Trio nieuwe Bell B25E

doorVan der Spek

Trio nieuwe Bell B25E

Datum: 2-nov-14


Van der Spek Vianen is trots te melden dat er drie nieuwe Bell B25E dumpers zijn geleverd aan Vink. De eerste klus waar ze ingezet gaan worden is op een zeer groot project van Vink in Denemarken.

In de drie nieuwe Bell B25E’s is door Vink geïnvesteerd nadat er de afgelopen 10 jaar zeer goede en positieve ervaringen waren opgedaan met eveneens door Van der Spek geleverd Bell B25D’s. Het duo dat in 2004 werd geleverd is nog steeds actief in de zeer uitgebreide materieelvloot van Vink en bewijst nog iedere dag hun degelijke bouwwijze en lage kostprijs per vervoerde ton.

Door gebruik te maken van zeer hoogwaardige- en lichte metalen in het geheel nieuw ontwikkelde chassis is de Bell B25E met zijn gewicht van 18.700 kg ten opzicht van de concurrentie ruim 3 tot 4 ton lichter. Door deze grote gewichtsbesparing die de machine gedurende zijn lange leven niet iedere rit hoeft mee te nemen, wordt er een grote hoeveelheid brandstof bespaard. Daarnaast is er het grote voordeel dat door zijn lage eigen gewicht de Bell kan worden ingezet op zeer slechte ondergronden zonder er “door te zakken” zoals men het noemt als de machine wegzakt in de ondergrond.

Uiteraard is naast het lage eigen gewicht de Bell B25E voorzien van de nieuwste Mercedes OM 926 LA 6-cilinder dieselmotor die voldoet aan de nieuwste emissie-eisen om ook hier het maximale rendement en het daarbij behorende zeer lager brandstofverbruik te behalen. De motor met een inhoud van 6.37 liter heeft een vermogen van 282 pk en is voorzien van het “Blue@dvantage™” systeem waarmee de motor zijn optimale werk kan doen en de waarbij geproduceerde uitlaatgassen worden gereinigd door het toevoegen van Ad-Blue in de het uitlaatsysteem. Hierdoor is de nieuwe Bell B25E nog weer 15{1bc0b6a8c73e84e168e06cc7c153d42f3849956326c4b30771c6d9a1357ca517} zuiniger dan zijn al zeer zuinige voorganger de Bell B25D.

Aangezien de operationele kosten – welke bestaan uit de brandstof, de banden en de machinist – tussen de 55 en 60 procent van exploitatiekosten van de dumper zijn, heeft het zuinige brandstofverbruik zeer grote invloed hierop. Het brandstofverbruik wat tussen de 60 en 70 procent van de operationele kosten ligt, zorgt ervoor dat een Bell dumper met zijn zeer lage brandstofverbruik tussen de 8 en 12 procent minder kosten per vervoerde ton heeft dan vergelijkbare dumpers van de concurrentie.

Vink zet de drie nieuwe dumpers in bij Deense vervolgopdracht
Hard werken en investeren zijn woorden die goed bij Vink passen. Toen onlangs een vervolgopdracht uit Denemarken kwam, was dit dan ook het moment om de drie nieuwe Bell dumpers aan te schaffen en die toe te voegen aan de al reeds aanwezig materieelvloot in Denemarken.

De Deense overheid heeft momenteel veel infrastructurele projecten in uitvoering. Onder andere de aanleg van een rondweg bij Kopenhagen. Daar werd Vink al eerder bij ingeschakeld en nu is er een vervolgopdracht binnengehaald. De opdracht komt, net als de vorige, voort uit een aanbesteding van het consortium TBI Infra en Van Gelder. De Deense overheid werkt graag met Nederlandse bedrijven vanwege de mentaliteit en arbeidsmoraal. Deze keer gaat het om de aanleg van 4,5 kilometer snelweg in glooiend terrein.

Lard de Vree leidt bij Vink dit project en is enthousiast. De Vree: ,,De vorige klus die we met TBI Infra en Van Gelder deden is ons goed bevallen en ik ben blij dat we nu weer voor ze aan de slag kunnen. Het is prachtig werk met veel grondverzet. Dat was een mooie aanleiding om drie nieuwe dumpers aan te schaffen. Ze zijn van het merk Bell, type B25E met elk een laadvermogen van 24 ton en speciaal uitgevoerd met 75 cm brede banden om zo de bodemdruk sterk te verlagen.”

In totaal gaat het om het ontgraven, vervoeren en verwerken van 550.000 m3 grond, het uitvoeren van 340.000 m2 grondstabilisatie en het profileren van in totaal 395.000 m2.

Foto : Overhandiging sleutels door Van der Spek verkoper Fred van den Bor aan Henk Vink in Barneveld.

 

 

Van der Spek, BouwmachinesVan der Spek, BouwmachinesVan der Spek, BouwmachinesVan der Spek, Bouwmachines