Nieuwe Dynapac PL500 TD frees voor Aduco

doorVan der Spek

Nieuwe Dynapac PL500 TD frees voor Aduco

Datum: 15-okt-09

Via de vestiging Vianen leverde Dynapac Benelux importeur Van Der Spek onlangs de nieuwe Dynapac PL500TD aan Aduco in Ede.

Na een succesvolle demonstratie met de nieuwe PL500TD besloot Aduco om te investeren in deze machine. De PL500TD heeft een mechanische aandrijving voor de freesrol. Hierdoor is deze machine in staat grote prestaties te leveren doordat er bijna geen motorvermogen verloren gaat. De PL500TD is uitgerust met een Cummins motor met een vermogen van 97 KW /130 PK.

Voor Aduco is dit de eerste frees van het merk Dynapac. Aduco is een freesbedrijf met in totaal 28 freesmachines in verschillende klasses. Aduco koos ditmaal voor een 500mm frees op 4 wielen. De Dynapac PL500TD is leverbaar in 3-wiel en 4-wiel uitvoering. Het voordeel van een 4-wiel uitgevoerde machine is de stabiliteit, daar in tegen heeft de 3-wiel machine het voordeel dat hij zeer wendbaar is en een kortere draaicirkel heeft. Uiteraard zijn beide machines op alle wielen aangedreven.

Met de uitbreiding van een nieuwe PL500 TD van Dynapac heeft Aduco een krachtige frees in huis gehaald die uitgevoerd met verschillende opties. Zo is de machine uitgevoerd met een Moba nivelleersysteem die de freesdiepte automatisch regelt. Ook is de machine voorzien van een lange transportband om het gefreesde asfalt direct in een vrachtwagen te laden. Aduco koos voor de TD-versie om hiermee het uiterste uit een 500 mm frees te halen. De machine is geschikt om tot 20 cm diep te frezen. Dit moet in de regel altijd in een kort tijdsbestek gebeuren en daar is de PL500TD uitermate geschikt voor.

De PL500TD is een frees uit de Dynapac Compact Range. De Compact Range bestaat uit 4 type frezen. De PL350, de PL500T en TD, de PL600 en de PL1000. Dynapac komt eind dit jaar met 2 nieuwe modellen. De PL350 en de PL1000 worden op dit moment getest in Duitsland. Begin 2010 worden deze modellen opgenomen in de serieproductie bij de fabriek te Lingen. Ook bij de ontwikkeling van deze machines is zeer veel aandacht besteed aan de snelheid van de machine, betrouwbaarheid, duurzaamheid en comfort voor de machinist.

Op de foto (van links naar rechts): Henk van Kraats, Maarten de Bree (Van der Spek Vianen), Gerti Taboer, Hans Burgers.

Van der Spek, Bouwmachines