Zoek
Sluit dit zoekvak.

Unieke Putzmeister betonpomp voor Van Berlo in Veghel

doorVan der Spek

Unieke Putzmeister betonpomp voor Van Berlo in Veghel

Datum: 6-okt-14

Onlangs werd bij Van Berlo Bedrijfsvloeren B.V. uit Veghel een indrukwekkende nieuwe Putzmeister betonpomp in gebruik genomen. Het betreft een BSF 36-4.16 HLS van de nieuwe generatie waarvan Van der Spek al eerder dit jaar een aantal exemplaren heeft afgeleverd. Deze Putzmeister betonpomp valt direct op door het voertuig waarop hij is opgebouwd; een Mercedes-Benz Arocs met slaapcabine. Het vorig jaar geïntroduceerde type Mercedes-Benz voor bouwvoertuigen heeft de ontwerpafdeling bij Putzmeister bij deze order nogal wat hoofdbrekens bezorgd. De uitdrukkelijke wens van Van Berlo was een Mercedes-Benz chassis voorzien van slaapcabine. De cabinehoogte bij een Arocs is echter aanzienlijk hoger dan zijn voorganger, de Actros, en de slaapcabine van de ClassicSpace-uitvoering is niet zonder een verlaagd dak te leveren. Hierdoor zou de mast bij het pompen naar voren het cabinedak kunnen raken.

De Putzmeister met 36-meter mast is ten opzichte van zijn voorganger vanaf de basis opnieuw doordacht en gedeeltelijk compleet veranderd. Dit is gebeurd aan de hand van talrijke ideeën en voorstellen van klanten, machinisten, leveranciers en Putzmeister-dealers over de hele wereld en eigen medewerkers. Net als bij de vernieuwde M42 is bij de 36-meter pomp, door toepassing van andere materialen en diverse andere aanpassingen, het totaalgewicht gereduceerd. In dit geval tot onder 26 ton en dus blijft er nog voldoende reserve voor het meenemen van brandstof, water, leidingen, slangen e.d.

Ook bij de 36-meter pompen zijn de betonleidingen aan de mast anders ontworpen en aangebracht en ontstaat daardoor een nog rustigere mast tijdens het pompen. Bovendien werd ook hier het aantal bochten in de leidingen terug gebracht tot slechts 3 standaardbochten. De steunen zijn geschroefd aan de mast, hetgeen voordelen oplevert bij reparaties. Naast deze vermindering van verschillende delen werd ook het totale benodigde olieniveau met 30{1bc0b6a8c73e84e168e06cc7c153d42f3849956326c4b30771c6d9a1357ca517} teruggebracht. Verder werden zoveel mogelijk onderhoudsvrije of -vriendelijke materialen toegepast en werd aandacht besteed aan een langere levensduur van de slijtdelen. Het onderhoud aan de machine werd tevens vereenvoudigd door het consequent verder toepassen van schroefverbindingen en een betere toegankelijkheid van de componenten.
Binnen de CE-machinerichtlijnen werden nog verbeteringen toegepast om de machine nog veiliger in gebruik te maken. De machine voldoet tevens volledig aan de laatste Europese eisen omtrent veilig afstempelen en werken met een autobetonpomp. Iets dat Putzmeister ook vóór invoering van deze regelgeving al hoog in het vaandel had staan, maar aan de hand van de eisen nog verder doorgevoerd heeft.

De Mercedes-Benz Arocs 2645 6 x 4 is geleverd door Rüttchen Autowereld in Veghel. Het chassis is vooraf in de werkplaats in Veghel volledig aangepast en omgebouwd volgens de opgegeven specificaties van Putzmeister. In de definitieve uitvoering van zowel de pomp als de Mercedes-Benz heeft de vaste machinist, Arlon van de Wassenberg, een grote stem gehad. Dit heeft geresulteerd in een bijzonder fraai resultaat. Een nieuw model Putzmeister pomp, opgebouwd op een unieke Mercedes-Benz Arocs met slaapcabine en een stoer uiterlijk door de vele meegespoten kunststof delen en verder voorzien van alle gemakken.
Ook de betonpomp is volledig uitgevoerd naar wens van de machinist. Zo werden wateraansluitingen aangepast, de standaard meegeleverde eindslang gewijzigd en zijn er bij Van Berlo nog voorzieningen opgebouwd om leidingen en extra slangen mee te kunnen nemen.

Van Berlo Bedrijfsvloeren is één van de leidende, innovatieve producenten en ontwerpers van industriële betonvloeren voor industriële, productie en commerciële toepassingen. Alles wat te maken heeft met de realisatie van een vloer behoort tot de werkzaamheden: de wapening plaatsen, staalvezels doseren, het storten van de vloer met een betonpomp, het afwerken (vlinderen) van de vloer en het stelwerk. Hiervoor beschikt Van Berlo over een gemotiveerde groep ervaren medewerkers en alle benodigde machines en materieel, met als absolute kroon de nieuwe Putzmeister betonpomp. Met de ingebruikname van deze Putzmeister 36-meter pomp blijft Van Berlo trouw aan haar hoge standaard voor kwaliteit en innovatieve technieken.

Foto 1: ModelTruckHolland.nl

 

Van der Spek, BouwmachinesVan der Spek, BouwmachinesVan der Spek, Bouwmachines