Zoek
Sluit dit zoekvak.

Vorm Bouw investeert in grote Liebherr torenkraan

doorVan der Spek

Vorm Bouw investeert in grote Liebherr torenkraan

Datum: 16-dec-14

Onlangs is door Van der Spek voor Vorm Bouw een Liebherr torenkraan gemonteerd op de Handelskade in Nijmegen. De Handelskade in Nijmegen is de plek waar voorheen het pand van dagblad De Gelderlander was gevestigd. Deze locatie is aantrekkelijk vanwege de centrale ligging, vlakbij het centrum van Nijmegen, direct gelegen aan de haven.

Handelskade is het deelplan in de gebiedsontwikkeling Waalfront, een samenwerking tussen de gemeente Nijmegen en Bouwfondsontwikkeling. Handelskade bestaat in totaal uit 534 appartementen, circa 2800 m2 commerciële ruimte en een dubbellaagse parkeergarage.

De ontwerpen van de circa negen gebouwen aan de Handelskade Nijmegen worden gemaakt door de architectenbureaus Vera Yanovshtchinsky, HVDN Architecten en Mulleners + Mulleners. Eén van de gebouwen wordt een woontoren met daaronder een parkeergarage. Rondom de gebouwen wordt een collectieve binnentuin aangelegd. Het gehele project wordt aangesloten op de stadsverwarming van het Warmtenet Nijmegen. Vorm Bouw participeert in het bouwteam van de Handelskade en heeft daarmee invloed gehad op de technische uitwerking van het plan.

De aan Vorm Bouw verkochte, gebruikte Liebherr 420 EC-H16 Litronic heeft een gieklengte van 50 meter en hijst 16 ton op 29,9 meter en nog 8.900 kg op de punt. De torenkraan is opgebouwd met behulp van de Liebherr 630 EC-H20 Litronic uit de huurvloot van Van der Spek die al gemonteerd was op het project. Van de montage is ook een time lapse video gemaakt.

De kraan is gemonteerd op een rail rijdende onderwagen met slechts 6 meter spoorbreedte die Vorm Bouw bij de kraan gekocht heeft. Van de voor dit kraantype zeer smalle en weinig voorkomende onderwagen heeft Van der Spek er meerdere in haar huurvloot om klanten nog beter van dienst te kunnen zijn in het vinden van oplossingen voor de logistieke problemen op de soms zeer krappe bouwplaatsen.

De Liebherr 420 EC-H16 Litronic van Vorm Bouw blijft ca. 3 jaar staan in Nijmegen. De huurkraan van Van der Spek zal waarschijnlijk eind 2015 weer gedemonteerd worden.

Foto’s: Ger Neijenhuyzen
Meer foto’s zijn te vinden op zijn website

Van der Spek, BouwmachinesVan der Spek, BouwmachinesVan der Spek, BouwmachinesVan der Spek, BouwmachinesVan der Spek, Bouwmachines