Zoek
Sluit dit zoekvak.

Modernste sorteerinstallatie van de wereld met Steinert

doorVan der Spek

Modernste sorteerinstallatie van de wereld met Steinert

Datum: 11-dec-10

In het Zuid-Duitse Albstadt is bij de firma Korn Recycling GmbH is één van de modernste sorteerinstallaties ter wereld  begin deze maand in gebruik gesteld.

Nadat afgelopen jaar een alles verwoestende brand de oude installatie geheel onbruikbaar maakte, zet Korn Recycling GmbH hun missie voort; het produceren van hoogwaardige en constante productstromen die weer kunnen worden hergebruikt of toegepast als brandstof voor de energiewinning.

Door het toepassen van een veelvoud aan sensortechnieken mag de installatie met recht de modernste sorteerinstallatie op het gebied van bouw- en sloopafval worden genoemd.

Korn Reycling heeft gekozen voor Steinert gezien de zeer goede ervaringen die de afgelopen jaren zijn opgedaan met de verschillende soorten scheidings- en sorteertechnieken van Steinert. Een andere belangrijke factor is dat Steinert alle technieken in huis heeft en zo de garantie kon afgeven op de te realiseren scheidingspercentages.

Steinert is al ruim 100 jaar actief met de bouw van magneten. Eind jaren 1800 stond recycling al als basis voor het succes van Steinert. Magneten werden toen al gebruikt om ijzer uit schroot en staalslakken te halen. Van toen tot het heden werden vele nieuwe producten ontwikkeld bij Steinert, van de bovenbandmagneet in de jaren ’60 en de compacte lastmagneet tot in de jaren ’80 tot de wereldwijd bekende NE-scheiders (Non-Ferro Scheiders) en magneettrommels die achter schrootshredders geplaatst worden. Steinert is nu alweer een lange tijd pionier voor de volgende generatie scheidingtechnieken, waarbij gescheiden wordt op herkenning door infrarood, inductie, kleuren en zelfs röntgen.

In de installatie in Albstadt zijn in totaal 10 Steinert NIR infrarood scheiders actief voor het scheiden van o.a. papier, hout, PE, PPE en andere soorten kunststof. Daarnaast zijn 2 Steinert XXS röntgenscheiders geplaatst voor het verder scheiden van diverse stromen op samenstelling. Naast deze sensortechniek wordt er ook gebruik gemaakt van een Steinert ISS inductie scheider voor het uitsorteren van NE-stromen en RVS-producten. Tevens zijn nog 6 zware magneten van Steinert ingebouwd voor het scheiden van ijzerstromen.

 

Van der Spek, Bouwmachines