Zoek
Sluit dit zoekvak.

Van der Spek geeft vakantietips

doorVan der Spek

Van der Spek geeft vakantietips

Datum: 10-jul-09

Wanneer u deze zomer onverhoopt afreist naar het Bodenmeer heeft Van der Spek nog een leuke vakantietip voor u.
Twee torenkranen van Liebherr spelen deze zomer mee in de opera Aïda, die in de avonduren wordt opgevoerd in de Oostenrijkse stad Bregenz aan het Bodenmeer.

De kranen omlijsten niet alleen het decor, ze hebben ook een actieve rol in de voorstelling. Een Liebherr torenkraan van het type 550 EC-H40 FR.tronic staat op de foto links van het podium, rechts staat een 280 EC-H12 Litronic. Ze worden tijdens de opera gebruikt om de maximaal 12 ton zware decorstukken te verplaatsen. En omdat ze er toch staan, heeft de regisseur de zwenk- en hijsbewegingen een eigen rol gegeven bij de uitvoering van Aïda.
Om de decorstukken tijdens de voorstelling zo geruisloos mogelijk te kunnen verplaatsen, is gekozen voor een dubbele loopkat en een evenaar. Met behulp van de positioneringmodus kunnen de decordelen tot op de millimeter nauwkeurig geplaatst worden. Door de traploze FU-besturingen van de beide torenkranen zijn de hijs- en zwenkbewegingen van de torenkranen goed op elkaar af te stemmen en de ingestelde ABB (Arbeids Bereik Begrenzing) op beide kranen zorgt ervoor dat de risico’s voor de zich eronder bewegende operazangers geminimaliseerd worden.
De premiere is op 22 juli a.s. en de voorstellingen lopen tot en met 23 augustus van dit jaar.

bron: Cobouw (foto: Liebherr)

Van der Spek, BouwmachinesVan der Spek, Bouwmachines