Search
Close this search box.

Twee maal Terex-Fuchs MHL850’s geleverd

doorVan der Spek

Twee maal Terex-Fuchs MHL850’s geleverd

Datum: 7-mei-15

Van der Spek zet de standaard met de levering van twee wielmobiele Terex-Fuchs elektrische overslagmachines in de schrootverwerking.

Afgelopen week zijn er door Van der Spek Vianen B.V. twee nieuwe Terex-Fuchs MHL850 wielmobiele elektrische overslagmachines in gebruik gesteld. De twee nieuwe machines zijn bij Prometaal in Maarsen en E.L.S. in Lelystad afgeleverd.

Bij beide bedrijven zijn zonder dat ze het van elkaar wisten de machines bijna gelijk tijdig gekocht bij Van der Spek en zo kwam het dus ook uit dat ze zeer dicht bij elkaar zijn afgeleverd.

De nieuwe wielmobiele elektrische overslagmachines zijn van het type MHL850 en wegen 35 ton. Het bereik van de machines is 16 meter. Deze 16 meter is gemeten van het hart van de draaikrans tot aan de pen in de lepelsteel, wat in de praktijk neerkomt op een bereik van bijna 17.5 meter inclusief de grijper. 

Zowel bij Prometaal als bij E.L.S. is bewust gekozen voor een nieuwe elektrisch aangedreven Terex-Fuchs overslagmachine. De keuze voor een elektrisch aangedreven machine ten opzichte van een diesel aangedreven machine is zeer weloverwogen gemaakt. Naast het duurzamer draaien met de MHL850’s zijn zeker ook de grote besparingen die worden gemaakt met de operationele kosten een zeer belangrijk argument geweest bij de keuze voor de elektrische machines.

Terex-Fuchs MHL850 – elektrisch aangedreven overslagmachine

De opbouw
Bij de bouw van een elektrisch aangedreven Terex-Fuchs overslagmachine staat de standaard seriemachine als basis. Ruim 90{1bc0b6a8c73e84e168e06cc7c153d42f3849956326c4b30771c6d9a1357ca517} van de gebruikte (onder)delen zijn van de standaard seriemachines, wat als groot voordeel heeft dat in zijn latere leven de onderdelenvoorziening tegen normale prijsstelling gegarandeerd is. Er worden geen speciale delen gebruikt waar dat niet nodig is.

De aandrijving
Om de dieselmotor te vervangen gebruikt Terex-Fuchs als enige leverancier van elektrische overslagmachines drie elektromotoren, de eerste voor de hoofdaandrijving die zorgt voor de aandrijving van de hydrauliekpompen, de tweede die zorgdraagt voor de aandrijving van de voorbesturing en de derde voor de aandrijving van de airconditioning.

De 132 kW elektromotor van de hoofdaandrijving zorgt voor de aandrijving van de hydrauliekpompen die via een koppeling wordt aangedreven. De hydrauliekpompen zijn van de seriemachines en regelen dat de machine optimaal presteert bij het laagste stroomverbruik.

Een kleinere elektromotor met een vermogen van 15 kW zorgt voor de voorbesturing van de hydrauliek. Door gebruik te maken van deze combinatie wordt veel onnodig stroomverbruik tegen gegaan. De optimale samenstelling dus.

Een 7,5 kW elektromotor zorgt voor de aandrijving van de airconditioning. Hierbij wordt uiteraard een standaard pomp aandreven die ook op de seriemachines zit. Deze vraagt alleen vermogen als de airconditioning is ingeschakeld, optimaal verbruik is dus wederom gegarandeerd.

De onderhoudsvrije draaidoorvoer zorgt voor de stroomdoorvoer van de onder- naar de bovenwagen. 360° eindloos draaibaar en isvoorzien van sleepcontacten.

Besturing
De volledig geïntegreerde besturing is ingebouwd in de machine, zodat het zicht rond de machine optimaal is. De Siemens PLC zorgt voor de juiste aansturing van alle componenten op de machine.

In de besturing is standaard een stofstarter geïnstalleerd om een soepele aanloop te garanderen zonder hoge stroompieken. Afhankelijk van de aanwezige stroombron op locatie kan de besturing en stroomaansluiting optioneel aangepast worden, zodat met de minste aanpassingen aan het stroomnet de machine kan worden aangesloten.

Prometaal
De nieuwe Terex-Fuchs MHL850 bij Prometaal vervangt een eveneens door Van der Spek geleverde Terex-Fuchs MHL340D die is ingeruild.

Prometaal is in 1993 opgericht, Eigenaar Gabriël van Seumeren is de derde generatie die actief is in de metaalrecyling. Vanaf 1996 is Prometaal actief in de handel in shredderklare autowrakken en hiermee is men vanaf 2003 marktleider in Nederland. Voor het transport van de metalen en autowrakken heeft Prometaal zes eigen vrachtwagens rijden die geheel in eigen beheer worden opgebouwd met kranen en speciale bakken, zodat ze optimaal kunnen worden ingezet.

De nieuwe Terex-Fuchs MHL850 is bij Prometaal zo opgesteld dat hij op de locatie beperkt kan rijden, zodat ondanks de elektrokabelaansluiting de machine toch mobiel is en een groot deel van de werf in Maarsen kan bereiken.

E.L.S.
Bij De Eerste Lelystadse Schroothandel BV (E.L.S) wordt de nieuwe Terex-Fuchs MHL850 ingezet voor op- en overslagwerk op locatie en voor het be- en ontladen van de Taurus schrootschaar die in Lelystad staat opgesteld. Naast de MHL850 zijn er tevens nog enkele andere Terex-Fuchs overslagmachine werkzaam bij E.L.S.

De Eerste Lelystadse Schroothandel BV is een familiebedrijf dat sinds 1988 actief is met de in- en verkoop van oude metalen. Met vestigingen in Lelystad en Zwolle beschikken ze over een grote verwerkingscapaciteit. Al het materiaal gaat na verwerking naar gieterijen in binnen- en buitenland.

Voor het transport van de materialen beschikt E.L.S. over een uitgebreid wagenpark dat met de eigen containers van E.L.S. in het gehele land materialen transporteert. 

Van der Spek, BouwmachinesVan der Spek, BouwmachinesVan der Spek, BouwmachinesVan der Spek, BouwmachinesVan der Spek, BouwmachinesVan der Spek, Bouwmachines