Zoek
Sluit dit zoekvak.

Van der Spek levert Liebherr torenkranen voor Clauscentrale

doorVan der Spek

Van der Spek levert Liebherr torenkranen voor Clauscentrale

Datum: 22-okt-09

Op de foto nauwelijks te onderscheiden op het immense terrein, maar midden onderaan op de foto staan toch echt een Liebherr 110 EC-B6 FR.tronic en een 120K.1 die Van der Spek verhuurd heeft aan Volker Stevin Materieel.

Visser & Smit Bouw, een Volker Wessels onderneming, bouwt voor de Clauscentrale in Maasbracht drie nieuwe gasturbines van elk 280 megawatt netto vermogen. De elektriciteitscentrale bestaat nu nog uit twee torens die ieder 640 megawatt kunnen genereren uit aardgas.

De Franse turbinebouwer Alstrom wil in 2012 een stoom- en gascentrale (STEG) in gebruik nemen. De totale capaciteit van de centrale wordt hiermee uitgebreid naar 1920 megawatt.
Ten dele is dit een gevolg van een efficiëntieverbetering. Aardgas levert een rendement van 39 procent, het nieuwe systeem heeft een verwacht rendement van 59 procent, terwijl de uitstoot van CO2 met 40 procent zal verminderen. De kosten van de verbouwing zijn geraamd op 1 miljard euro.
De Clauscentrale levert straks 8 procent van de binnenlandse energievoorziening en is daarmee één van de grootste energiecentrales van Nederland.

Het terrein is streng beveiligd en mede daarom is Van der Spek de aangewezen partner voor de verhuur. Voor de montage van beide kranen moest een uitgebreid veiligheidsplan geschreven worden en bovendien is Van der Spek VCA*-gecertificeerd, hetgeen voor het werken op de site een vereiste is.

bron: Cobouw
foto: Your Captain

Van der Spek, BouwmachinesVan der Spek, Bouwmachines