Telestack LF823 voor Beelen Groep in Amsterdam

doorVan der Spek

Telestack LF823 voor Beelen Groep in Amsterdam

Van der Spek Vianen heeft een nieuwe Telestack LF823 afgeleverd aan de Beelen Groep, De nieuwe Telestack welke uiteraard is gespoten in de bekende huisstijl van Beelen zal op de vestiging in Amsterdam ingezet gaan worden voor het in voorraad zetten van geproduceerde stromen en het beladen van de schepen.

De nieuwe LF823 vervangt een Telestack TC621 die Van der Spek leverde in 2009. In de tussenliggende 10 jaar heeft deze ca. 4.000.000 ton geproduceerde granulaten getransporteerd en in voorraad gezet. Deze grote tonnages bewijst direct de degelijke bouw van de Telestack transportbanden.

De Telestack zorgt voor veel minder inzet van de laadschoppen doordat geproduceerde stromen niet direct moeten worden weggereden en verladen kunnen worden in vrachtwagens als dit gewenst is. De dubbele handeling is niet meer nodig. Beelen past deze werkwijze al vele jaren toe en zorgt hiermee voor een grote vermindering van emissie-uitstoten en brandstof- en slijtagekosten aan hun machines.

De nieuwe 20 tons rupsmobiele transportband welke is gebouwd door de wereldmarkleider op het gebied van mobiele transport- en overslagsystemen is uniek door zijn speciale opbouw. Voor Beelen was het belangrijk dat de nieuwe Telestack zo breed mogelijk inzetbaar is vele toepassingen binnen het gehele bedrijf. Hiervoor is gekozen voor een Telestack LF-machine waarbij “LF” staat voor “Low Feeder”, een lage bunker als voeder op de machine. Bij de Telestack LF machines is op de rupsmobiele machine naast een transportband ook een grote opgavetrechter geplaatst waarmee de machine beladen kan worden door zowel een laadschop als graaf- en overslagmachine of een breek- of zeefinstallatie.

De machine van Beelen is voorzien van een bunker met een inhoud van 7M³ zodat zonder problemen grote capaciteiten kunnen worden opgegeven. De bunker is compleet voorzien van wisselbare slijtplaten en “breakerbar”. Deze “breakerbar” zorgt dat de val van het te laden product gebroken worden en er geen overmatige slijtage en krachten op de 1.200mm brede transportband komen. Belading van de bunker kan zowel van de zij- als achterkant plaatsvinden middels een laadschop. Een grijper kan uiteraard van alle kanten de bunker beladen.

De transportband heeft een lengte van 23.000mm en kan tot 800 ton/uur opvoeren naar een hoogte van ruim 10.000mm waarbij een voorraad kan worden opgezet van dik 1.500M3. Uiteraard kan de band door middel van de zware hydraulische ondersteuningen ook vlak worden gesteld zodat hij ingezet kan worden voor het beladen van schepen. Het complete frame van de 1.200mm brede transport is opgebouwd uit een zware constructie waarbij de zijkanten uitgevoerd zijn in gezet plaatwerk dat door het lassen van plaatwerk aan de binnenzijde van de band een uiterst stabiele kokerconstructie vormt om weer vele miljoenen tonnen te kunnen transporteren zonder problemen. Aan het einde van de transportband is een hydraulisch verstelbare klep geplaatst zodat de richting van het te transporteren materiaal kan worden gericht om schepen optimaal te laden en de voorraad zo groot mogelijk te maken.

Het gemonteerde rupswerk van 4.000mm lengte zorgt dat de machine snel en eenvoudig verplaatst kan worden op locatie. Door de jarenlange ervaring die Telestack heeft met het bouwen van mobiele transportbanden is de onderwagen optimaal geplaatst en uitgevoerd t.o.v. van de transportband zodat zelfs bij de hoogste stand de productkegel onder de band de onderwagen niet raakt en de stabiliteit gewaarborgd is.

Als gewenst kan de machine eenvoudig worden ingeklapt en worden getransporteerd op de zwaartransportcombinatie van Beelen, na transport is de machine met 15 minuten weer gereed voor de volgende inzet.

Circulair : Beelen staat voor het sluiten van de materiaalcirkels. Al meer dan 25 jaar werken ze samen met hun opdrachtgevers en partners aan het hoogwaardig hergebruiken van materialen en bouwstoffen die vrijkomen bij projecten en worden aangeleverd op hun locaties in Nederland.