Category Archive Elektrisch

door-Van der Spek-

Dynapac Wereldprimeur voor Van Gelder

Van der Spek Vianen heeft de eerste in serie geproduceerde volledig elektrisch aangedreven Dynapac SD1800W-E afgeleverd bij Van Gelder. Met deze levering gaat het om een echte wereldprimeur, het is de eerste af fabriek geproduceerde zero-emissie asfaltafwerkmachine die aan het werk gaat. Met de investering in de nieuwe Dynapac SD1800W-E toont van Gelder aan te investeren in de nieuwe duurzame technieken.

Van Gelder heeft de machine na levering gelijk in gebruik genomen op een asfaltwerk in Nijmegen waar de eerste emissie-loze verwerking is uitgevoerd door de Dynapac SD1800W-E

De nieuwe Dynapac SD1800W-E is een wielmobiele asfaltafwerkmachine die is voorzien van een vast lithium ion batterijpakket van 98 KWh die vervolgens de elektromotor voorziet van energie. Afhankelijk van de laadmogelijkheden is het mogelijk om tot 80 KWh te laden waarbij de accu van 5% tot 80% kan worden opgeladen binnen het uur. Met een normale 400V 22Kw aansluiting duurt het opladen ca. 3 uur.

De optie Dyn@link is geïntegreerd in de machine. Hiermee kan de machine op afstand uitgelezen worden en zijn plaatsbepaling en de machineparameters direct inzichtelijk.

Dankzij de stabiele onderbouw met 6 wielen, waarvan 4 aangedreven kan de Dynapac SD1800W-E op vele ondergronden zonder problemen worden ingezet. De vier sturende voorwielen maken het mogelijk om als benodigd zeer compact te kunnen draaien.

Standaard wordt de SD1800W-E geleverd met een verschuifbaar platform. Hierdoor kan de stoel van de machinist buiten de machine uitgeschoven worden, zowel links als rechts. Hierdoor wordt het zicht op het werk geoptimaliseerd en kan goed controle worden gehouden rondom de machine en kan er altijd veilig gewerkt worden. De machine is standaard uitgevoerd met kleurendisplay’s, zowel boven op het bedienpaneel voor de machinist, als op de hoekbedieningen voor de balkman, zodat alle functies goed en duidelijk zichtbaar zijn en optimaal gebruikt kunnen worden.

Van Gelder heeft er voor gekozen om de SD1800W-E uit te voeren met een V3500TVE afwerkbalk. Deze balk heeft een basisbreedte van 1,750 meter en is hydraulisch uitschuifbaar tot 3,500 meter. De maximale werkbreedte van deze balk bedraagt 4,100 meter. De balk is elektrisch verwarmt, als gewenst kan tijdens het opladen van de accu ook de balk worden opgewarmd zodat de werktijd op een volle acculading gemaximaliseerd kan worden.

Uiteraard zijn de machine geleverd in de bekende bedrijfskleuren van Van Gelder.

door-Van der Spek-

Electric Evolved by Powerscreen

Het leveringsprogramma van Powerscreen ontwikkeld zich steeds duurzamer verder. Naast de hybride- en compleet elektrische Powerscreen Warrior-, Chieftain- en Horzion series is het nu de beurt aan de brekers van Powerscreen.

Als eerste zijn nu de eerste modellen van de kegel- en kaakbrekers geïntroduceerd. Deze machines worden aangedreven door generatoren en kunnen naast op deze generator ook op het stroomnet worden aangesloten.

Bij de Powerscreen 600E kaakbreker kan op de generator ook nog een hybride- of elektrisch aangedreven zeef of transportband worden aangesloten.

#uwproductieonzezorg #serviceensupport #duurzaam #electrischaangedreven

door-Van der Spek-

Van der Spek Vianen levert nieuwe duurzaam aangedreven Lindner Atlas 5500AS aan PreZero

Onlangs heeft recyclingspecialist PreZero in Nederland een nieuwe door Van der Spek Vianen geleverde Lindner Atlas 5500AS verkleiner in gebruik genomen op één van haar vestigingen.

De investering in de nieuwe Lindner Atlas is gedaan na een uitgebreid onderzoek naar de mogelijkheden in de markt waarbij testmateriaal op verschillende manieren is verkleind om te zien wat het beste zou aansluiten voor de verdere inzet van de te recyclen productenstromen.  

Naast de beste aansluiting bij de wensen qua verkleining was ook de duurzame aandrijving van de Lindner Atlas 5500AS een zeer belangrijk punt bij de uiteindelijk investeringsbeslissing.

Lindner heeft de nieuwe Lindner Atlas 5500AS uitgevoerd met een directe elektrische aandrijving op de beide verkleiningsassen. Door dit aandrijfconcept wordt er geen energieverlies geleden zodat iedere verbruikte kilowatt ook daadwerkelijk bijdraagt aan het verkleiningsproces.

Met twee elektromotoren van 110kW worden de assen aangedreven. De Linder 5500 is een AS-uitvoering dat staat voor A-synchroon zodat beide assen onafhankelijk van elkaar kunnen draaien en worden aangestuurd voor een optimale verkleining met het laagste energieverbruik. Deze aansturing gebeurt middels de Lindner besturing die de twee frequentieregelaars aanstuurt. Doordat de besturing zeer snel reageert kan de aandrijfrichting van de assen snel plaatsvinden zodat er geen energie verloren gaat.

De snelheid van de rotoren is instelbaar tussen de 0 en 39 toeren per minuut zodat voor ieder te verkleinen product de beste instelling kan worden gebruikt. Tussen de elektromotoren en de assen zitten koppelingen zodat deze kan slippen bij een onverkleinbaar deel om schades te voorkomen.

De overbrenging van de elektromotoren naar deze koppeling gebeurt middels power-belts die automatisch op spanning worden gehouden met een hydraulische spaninrichting.

Voor het uitvoeren onderhoudswerkzaamheden aan de verkleiningsunit kan deze compleet hydraulisch uit de machine worden geschoven en als benodigd worden opgepakt met een kraan of zware heftruck. Groot voordeel hiervan is dat deze werkzaamheden veilig en onder normale werkomstandigheden kunnen worden uitgevoerd zonder in de machine te hoeven klimmen.

In goed overleg tussen PreZero, Van der Spek en Lindner is er een optimale opstelling gevonden waarbij de verkleinde fractie ook nog langs een bovenbandmagneet wordt ontdaan van ijzerdelen.

De opbouw van de Lindner is door Van der Spek op locatie uitgevoerd waarbij de bedrijfsvoering op locatie zo min mogelijk is gestoord. Na de opbouw en uitgebreide instructie is de installatie door PreZero in gebruik genomen.

door-Van der Spek-

Dubbel duurzaam voor Meijerink Wegenbouw.

Naast de door Van der Spek Vianen onlangs geleverde duurzame elektrisch aangedreven ATC 100S asfalt thermo container is nu ook een nieuwe Dynapac CC1000E electric tandemwals geleverd.

De geleverde ATC100S heeft een inhoud van 15 ton asfalt welke op temperatuur wordt gehouden zodat men lang de kwaliteit van het te verwerken asfalt kan garanderen. De Hotbox is gebouwd op een container-frame, zodat deze makkelijk op en af te zetten is van de vrachtwagens waardoor deze ook voor ander werk ingezet kunnen worden. De ATC100S is uitgerust met een speciaal ontwikkeld oplaadbaar accupakket van 23KwH waarmee de machine elektrisch wordt aangedreven zodat hij emissie-vrij zijn werk kan uitvoeren.

Naast de elektrische ATC hotbox is nu ook een elektrisch aangedreven Dynapac CC1000 E bij Meijerink opgenomen in het machinepark.

De Dynapac CC1000 E met een bedrijfsgewicht van 1,8 ton wordt aangedreven door 14,8 kWh accu die in de machine is gebouwd. Bij Dynapac wordt de CC1000 E gewoon in de fabriek op de lijn gebouwd en is hiermee uniek in zijn soort. Het is een echte duurzame Dynapac.

Meijerink wegenbouw: De wegbereiders

Volgens het woordenboek zijn wegbereiders mogelijkmakers. De mensen die het pad effenen voor anderen. Dat is overdrachtelijk bedoeld, maar wat Meijerink betreft mag u het gerust letterlijk nemen. In letterlijke zin bouwen ze aan wegen en pleinen, aan straten, stegen en paden.

In overdrachtelijk opzicht zorgen ze ervoor dat de opdrachtgevers met een minimum aan rompslomp en ergernis hun projecten op hoog kwalitatief niveau gerealiseerd krijgen. Door efficiënt te werken met het modernste materieel als o.a. met door Van der Spek Vianen geleverde Dynapac machines en door een lage overhead kunnen de kosten beheersbaar blijven. Meijerink : professioneel en praktisch: wegenbouwers/wegbereiders in alle opzichten.

door-Van der Spek-

Van Reel Groep neemt nieuwe elektrische Hyundai HX85A E in gebruik.

De nieuwe volledig elektrisch aangedreven HyundaiHX85A E die Van der Spek Vianen heeft geleverd aan de Van Reel Groep uit Rouveen is gelijk in actie gekomen de renovatie van de monumentale stenendijk tussen Hasselt en Zwolle. Dit werk wordt emissieloos uitgevoerd voor de opdrachtgever.

Naast de elektrisch aangedreven Hyundai is er van Van Reel ook een elektrisch aangedreven trekker op het werk actief.

De nieuwe Hyundai HX85A E weegt ruim 10 ton en is voorzien van een 130kWh accu waarmee de machine 6 tot 8 uur kan werken voordat hij weer moet worden opgeladen.

Dankzij de verstelgiek kan de machine zeer breed worden ingezet en de verschillende uitrustingsstukken is de gewenste positie brengen. Uiteraard heeft de machine vele verschillende hydraulische aansluitingen zodat uitrustingsstukken zonder problemen kunnen worden aangesloten.

Het geavanceerde load sensing hydrauliek systeem heeft een energiebesparend regeneratie systeem op de hef- en knikcilinders waarmee de machine optimaal kan werken met het laagste energieverbruik.

Van Reel is een duurzame familieonderneming voor grondverzet, grondsanering, sloopwerk en recycling. Ze werken met name samen met gemeenten, waterschappen en projectontwikkelaars. Ze zijn een erkende en gecertificeerde (onder andere met ISO 9001, keurcompost en VCA**) aannemer en heeft voor alle toepassingen het juiste machinepark in huis.

De investering in de nieuwe elektrisch aangedreven Hyundai HX85A E past helemaal bij het milieubewust ondernemen van de Van Reel Groep.

door-Van der Spek-

Van der Spek behaalt GOUD

Onlangs heeft Van der Spek Vianen het certificaat GOUD behaald voor het BMWT-Keur Duurzame Bedrijfsvoering. Dit is vooral te danken aan de inzet van onze medewerkers, die hier hard aan gewerkt hebben. Uiteraard zijn we trots op deze mooie prestatie!

De Stichting BMWT-Keur heeft een eigen duurzaamheidskeur ontwikkeld. Daarmee kunnen deelnemende bedrijven zoals Van der Spek hun prestaties op het gebied van duurzaamheid zichtbaar maken naar hun klanten en relaties. Het certificaat is verleend na een onafhankelijke audit door TÜV Rheinland. Van der Spek heeft het hoogste niveau, namelijk GOUD, behaald.

Van der Spek zet zich al jaren in voor het verduurzamen van de bedrijfsvoering en het vergroten van milieubewustzijn binnen de organisatie. Maar het kan altijd beter en de ontwikkelingen op dit gebied staan ook niet stil. Van der Spek vindt het belangrijk om een positieve bijdrage te leveren aan het verlagen van de CO2-footprint en het zo min mogelijk belasten van het milieu. Daar zullen we ons de komende jaren ook voor blijven inzetten.

Voor meer informatie over het duurzaamheidskeurmerk en de 3 verschillende niveaus, ga naar de BMWT site: Keur Duurzame bedrijfsvoering.

door-Van der Spek-

Nieuwe elektrische Hyundai HX85A E voor Van Aalsburg uit Hellouw

Onlangs is er door Van der Spek Vianen een nieuwe compleet emissie loze elektrisch aangedreven Hyundai HX85A E geleverd aan Van Aalsburg.

De nieuwe 10 ton wegende Hyundai HX85A E is voorzien van een 130kWh accu waarmee de machine tot 6 uur kan werken voordat hij weer moet worden opgeladen. Laden kan eenvoudig middels een 32Amp of 64 Amp stekker. Van Aalsburg heeft een mobiele EnergyHub die middels wind- en zonne-energie wordt opgeladen waardoor de nieuwe Hyundai met groene stroom weer geladen kan worden.

Dankzij de verstelgiek kan de machine zeer breed worden ingezet en de verschillende uitrustingsstukken is de gewenste positie brengen. Uiteraard heeft de machine vele verschillende hydraulische aansluitingen zodat uitrustingsstukken zonder problemen kunnen worden aangesloten.

Het geavanceerde load sensing hydrauliek systeem heeft een energiebesparend regeneratie systeem op de hef- en knikcilinders waarmee de machine optimaal kan werken met het laagste energieverbruik.

Van Aalsburg B.V. is een bijzondere wilgenhouthandel, waarin het ambacht van vader op zoon(s) is doorgegeven. Het bedrijf is uitgegroeid tot een groot-, dynamisch- en internationaal opererend familiebedrijf met zes broers. Van Aalsburg heeft 150 hectare waarop men eigen producten verbouwd die worden ingezet op uit te voeren werken.

Milieubewust ondernemen staat hoog in het vandaal en daarbij past de investering in de nieuwe elektrisch aangedreven Hyundai HX85A E helemaal bij.

Foto’s ; Van Aalsburg

doorVan der Spek

Hyundai elektrische graafmachines beschikbaar!

Van der Spek-Vianen B.V. en UMS leveren daarin een bijdrage:

Als sinds 2009 (bron) werkt Hyundai aan elektrisch aangedreven graafmachines. Hyundai zal de komende jaren hun elektrische lijn in de Europese markt uitrollen.

Hyundai E18


Direct beschikbaar zijn de Hyundai HX85 Electric, de Hyundai HX260 Electric, de Hyundai HX300 Electric en minigravers van Ecodigger in de klassen van 2 tot 4 ton. In ontwikkeling zijn de Hyundai HW140A mobiele graafmachine en de Hyundai HX220 Electric.


Meer informatie over deze machines vindt u hier.


Hyundai Electric machines zijn, of worden binnenkort geleverd, aan onder andere GMB, Van Reel Groep, Van Aalsburg, Voorbij Beton, Heijmans, De Vries en Van der Wiel.

Heeft u interesse in de Hyundai Electric modellen, neem dan contact op met onze vertegenwoordigers. Zij zijn u graag van dienst.

Meer informatie over emissieloze of emissiearme machines, van onze andere merken, vindt u hier.


Nieuwsberichten Electrische Hyundai’s.

door-Van der Spek-

InfraTech 2023 – Stand 1.208

Aankomende week is Van der Spek Vianen uiteraard aanwezig op de Infratech 2023 in Rotterdam Ahoy.

Van 17 tot en met 20 januari zullen wij op stand 1.208 de nieuwe elektrisch aangedreven Dynapac SD1800 e asfaltafwerkmachine en Dynapac CC1000 e tandemwals laten zien. Onze specialist Maarten de Bree is natuurlijk alle dagen aanwezig.

#uwproductieonzezorg#zeroemissions#duurzaam#Z.ERA
Zie graag de volgende link voor uw entreebewijs : InfraTech 2023 (visitcloud.com)

door-Van der Spek-

Dubbel duurzame Powerscreen Warrior 1800 geleverd bij De Beijer Groep

De Beijer Groep heeft onlangs een nieuwe elektrisch aangedreven Powerscreen Warrior 1800 in gebruik genomen. Het is de tweede Powerscreen Warrior 1800 die in zeer korte tijd bij De Beijer in gebruik is genomen.

De Beijer Groep, gevestigd in Dodewaard levert al meer dan zestig jaar een breed assortiment aan grondstoffen voor de weg- en waterbouw, de betonindustrie, de park- en landschapsarchitectuur en grof keramische industrie. Ze hebben locaties in Nederland en Duitslands en zelf een eigen groeve waar vele soorten producten worden geproduceerd.

Van der Spek Vianen leverde de nieuwe zeef af bij de Beijer op de multidisciplinaire locatie in Dodewaard. Op deze locatie heeft men een eigen kade waar duurzaam vele productstromen worden aan- en afgevoerd per schip. Daarnaast heeft men vele producten op voorraad die als gewenst op klantspecificatie kunnen worden bewerkt zodat deze direct in het werk kunnen worden verwerkt of als grondstof gebruikt.

Naast natuurlijke producten uit groeves en winningen worden ook recyclestomen ver- en bewerkt zodat deze weer hoogwaardig kunnen worden ingezet bij de productie van o.a. beton en asfalt en innovatieve producten.  

De nieuwe Powerscreen Warrior 1800 is dual-power aandrijving uitgevoerd, waardoor hij zowel elektrisch als door een Stage-V motor kan worden aangedreven mocht er geen stroomtoevoer beschikbaar zijn. Bij het gebruik van de Stage-V motor kan de machine met HVO-100 brandstof draaien, waardoor de uitstoot tot een minimum wordt beperkt. We mogen dus echt spreken van “dubbel duurzaam”

Powerscreen Warrior 1800

De Warrior 1800 weegt 32 ton en is voorzien van een dubbeldeks zeefbox met een lengte van 4900 mm en een breedte van 1.500 mm. Een groot voordeel van deze zeefbox is dat zowel het boven- als onderdek van gelijke afmeting is, waardoor bij de 1.800 een zeefoppervlakte van 14,640 M² ontstaat. De zeefbox van de Warrior heeft standaard een amplitude van 12mm, waardoor de zeef erg “ agressief “ is voor het te zeven materiaal. Hierdoor is het mogelijk om in elkaar hakende producten en kleine fracties met grote capaciteiten te zeven.

Deze zwaar- en degelijk gebouwde zeefbox is samengesteld uit zogeheten Huck-bolts, die gezien kunnen worden als de klinknagels van de huidige tijd. De Huck-bolts worden middels hydraulisch gereedschap aangetrokken, waarbij een borgmoer wordt vastgedrukt tot een vooraf ingestelde kracht. Als deze kracht is bereikt, breekt het overige deel af en zit hij vast. Door deze bouwwijze is de zeefbox enorm sterk en kan hij hoge krachten verwerken doordat de Huck-bolts zorgen dat de box ondanks zijn stabiliteit toch flexibel kan zijn. Een groot voordeel is dat er geen laswerk wordt toegepast om de zeefbox samen te stellen en er geen risico is dat hij gaat scheuren. Tevens lopen Huck-Bolts nooit los, wat bij andere zeefboxen tot scheurvorming kan leiden wanneer dit gebeurt bij normale bout-/moerverbindingen.

De Warrior 1800 is voorzien van een hydraulisch te liften zeefbox , zodat het wisselen van zeefdekken sneller kan worden uitgevoerd. Ook wordt het zuiver maken van de zeef bij het wisselen van te zeven materiaal eenvoudiger. 

De seriematig gemonteerde bordessen aan beide zijden van de zeefbox zorgen voor een veilige rondgang bij controle van de machine. Op alle componenten, die gesmeerd moeten worden, zijn gecentraliseerde smeerposities bevestigd? zodat dit veilig en vanaf grondniveau kan gebeuren.

De machine is voorzien van 900mm brede afvoerbanden op de fijne- en middenfractie, om grote capaciteiten goed af te kunnen voeren. De banden zijn standaard in snelheid te regelen, zodat er geen banden onnodig hard te hoeven lopen en eventueel uitsorteren van de materiaalstromen nog mogelijk is. De overmaat wordt afgevoerd door een 1.400 mm brede band zodat grote delen zonder problemen weer van de machine afkomen.

Op de machine is een brede bunker gemonteerd, voorzien van een 1.300mm brede opvoerband. Belading met een graafmachine of laadschop is dus geen enkel probleem.

Duurzaam
De Powerscreen Warrior 1800sluit goed aan bij de duurzaamheidsambities van de Beijer. De investering helpt mee aan het verduurzamen. Op de locatie in Dodewaard zijn vele zonnepanelen aanwezig  waardoor de Powerscreen als hij op het stroomnet wordt aangesloten duurzame opgewerkte stroom gebruikt. Mocht hij op de motor draaien dan zorgt de schone Stage-V motor voor een schonere verbranding die leidt tot minder CO2- uitstoot.