Zoek
Sluit dit zoekvak.

Terex-Fuchs AHL820 afgeleverd, de nieuwe maatstaf voor elektrisch overslaan

doorVan der Spek

Terex-Fuchs AHL820 afgeleverd, de nieuwe maatstaf voor elektrisch overslaan

Datum: 19-jul-10

De levering van een elektrische overslagmachine is op zich zelf niet uniek, echter deze nieuwe Terex-Fuchs AHL820 is er één van de nieuwe generatie.

Het Applicaton Center (APC) bij Terex-Fuchs heeft de AHL820 ontwikkeld en gebouwd. Het Application Center is bij Terex-Fuchs een afdeling waar buiten de normale bekende typen overslagmachines op wensen van klanten kan worden ingegaan door het van begin tot eind machines te bouwen. Dat betekent dat deze afdeling machines van een schets tijdens het gesprek tussen de klant en dealer tot aan de daadwerkelijk bouw en levering van de machine bij de klant zorgt. Hierdoor kunnen klantspecifieke wensen worden uitgewerkt en gemaakt zonder dat deze de normale productie bij Terex-Fuchs stoort.

Een mooi voorbeeld van het kunnen ingaan op de wensen van de klant is de nu geleverde Terex-Fuchs AHL820 waarbij de “A” staat voor aufbau = opbouw. Dat wil zeggen dat dit machines zijn die elektrisch zijn aangedreven en vast worden opgesteld.

Voor de AHL820 heeft de welbekende wielmobiele overslagmachine de Terex-Fuchs MHL320D als basis gediend. De bovenwagen van deze machine is in plaats van de Deutz dieselmotor voorzien van een elektromotor van 75kW die op zijn beurt de hydraulisch pompen aandrijft. Het nieuwe van deze Terex-Fuchs AL820 is dat naast de 75kW hoofdelektromotor er ook nog een 7,5kW motor is gemonteerd voor de aircoaandrijving en een 15Kw motor is geplaatst voor de voorbesturing van de machine. Door deze extra elektromotoren is de machine zeker net zo snel als de diesel aangedreven versie, de MHL320D. Dit drie elektromotoren concept is uniek voor een elektrische overslagmachine waar veelal maar één elektromotor wordt gebruikt.

Voor de aansturing van de machine is er een compleet PLC gestuurde besturing op de machine gebouwd af fabriek.

De elektrische overslagmachine maakt zijn opkomst bij vele bedrijven. Naast de lagere operationele kosten zijn geluid’s-, trilling’s- en warmtebeperking ook veel gehoorde argumenten om een Terex-Fuchs machine uit de AHL-serie te kopen.

Naast de vaste opbouw zoals de getoonde AHL820D kan de machine ook worden uitgevoerd met een normale onderwagen welke stationair kan worden opgesteld. Een andere mogelijkheid is een elektrisch aangedreven mobiele Terex-Fuchs AHL3-serie overslagmachine. Deze kan dan ook elektrisch rijden. Binnenkort zal Terex-Fuchs een AHL320D afleveren bij een klant in Duitsland.

Zoals standaard bij alle Terex-Fuchs machines is ook de AHL820 voorzien van een hydraulisch in hoogte verstelbare cabine, waardoor de machinist een goed zicht heeft over de de trechter waarin hij moet lossen.

Van der Spek, Bouwmachines