Nieuwe Powerscreen Warrior 1800 voor Mourik uit Groot-Ammers

doorVan der Spek

Nieuwe Powerscreen Warrior 1800 voor Mourik uit Groot-Ammers

Onlangs heeft Mourik uit Groot-Ammers hun nieuwe Powerscreen Warrior 1800 opgehaald op de vestiging in Hardenberg van Van der Spek Vianen B.V. Uiteraard gebeurde dit met een eigen zwaartransport-combinatie.

Vanuit Hardenberg is de Warrior 1800 direct aangevoerd op een groot werk van Mourik in Zeeland waar hij zal worden ingezet voor het zeven van diverse stromen zodat deze weer verder verwerkt en gebruikt kunnen worden.

Over Mourik ; Wereldspeler en familiebedrijf in één ; Mourik is een van de grootste, zelfstandige familiebedrijven die ons land nog telt. Ondernemend en innovatief. Maar bovenal een bedrijf van hardwerkende mensen. Niet zelden van generatie op generatie. Rijke historie, ambitieuze toekomst ; In de twintiger jaren van de vorige eeuw startten Joh. Mourik en J.C. Mourik het bedrijf dat nu nog steeds hun naam draagt. De gebroeders Mourik legden zich de eerste jaren toe op de aanleg van elektriciteitskabels. Eerst bovengronds, maar daarna ook ondergronds. Grondwerk werd wegenbouw en infrastructuur, en omdat Mourik actief was in de Europoort en het Botlekgebied, waren industriële diensten aan de (petro)chemische bedrijven een logische volgende stap. Nu, bijna 100 jaar later, is Mourik een bedrijf met vestigingen verspreid over de gehele wereld.

Hun diensten zijn uitgegroeid tot een multidisciplinair pakket dat ze steeds vaker als totaaloplossing aanbieden, met daarbinnen allerlei specialisaties.

Powerscreen  Warrior 1800 : De door wereldmarkleider Powerscreen gebouwde 32 ton wegende Warrior 1800 is voorzien van een dubbeldeks zeefbox met een lengte van 4.880mm en een breedte van 1.500 mm. Een zeer groot voordeel van de zeefboxen op de Warriors is dat zowel het boven- als onderdek van gelijke afmeting zijn waardoor bij de 1800 een zeefoppervlakte van 14,640 M² ontstaat.

De zeefbox van de Warrior heeft standaard een amplitude van 12mm, waardoor de zeef erg “ agressief “ is voor het te zeven materiaal. Hierdoor is het mogelijk om in elkaar hakende producten te zeven en kleine fracties met grote capaciteiten.

Deze zwaar- en degelijk gebouwde zeefbox is samengesteld met zogeheten Huck-bolts die gezien kunnen worden als de klinknagels van de huidige tijd. De Huck-bolts worden middels hydraulisch gereedschap aangetrokken waarbij een borgmoer wordt vastgedrukt tot een vooraf ingestelde kracht. Als deze kracht is bereikt breekt het overige deel af en zit hij vast. Door deze bouwwijze is de zeefbox enorm sterk en kan hij hoge krachten verwerken doordat de Huck-bolts zorgen dat de box ondanks zijn stabiliteit toch flexibel kan zijn. Groot voordeel hiervan is dat er geen laswerk wordt toegepast om de zeefbox samen te stellen en er dus geen risico is dat hij gaat scheuren, tevens lopen Huck-Bolts nooit los wat bij andere zeefboxen tot scheurvorming kan leiden als dit gebeurd bij normale bout/moer verbindingen.

De Warrior 1800 is voorzien van een hydraulisch te liften zeefbox , zodat het wisselen van zeefdekken sneller kan worden uitgevoerd. Ook wordt het zuiver maken van de zeef bij het wisselen van te zeven materiaal eenvoudiger. De seriematig gemonteerde bordessen aan beide zijde van de zeefbox zorgen voor een veilige rondgang bij controle van de machine en bij het wisselen van de zeefdekken.

Om grote capaciteiten goed te kunnen afvoeren is de machine voorzien van 900mm brede afvoerbanden op de fijne- en middenfractie welke standaard allemaal in snelheid te regelen zijn zodat er geen banden onnodig hard hoeven te lopen en het eventueel uitsorteren van de materiaalstromen nog mogelijk is. De overmaat wordt afgevoerd door een 1.400 mm brede band zodat grote delen zonder problemen weer van de machine afkomen.

Op de machine is een brede bunker gemonteerd welke is voorzien van een 1.300mm brede opvoerband. Belading met een graafmachine of laadschop is dus geen enkel probleem.