Van der Spek verhuurt grote Liebherr torenkraan in kleuren van opdrachtgever

doorVan der Spek

Van der Spek verhuurt grote Liebherr torenkraan in kleuren van opdrachtgever

Datum: 19-jun-15

Afgelopen weekend is op de productielocatie van Coca-Cola Enterprises Nederland B.V. in Dongen voor ASK Romein een Liebherr 630 EC-H20 Litronic gemonteerd.
Toevalligerwijs was de bovenbouw van een van de beschikbare kranen uit de vloot van Van der Spek in rood-wit. Het leek Van der Spek daarom wel gepast juist deze kraan op te bouwen.
Kranen in een rood-witte kleur zijn veelal verplicht in Frankrijk, waar Van der Spek via haar dochterbedrijf Hexagone Services ook veel kranen verhuurt, indien ze in de buurt van een vliegveld of aanvliegroute staan.
Maar in dit geval is het tevens de vanouds bekende kleur voor het merk Coca-Cola.
 
Ooit had Coca-Cola Enterprises twee productielocaties in Nederland, te weten Coca-Cola Dongen en Coca-Cola Schiedam. Om de productie te centraliseren is ervoor gekozen de productielocatie in Dongen uit te breiden en deels te vernieuwen.
Dit resulteerde als eerste in de oplevering van een nieuwe siroopkamer in het jaar 2000. De afgelopen jaren zijn verder nieuwe kantoren, kleed- en kantineruimten en opslagcapaciteit (zowel binnen als buiten) gerealiseerd.
De eigen afvalwaterzuiveringsinstallatie werd vervangen door een systeem met persriolering.

De door monteurs van Van der Spek gemonteerde Liebherr 630 EC-H20 Litronic wordt door aannemer ASK Romein gebruikt voor het vervangen van de bestaande dakpanelen in de productiehal te Dongen, 9.000 m² betondak boven vijf productielijnen.
Bij deze opdracht is extra waakzaamheid geboden. De zes hallen zijn zogenaamde “foodsafe-ruimten” waarin de productielijnen op geen enkel moment worden stopgezet. Voordat het bestaande betondak verwijderd wordt, worden de productielijnen afgeschermd door de bouw van een volledige stof- en waterdichte werkvloer, een zgn. “crashdeck”. Vervolgens wordt een nieuwe staalconstructie met dak- en wandbeplating bovenop de bestaande productiehal geplaatst met behulp van de Liebherr torenkraan met een giek van tachtig meter.
Bij het slopen van de 9.000 m² betondak, komt 2.700 ton beton vrij. Goed voor ruim 200 volle vrachtwagens. Coca-Cola is het eerste bedrijf ter wereld dat deze innovatieve sloopstrategie toepast.
Voorafgaand aan de sloop van het bestaande dak wordt er een nieuw dak bovenop geplaatst en wordt tevens een volledig nieuwe energiezuinige installatie geplaatst.
Om aan de wensen van de opdrachtgever tegemoet te komen werkt ASK Romein volcontinu op dit project, doordeweeks en in het weekend.

ASK Romein is in 2002 ontstaan na een fusie van ASK Staal- & Industriebouw en Romein Staalbouw B.V.
Vanuit drie vestigingen in Roosendaal, Malle (B) en Vlissingen ontwikkelen en realiseren zij voor diverse marktsegmenten, waaronder industrie, kantoren, distributiecentra, offshore, hoogbouw, leisure en food.
Bij ieder project draagt ASK Romein duurzaamheid hoog in het vaandel. De gebouwen van de klant mogen niet meer energie verbruiken dan strikt noodzakelijk. Ieder project kan op vraag van de klant BREEAM gecertificeerd en beoordeeld worden.
Dit sluit naadloos aan bij het streven van Coca-Cola Enterprises om in Dongen voortdurend te bouwen aan de fabriek van de toekomst, waarbij hoogwaardige technologie ingezet wordt om een aangenaam en veilig werkklimaat te cree«ren.
Bovendien wordt energieverbruik en CO2-uitstoot van de productielijn weer verder beperkt. Op de bouwplaats rijden uitsluitend electrische heftrucks, zodat ook daar geen sprake is van CO2-uitstoot.
“Hiermee is dit bouwproject een voorbeeld op het gebied van duurzaam bouwen en heeft het ook een positieve uitstraling voor de regio”, aldus Rein de Jong, Director Supply Chain Operations van Coca-Cola Enterprises.
 
De Liebherr 630 EC-H20 Litronic heeft een maximale capaciteit van 20 ton tot 28,2 meter en kan op de punt van de 80 meter lange giek nog 5.800 kg hijsen.
De rood-witte torenkraan zal tot ongeveer het voorjaar van 2016 blijven staan in Dongen.

Van der Spek, BouwmachinesVan der Spek, BouwmachinesVan der Spek, Bouwmachines