Zoek
Sluit dit zoekvak.

GMB Civiel B.V. neemt 3e Hyundai HX260AL Electric in gebruik

door-Van der Spek-

GMB Civiel B.V. neemt 3e Hyundai HX260AL Electric in gebruik

Na het succes van eerder door Van der Spek Vianen BV geleverde volledig elektrische graafmachine was het voor GMB duidelijk dat er nog extra geïnvesteerd zou gaan worden in emissie loze graafmachines.

De machine is in samenwerking met UMS uit Oss voorzien van een moderne en veilige elektrische aandrijving. Afhankelijk van de werkzaamheden kan er gekozen worden uit verschillende batterij-pakketen variërend van 390kWh tot wel 600kWh. De batterijen kunnen on-board geladen worden met een AC lader of middels DC-snellader. Bij deze dijkwerkzaamheden is er vaak geen geschikte stroomaansluiting binnen handbereik en daarom wisselt GMB dagelijks de batterijboxen op het werk met behulp van een autolaadkraan is het wisselen binnen 10minuten geklaard. De lege batterijboxen worden vervolgens met een extern laadframe een paar kilometer verderop met groene stoom opgeladen en zo is de continue inzet gewaarborgd.

Om ze efficiënt mogelijk om te gaan met het energieverbruik is de machine voorzien van een hybride systeem. Het ECO’nergie systeem is niet nieuw en al vaker toegepast op conventionele diesels. Het principe hiervan is dat de giek bij het zakken druk opbouwt in een met stikstof gevulde cilinder. Dit kost geen energie doordat de zwaartekracht zijn werk doet. De hoge druk in de stikstofcilinder wordt vervolgens hergebruikt bij het heffen van de giek. Het ECO’nergie systeem geeft niet alleen energiebesparing maar resulteert ook in een hogere snelheid bij het heffen van de giek wat zorgt voor meer productie.

Machinist Anton nam de nieuwe Hyundai HX260AL Electric in gebruik bij de Dijkversterking Wolferen-Sprok. Een mooi werk waar de elektrische machine uitstekend tot zijn recht komt.

De zeer complete machine is naast de herkenbare GMB huisstijl voorzien van een afneembaar Engcon draaikantelstuk inclusief gripper; 360graden AAVM camera systeem, Trimble Earthworks 3D GPS; extra camera binnenkant arm en rechter zijde enz.