Zoek
Sluit dit zoekvak.

Nieuwe Powerscreen TP320SR combi voor De Covik in Steenderen

doorVan der Spek

Nieuwe Powerscreen TP320SR combi voor De Covik in Steenderen

Datum: 14-jan-18

De nieuwe Powerscreen TP320SR van De Covik was al te zien op de Open Dagen bij Van der Spek Vianen en is nu afgeleverd op locatie in Steenderen, waar hij na een uitgebreide instructie in gebruik is genomen. 

 
De Covik is een veelzijdig bedrijf dat een totaalpakket levert op het gebied van grondverzet, sloopwerk, asbestsanering, afvalinzameling, transport en agrarisch loonwerk. 
 
Met een uitgebreid machinepark en team van veertig deskundige en betrokken medewerkers vindt De Covik voor elke uitdaging een oplossing. Hierbij streven ze naar volledige ontzorging van hun opdrachtgevers. Dit houdt in dat ze ook zaken als vergunningaanvragen of het afvoeren van grond op zich nemen. De geschiedenis van het bedrijf gaat terug tot de jaren vijftig van de vorige eeuw. In de loop der jaren hebben ze grote expertise en veel praktijkervaring opgebouwd in alle disciplines waarin ze actief zijn. 
 
De Covik heeft ervoor gekozen om in een nieuwe Powerscreen TP320SR combi te investeren, waarbij de nazeefunit gelijk aan de machine is gemonteerd en er dus gelijk een eindproduct geproduceerd kan worden. Voorheen produceerde De Covik met een eveneens door Van der Spek geleverd rupsbreker met separate mobiele zeefmachine.
 
Hierbij komt gelijk één van de unieke eigenschappen van de nieuwe PowerscreenTP320SR naar voren: deze is namelijk uitgevoerd met een dubbeldeks nazeefunit, waarbij gelijk twee eindproducten kunnen worden geproduceerd. Hiermee is De Covik uniek in Nederland en toont men aan voorop te lopen op de vragen uit de markt, waarbij naast het standaard produceren van meng- en asfaltgranulaten ook speciale afgezeefde producten zijn gewenst. 
 
De 48-tons Powerscreen is voorzien van een 8,5 tons roterende breker die een inloopopening heeft van 1.130 mm x 800 mm, zodat invoer van grote delen geen probleem is en vergruizen tot een minimum beperkt kan worden. De rotor is 1.100 mm breed en heeft een diameter van 1.040 mm. Door deze opbouw wordt de geproduceerde kracht optimaal overbracht op het te verkleinen product.
Beide prallwerken zijn hydraulisch afgeveerd en verstelbaar en kunnen bij eventuele onbreekbare delen naar achter toe, zodat schades voorkomen kunnen worden. De verstelling gaat dankzij de hydrauliek zeer eenvoudig en snel. 
 
De trechter heeft een inhoud van bijna 4 m³ en kan beladen worden door een graafmachine of laadschop. De gemonteerde vingerzeef zorgt voor de voorafzeving, zodat product dat al op maat is niet door de breker gaat en er minder slijtage is. 
 
Onder de breker is 2.440 mm lange trilvoerder gemonteerd die het gebroken materiaal afvoert naar de transportband. Groot voordeel bij de Powerscreen is dat deze voeder zeer steil is geplaatst en zo ook moelijker transporteerbare producten kan afvoeren. De trilvoerder zorgt ervoor dat ijzerdelen worden afgeremd en geen schades kunnen veroorzaken. 
 
Het gebroken product wordt via een 1.000 mm brede transportband opgevoerd naar de dubbeldeks zeefmachine. Een gemonteerde magneet zorgt voor de ontijzering. 
 
Om met grote capaciteiten meerdere fracties te kunnen uitzeven is op de Powerscreen TP320SR een viermaal gelagerde zeefbox gemonteerd van 3.350 mm lang bij 1.520 mm meter breed. Deze viermaal gelagerde zeefbox techniek kennen we ook van de Powerscreen Chieftain 1400 en 1800. Het grote voordeel van deze bouwwijze is dat naast de lagers in de zeefbox op de excenteras ook lagers zijn geplaatst op de as aan de buitenzijde van de box die op het basisframe zijn gemonteerd. Door deze bouwwijze kan de zeefbox niet inzakken op zijn veren en altijd maximaal produceren. De hoek van de zeefbox is verstelbaar tussen de 19° en 23°, zodat afhankelijk van het uit te zeven product de optimale hoek kan worden gekozen. Uiteraard kan de zeefbox ook horizontaal worden geplaatst voor het uitvoeren van onderhouds- en schoonmaakwerkzaamheden. 
 
De geproduceerde midden-fractie en overmaat worden middels 500 mm brede dwarsbanden buiten de machine gebracht. De overmaat gaat dan via een 500 mm brede band weer retour naar de opgavetrechter, waarna de overmaat nogmaals wordt gebroken. Middels een 1.400 mm brede verzamelband wordt de fijne fractie afgevoerd onder de zeefbox.
 
Het powerpack is bovenop de machine geplaatst, zodat hij goed toegankelijk is en niet in de buurt staat van het te breken product. Door deze plaatsing is naast goede toegankelijkheid ook de koeling optimaal, doordat de koelers goed worden voorzien van koellucht en geen stof word aangezogen. In het powerpack is een 275 kW sterke Tier IV final Scania motor gemonteerd die tussen de 1.700 en 2.100 toeren per minuut zijn werk uitvoert. Door het verstelbare toerental kan ook de rotorsnelheid geregeld worden. Door de directe aandrijving van de rotor wordt het optimale rendement behaald met een zeer laag brandstofverbruik als resultaat. Uiteraard zijn rondom de motorunit en bovenop de machine ruime bordessen aanwezig zodat altijd veilig onderhoudswerkzaamheden kunnen worden uitgevoerd. 
 
Voor de aansturing van de machine is een centrale besturing geplaats die middels een groot touchscreen bediend kan worden. Alle functies zijn hierop te bedienen en worden duidelijk weergegeven, zodat het aanpassen van instelling zeer eenvoudig kan gebeuren. 
 
Pulse
De nieuwe Powerscreen van De Covik is uiteraard ook voorzien van Pulse. Pulse is een systeem waarin alle belangrijke gegevens worden verzameld die de gebruiker op ieder moment van de dag en op iedere locatie kan inzien om de machine nog efficiënter te laten draaien. Op kantoor achter de computer, onderweg op de tablet of telefoon, de data is gelijk beschikbaar, zodat ermee geschakeld kan worden om de machines nog beter te laten presteren. 
 
In Pulse is het mogelijk om meerdere machines te beheren, zodat eenvoudig is te zien waar ze draaien en hoe ze presteren onder de verschillende omstandigheden. Door “Geofencing” is aan te geven in welk gebied de machine kan werken en tijdens welke uren als dat gewenst is. 
 
Powerscreen Pulse verzamelt data van de motorbelasting en brandstofverbruik, zodat te zien is hoe de machines worden belast en of er eventueel geschakeld moet worden naar andere instellingen of werkwijze. Ook zijn de gegevens te zien hoeveel uur de machine heeft gewerkt, gereden en stationair gedraaid om de echte werkuren te kunnen berekenen en de kostprijscalculatie optimaal te hebben. Alle verzamelde informatie wordt duidelijk en overzichtelijk getoond in Pulse, zodat de informatie snel een eenvoudig kan worden gebruikt voor een nog betere inzet van de machines met de laagste kostprijs per ton als gevolg. 

Van der Spek, BouwmachinesVan der Spek, BouwmachinesVan der Spek, BouwmachinesVan der Spek, BouwmachinesVan der Spek, Bouwmachines