Zoek
Sluit dit zoekvak.

Van der Spek levert nieuwe Liebherr torenkraan in historische omgeving

doorVan der Spek

Van der Spek levert nieuwe Liebherr torenkraan in historische omgeving

Datum: 15-sep-06

Bouwbedrijf Van Hattum & Blankevoort heeft voor een tweetal projecten op Gibraltar geïnvesteerd in een Liebherr 420 EC-H16 Litronic. De kraan zal direct af fabriek worden getransporteerd naar Gibraltar en daar worden gemonteerd in oktober 2006.
De nieuw te leveren kraan zal door Van Hattum & Blankevoort worden ingezet op de projecten King’s Bastion en King’s Wharf op Gibraltar.

In 2005 is begonnen met de sloop van de verschillende gebouwen die in de 20e eeuw van vestigingswerk King’s Bastion een onherkenbaar geheel maakten. Het eindresultaat laat straks het fort in zijn originele vorm weer tot zijn recht komen, terwijl moderne toepassingen niet worden geschuwd. Veel staal en glas zullen met het zware natuursteen van het monumentale bastion contrasteren. Het glas laat straks daglicht schijnen op de 18e en 19e eeuwse wanden. Het nieuwe gebouw zal op dertig betonnen kolommen van 6 meter hoog en 60 centimeter in doorsnee komen te staan. Dit open raster geeft dan volledig zicht op de oude binnenplaats van het bastion. Het roestvrij stalen dak met veel reliëf is als een vijfde gevel ontworpen.
Dankzij de herontwikkeling vormt King’s Bastion straks de verbinding tussen het het oude centrum met de nieuwe stad. MidTown development bestaat, naast het leisure centre, nog uit 20.000 m2 kantoren, 160 appartementen, een parkeergarage met 700 plaatsen, een stadspark en een school.

Voor de montage en de verplaatsing van de Liebherr torenkraan, alsmede de diverse klimacties zal Van der Spek eigen monteurs sturen om alles in goede banen te laten lopen. De onervarenheid met een dergelijke grote torenkraan bij de lokale mensen en de zeer beperkte ruimte op Gibraltar en op de bouwplaatsen in het bijzonder zijn een behoorlijke uitdaging.

(foto: Volker Wessels)

Van der Spek, BouwmachinesVan der Spek, Bouwmachines