Search
Close this search box.

Puinbreken 3.0 met geheel nieuwe Powerscreen Premiertrak 330

doorVan der Spek

Puinbreken 3.0 met geheel nieuwe Powerscreen Premiertrak 330

Het al tientallen jaren door Van der Spek Vianen gevoerde Powerscreen, wereldmarktleider op het gebied van mobiele breek- en zeefmachines introduceert puinbreken 3.0 met de Premiertrak 330.

Door steeds meer vragen uit de markt om met hogere capaciteiten te kunnen breken met zo min mogelijk fijne fractie heeft Powerscreen aangezet tot het verder uitbreiden van de kaakbreker-lijn. Naast stofproblematiek geven de fijne fracties steeds meer problemen in de productieprocessen waarin de geproduceerde producten worden ingezet. Hierbij bijvoorbeeld te denken aan het toepassen van gebroken betongranulaat bij de productie van beton.

De geheel nieuwe Powerscreen Premiertrak 330 met een basisgewicht van 35 ton kan eenvoudig worden getransporteerd zodat hij zonder problemen van de ene breeklocatie naar de andere kan worden verzet. Het hart van de machine is een 1000mm x 600mm kaakbreker welke in het breken van puin tot een 40mm opening kan worden ingesteld zodat er een gecertificeerd product kan worden geproduceerd met weinig af te zeven overmaat. Zeer belangrijk is de wijze waarop hij in de machine is ingebouwd waarbij een ruimte van 540mm is ontstaan tussen de onderkant van de breker en de transportband zodat betonijzer e.d. geen problemen en opstoppingen kunnen veroorzaken.

De breker wordt hydraulisch aangedreven zodat bij een eventuele verstopping door niet te breken materialen de breker ook achter kan draaien om te ontstoppen. Vulling van de breker gebeurd automatisch, een hoogte sensor zorgt ervoor dat als de breker te vol komt te zitten de voeder automatisch uitschakelt en bij genoeg ruimte in de breker weer wordt ingeschakeld. Afhankelijk van de inzet kunnen er verschillende soorten breekplaten worden geleverd die zorgen voor een optimale capaciteit met de laagste slijtkosten.

De voeder van de machine is voorzien van een lange trilvoeder waarvan 1.900mm lengte is uitgevoerd als voorzeef waarmee fijne fracties die niet gebroken hoeven te worden onder de breker door kunnen worden gevoerd of als gewenst via een zij-afvoerband af te voeren. Groot voordeel is minder slijtage en meer capaciteit en afvoer van fijne fracties die niet in het eindproduct gewenst zijn. De bunker is lang genoeg om als gewenst ook met een laadschop beladen te kunnen worden.

Onder de breker is een 900mm brede afvoerband geplaatst die zorgdraagt voor de afvoer van de gebroken producten. De band kan hydraulisch in hoogte worden versteld dat als benodigd hij eenvoudig naar beneden kan voor het uitvoeren van onderhoudswerkzaamheden. Natuurlijk kan boven de band eenvoudig een magneet geplaats worden voor het ontijzeren van de productstroom.

Voor de aandrijving van de machine is een zuinige duurzame 275pk CAT C7.1 Tier IV final motor verantwoordelijk. Deze motor drijft de hydraulische pompen aan die de componenten voorzien van de benodigde oliestromen. De besturing welke is uitgevoerd met een CANBUS-systeem zorgt voor de aansturing en optimale afstemming tussen de verschillende componenten van de machine. Via de duidelijk display zijn de instellingen eenvoudig aan te passen zodat de machine voor iedere klus de juiste set-up heeft.

De besturing van de Premiertrak 300 is standaard uitgerust met Powerscreen Pulse. Powerscreen Pulse is een systeem waarin alle belangrijke gegevens worden verzameld die de gebruiker op ieder moment van de dag en op iedere locatie kan inzien om de machine nog efficiënter te laten draaien.

Op kantoor achter de computer, onderweg op de tablet of telefoon, de data is gelijk beschikbaar zodat er mee geschakeld kan worden om de machines nog beter te laten presteren. In Pulse is het mogelijk om meerdere machines te beheren zodat eenvoudig is te zien waar ze draaien en hoe ze presteren onder de verschillende omstandigheden. Door “Geofencing” is aan te geven in welk gebied de machine kan werken en tijdens welke uren als dat gewenst is.

Powerscreen Pulse verzamelt data van de motorbelasting en brandstofverbruik zodat te zien is hoe de machines worden belast en of er eventueel geschakeld moet worden naar andere instellingen of werkwijze. Ook zijn de gegevens te zien hoeveel uur de machine heeft gewerkt, gereden en stationair gedraaid om de echter werkuren te kunnen berekenen en de kostprijscalculatie optimaal te hebben. Alle verzamelde informatie wordt duidelijk- en overzichtelijk getoond in Pulse zodat de informatie snel een eenvoudig kan worden gebruikt voor een nog beter inzet van de machines met de laagste kostprijs per ton als gevolg.

Natuurlijk is net als bij iedere Powerscreen de machine voorzien van veilige omhuizingen om de bewegende delen en zijn door grote deuren alle componenten goed bereikbaar om eenvoudig onderhoudswerkzaamheden te kunnen uitvoeren.