwikkelt en wordt ingezet voor het sorteren van metalen.

Het glijgoot-systeem combineert de röntgensignalen van de XRF met 3D-informatie om zo nauwkeurig te classificeren en te scheiden. Voor groter- en heterogeen materiaal is er de mogelijkheid om te sorteren met de STEINERT KSS XF, bandmachine die zich in de praktijk op vele locatie heeft bewezen.

Zuivere fracties uit de Steinert Chutec

Met het sorteren kunnen concentraten van verschillende metaalsoorten geproduceerd worden, die van zeer hoogwaardige kwaliteit zijn zodat ze direct gebruikt kunnen worden in smelterijen. Deze veredeling levert dus een belangrijke bijdrage aan de terugkeer van metalen naar de grondstofkringloop.

Over STEINERT

STEINERT kan terugkijken op 130 jaar geschiedenis: het familiebedrijf, opgericht in 1889 in Keulen, is een van ’s werelds meest toonaangevende bedrijven op het gebied van sensorsortering en magnetische scheiding.

Zie graag ter beeldvorming ook : https://www.youtube.com/watch?v=wObJIAbCKWM&feature=youtu.be

STEINERT slaagt erin het magnesiumgehalte bij de verwerking van aluminiumschroot te verlagen

Binnen de verwerking van aluminiumschroot wordt het steeds belangrijker om de zuiverheid van het aluminium te verhogen en de gedefinieerde legeringsconcentraties gericht te verwerken. De hoeveelheid vrij magnesium (Mg) in aluminiumschroot kan tot 92% worden gereduceerd. Bij de “droge” verwerking van aluminiumschroot worden in meerdere sorteerfasen ijzer-aandelen met magneetseparatie en non-ferrometalen met NE-scheider gescheiden.

De separatie van vrije zware metalen en hooggelegeerde aluminiumobjecten (met hoge koper- en zinkaandelen) volgt met röntgentransmissie-sorteersystemen (Steinert XRT), die indien nodig als separate sorteerfase ook een significante scheiding van kneed- en gietaluminium kunnen uitvoeren, om meerwaarde uit de begeerde schone kneeddelen te genereren.

Sorteertaak “Magnesiumreductie” is opgelost :Binnen de sorteerfasen met STEINERT XSS T kan nu een nieuwe technische ontwikkeling van de Steinert röntgensorteerder de aluminiumkwaliteit verder doen toenemen.

Het is mogelijk, de in de stroom van bepaald aluminiumschroot aanwezige aandelen vrij magnesium met tot 92% te reduceren. Het magnesium (gietcomponenten) kan separaat als concentraat worden afgescheiden of bijvoorbeeld in de aluminiumgietfractie worden gesorteerd. Tot nu toe golden beide met STEINERT XSS T als technisch nauwelijks uitvoerbaar. Deze toepassing kan in de sorteerinstallaties voor aluminiumschroot (ELV, mengschroot) worden geïntegreerd en werkt met de gebruikelijke capaciteiten van 3 tot 8 t/h per meter sorteermachinebreedte en dus zonder verlies van de capaciteit van de installatie. Deze sorteertaak kan nu binnen de gebruikelijke korrelgrootte en proceslijnen van 10-30 mm, 30-70 mm en 70-130 mm worden volbracht, omdat zich daar ook het hoofdaandeel aan vrij magnesium bevindt.

Ook bij combinatiesorteerders STEINERT KSS FL XT toepasbaar : Vooral bij de vermarkting en de technische verwerking van aluminiumschroot in de secundaire smelterijen is het van groot belang, de magnesiumaandelen in de aluminiumfractie te sturen. De STEINERT KSS FL XT (multisensoren), met extra sensoren voor de detectie van andere objectkenmerken, kan deze sorteertaak bij complexe inputmaterialen ook verbeterd volbrengen.

Euregio Recycling B.V. neemt grootste Steinert KSS sensorscheider van Nederland in gebruik

Onlangs heeft Van der Spek Vianen aan Euregio Recycling B.V. in Born een nieuwe 3.000mm brede Steinert KSS (Kombi SortierSysteem) geleverd.

Euregio Recycling B.V. neemt met deze nieuwe Steinert KSS 300 FLI de grootste Steinert KSS van Nederland in gebruik. Euregio Recycling B.V. in Born is één van de grootste specialisten als het gaat om het op- en verwerken van metalen in Nederland en zal de nieuwe Steinert dan ook in vele productstromen gaan inzetten.

Steinert : Het door Van der Spek Vianen al vele jaren gevoerde Steinert is al ruim 100 jaar actief met de bouw van magneten, al eind jaren 1800 stond recycling al als basis voor het succes van Steinert. De magneten werden toen al gebruikt om ijzer uit schroot en staalslakken te halen. Van toen tot het heden werden vele nieuwe producten ontwikkeld bij Steinert van in de jaren ’60 de bovenbandmagneet en de compacte lastmagneet tot in de jaren ’80 de wereldwijd bekende NE-scheiders ( Non-Ferro Scheiders) en magneettrommels Naast deze welbekende producten van Steinert is er de afgelopen jaren heel veel aandacht besteed aan de ontwikkeling van sensor- en herkenningstechnieken waarmee Steinert nu ook weer zijn markt leidende positie laat zien als het gaat om ontwikkelingen en nieuwe technieken.

Na de “traditionele” scheidingstechnieken met magneetkracht ( magneten en NE-scheiders ) worden de volgende scheidingsstappen steeds belangrijker, uit de markt wordt er steeds meer gevraagd om “de volgende stap” in de processen.

Steinert KSS 300 FLI :  De nieuwe Steinert KSS 300 FLI van Euregio Recycling in Born is uitgevoerd met diverse typen sensoren om een optimale beeldvorming te krijgen van de te scheiden producten. De machine is een “FLI” uitvoering waarbij FLI staat voor Fabre (kleur) Laser (vorm) en Inductie (metaalsignaal). Door deze signalen te combineren kan een zeer nauwkeuring beeld worden gevormd waardoor de gewenste scheiding kan worden uitgevoerd.

Op de Steinert KSS 300 FLI zijn drie bruggen te zien welke elke zijn uitgevoerd met een camera voor de kleurherkenning en een laser voor de vormherkenning. Steinert heeft gekozen voor deze bouwwijze zodat iedere camera en laser optimaal kan worden ingezet zonder kwaliteit in te leveren doordat een te breed veld moet worden bekeken.

In de transportband is een speciaal door Steinert ontwikkelde ARGOS-sensor geplaats die zorgt voor de herkenning middels een inductiesignaal. Bij Euregio is deze uitgevoerd met een zeer fijne opbouw waarbij de spoelen in de ARGOS-sensor om de 12,5mm zijn geplaats voor een optimale herkenning van de verschillende soorten metalen. Door de drie signalen, kleur, vorm en inductie met elkaar te combineren kan de Steinert KSS vele producten herkennen en onderscheiden waarna deze middels de blaaslijst uit de productstroom worden geschoten. De machine kan o.a. kabels, printplaten, RVS en producten op kleur (koper, messing ect. ) uit de productstroom scheiden.

De blaaslijst van de Steinert KSS is net als bij alle Steinert sensormachines uitgevoerd met blaasventielen die zowel open- als dicht worden aangestuurd zodat alleen geschoten word op te scheiden delen en het luchtverbruik tot een minimum wordt beperkt. Alle ventielen zijn los te wisselen zodat als deze na een lange inzet vervangen dienen te worden dit eenvoudig kan worden uitgevoerd. Op de ventielen die bij Euregio om de 12.5mm zitten is een kunststof blaasmond geplaatst waar per één ventiel door twee openingen wordt geblazen om wervelingen tegen te gaan en de beste scheiding te garanderen. De kunststof blaasmond die de ventielen beschermd doordat deze uit de productstroom blijven bestaat uit enkele elementen die simpel te vervangen zijn mocht dit benodigd zijn.

De machine is compleet opgebouwd op een staalconstructie waarbij middels bordessen rondom de machine zeer eenvoudig en veilig onderhouds- en schoonmaakwerkzaamheden kunnen worden uitgevoerd. Op het bordes is ook de besturingskast waarmee de verschillende programma’s eenvoudig kunnen worden gekozen om andere materialen uit de productstroom te scheiden. Voor een juist productverdeling op de machine is een brede trilvoeder geplaats die door een 2.000mm brede band word gevoed. De opgavebunker is ook 2.000mm breed waardoor de verdeling optimaal is.

Voor de luchtaanvoer is door goede samenwerking tussen Euregio Recycling en BERKO en Van der Spek een zeer energiezuinige compressoren opstelling uitgewerkt waardoor de installatie zeer energiezuinig- en duurzaam zijn scheidingswerkzaamheden kan uitvoeren. Twee frequentie geregelde compressoren vullen als benodigd elkaar aan zodat altijd de benodigde capaciteiten beschikbaar zijn.

Steinert EddyC Move, de mobiele FE- en NE-scheider

Steinert heeft voor het mobiel verwerken op locatie de Steinert EddyC Move ontwikkeld. Door goed te luisteren naar hun klanten en de wensen uit de markt is een optimale mobiele oplossing ontwikkeld die zowel ijzer- als non-ferro delen uit de materiaalstroom haalt.

De container mobiele EddyC Move van Steinert is zo opgebouwd dat in één werkgang het opvoermateriaal door een zeer sterkt neodymium magneet wordt ontdaan van ijzerdelen en vervolgens zorgt de nageschakelde NE-scheider voor het scheiden van non-ferro’s uit de materiaalstroom

Steinert, wereldmarktleider en de uitvinder als het gaat om het leveren van excentrisch non-ferroscheiders heeft bij de ontwikkeling van de nieuwe EddyC Move alle ervaringen van de afgelopen jaren samengevoegd in het mobiele ontwerp. De ruim 4.000 NE-scheider in het veld hebben gezorgd voor een enorme hoeveelheid aan informatie en gewenste mogelijkheden van gebruikers. Met zijn 18 polig polensysteem dat is opgebouwd uit sterke magneten wordt een magnetisch veld opgebouwd met hoge frequentie zodat zelf de kleinste delen uit de materiaalstroom kunnen worden gescheiden.

Door het door Steinert uitgevonden en ontwikkelde excentrische polensysteem is het mogelijk om deze krachten op de juiste plaatst aan de buitenzijde van de mantel te positioneren.

Om de werking van alle op de machine gebouwde scheidingstechnieken te optimaliseren wordt het te scheiden product eerst op een 2.000mm brede versnelband gevoerd die zorgt voor een maximale spreiding- en verdeling van het product voordat het bij de magneet en non-ferroscheider komt. De uitgebrachte non-ferro’s en productstroom worden via twee hydraulisch klapbare banden afgevoerd.

Vier hydraulisch verstelbare steunpoten zorgen dat de machine altijd in de optimale positie kan worden opgesteld. Een op de unit geplaatste 20kVA generator voorziet de unit van stroom en als gewenst kan hij ook via een stekkeraansluiting worden aangesloten op het stroomnet.

Uiteraard zijn via grote klapbare deuren alle belangrijke machinedelen goed toegankelijk voor het uitvoeren van schoonmaak- en onderhoudswerkzaamheden.

Natuurlijk zijn net als alle producten uit het brede productpallet van Steinert de magneet en non-ferroscheider op EddyC Move te testen in het grote technicum van Steinert in Keulen. Alle machines die hier draaien zijn productiemachines en geven dus een geheel reëel beeld van wat mogelijk is met de te testen producten.

Op korte termijn zal de eerste machine geleverd gaan worden aan A. Tuytel loon- en verhuurbedrijf uit Oud-Alblas die de machine tijdens de laatste BVOR-demodagen kocht waar de EddyC Move in actie te zien was tijdens het verwerken van sloophout.

Scanmetals sorteert 2.0 met Steinert

De missie van een man voor een betere wereldwijde recyclingindustrie. Ejvind Pedersen, bekroond ondernemer van het jaar 2018 uit Denemarken en STEINERT werken samen aan zijn idee om een gesloten kringloopproductie te realiseren.

STEINERT GmbH, Keulen, mei 2019

Ejvind Pedersen is een prominente figuur in de globale industrie die grondstoffen levert aan de automobielindustrie door zuivere metaalfracties van bodemas uit verbrandingsovens te maken in de kwaliteit van de oorspronkelijke grondstof. Ejvind’s vader verhuisde in de jaren 60 van de vorige eeuw naar Afrika – hier kon hij zich ontwikkelen tot wat hij nu is, daarvan is Ejvind Pedersen overtuigd. Hij is niet bang om risico’s te nemen, een veilige omgeving als Denemarken te verlaten en over de hele wereld naar perspectieven en ervaringen te zoeken. Na zijn schooltijd en weer terug in Kopenhagen werkte hij voor een bedrijf in de recyclingindustrie dat fabrieken in Zuid-Amerika had.

Nadat hij een aantal jaren in Venezuela, Bolivia, Columbia en Peru als technisch manager werkte voor zes installaties (en twee aluminiumsmelterijen bouwde voor het smelten van gebruikte drankblikken) keerde hij met zijn gezin terug naar Denemarken om zijn kinderen naar school te laten gaan.

Van fouten geleerd en gedreven door ideeën en een visie

In zijn jonge jaren, toen hij in Zuid-Amerika woonde, was Ejvind Pedersen niet trots op de schade die de Zuid-Amerikaanse industrie destijds aanrichtte aan het milieu en de inwoners. Hij ging op zoek naar een high-end technologie-oplossing voor een betere terugwinning van grondstoffen. Zijn focus lag daarbij op de metaalverwerking en herbruikbaarheid om de koolstofvoetafdruk en de impact van gevaarlijke stoffen te reduceren.

In 1989 bouwt Ejvind een fabriek voor het smelten van blikken in Denemarken en investeert acht miljoen euro. Door de val van de Berlijnse muur werd de markt overspoeld met goedkoop metaal en 3 jaar later ging hij failliet. “Ik verloor alles”, herinnert hij zich.

In 2002 begon hij weer bij nul en richtte het bedrijf Scanmetals op, zoals we dit vandaag kennen. “Sue en ik (zijn eerste medewerkster en nog steeds werkzaam in het bedrijf) begonnen non-ferrometalen te selecteren en te reinigen om een hogere opbrengst te creëren.” Door het geloof in dit idee kreeg de ondernemer uiteindelijk weer succes. De financiële crisis van 2008 had weliswaar gevolgen voor het bedrijf, maar dit keer duwden zijn vastberadenheid en doorzettingsvermogen hem voort. “STEINERT was er om te helpen als ik een oplossing nodig had, en ze verhuurden mij hun röntgensorteermachine om schone aluminiumproducten te detecteren”, legt Ejvind uit. Dit was het begin van zijn financiële onafhankelijkheid, die hem de mogelijkheid gaf zijn idee door heel Europa te verspreiden. Tegenwoordig bestaan er nu door Ejvind’s succes veel verschillende sorteerinstallaties die worden toegepast voor het opwaarderen van bodemas uit verbrandingsovens in primaire grondstoffen.

Het bedrijf nu:

Het draait vooral om fijne non-ferrometalen Ejvind vertelt dat zes jaar geleden niemand in het potentieel geloofde van fijne deeltjes in de bodemas uit verbrandingsovens. “We produceren 4 vrachtwagenladingen aluminium per dag”, stelt hij vast, “dus men kan zich voorstellen dat de naar grondstoffen hongerende industrie er al op zit te wachten!”. Een belangrijk feit is dat deze industrieën geen grondstoffen uit de primaire mijnbouw hoeven aan te schaffen. Dit kan hun duurzaamheidsverslaggeving verbeteren door toepassing van hoogwaardige secundaire grondstoffen.

De grootste verbrandingsoven in Kopenhagen produceert ca. 240.000 ton bodemas per jaar. “Het blijkt dat van de afval die in de verbrandingsinstallatie wordt verbrand, er ongeveer 20% bodemas overblijft. In deze bodemas bevindt zich 2% metaal – in stukken van 1-100 mm groot.” In de verbrandingsoven kan een wervelstroomseparator de opbrengst uit de bodemas verhogen van 2% tot 50-60%. Deze 50-60% van de verwerkte bodemas wordt op de markt verkocht (ca. 1.000 euro per ton). “Dit betekent dat we 2.000 euro voor 1 ton metalen betalen. De kleine stukken zijn voor mij het belangrijkst.”

Kringloopproductie met de nauwkeurige scheidings- en sorteertechnologie van STEINERT

Ejvind’s focus ligt op aluminium en de hoogwaardige metalen uit secundaire smelterijen. Hij investeert in de technologie voor het verwijderen en reduceren van zware metalen en aluminiumlegeringen. Het proces begint met een non-ferrometalenscheider voor de ZORBA-terugwinning van bodemas uit verbrandingsovens, gevolgd door het inductiesorteersysteem, dat in de volgende fase roestvrij staal afscheidt. STEINERT XSS T (röntgentransmissie) produceert zeer schoon aluminium door zware metalen en hooggelegeerd aluminium te scheiden. De sorteerder detecteert zo nauwkeurig dat hij een productkwaliteit van 99,9% zuiver aluminium creëert. De STEINERT KSS FLI XF (röntgenfluorescentie) is de allernieuwste oplossing voor de scheiding van zware metalen in koper, messing, zink en edelmetaal. Hiermee kan meer dan 97 % zuiverheid worden behaald voor zware metalenproducten. Klanten zoals bijv. aluminiumsmelterijen produceren hun drankblikjes voor bijna 100% van dit type aluminium uit de Scanmetal-productie. Hier kan je echt spreken van een gesloten kringloop. Voor de productie van drankblikjes moeten producenten nieuw aluminium uit de mijnbouw nemen. Ejvind’s klanten zijn zo uitermate tevreden met de kwaliteit van Scanmetals’ teruggewonnen hulpbronnen, dat ze geen aluminium van de mijnen (primair aluminium) meer hoeven te kopen; het is een echte win-win-situatie, want de koper kan tevens zijn duurzaamheidsbeoordeling verhogen. Teruggewonnen aluminium kan dus tot 10 keer worden herbruikt zonder afbreuk aan de kwaliteit.

Scanmetals kan er op rekenen dat het alle magnetische en sensorgestuurde scheidingoplossingen bij één partner kan halen. Dit zijn o.a. de non-ferrometalenscheiders, inductiesorteerders, XRT en XRF – die het leven beslist gemakkelijker maken, zodat er meer productieve tijd over is voor nieuwe recyclingideeën. “Laten we het zo zeggen”, zegt Ejvind, “Duitse auto’s zijn ongetwijfeld de beste van de wereld. Dat is een feit”, bevestigt hij. “Ik zie STEINERT op hetzelfde niveau – efficiënt als een Duitse Audi, betrouwbaar als een Duitse Volkswagen. Al mijn productiemedewerkers vertrouwen hen. De machines zijn makkelijk te bedienen en alle technische componenten zijn eenvoudig te begrijpen en te gebruiken.” Scanmetals’ consequente gerichtheid op de vraag op de markt maakt het bedrijf succesvol. Niet alleen de kwaliteit van het materiaal is de voornaamste factor voor het succes, maar ook de levertijd van de grondstoffen – “just in time”. Betrouwbare machines zijn dan essentieel voor een succesvolle terugwinning van materiaal. Als het bedrijf aluminium aan smelterijen aanbiedt – door te leveren aan merken als BMW, “just in time” – dient Scanmetals ook op tijd te leveren. Ejvind Pedersen heeft zijn zaken op de behoeften van zijn klanten en de vraag op de markt afgestemd. Stilstand is een kritieke situatie. “Als wij laat zouden zijn, wordt de voorkeur aan een andere leverancier gegeven. Maar we hebben maar zelden uitvaltijden”, geeft Ejvind toe, “de serviceafdeling van STEINERT is goed opgeleid en helpt ons meteen.”

Winnaar van de prestigieuze onderscheiding “Entrepreneur of the year 2018” Tijdens de prijsuitreiking werd Ejvind Pedersen bekroond door Ernst & Young met een prijs voor “Innovatie”. Dit was voor zijn bijdrage aan de industrie met een indrukwekkende omzetgroei, innovatiekracht en sociale engagement. Bij de ontvangst van de prijs waagde Ejvind weer een gok. Hij vroeg of iemand in zijn idee wilde investeren om zijn idee in de wereld te brengen door banen te creëren die grondstoffen zo doeltreffend mogelijk gebruiken. “Ik heb uit fouten geleerd. Ik heb een onderneming opgebouwd die nu zeer sterk is en ik heb een nieuw idee met veel potentieel voor toekomst. Ik had altijd uitdagingen, ik had altijd mogelijkheden en ik ben geslaagd. Dat heeft me zelfvertrouwen gegeven.” Op de vraag waarom deze prijs zo bijzonder is, zei hij, “Dit is een erkenning voor mijn werk. Ik had het gevoel dat ik iets heb bereikt in het leven. Ze zagen de ideeën die ik heb en dat ik ze kan waarmaken. En wat de prijs ook betekent is: “Een ondernemer zijn”.

Een week na de prijsuitreiking had Ejvind weer succes. De familie van Lego belde hem en stapte aan boord. Zij hadden vertrouwen in zijn ideeën en zijn plan om te investeren in de uitbreiding van zijn nieuwe projecten in Europa – zodat het materiaal in de kringloop blijft. Naast al zijn levenservaringen heeft Ejvind 7 verschillende talen geleerd. Hij is een man die van alle werelden thuis is. Deze uitdagingen, eigenschappen en verdiensten maken van hem de bijzondere persoon die hij nu is. STEINERT heeft lof voor deze bekroonde ondernemer en kijkt ernaar uit met hem te werken aan zijn nieuwe ideeën in de toekomst.

Recycling beurs 2018​ in Gorinchem

Van der Spek neemt ook dit jaar weer deel aan Recycling 2018 in Gorinchem. Deze vakbeurs vindt plaats op 20, 21 en 22 november in de Evenementenhal Gorinchem.U vindt ons op standnummer D113.

Voor meer informatie kijk op de website.

Duo Steinert Unisort’™s voor nieuwe sorteerinstallatie bij Van Pelt

Datum: 2-dec-17

Onlangs zijn twee nieuwe Steinert Unisort NIR-scheiders in gebruik genomen bij Van Pelt in Schoten. 

SWT Waste Technology uit Mierlo heeft voor Van Pelt een complete nieuwe sorteerinstallatie ontworpen en gebouwd op de locatie in Schoten (B) waar op het recyclingpark van Van Pelt een nieuwe hal is gebouwd om de installatie in te plaatsen. 
 
De nieuwe installatie is door SWT Waste Technology voorzien van twee Steinert Unisort NIR-scheiders die Van der Spek Vianen heeft geleverd. De keuze voor Steinert machines is gemaakt na uitvoerige testen in het technicum bij Steinert in Keulen waar alle machines uit het programma van Steinert te testen zijn. Tijdens deze testen is aangetoond dat de Steinert Unisort de gewenste scheidingen kon uitvoeren zonder dat er naderhand nog na-gesorteerd dient te worden door mensen. 
 
Bij Van Pelt zijn twee Steinert Unisort P2000PR NIR-scheiders geplaats met een werkbreedte van 2.000mm. De machines zijn actief in het scheiden van hout, papier, karton en foliën uit de materiaalstroom. Afhankelijk van de input kan zeer eenvoudig omschakelt worden tussen de  verschillende te sorteren producten.
 
De Steinert Unisort PR’s zijn voorzien van een HSI (Hyper Spectral Imaging ) camera voor de  herkenning waardoor er altijd een compleet beeld is van de te sorteren producten. Er wordt geen herkenningspunt gemist door een bewegende/zoekende camera als bij vele andere NIR-scheiders. 
Naast dit zeer belangrijke voordeel waarmee de beste herkenning en dus ook hoogste scheidingsresultaten worden behaald zijn er ook geen bewegende en slijtage onderhevige delen in de unit aanwezig. De HSI camera heeft 256 detectiepunten over de bandbreedte en kan delen van 10mm – 300mm scheiden uit de materiaalstroom.
 
De hoge geplaatste brug boven de transportband zorgt dat eventuele hoge delen zonder problemen door de machine kunnen worden gevoerd. Aan de voor- en achterzijde van de brug zijn lichtbalken geplaats voor een optimaal zicht op de te sorteren producten. 
 
Op het grote touchscreen kunnen alle functies van de Unisort eenvoudig worden bedient. Naast het kiezen van de te sorteren producten kunnen alle vele statische gegevens worden uitgelezen en verzamelt zodat bijvoorbeeld de samenstelling van de opgave bekent is en hier op gestuurd kan worden.
 
De Steinert Unisort’s die geplaatst zijn bij Van Pelt zijn compleet geleverd door Van der Spek Vianen inclusief transportband en trilvoeders. 
 
 
 
 

Van der Spek, BouwmachinesVan der Spek, BouwmachinesVan der Spek, BouwmachinesVan der Spek, BouwmachinesVan der Spek, Bouwmachines

Wederom zware Steinert elektromagneet in gebruik genomen bij de OBA in Amsterdam.

Datum: 11-aug-17

Van der Spek Vianen heeft onlangs bij OBA in Amsterdam weer een nieuwe Steinert elektromagneet geleverd. Ditmaal een 10 ton zware Steinert UME 16 175R elektromagneet die is opgebouwd op één van de scheepverladingssystemen die bij OBA in actie is. Door het zeer sterke magnetische veld van de Steinert kan OBA hun klanten garanderen een ijzervrij product te leveren dat per schip de overslagterminal in Amsterdam verlaat. 

 
In 2014 leverde Van der Spek na een uitgebreid onderzoek door OBA wat de mogelijkheden waren in de markt de eerste Steinert, een 16 tons Steinert UME 180 195R welke met zijn 16 ton eigen gewicht tot de sterkste magneet in de markt mag worden gezien. 
 
De goede ervaringen met de in 2014 geleverde Steinert magneet en Service en Support van Van der Spek maakte de keuze voor wederom een nieuwe Steinert één die aangeeft dat OBA tevreden is over beide. 
 
De Steinert bovenbandmagneten worden bij Steinert geheel in eigenhuis ontwikkeld en geproduceerd. dat wil zeggen inclusief het “hart” van de magneet ;  de electrospoelen. 
 
De gebruikte spoelen in de elektromagneten zijn gemaakt van Anofol wat bestaat uit zuiver aluminium Al 99,5 en E-Al 99,7. De voordelen van deze Anofol-spoelen t.o.v. traditionele spoelen is dat ze;  beter te verwerken zijn, een lager gewicht hebben, minder energie verbruiken, betere warmte overdracht, na het anodiseren een zeer harde kras vaste isolatie hebben als bij chroom. 
 
De spoelen worden in eigen huis door hun anodiseerinstallatie geoxideerd waardoor er een isolatielaag ontstaat welke één is met het aluminium. Hiermee is de juiste isolatie van de spoelen 100{1bc0b6a8c73e84e168e06cc7c153d42f3849956326c4b30771c6d9a1357ca517} gegarandeerd. Hierna worden de spoelen gevormd in de gewenste maatvoering waarna er een epoxy wikkeling omheen gaat voordat hij in de basis wordt gemonteerd. Belangrijk hierbij te vermelden is dat door deze isolatie de spoelen met “scherpe” hoeken gebogen kunnen worden zodat ze tot in de hoeken van de magneten kunnen worden geplaatst. 
 
Na het plaatsen wordt de behuizing gesloten en wordt hij verder opgebouwd met de rollen en band. Deze band kan op klantwens op vele manieren worden uitgevoerd zodat hij het beste voldoet (=levensduur) voor de toepassing. Bij OBA is de band af fabriek voorzien van beschermende prallplaten die de impact op de band tegengaan van ijzerdelen die door de sterke magneet worden aangetrokken.
 
OBA Bulk Terminal Amsterdam, met een jaarlijks volume van 22 miljoen ton in/uit, is één van de toonaangevende droge bulkterminals in de ARA-regio. OBA biedt diensten voor de verwerking, opslag (buiten en binnen) en verwerking van droge bulkgoederen.
 
De terminal in de haven van Amsterdam startte in 1954 en vanaf die datum hebben ze een grote verscheidenheid aan klanten en industrieën in binnen- en buitenland. Ze zijn actief in de volgende sectoren van de op- en overslag ;  Kolenproducenten en grondstoffenhandelaren, elektriciteit genererende bedrijven,  Staal- en chemische industrie, Voedingsindustrie en andere droge bulkverbruiksindustrieën
 

Van der Spek, BouwmachinesVan der Spek, BouwmachinesVan der Spek, Bouwmachines