Gebr. Van der Poel neemt zeer speciale Hyundai HX180L Hybride in gebruik

doorVan der Spek

Gebr. Van der Poel neemt zeer speciale Hyundai HX180L Hybride in gebruik

Van der Spek Vianen heeft aan Gebr. Van der Poel uit Oud-Ade een zeer speciale Hyundai HX180L Hybride geleverd. De nieuwe Hyundai is zeer speciaal opgebouwd zodat hij door Gebr. Van der Poel optimaal en bijna voor alle werkzaamheden kan worden ingezet.

Gebr. Van der Poel ;  Ruim 50 jaar kennis en ervaring, deskundige medewerkers en een modern machinepark zijn de ijzersterke basis bij Gebr. Van der Poel in Oud-Ade. Inventiviteit, veelzijdigheid en een breed netwerk in het veenweidegebied staan voor hun rijke werkkapitaal. Opgeteld vormen ze het DNA van het bedrijf: de denk-, daad- en machinekracht waarmee ze voor iedere grond-, weg- en waterbouwkundige vraag een kwalitatieve oplossing bedenken en realiseren. Om dit optimaal te kunnen uitvoeren is het al zeer brede machinepark bij Gebr. Van der Poel uitgebreid met deze zeer speciale Hyundai HX180L Hybride.

Breed (kort- en lang) inzetbaar ; Na zeer uitgebreid overleg tussen de klant Gebr. Van der Poel, Hyundai importeur Van der Spek Vianen en ombouwspecialist Matt Nielen constructies is de definitieve uitvoering van de machine samengesteld. Voor Gebr. Van der Poel is het zeer belangrijk dat de machine zeer breed inzetbaar is waarbij het wisselen tussen de verschillende giekconfiguraties en uitrustingsstukken snel en efficiënt moet kunnen plaatsvinden zodat voor ieder werk die optimale samenstelling kan worden ingezet. Dankzij de af fabriek geleverde tweedelige giek op de HX180L heeft de basismachine al een zeer groot bereik, door deze giek kan de machinist zeer dichtbij – en ver van de kraan werken. Het eventueel gemonteerde draai- en kantelstuk zorgt dat bijna iedere positie bereikt kan worden.

Aan deze tweedelige giek is door Matt Nielen een hydraulische snelkoppeling gemonteerd waarmee snel gewisseld tussen de originele giek met lepelsteel en de eveneens door Matt Nielen gebouwd longfront van 15 meter. Als het longfront niet wordt gebruikt kan deze worden geplaats in een containerslede waarmee hij snel en eenvoudig van- en naar de werken kan worden verplaatst zodat als hij nodig is snel ter plaats kan zijn.

Snel en Zuinig ; De Hyundai HX180L door Van der Spek Vianen B.V. voorzien van ECO’nergy Hydride Systeem. Door dit Hybride systeem bespaart Gebr. Van der Poel flink. Als besparing spreekt men over twee soorten besparing: de reële brandstof besparing en de economische winst, oftewel de hogere snelheid en het meer verzetten. Om veel brandstof te besparen kan het motortoerental zakken door in een lagere modus (E) te draaien. Het motortoerental gaat omlaag en de pomp wordt minder belast, waardoor het brandstof verbruik maximaal zal dalen. En vice versa, gaat men op vol vermogen draaien dan zal de machine enorm snel worden en flink meer verzetten. Tijdens het zakken wordt de energie van het gewicht van de complete uitrusting benut en vult de hefcilinder de accumulator waarin de energie wordt opgeslagen. Bij het bedienen van de hef wordt de energie teruggegeven aan de hefcilinders, waardoor de dieselmotor en hydrauliekpompen nauwelijks hoeven te werken.

Veilig ; Standaard is de nieuwe HX-serie in Nederland voorzien van een uniek 4 camerasysteem. Hyundai noemt dit systeem AAVM, wat staat voor All Around View Monitor. De 4 camera’s zijn voor, achter en op de zijkanten van de machine geplaatst. Op de grote display kan gekozen worden voor 4 verschillende beelden. Het unieke aan dit AAVM-systeem is dat de computer met de input van de camera’s een bovenaanzicht berekent. Op de display ziet de machinist zijn eigen machine van bovenaf en kan dus goed kijken of er zich obstakels in zijn draaibereik bevinden. In combinatie met MOD (Moving Object Detection) herkent het systeem automatisch of er zich personen binnen het draaibereik bevinden en waarschuwt direct de machinist.

Hydraulische systeem ; De extra hydraulische functies zijn voorzien van elektrische proportionele bediening waarbij via de display eenvoudig de diverse drukken en liters van meerdere uitrustingsstukken ingesteld en opgeslagen kunnen worden. Vanaf de eerste slag luistert de machine precies en snel naar de machinist. Uiteraard zijn deze functies bij Gebr. Van der Poel’s HX180L zowel op de standard als longfront gemonteerd zodat de uitrustingstukken altijd kunnen worden ingezet.