STEINERT slaagt erin het magnesiumgehalte bij de verwerking van aluminiumschroot te verlagen

doorVan der Spek

STEINERT slaagt erin het magnesiumgehalte bij de verwerking van aluminiumschroot te verlagen

Binnen de verwerking van aluminiumschroot wordt het steeds belangrijker om de zuiverheid van het aluminium te verhogen en de gedefinieerde legeringsconcentraties gericht te verwerken. De hoeveelheid vrij magnesium (Mg) in aluminiumschroot kan tot 92% worden gereduceerd. Bij de “droge” verwerking van aluminiumschroot worden in meerdere sorteerfasen ijzer-aandelen met magneetseparatie en non-ferrometalen met NE-scheider gescheiden.

De separatie van vrije zware metalen en hooggelegeerde aluminiumobjecten (met hoge koper- en zinkaandelen) volgt met röntgentransmissie-sorteersystemen (Steinert XRT), die indien nodig als separate sorteerfase ook een significante scheiding van kneed- en gietaluminium kunnen uitvoeren, om meerwaarde uit de begeerde schone kneeddelen te genereren.

Sorteertaak “Magnesiumreductie” is opgelost :Binnen de sorteerfasen met STEINERT XSS T kan nu een nieuwe technische ontwikkeling van de Steinert röntgensorteerder de aluminiumkwaliteit verder doen toenemen.

Het is mogelijk, de in de stroom van bepaald aluminiumschroot aanwezige aandelen vrij magnesium met tot 92% te reduceren. Het magnesium (gietcomponenten) kan separaat als concentraat worden afgescheiden of bijvoorbeeld in de aluminiumgietfractie worden gesorteerd. Tot nu toe golden beide met STEINERT XSS T als technisch nauwelijks uitvoerbaar. Deze toepassing kan in de sorteerinstallaties voor aluminiumschroot (ELV, mengschroot) worden geïntegreerd en werkt met de gebruikelijke capaciteiten van 3 tot 8 t/h per meter sorteermachinebreedte en dus zonder verlies van de capaciteit van de installatie. Deze sorteertaak kan nu binnen de gebruikelijke korrelgrootte en proceslijnen van 10-30 mm, 30-70 mm en 70-130 mm worden volbracht, omdat zich daar ook het hoofdaandeel aan vrij magnesium bevindt.

Ook bij combinatiesorteerders STEINERT KSS FL XT toepasbaar : Vooral bij de vermarkting en de technische verwerking van aluminiumschroot in de secundaire smelterijen is het van groot belang, de magnesiumaandelen in de aluminiumfractie te sturen. De STEINERT KSS FL XT (multisensoren), met extra sensoren voor de detectie van andere objectkenmerken, kan deze sorteertaak bij complexe inputmaterialen ook verbeterd volbrengen.