Zoek
Sluit dit zoekvak.

Powerscreen Pegson XH320SR bewijst zich bij Nederlandse klanten

doorVan der Spek

Powerscreen Pegson XH320SR bewijst zich bij Nederlandse klanten

Datum: 12-jul-10

Hij was al te zien op de TKD in Barneveld, de geheel nieuwe Powerscreen Pegson XH320SR combibreker. De getoonde machine was een voorproductiemodel of anders gezegd een prototype.

Gezien de zeer grote ervaring die Van der Spek Vianen en dochterbedrijf Marijs Recyclingtechniek hebben op het gebied van breken van bouw- en slooppuin heeft Powerscreen besloten om na diverse tests met de machine in het breken van groevemateriaal de machine naar Nederland te brengen om hem uitvoerig te testen in het breken van bouw- en slooppuin.

Tijdens de testen wordt de machine begeleid door de technische dienst van Van der Spek Vianen die waar mogelijk op locatie nog kleine wijzigingen kan doorvoeren. Voor grotere modificaties zal de machine tijdens het testwerk naar de werkplaatsen in Vianen of Mariënberg worden gebracht, zodat deze aanpassingen direct en goed kunnen worden uitgevoerd.

Door de vele tientallen puinbrekers die door de Van der Spek groep zijn geleverd, zijn de hoge eisen en wensen van de breekklanten bekend. Deze eisen en wensen zijn dan ook al in de ontwerpfase ver doorgevoerd in de Powerscreen Pegson XH320SR.

De machine heeft tijdens de eerste testweken op vele locaties iedereen versteld doen staan van de capaciteiten en eenvoud waar de machine mee werkt; het is een echte recyclingbreker.

Als hart van de Powerscreen Pegson XH320SR is een 8,5 tons roterende breker gemonteerd welke een inloop heeft van wel 1130 mm breed en 800 mm hoog. De rotorsnelheid kan eenvoudig worden geregeld tussen de 33 en 40 meter per seconde.

De prallwerken van de roterende breker zijn hydraulisch afgeveerd. Deze hydraulische gepatenteerde beveiliging zorgt ervoor dat zodra er een onbreekbaar deel in de breker komt de prallwerken direct kunnen opklappen, zodat het onbreekbare deel geen grote schade kan toebrengen aan de breker.

Een 1900 mm lange grizzly-zeef zorgt in de opgavenbunker voor een goede voor-afzeving van de fijne fractie. Deze fijne fractie gaat direct door naar de trilvoeder onder de breker en hoeft dus niet door de breker waardoor er minder slijtage ontstaat en hogere capaciteiten mogelijk zijn.

De geteste SR-versie van de Powerscreen Pegson XH320, heeft een na-geschakelde dubbeldeks zeefbox van bijna 3,5 meter lengte met een retourband voor het direct terugvoeren van de overkorrel in de opgavenbunker. Een eventueel afgezeefde tussenmaat wordt door middel van een zijafvoerband apart uit de machine gevoerd. Hierdoor kunnen er 2 eindproducten worden geproduceerd.

Een 6-cilinder dieselmotor met 325 pk zorgt voor de aandrijving van de machine. De motor drijft de breker rechtstreeks aan via een electro-hydraulisch bediende koppeling. Door deze directe aandrijving gaat er geen vermogen verloren en is een gunstig brandstofverbruik het resultaat. Daarnaast kan de motor direct reageren als er bij het breken van zware delen meer vermogen gewenst is. Er is geen vertraging door eventuele hydro-pompen of generatoren.

Van der Spek, Bouwmachines