Zoek
Sluit dit zoekvak.

Grootste rupsmobiele zeefmachine van Powerscreen geleverd bij A. Jansen B.V.

doorVan der Spek

Grootste rupsmobiele zeefmachine van Powerscreen geleverd bij A. Jansen B.V.

Van der Spek Vianen B.V. heeft via haar werkplaatsen in Hardenberg de grootste rupsmobiele zeefmachine van Powerscreen geleverd aan A. Jansen B.V.

De Powerscreen H6203 is met zijn basisgewicht van 48 ton de grootste in serieproductie gebouwde zeefmachine te wereld. Door zijn 3-deks horizontale zeefbox van 6.100mm x 1.930mm heeft de machine een totale zeefoppervlakte van ruim 35M2 waarmee de machine in staat is met zeer grote capaciteiten fijne fracties af te zeven. Ondanks deze indrukwekkende maatvoeringen is de machine nog in één deel eenvoudig te transporteren.

Deze indrukwekkende gegevens hebben A. Jansen B.V. overtuigd om deze Powerscreen gigant toe te voegen aan het materiaalpark waar grote capaciteiten met zeer zuivere afzeving benodigd waren.

De Powerscreen zal o.a. ingezet gaan worden voor het afzeven van producten die worden afgezet als hoogwaardig toeslagmateriaal in de asfalt-, beton- en beton-warenindustrie of direct worden toegepast als grondstof in GWW-werken.

A. Jansen B.V ;

De historie van A. Jansen B.V. begint in 1971 wanneer Toon Jansen besluit in Gerwen een eigen onderneming te starten. Met de aankoop van een tweedehands laadschop is de fundering gelegd voor een gezonde, snel groeiende onderneming.

Na de start begin jaren zeventig heeft A. Jansen B.V. constant stappen gezet om het bedrijf te laten groeien. Zo werden de activiteiten uitgebreid met onder andere recycling, sloopwerken, Legioblocken® en sinds kort een thermische reiniging. Vanuit de hoofdvestiging in Nuenen maakte A. Jansen B.V. plannen om de activiteiten en vestigingen in Nederland uit te breiden. Dit realiseerde ze met nieuwe vestigingen in o.a. Helmond, Son en Amsterdam. Begin jaren negentig realiseerde Jansen ook een sterke groei buiten de Nederlandse grenzen.

Eén van de grootste uitdagingen was het vinden van een nieuwe hoofdvestiging. Begin 2000 was A. Jansen B.V. in Nuenen uit haar jasje gegroeid. Na een lange zoektocht viel haar oog op een locatie in Son. Sinds 2007 is het hoofdkantoor van A. Jansen B.V. ook gevestigd in Son.

Powerscreen H6203, een zeer speciale zeefmachine;
Bij de Powerscreen H6203 wordt de driedeks zeefbox aangedreven door drie verstelbare excenter-assen. Door deze speciale aandrijving kan zowel de slag als hoek versteld worden om voor het te zeven materiaal de optimale instelling te realiseren. Door deze finetuning kan de zeef worden ingesteld om met grote capaciteiten nog zeer efficiënt te zeven.

De amplitude van de zeefbox is verstelbaar tussen de 13mm en 19mm waarmee hij zeer agressief is op het te zeven materiaal. Hierdoor worden de verschillende fracties goed van elkaar gescheiden en wordt aanhechtend materiaal aan de fracties zeer goed losgeslagen, met zuivere fracties tot gevolg.

Door de verstelmogelijkheid van de zeefbeweging tussen de 30° en 60° kan worden bepaald hoelang het te zeven materiaal op de zeefbox aanwezig zal zijn. Bij een zeefbeweging van 30° verblijft het product langer op de zeefdekken met een betere reiniging ervan als gevolg, bij verstelling richting de 60° zal het product sneller transporteren met grotere capaciteiten als resultaat.

Verstelmogelijkheden genoeg dus om deze capaciteitsmaker optimaal in te stellen voor ieder product waarbij naast capaciteit ook de gewenste zeer accurate afzeving wordt gerealiseerd. Het te zeven materiaal wordt door de zeefbox naar voren gewerkt zonder dat de zwaartekracht zorgt dat het kan schuiven en een minder zuivere afzeving wordt gerealiseerd.

Net als bij alle Powerscreen Warrior- en H-serie machines zijn ook de afvoerbanden van de fijne- en middenfracties breed uitgevoerd om de gezeefde fracties af te voeren. De banden met een breedte van 900mm zijn in snelheid regelbaar en hebben een afwerphoogte van meer dan vier meter.

Om hoge capaciteiten te kunnen verwerken is de H6203 uitgevoerd met een 8M³ bunker die zowel door een kraan als door een laadschop gevuld kan worden. Natuurlijk is belading door een transportband van bijvoorbeeld een breker of bunker mogelijk. Om dit te vergemakkelijken kan de achterwand van de bunker worden neergeklapt.

Voor de aandrijving is een duurzame Tier IV final CAT C7.1 6-cilinder motor verantwoordelijk met 202Pk. Deze motor voldoet aan de laatste- en zwaarste emissie eisen waarmee A. Jansen B.V. wederom aantoont voorop te lopen als het gaat om duurzaam investeren.

Major Wire Flexmath zeefdekken;

Om naast de optimale instelling van de zeefbox ook de optimale zeefmedia te kunnen monteren is de box zo uitgevoerd dat naast de standaard geweven dekken ook Major Wire Flexmatten zijn te monteren. In de nieuwe geleverde Powerscreen zijn deze speciale zeefdekken, waar Van der Spek Vianen importeur voor is, ook gemonteerd. Door de speciale opbouw en samenstelling van de zeefdekken is het dichtlopen van zeefdekken bijna niet meer mogelijk. Naast dit grote voordeel is een grote capaciteitsverbetering te behalen met het zelfde zeefoppervlakte doordat de Major Wire zeefdekken zorgen dat naast de zeefbox ook de dekken zelf bewegen.