Zeer veelzijdige Hyundai HX235LCR voor Meijerink Wegenbouw B.V.

doorVan der Spek

Zeer veelzijdige Hyundai HX235LCR voor Meijerink Wegenbouw B.V.

Onlangs heeft Van der Spek Vianen B.V. een nieuwe 25 tons rupskraan geleverd aan Meijerink Wegenbouw B.V. De nieuwe Hyundai is een HX235LCR welke zeer compleet is uitgevoerd zodat hij veelzijdig ingezet kan worden bij de werken die Meijrink aanneemt en uitvoert.

De Hyundai HX235LCR is een binnendraaier zodat hij ook in de kleinste ruimtes zonder problemen zijn werk kan doen. De optioneel gemonteerde tweedelige giek en Encon draai-kantelstuk zorgen ervoor dat de bak en/of uitrustingstukken bijna in alle posities geplaatst en gebruikt kunnen worden.

Op wens van Meijerink is de machine uitgevoerd met een groot dozer/schuifblad op de onderwagen waarmee het uitvoeren van grondverzetwerkzaamheden nog gemakkelijker en beter kunnen worden uitgevoerd.

Voor het aansluiten van de vele verschillende uitrustingstukken als bijvoorbeeld een trilblok, sorteergrijper of sloophamer is de machine voorzien van een zeer uitgebreide hydraulische installatie met veel aansluitmogelijkheden. De extra hydraulische functies zijn voorzien van elektrische proportionele bediening, waarbij via de display eenvoudig de diverse drukken en liters van meerdere uitrustingsstukken ingesteld kunnen worden. Voor de machinist is het dus zeer eenvoudig om te wisselen tussen de verschillende uitrustingstukken, één druk op de knop en alles staat gelijk juist afgesteld.

Om hijswerkzaamheden veilig en optimaal te kunnen uitvoeren is ook de cilinder van de verstelgiek voorzien van slangbreukbeveiliging en is er aan de binnenzijde van de lepelsteel een extra lasthaak geplaats door de werkplaats van Van der Spek.

Aangezien de machine vaak ook op werken zal verblijven is de cabine uitgevoerd met te monteren cabinebeschermingen die de ramen afdekken. De cabinebescherming kan worden opgeborgen op een rek dat op de machine is gemonteerd.

Een Cummins QSB 6.7 6-cilinder motor met 136kW zorgt voor de aandrijving van de HX235LCR. Deze duurzame en zuinige motor voldoet uiteraard aan de nieuwste Tier IV emissie eisen. Belangrijk is te vermelden dat deze motor net als in vele Hyundai’s is voorzien van een DOC katalysator en geen roetfilter. Actief regeren is bij deze machine dus niet steeds niet benodigd en brengt dus ook geen onnodige kosten- en stilstand met zich mee.

De nieuwe HX-machines zijn standaard zeer compleet uitgerust. Op het 8” display kan de machinist zeer eenvoudig diverse instellingen kiezen. Dit gebeurt via een touch-swipe screen, zoals wij kennen van de smartphone, maar het is ook mogelijk om de display te bedienen via een “Haptic”knop. Via deze draai- en druk zijn vele functies ook snel instelbaar. Voor de veel gebruikte functies zijn er drukknoppen onder de display geplaatst.

Standaard is de nieuwe HX-serie, en dus ook de machine van Meijerink voorzien van een uniek 4-camerasysteem. Hyundai noemt dit systeem AAVM, wat staat voor All Around View Monitor. De vier camera’s zijn voor-, achter- en op de zijkanten van de machine geplaatst. Op de grote display kan gekozen worden voor vier verschillende beelden. Maar het unieke aan dit AAVM systeem is dat de computer met de input van de camera’s een bovenaanzicht berekend. Op de display ziet de machinist zijn eigen machine van bovenaf en hij kan dus goed bekijken of er obstakels in zijn draaibereik bevinden. In combinatie met MOD (Moving Object Detection) herkent het systeem automatisch of er zich personen binnen het draaibereik bevinden en waarschuwt direct de machinist.

De machine is door Prima Equipement in Hardenberg voorzien van de bekende huiskleur van Meijerink.

Meijerink wegenbouw: De wegbereiders

Volgens het woordenboek zijn wegbereiders mogelijkmakers. De mensen die het pad effenen voor anderen. Dat is overdrachtelijk bedoeld, maar wat Meijerink betreft mag u het gerust letterlijk nemen. In letterlijke zin bouwen ze aan wegen en pleinen, aan straten, stegen en paden. In overdrachtelijk opzicht zorgen ze ervoor dat de opdrachtgevers met een minimum aan rompslomp en ergernis hun projecten op hoog kwalitatief niveau gerealiseerd krijgen. Door efficiënt te werken met het modernste materieel als o.a. eveneens door Van der Spek geleverd Dynapac asfaltafwerkmachines en walsen, Powerscreen zeefmachine en natuurlijk nu de nieuwe Hyundai HX235LCR en door een lage overhead kunnen de kosten beheersbaar blijven. Meijerink : professioneel en praktisch: wegenbouwers/wegbereiders in alle opzichten.