Search
Close this search box.

Terex-Fuchs elektrische overslagkranen steeds vaker ingezet

doorVan der Spek

Terex-Fuchs elektrische overslagkranen steeds vaker ingezet

Datum: 22-jan-11

Al vele jaren bouwt Terex-Fuchs elektrisch aangedreven overslagmachines in vele uitvoeringen, de verkoopaantallen zijn de afgelopen periode echter zeer sterk toegenomen.

Het Applicaton Center (APC) bij Terex-Fuchs ontwikkelt en bouwt de elektrische overslagmachines. Het Application Center is bij Terex-Fuchs een afdeling waar buiten de normale bekende typen overslagmachines op wensen van klanten kan worden ingegaan door van het begin tot eind machines te bouwen. Dat betekent dat deze afdeling machines levert die van een schets tijdens het gesprek tussen de klant en dealer tot aan de daadwerkelijke bouw en levering van de machine bij de klant worden gevolgd. Hierdoor kunnen klantspecifieke wensen worden uitgewerkt en geproduceerd zonder dat deze de normale productie bij Terex-Fuchs verstoren.

Mooie voorbeelden van het kunnen ingaan op de wensen van de klant zijn de onlangs geleverde Terex-Fuchs MHL820 en Terex-Fuchs AHL831, waarbij de “A” staat voor aufbau = opbouw en dat wil zeggen dat dit een machine is die elektrisch wordt aangedreven en vast opgesteld wordt.

Voor de MHL820 heeft de welbekende wielmobiele overslagmachine de Terex-Fuchs MHL320D als basis gediend. De bovenwagen van deze machine is in plaats van de Deutz dieselmotor voorzien van een elektromotor van 75 kW die op zijn beurt de hydraulisch pompen aandrijft. Het nieuwe van deze Terex-Fuchs MHL820 is dat naast de 75 kW hoofdelektromotor er ook nog een 7,5 kW motor is gemonteerd voor de aircoaandrijving en een 15 kW motor is geplaatst voor de voorbesturing van de machine. Door deze extra elektromotoren is de machine zeker net zo snel als de diesel aangedreven versie, de MHL320D. Dit drie elektromotoren concept is uniek voor een elektrische overslagmachine waar veelal maar één elektromotor wordt gebruikt.

De MHL820 kan net als de diesel aangedreven MHL320D versie gewoon rijden, natuurlijk moet hierbij wel goed in de gaten worden gehouden dat de voedingskabel juist wordt meegevoerd.

De geleverde Terex-Fuchs AHL831 is voorzien van een pylon-opstelling die gemonteerd is op een vaste fundatie. Deze machine staat vast opgesteld bij een opgaventrechter die beladen moet worden met product dat ook door de AHL831 uitgesorteerd is. De verbinding tussen de fundatie en de pylon is voorzien van speciale trillingsdempers, waardoor eventuele trillingen en schokken worden opgevangen en de fundatie niet kunnen beschadigen.

Voor de aansturing van de machines worden er compleet PLC gestuurde besturingen op de machines gebouwd af fabriek.

De elektrische overslagmachines maken hun opkomst bij vele bedrijven. Naast de lagere operationele kosten zijn geluids-, trillings- en warmtebeperking ook veel gehoorde argumenten om een Terex-Fuchs machine uit de elektrisch aangedreven serie te kopen.
Een ander belangrijk voordeel is dat er geen uitlaatgassen vrijkomen, waardoor er geen roetfilters hoeven te worden gebruikt als de machines binnen draaien.

Zoals standaard bij alle Terex-Fuchs machines zijn ook de elektrisch aangedreven machines voorzien van een hydraulisch in hoogte verstelbare cabine, waardoor de machinist een goed zicht heeft in vrachtwagens, schepen en/of trechters tijdens laden of lossen.

Van der Spek, Bouwmachines