Zoek
Sluit dit zoekvak.

Euregio Recycling B.V. neemt grootste Steinert KSS sensorscheider van Nederland in gebruik

doorVan der Spek

Euregio Recycling B.V. neemt grootste Steinert KSS sensorscheider van Nederland in gebruik

Onlangs heeft Van der Spek Vianen aan Euregio Recycling B.V. in Born een nieuwe 3.000mm brede Steinert KSS (Kombi SortierSysteem) geleverd.

Euregio Recycling B.V. neemt met deze nieuwe Steinert KSS 300 FLI de grootste Steinert KSS van Nederland in gebruik. Euregio Recycling B.V. in Born is één van de grootste specialisten als het gaat om het op- en verwerken van metalen in Nederland en zal de nieuwe Steinert dan ook in vele productstromen gaan inzetten.

Steinert : Het door Van der Spek Vianen al vele jaren gevoerde Steinert is al ruim 100 jaar actief met de bouw van magneten, al eind jaren 1800 stond recycling al als basis voor het succes van Steinert. De magneten werden toen al gebruikt om ijzer uit schroot en staalslakken te halen. Van toen tot het heden werden vele nieuwe producten ontwikkeld bij Steinert van in de jaren ’60 de bovenbandmagneet en de compacte lastmagneet tot in de jaren ’80 de wereldwijd bekende NE-scheiders ( Non-Ferro Scheiders) en magneettrommels Naast deze welbekende producten van Steinert is er de afgelopen jaren heel veel aandacht besteed aan de ontwikkeling van sensor- en herkenningstechnieken waarmee Steinert nu ook weer zijn markt leidende positie laat zien als het gaat om ontwikkelingen en nieuwe technieken.

Na de “traditionele” scheidingstechnieken met magneetkracht ( magneten en NE-scheiders ) worden de volgende scheidingsstappen steeds belangrijker, uit de markt wordt er steeds meer gevraagd om “de volgende stap” in de processen.

Steinert KSS 300 FLI :  De nieuwe Steinert KSS 300 FLI van Euregio Recycling in Born is uitgevoerd met diverse typen sensoren om een optimale beeldvorming te krijgen van de te scheiden producten. De machine is een “FLI” uitvoering waarbij FLI staat voor Fabre (kleur) Laser (vorm) en Inductie (metaalsignaal). Door deze signalen te combineren kan een zeer nauwkeuring beeld worden gevormd waardoor de gewenste scheiding kan worden uitgevoerd.

Op de Steinert KSS 300 FLI zijn drie bruggen te zien welke elke zijn uitgevoerd met een camera voor de kleurherkenning en een laser voor de vormherkenning. Steinert heeft gekozen voor deze bouwwijze zodat iedere camera en laser optimaal kan worden ingezet zonder kwaliteit in te leveren doordat een te breed veld moet worden bekeken.

In de transportband is een speciaal door Steinert ontwikkelde ARGOS-sensor geplaats die zorgt voor de herkenning middels een inductiesignaal. Bij Euregio is deze uitgevoerd met een zeer fijne opbouw waarbij de spoelen in de ARGOS-sensor om de 12,5mm zijn geplaats voor een optimale herkenning van de verschillende soorten metalen. Door de drie signalen, kleur, vorm en inductie met elkaar te combineren kan de Steinert KSS vele producten herkennen en onderscheiden waarna deze middels de blaaslijst uit de productstroom worden geschoten. De machine kan o.a. kabels, printplaten, RVS en producten op kleur (koper, messing ect. ) uit de productstroom scheiden.

De blaaslijst van de Steinert KSS is net als bij alle Steinert sensormachines uitgevoerd met blaasventielen die zowel open- als dicht worden aangestuurd zodat alleen geschoten word op te scheiden delen en het luchtverbruik tot een minimum wordt beperkt. Alle ventielen zijn los te wisselen zodat als deze na een lange inzet vervangen dienen te worden dit eenvoudig kan worden uitgevoerd. Op de ventielen die bij Euregio om de 12.5mm zitten is een kunststof blaasmond geplaatst waar per één ventiel door twee openingen wordt geblazen om wervelingen tegen te gaan en de beste scheiding te garanderen. De kunststof blaasmond die de ventielen beschermd doordat deze uit de productstroom blijven bestaat uit enkele elementen die simpel te vervangen zijn mocht dit benodigd zijn.

De machine is compleet opgebouwd op een staalconstructie waarbij middels bordessen rondom de machine zeer eenvoudig en veilig onderhouds- en schoonmaakwerkzaamheden kunnen worden uitgevoerd. Op het bordes is ook de besturingskast waarmee de verschillende programma’s eenvoudig kunnen worden gekozen om andere materialen uit de productstroom te scheiden. Voor een juist productverdeling op de machine is een brede trilvoeder geplaats die door een 2.000mm brede band word gevoed. De opgavebunker is ook 2.000mm breed waardoor de verdeling optimaal is.

Voor de luchtaanvoer is door goede samenwerking tussen Euregio Recycling en BERKO en Van der Spek een zeer energiezuinige compressoren opstelling uitgewerkt waardoor de installatie zeer energiezuinig- en duurzaam zijn scheidingswerkzaamheden kan uitvoeren. Twee frequentie geregelde compressoren vullen als benodigd elkaar aan zodat altijd de benodigde capaciteiten beschikbaar zijn.