Zoek
Sluit dit zoekvak.

Nieuwe Powerscreen XH500SR voor Screen-Renting in Gavere (Belgie«)

doorVan der Spek

Nieuwe Powerscreen XH500SR voor Screen-Renting in Gavere (Belgie«)

Datum: 31-mrt-12

Via de vestiging van Van der Spek in Ternat (België) is een nieuwe Powerscreen XH500SR geleverd aan Screen-Renting in Gavere. Het is de eerste Powerscreen XH500SR die in België is geleverd met de geheel nieuwe Scania Tier IV Interim DC 13 motor. Deze motor voldoet aan de nieuwste emissie-eisen die zullen gelden in de komende jaren.

Screen-Renting is met de nieuw geleverde Powerscreen XH500SR de eerste op de Belgische markt die met een Tier IV Interim motor gaat draaien in een rupsmobiele puinbreker, en geeft hiermee wederom aan altijd vooruitstrevend bezig te zijn in de recyclingmarkt.

Uiteraard is de XH500SR voorzien van actieve voorzeef die uit het te breken product de fijne fractie uitzeeft. Deze fijne uitgezeefde fractie kan via de zijafvoerband worden afgevoerd via een glijgoot naar de trilgoot onder de breker. De grote voordelen hiervan zijn minder slijtage en een hogere capaciteit; wat al de juiste maat is hoeft niet te worden gebroken.

Als hart van de Powerscreen XH500SR is een 20-tons roterende breker gemonteerd die een inloop heeft van wel 1360 mm breed en 800 mm hoog. De rotorsnelheid kan eenvoudig worden geregeld tussen de 33 en 40 meter per seconde. De prallwerken van de roterende breker zijn hydraulisch afgeveerd. Deze hydraulische gepatenteerde beveiliging zorgt ervoor dat, zodra een onbreekbaar deel in de breker komt, de prallwerken direct kunnen opklappen, zodat het onbreekbare deel geen grote schade kan toebrengen aan de breker.

De Powerscreen XH500SR, waarbij SR staat voor “Screen Recirculation”, is uitgevoerd met een nageschakelde zeefunit die een lengte heeft van maar liefst 5000 mm. Hiermee heeft de XH500SR de grootste zeefunit in zijn klasse, waardoor ook het afzeven op kleinere fracties geen invloed heeft op de capaciteit van de installatie. De zeefbox is zeer ruim bemeten. De uitgezeefde overmaat wordt via de aan de machine gemonteerd retourband teruggevoerd in de opgavebunker, zodat hiervoor geen extra handeling met een laadschop of graafmachine hoeft te worden uitgevoerd. Een ander voordeel is dat de nog te breken overmaat constant wordt ingevoerd en zorgt voor een betere brekervulling en daarmee zorgt voor een mooier eindproduct.

Met een compleet eigen gewicht van 68 ton is de Powerscreen XH500SR ook nog goed te transporteren op een normale, vlakke dieplader. Er hoeft geen speciale smalbed dieplader te worden aangevoerd om de machine te verzetten met de daarbij behorende vergunningen en aanvraagtijd.

Om te voldoen aan de Tier IV Interim eisen is de gemonteerde Scania DC13 motor uitgerust met het SCR-systeem. Hierbij wordt de uitstoot van schadelijke uitlaatgassen voorkomen door het toevoegen van Adblue bij de uitlaatgassen. Het grote voordeel van het SCR-systeem is dat er geen grotere koeling op de machine gebouwd hoeft te worden en de motor kan lopen op normale diesel en er geen speciale zwavelarme diesel hoeft te worden getankt. Een ander voordeel is dat er geen roetfilter wordt gemonteerd dat moeten worden schoongemaakt.

Powerscreen en Scania verwachten dat bij de omstelling naar Tier IV in 2014 er ook nog geen roetfilter hoeft te worden gemonteerd. Door de continue ontwikkeling wordt verwacht dat de uitstoot van NOx en roetdelen zover is teruggebracht in 2014 dat de motoren hetzelfde kunnen blijven worden ingebouwd.

Naast deze emissiearme motor zorgt ook de directe aandrijving bij de Powerscreen XH500SR voor weinig verlies van energie. De Scania motor drijft de breker rechtstreeks aan via een electro-hydraulisch bediende koppeling. Door deze directe aandrijving gaat er geen vermogen verloren en is een gunstig brandstofverbruik het resultaat. Daarnaast kan de motor direct reageren als er bij het breken van zware delen meer vermogen gewenst is. Er is geen vertraging door eventuele hydro-pompen of generatoren.

Van der Spek, BouwmachinesVan der Spek, BouwmachinesVan der Spek, Bouwmachines